lauantai 15. heinäkuuta 2023

Tieteellis-tekninen kehitys ja taide

Huomasin tänään otsikon, jonka mukaan "taide menee tänä kesänä komeasti metsään, joka onkin nerokas paikka esittää ympäristökriittistä nykytaidetta". Näin varmasti onkin, mutta sen luettuani jäin pohtimaan taiteen syvintä olemusta. 

Nähdäkseni sen tarkoituksena on synnyttää oivalluksia ja ehkäpä myös esteettistä nautintoa kohteensa mielissä. Ja näin se varmasti tekeekin - viime aikoina yhä useammin poliittisen punavihreyden viitekehyksessä. 

Näin ollen taide luo ihmisille vääristynyttä kuvaa, josta puuttuu paljolti viime vuosisatojen tieteellis-teknologisen kehityksen luoma hyvä. Me länsimaiset ihmisethän emme enää elä äärimmäisessä köyhyydessä eivätkä katovuodet aiheuta väestöjen huomattavien osien kuolemista 1600-luvun suurten kuolonvuosien tapaan. Näin ei käy edes heikoimmin asiansa hoitaneissa kehitysmaissa, joiden väestö pelastetaan katastrofiavun kautta. 

Tieteellis-teknisen kehityksen seurauksena me länsimaalaiset emme myöskään elä kummallisten henkiolentojen pelossa, eikä ihmisen elämä määräydy siitä, mihin yhteiskuntaluokkaan hän sattuu syntymään. Saati että vanhemmat määräisivät lapsilleen puolison näiltä kysymättä tai taudit tappaisivat neljätoista prosenttia syntyvistä pikkulapsista.

Eikö siis olisi vähintäänkin kohtuullista ja oivaltavaa, että tätä tieteellis-teknistä muutosta juhlistettaisiin myös taiteen kautta? Ja sitä kautta muistutettaisiin ihmisille, että juuri nykyisin elävät ihmiset saavat nauttia koko maailmanhistorian parhaasta ajasta elää elämäänsä. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Vain Perussuomalaiset ja Liike Nyt ovat kansan linjoilla kulttuurikysymyksessä
Pienten kansojen luonnollisesti alisteisesta asemasta suhteessa suurvaltoihin
Suomen historian kurjin aika

31 kommenttia:

  1. Elämä on ihmisen parasta aikaa, totesi mäkihypyn arvofilosofi aikoinaan.

    VastaaPoista
  2. Terhomatti Hämeenkorpi15. heinäkuuta 2023 klo 8.44

    Asian vierestä, mutta siihen kuitenkin liittyen: Näyttää siltä, että Arto Luukkanen on saanut potkut Uuden suomen blogistina. Schade, mutta tuolle äärivasemmistolaiselle nettijulkaisulle niin tyypillistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusi Sosialisti on laittanut useita toisinajattelijoita pitkiin kirjoituskieltoihin ja bannaa väärinajattelijoita toistuvasti.
      Esim Tohtori Mikko Paunio on asetettu väärien ajatusten vuoksi pitkään banniin.

      Poista
    2. Tuo Uuden Suomen neuvostoliittolaistyyli eroaa esikuvastaan, vain siinä, että blogistia ei ammuta.
      Ajatteleva ihminen on vaarallinen ja pelottava, varsinkin kun päätoimittaja on keskinkertainen itkupilli.
      Minä sain aikoinaan sieltä ikuisen bannin, ilman perusteluja.
      Alusta on nykyisin punavihertrollien pelikenttä. Ei siellä ole mitään nähtävää.

      Poista
    3. jooh...on meikäläiselläkin näköjään ikuinen bänni jo vuodelta 2010

      Poista
    4. Mitä käyttöä on sellaisella blogilla, jossa ei vaihtoehtoa saata esittää. Mielestäni esimerkiksi Paunio käyttää hyvää kieltä ja myös argumentoi asiansa. Ja mitä tieteeseen tulee, niin sehän etenee periaatteella: teesi antiteesi synteesi teesi antiteesi synteesi. . .
      Jos ei näin, niin tieteeseen on syntynyt dogmi ja kehitys siltä osin pysähtyy. Mutta journalistiksi kelpaa nykyisin 14-vuotias teini ja sillä mennään.

      PS Ei muuten näillä vanhemmilla toimittajillakaan ole mitään käsitystä luonnon fundamentaaleista periaatteista ja siitä miten länsimainen sivistys on ottanut oppia niistä.

      Poista
  3. Kieltämättä tieteellis-teknisen kehityksen suhteen olemme korkeammalla tasolla kuin koskaan aikaisemmin, mutta onko se pelkästään hyvä asia?. Mitä iloa ja hyötyä siitä on jos samaan aikaan ihmiskunta taantuu henkisesti pimeääkin pimeämmälle keskiajalle. Samaan aikaan kun meidän informaatioteknologiamme on jumalten teknologiaa niin sen sisältö on pelkkää roskaa. Oikeuslaitoksella on käytössä DNA- teknologia mutta se harrastaa samaan aikaan täysin keskiaikaisia noitavainoja. Entä sitten lapsikuolleisuus, mitä iloa ja hyötyä on ollut siitä että lapsikuolleisuus on saatu lähes nollaan ja entistä sairaammat lapset on lääketiede onnistunut pelastamaan ja saanut jatkamaan ihmissukua. Tulos on ylikansoitettu maapallo ja geeniperimältään erittäin sairas ihmiskunta. Ihmiskunta on henkisesti vielä lapsen tasolla suhteessaan tieteeseen ja tekniikkaan!.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hengitä välillä. Meleko typerää tekstiä, ookko oolusta vai muuten vaan pölijä?

      Poista
    2. Jatkan vielä vähän. Se on totta että emme enää elä kummallisten henkiolentojen pelossa mutta totuus on se että TAIKAUSKOISIA HÖLMÖJÄ on nykyään enemmän kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. Kummallisten henkiolentojen tilalle ovat tulleet VIELÄ KUMMALLISEMMAT salaliittoteoriat kannattajineen, kaiken maailman yrttitohtoreilla menee hyvin ja horoskoopit ovat edelleen kovaa valuuttaa tietyissä piireissä jne, listaa voisi jatkaa loputtomiin. Todisti tiede sitten mitä tahansa niin pseudotieteillä menee aina hyvin!. Mitä sitten ihmisen elämään tulee niin, Ihmisen elämä ei todellakaan määräydy nykyään siitä mihin yhteiskuntaluokkaan sattuu syntymään, mutta kyllä luokka-asema on edelleen vahvasti periytyvä. Poikkeuksia aina toki löytyy!.

      Poista
    3. Taikauskoisia hölmöjä oli 200 v sitten paljon suurempi osa kansasta.

      Nykyään on jäljellä isoääninen pölöpääjoukko, jotka uskovat milloin mihinkin. Joku uskoo rasvojen parantavaan voimaan, joku homeopatiaan, joku jeesukseen, joku siihen että näitä hörhöjä olisi nykyään enemmän.

      Eipä pidä mikään usko paikkaansa.

      Poista
    4. Pelkästään tetrafobiasta kärsiviä eli numero neljä kammoisia löytyy kauko idästä 1.5 miljardia ihmistä, kun tähän päälle lisätään kaikki muut irrationaaliset pelot ja taikauskot niin taikauskoisia löytyy tästä maailmasta kyllä aika paljon enemmän mitä 200 vuotta sitten!.

      Poista
    5. Luottamusta väitteisiin antaisi tukea edes auttava suomenkielen taito.

      Poista
    6. Tarkista netistä pitääkö väitteet paikkaansa, eikä sinun auttava suomenkielen taito haittaa, löytyy sieltä muillakin kielillä tietoa.

      Poista
    7. Tarkista netistä:) Urpo. Kyllä väitteen väittäjä on se joka todistaa pölöpäisenkin väitteen, ei kuulija.

      Poista
    8. Jos on kysymys itselle tärkeästä asiasta hyvä kuulija tarkistaa väitteen aina jostain muusta lähteestä, sillä väitehän voi olla väärä. Jos sinä et ihan pölöpää ole, ja asia on sinulle tärkeä niin sinä itse menet ja tarkistat jostakin muusta lähteestä pitääkö asia paikkaansa. Nyt on kysymys ihan tavallisesta tiedonhankkimisesta eikä mistään yliopiston VÄITÖSTILAISUUDESTA!.

      Poista
    9. Pelkästään perustelufobiasta kärsii 7,5 mrd suomalaista. He väittävät asioita, joita 3 aasialaista ei usko. Ulkomalaiset on tymiä. Tykimiehet kansa.

      Joleten usko, selvitäkät ite.

      Poista
    10. Taika(neuvosto)uskoisia hölmöjä on ihan yhtäpaljon ellei enemmänkin mutta niillä on tehokkaammat keinot siivilöidä toisinajattelevia "noitia" ja polttaa heitä roviollaan ja somessa ajatelkaapa jos keskiajalla olisi ollut esim. helsingin sanomat joka luonnollisesti olisi julkaisut pyhiä listoja (neuvostovastaisista)noidista ja noidiksi epäillyistä onneksi ei ollut olisi nyt kaikki toisinajattelijat jälkeläisineen jo kuolleita tai muuttaneet amerikkaan.

      Olen niin julmetun pettynyt, että lehdistö ei häpeä vieläkään vaikka vastaava ihmis-saastajoukko venäjällä tukee ukrainalaisten teurastusta ja ne ovat täsmälleen samaa ihmistyyppiä niissä toimituksissakin kuin suomen valtamediassakin. Suorastaan hävytöntä niiden tekopyhyys nyt sotaa tuomitessaan vaikka samaa aatetta ajavat.

      Poista
  4. https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009710092.html

    VastaaPoista
  5. Hyytiälän tutkimusasema näyttäisi kirjoittavan neutraalimmin kyseisestä näyttelystä, joten mieleeni hiipi ajatus, että toimittaja halusi nähdä kaiken omien värittyneiden lasien lävitse. En näe koko artikkelia, joten on aika vaikeata kommentoida muuten kuin nostamalla esiin toimittajan väitteen siitä, että me näkisimme luonnon vain resurssina tai mitattavana kohteena. Eihän asia todellakaan ole näin ainakaan suomalaisille. Onhan monissa yhteyksissä todettu suomalaisten arvostavan luontoa. Mutta ehkä toimittajan mielessä olikin ennallistamisasetus ja halu nähdä suomalaisen metsäteollisuuden loppuvan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kopioi yllä oleva linkki niin se on luettavissa.

      Poista
    2. Paremmin ehkä näin:
      1. Maalaa linkki.
      2. Paina hiiren oikeaa nappia.
      3. Ja sieltä: Siirry osoitteeseen
      https://www.hs.fi/kulttuuri. . . .
      Tuolta voi sitten suoraan palata tälle sivulle.

      Poista
  6. Nykytaiteen hienoja saavutuksia on ollut mm jättiläiskokoinen mieshahmo, joka kusi mereen valtakunnan paraatipaikalla presidentinlinnan läheisyydessä. Myös saimme tv-uutisissa ihailla kuvanveistäjän oivallusta tehdä kaksipäisiä ihmishahmoja siten toteutettuna, että päät olivat päällekkäin, eli ylempi pää kasvoi alemman pään päälaelta. Elokuvataiteessa Aki Kaurismäki on ehdoton huippu, vaikka hänen elokuviaan ei jaksa katsoa alkua pidemmälle. Lisäksi ohjaaja on lunastanut paikkansa vasemmiston kaapin päällä lausumalla, että kaikki rikkaat pitäisi ampua, sekä sekoilemalla kaatokännissä erinäisillä elokuvajuhlilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On aina olemassa tilanne, jossa 90 % kansasta on niin tyhmää, ettei se tajua muuta kuin onko maha täynnä vai ei.

      Kumpaan porukkaan sinä kuulut?

      Poista
    2. Ja se 10 prosenttia ei edes sitä. Taisit loukkaantua lievästi kriittisestä kommentistani nykytaiteeseen. Mutta jatkan silti musiikista. Nimittäin ns. nykymusiikki, jota mm edesmennyt Kaija Saariaho (RIP) loi, ei mielestäni ansaitse musiikin nimeä, sehän on vain sinfoniaorkesterille kirjoitettuja hälyääniä, ei mitään musiikkia. Silti sanottiin hänen eläessään, että hän oli suurin elossa oleva säveltäjä. Absurdia.

      Poista
  7. Suomen ja kaiketi koko maailman paras aika kaikinpuolin oli 1980 luku, ei 2020 luku. Tästä on vain trendi alaspäin, hidas, tai voi olla nopeamikin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasari oli yksi vuosikymmen. Siinä oli hyviä ja huonoja hetkiä.

      Kaikin puolin 2020-luku on alkanut paljon paremmin, koronasta ym huolimatta.

      Poista
  8. Minä kirjoitin ko lehdessä joku alle 20 vuotta sitten. Kerran arvostelin vihreitä ja noiden suosimia 3 maailman siirtolaisia, huomaa aika, lähes 20 vuotta sitten! Tilini poistettiin ja tilalle tuli muslimiliittojen tappouhkaukset joita sateli reippaasti 5 vuotta tilini poistosta. Tosin tuli myös kiitteleviä viestejä, jopa eri puolueilta siitä miten osasin jo tuolloin nähdä mihin vie vihreiden tie.

    VastaaPoista
  9. Katselin joku aika sitten TaiK:n professorin haastattelua, jossa hän silmät pullistellen kertoi kuinka Afrikkalainen kulttuuri ja yliopistot ovat vähintäänkin erinomaisia ja elleivät peräti ylivoimaisia länsimaisiin vastaaviin verrattuina.Jäin miettimään onko ko prof koskaan miettinyt kuinka erilaista on Saharan eri puolilla oleva kulttuuri tai kuinka eritasoisia ja eriluonteisia ovat vaikkapa Kairon tai E-Afrikan yliopistot. Ei ihme että taide menee metsään häpeämään omia professoreitaan,,,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Somalien katujengi Vuosaaresta sai tuomionsa. 11 roikaletta linnaan. Ulkomaalaisten pelaajien tai muiden ulkopuolisten joukkotappelu Helsinki-cupin yhteydessä. Miten RKPn ministerit kommentoivat?

      Poista
    2. Yhteenveto jengituomioista:

      https://yrjoperskeles.blogspot.com/2023/07/raakymisvalta-ja-vihervasemmiston.html

      Joukkotappelu:

      https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009721635.html

      Poista
  10. TaiK:n professorit ovat arabialaisen kulttuurin asiantuntijoita jo sillä perusteella että TaiK:n kampuksen pääosa sijaitsee Arabianrannassa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!