tiistai 22. joulukuuta 2015

Onkio Timo Soini rasisti vai Hbl huonon journalismin pesä?

Iltalehti kertoi tänään pikku-uutisessa, että Hufvudstadsbladet väittää Timo Soinin kieltäytyvän antamasta haastatteluja KSF-median lehdille. IL kertoo edelleen, että Hbl:n mukaan Soinin kieltäytyminen johtuu siitä, että Hbl antaa haastatteluja kolumnisteille, jotka vihjailevat hänen olevan rasisti.

Hbl:n päätoimittaja Tommy Westerlund tietenkin paheksuu Soinia ja huomauttaa hänen vannoneen ministerinvalan, jossa sitoutuu toimimaan oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti. Jälkimmäinen on tietenkin totta.

Mutta sitä en tiedä, mihin perustuu väite Timo Soinin rasimista. Päin vastoin, hänhän on esimerkiksi rangaissut puolueensa kansanedustajaa, jonka puheiden on julkisuudessa väitetty olleen rasistisia. Tällä perusteella väittäisin Soinin olevan hyvinkin rasisminvastainen persoona.

Edellä olevaa kirjoittaessani silmiini nousi kissan kokoisilla kirjaimilla epäilys siitä, ettei päätoimittaja Westerlund ole itse sisäistänyt journalistin ohjeita ja niiden liittettä, jossa sanotaan, että "toimituksen tulee seurata verkkosivujaan sekä pyrkiä estämään... ihmisarvoa loukkaavien sisältöjen julkaiseminen." Koskeekohan sama myös ruotsinkielisiä kolumnisteja?

Vai onko päätoimittaja ihan aidosti sitä mieltä, että ihmisen nimitteleminen rasistiksi hänen journalistisella vastuulla toimittamassaan lehdessä ei ole ihmisarvoa loukkaavaa? Jos näin, niin pitäisikö hän hyvän journalistisen tavan mukaisena sitä, jos minä nimittelisin häntä tavallisia suomalaisia halveksivaksi rasistiksi?

Lisäksi journalistin ohjeissa sanotaan, että "jos yhteiskunnallisesti merkittävien tietojen julkaisusta aiheutuu erittäin kielteistä julkisuutta, toimituksen on suotavaa avata yleisölle, miten nimettömän lähteen ja siltä hankittujen tietojen luotettavuus on varmistettu."

Minusta olisi mukava kuulla, millä tavoin Westerlundin lehti on varmistanut Soinin rasistisuuden luotettavuuden. Tai ellei ole, niin millä perusteella hän on päätellyt, ettei ulkoministerin haukkuminen rasistiksi aiheuta tälle kielteistä julkisuutta.

Lopuksi tunnustan, että minä uskon päätoimittaja Westerlund olevan erittäin hyvin tietoinen journalistin ohjeista ja niiden liitteestä, mutta niistä välittämättä haluavan pitää lehtensä huonon journalismin pesänä? Hän tekee luullakseni näin siksi, koska ei arvosta lukijakuntansa järkeä ja olettaa siksi huonon journalismin myyvän lehteään asiallista tiedonvälitystä paremmin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Lepsu maahanmuuttopolitiikka tuhosi Perussuomalaisten kannatuksen
Tynkkynen ulos, entä sitten?
Soini maailman huipulle - Katainen pelkää

10 kommenttia:

 1. Pakko lisätä tähän, että SDP:n kansanedustaja on tehnyt asiasta kirjallisen välikysymyksen niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin... http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/ksf_soini_boikotti_sdp-44728

  VastaaPoista
 2. Lol "professori" = )

  VastaaPoista
 3. Mihin perustuu väite, että Hbl nimittelee Soinia "rasistina"

  VastaaPoista
 4. IL:n mukaan Hbl:n omista jutuista.

  VastaaPoista
 5. Professorishenkilöltä voisi edellyttää lähdekritiikkiä. Kuulin sattumalta haastattelun jossa Hbl:iin kirjoittava kolumnisti (en muista nimeä) itse kertoi mitä on kirjoittanut Soinista. Hän kertoi kirjoittaneensa, että Soini käyttää hyväkseen puolueensa rasistista siipeä. Samanlaisia arvioita on sanonut moni muukin.

  En ole itse lukenut Hbl:a, mutta jos itse jonkin sortin asiantuntijana kirjoittaisin tästä aiheesta, tarkistaisin lähteet tarkemmin, tyytymättä vain IL:n (kilpailijan) juttuihin. Heittää vahvan varjon "professorin" kaikkien muiden ajatusten päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lienet oikeassa Hbln kirjoitusten sisällöstä, mutta ei asiaa muuta juurikaan se, jos Hbl julkaisee väitteitä, joiden mukaan Soinin puolueessa vaikuttaisi merkittävä rasistisiipi. Yksittäisiä rasisteja on ollut, mutta heillä ei ole ollut sen suurempaa merkitystä ja lisäksi heitä on esille tulemisen jälkeen poistettu puolueesta. Toisin sanoen Hbl on julkaissut muunneltua totuutta Soinin puolueesta ja rasismista ja siten liittänyt puolueeseen harhaanjohtavan leiman.

   Poista
  2. Lisäsit tuohon sanan "merkittävä". Pienillä sanavalinnoilla voi vaikuttaa viestin sisältöön. En edes muista käyttikö tuo Hbl:n ulkopuolinen kolumnisti sanaa "siipi" vai jotain muuta.

   Olennaista on, että tuollainen arvio ei ole mitään erikoista, vastaavia on julkaissut moni muu media. Soinin "boikotissa" on oltava takana jotain muuta.

   Poista
 6. Onko Soini estänyt pääsyn HBL:ltä ulkoministeriön tiedotustilaisuuksiin?

  VastaaPoista
 7. Mitä tarkoittaa Onkio? ;)..kiitos muuten kirjoituksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Professorin kyvyttömyyttä havaita kirjoitusvirheitä. Minulla lienee jonkinlainen hyvin lievä luki-häiriö. Oikoluen kyllä pariin kertaan kaiken kirjoittamani, mutta silti näitä tahtoo jäädä.

   Sinänsä "onkio" on kyllä niin hienolta kuulostava sana, että sille pitäisi keksiä merkitys. Vain vapakalastusta harrastava henkilö? Vai koukkuun joutunut mato? Ellei sitten vanhojen kalastusvälineiden kaatopaikka tai varasto?

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!