keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Suomen on siirryttävä eurosta markkaan

Suomalaiset työmarkkinajärjestöt ilmoittivat tänään olevansa kykenemättömiä toimimaan euroajassa. Näin siksi, että valuuttajärjestelmässä, jossa valuutan arvo ei vastaa pienen kansantalouden kilpailukykyä, Suomen työmarkkinajärjestelmän tulisi kyetä sovittamaan tuotantokustannukset työn tuottavuuteen siten, että maan talouselämä ja etenkin vientisektori pysyisivät kansainvälisesti kilpailukykyisenä.

Markka-aikana työmarkkinajärjestöillä ei ollut tällaista rajoitetta, koska devalvaation avulla voitiin aina tarvittaessa paikata kilpailukyvyn puute. Niin myös tehtiin ja d-vitamiiniruiskeen jälkeen tuontitavara kallistui, mutta myös vientiteollisuuden kilpailukyky palautui ja varmisti yhteiskunnan taloudellisen jatkuvuuden. Sen hintana korkotaso oli korkea, nimellispalkankorotukset suuret, inflaatio jatkuvaa ja vientiyritysten valuuttariskit valtavat.

Nyt nähdyn yhteiskuntasopimuksen kaatumisen seurauksena hallitus tullee säätämään ns. pakkolait, joiden seurauksena se yrittää nostaa vientiteollisuutemme kilpailukykyä työmarkkinajärjestöjen osoittauduttua siihen kykenemättömiksi. Toimenpiteen hyöty on kyseenalainen ja parhaimmillaankin väliaikainen, sillä sen seurauksena kotimarkkinat supistuvat ja syksyn palkkakierroksella ay-liike ajanee läpi sellaiset palkankorotukset, jotka ajavat vientisektorimme jälleen kilpailukyvyttömäksi.

Nyt nähdystä farssista voidaankin vetää ainoastaan yksi looginen toimintaohje Sipilän hallitukselle. Se kuuluu näin: "Suomi on irrotettava mahdollisimman nopeasti eurojärjestelmästä, koska vain siten voidaan taata suomalaisen yhteiskunnan kilpailukyky nyt ja tulevaisuudessa. Näin siksi, että eurojärjestelmään olemme kansakuntana liian tyhmiä."

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Valehteleva Stubb siirsi syyn alaisilleen
Lakkoilemallako Suomi saadaan kuntoon?
Pääministeri osoitti kovuutensa

4 kommenttia:

 1. Mikään yhteisvaluutta-alue ei voi toimia edes teorian tasolla, jos muuta talous- ja yhteiskuntapolitiikkaa ei yhtenäistetä. Sitä ei - onneksi - tulla näkemään, kun nykyisistäkään sopimuksista ei pidetä kiinni. Euroalueesta onkin muodostunut omalaatuinen devalvointikone, jossa hyödyt korjaa Saksa ja hinnan maksavat Suomen kaltaiset syrjävaltiot.

  Paluu omaan valuuttaan olisi tosiaan ainoa looginen ratkaisu. Valitettavasti maatamme johtaa ala-arvoinen hallitus, jonka jäsenet ovat joko älyllisesti hädintuskin keskinkertaisia tai moraalisesti rappeutuneita, ellei Stubbin tapaan molempia.

  VastaaPoista
 2. Satuin kirjoittamaan efektiivisten valuuttakurssien aiheesta alkuvuonna. Suomen euro ei edelleenkään devalvoidu riittävästi.

  Kts tuoreet kuvat https://twitter.com/Huopainen/status/672105997700321280 ja teksti: http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184744-efektiivinen-euromme

  VastaaPoista
 3. Aamen. Valitettavasti samaa mieltä Professorin kanssa.

  VastaaPoista
 4. Vaikea olla eri mieltä.

  Kirjoitin eilen samasta asiasta. Pontimena oli Sipilän toissailtainen tv-haastattelu, jossa hän lipsautti syyn ongelmillemme -euro.

  Sipilä puhui haastattelussa myös muunneltua totuutta sanoessaan työmarkkinaosapuolten sitoutuneen joustoihin silloin kun päätettiin euroon liittymisestä. Eivät sitoutuneet, koska tuolloin luvattiin, ettei joustoja tarvita. Vakuudeksi perustettiin ns EMU-puskurit, joita palkansaajat rahoittivat miljardeilla...

  Lisää aiheesta:

  http://kyseenalaistava.blogspot.fi/2015/11/sipila-sen-sanoi-ongelmiemme-syy-on-euro.html

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!