keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Trumpin hallinto olettaa ilmaston lämpenevän, mutta napajään minimissä ei muutosta

Helsingin Sanomat kertoi, ettei Trumpin hallinto aio tehdä mitään, vaikka se olettaa globaalin ilmaston lämpenevät kuluvalla vuosisadalla neljä astetta vuoteen 1850 verrattuna. Linjaus on kieltämättä varsin erikoinen, sillä perusteluna on se, ettei asialle voi kuitenkaan tehdä mitään.

Ei ainakaan USA:n toimesta koska siellä mahdollisesti tehtävillä toimilla ei olisi kokonaisuuden kannalta vaikutusta. Tuon luettuani jäin miettimään, että mikä mahtaa olla Suomen ilmastotoimien vaikutus.

* * *

Trump-uutisen innoittamana katsoin NSIDC:n nettisivulta kuinka pohjoinen napajää on saavuttanut tämän vuoden miniminsä. Niinpä piirsin seuraavan kuvan jäätikön koosta eri vuosien syyskuissa.


Kuvasta näemme, ettei napajään keskimääräinen pinta-ala tämän vuoden syyskuussa ollut mitenkään erityisen pieni, kuten ei ollut myöskään viime vuonna. Mittaushistorian pohja on kuuden vuoden takaa, joten ainakaan napajää ei näyttäisi tämän perusteella olevan sulamassa mitenkään ennätyksellistä vauhtia.

On kuitenkin huomattava, että samalla sivustolla olevan päivittäisen napajään laajuuden kuvaajan mukaan mukaan napajään sulaminen jatkui tänä vuonna poikkeuksellisen pitkään. Niinpä juuri tällä hetkellä pohjoinen napajää on ajankohtaan nähden mittaushistorian kolmanneksi pienin. Pienempi se on ollut vain vuosina 2012 ja 2007. 

Toisaalta on syytä muistaa, että vasta viime helmikuussa napajään koko oli ajankohtaan nähden mittaushistorian pienin. Siten nopeatkin muutokset suhteessa aiempiin mittauksiin ovat edelleen mahdollisia.

Nähtäväksi siis jää, onko napajään sulaminen alkamassa uudelleen noin puolen vuosikymmenen pysähtymisen jälkeen, kuten ilmastomallien perusteella on odotettavissa. Vai onko se sittenkin kääntymässä kasvuun, kuten yllä olevassa Excelin kuudennen asteen polynomin avulla piirtämä trendiviiva näyttäisi osoittavan. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

2 kommenttia:

  1. Onko ilmasto mikään subjekti, kun samalla kellonlyömällä jossain on +30 C ja jossain toisaalla -40 C?

    VastaaPoista
  2. Ennen kuin vihertäjät ehtivät: On ilmeisen selvää, että pohjoisen napajään miltei ennätyksellisen paha sulaminen aiheutuu Suomen lähes ennätyksellisen vaikeasta kuumuudesta menneenä kesänä. Näin olle se on selvä merkki siitä, että olemme laiminlyöneet ilmaston lämpenemisen ehkäisemiseen tarvittavat toimenpiteet, joten Suomen osalta maksuja tulisi näiltä osin korottaa ihan reilulla kädellä.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!