sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Ilmaston mittaamista vai tilastohuijausta?

Kirjoitin tänään aiemmin Pariisin ilmastosopimuksesta ja siihen liittyen lähialueemme ilmastotilastoiden muutoksesta. Kirjoitusta tehdessäni tulin vertailleeksi nykyisiä GISSin tilastoja vuonna 2011 tallentamiini tilastoihin. Ja järkytyin.

Saatettuani kirjoituksen yleisön nähtäväksi muistin tehneeni aiemmin vastaavia vertailuja Alice Spingsin ilmastotilastoista. Niinpä päätin kurkistaa mitä sinne mahtaa kuulua tänä päivänä.

Taustaksi sen verran, että olin huhtikuun 16. päivänä vuonna 2012 tehnyt kuvakaappauksen Alice Springsin lämpötilojen kehityksestä, koska se poikkesi huomattavasti kuukautta aiemmasta. Joka poikkesi sitä aiemmasta (ja jota ei löydy enää GISSin sivuilta, vaikka se olikin siellä vielä maaliskuussa 2012 jolloin otin siihen kuvakaappauksen silloiseen kirjoitukseeni).

Huhtikuun 2012 tilastot kertoivat paikkakunnan ilmaston jäähtyneen rajusti. Tässä vielä tuo kuva uudelleen tarkasteltavaksi.


Alice Springsin lämpötilahistoria oli kuitenkin jälleen muuttunut dramaattisesti 22.10.2014 mennessä, kuten silloin tekemästäni kirjoituksesta kopioimani alla oleva kuvakaappaus osoittaa.




Muutosten aika Australian ilmastotilastoissa ei kuitenkaan loppunut tähän. Siitä todisteeksi nykyinen GISS:in sivulta löytyvä vastaava kuva kaappauksena. Se kertonee enemmän kuin tuhat sanaa.


Kiinnittäkää huomiota edellisessä ja tässä kuvassa näkyviin eroihin aivan viimeisten vuosien kohdalla. Ja miettikää, miksi uusimmatkin mittaukset ovat olleet korjauksen tarpeessa? Luulisihan nyt ainakin niiden olevan varsin harhattomia.

Verratkaa myös muutosten suuruutta koko tarkastelujakson aikana. Yksinkertaisimmin se käy arvioimalla kuvien välillä alimpia ja korkeimpia lämpötiloja. Huomaatte, että viimeisen sadan vuoden ilmastonmuutos on kiihtynyt merkillisen paljon lokakuun 2014 ja tämän päivän välillä.

Tämä johtuu siitä, että sadan vuoden takaiset lämpötilaestimaatit ovat jäähtyneet huomattavasti enemmän kuin korkeimmat. Kaikkiaan reilun vuoden kuluessa on sadan vuoden noin kahden asteen lämpötilannousu lisääntynyt suunnilleen puolella asteella.

Tämä kaikki on kerrassaan mielenkiintoista ottaen huomioon, että juuri solmittuun ilmastosopimukseen johtaneiden hälyttävien ilmastoennusteiden taustalla vaikuttavat nämäkin tilastot. Ja että Pariisissa sovittiin mm. sadan miljardin dollarin vuotuinen ilmastomaksu länsimailta kehitysmaille.

Eihän meitä vain ole vedetty nenästä? Eihän?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Todisteet viittaavat tieteelliseen epärehellisyyteen ilmastonmuutostutkimuksessa?
Australian ilmasto vaihtelee ennen näkemättömällä tavalla
Ilmastonmuutos ja ilmastotilastojen muokkaus Australiassa

4 kommenttia:

  1. Ilmastouskonnossa on vallalla dogma, missä uskon perusteena oleva ilmastomallinnus on niin tärkeässä asemassa että siihen viitataan historiallisissa arvoissakin. Kun ne eivät oikein korreloi reaalimaailman havaintojen kanssa pitää mitattua dataa "normeerata" ja "korjata".

    Jo edesmennyt armeija-ajan kouluttajavääpelini totesi tuliaseman sijoituksesta ykskantaan että "kartan ja maaston erotessa olennaisesti toisistaan maasto pätee." Tätä käytäntöä ei sovelleta ilmastonmuutosasioissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siltähän ainakini tämä Australian ilmastodatan kehitys vaikuttaa.

      Poista
  2. Olen joskus törmännyt tuollaisiin ilmastoaineiston korjauksiin. Havaitsin, että isommin poikkeavat arvot olivat "oikaistu" joskus myös toiseen suuntaan. Tämä oli muistaakseni jostain USA:n eteläosista.
    Kyse on käsittääkseni algoritmista, joka "hyökkää" lähiasemista poikkeavien asemien kimppuun ja säätää sen arvot samaan muottiin.
    Yksittäisen aseman kohdalta arvot ovat varmasti Alice Springsin tapaan vinksallaan siellä täällä.
    Onko sitten kyse globaalista virheestä? Tätä vähän epäilen, koska korjaukset omien vertailujeni mukaan korreloivat "liian hyvin" hiilidioksidipitoituusmuutoksiin, joka ei vaikuta suoraan mitään lämpömittariin. Vahvempi näyttö olisi tietenkin vahvempi.

    Että oikaisuissa syntyy trendiä ei vielä sekään nähdäkseni riitä todentamaan vinoutta, koska vaihdettaessa vuorokauden mittauskellonaikaa lämpötila-arvokin muuttuu.

    Vaatisi siis ehkä vielä tarkempaa syventymistä? Toisaalta tämä syventymisen tarve viittaa "ilmastopapiston" onnistuneen turvaamaan sen, että heidän sanomaansa on suhtauduttava uskonvaraisesti. Kun ei pysty tarkistamaan.

    VastaaPoista
  3. Aiempi kirjoitukseni sivuaa tätä aihetta: http://ilmastokauhu.blogspot.fi/2013/04/niwa-ja-uuden-seelannin.html

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!