maanantai 4. lokakuuta 2021

Kuorma-auto jyräsi taiteilija Lars Vilksin yli

Ruotsalainen taiteilija Lars Vilks on kuollut onnettomuudessa, jossa väärällä kaistalla ajanut kuorma-auto ajoi hänen autoansa päin. Kolarin seurauksena molemmat ajoneuvot syttyivät tuleen tappaen sekä Vilksin että kaksi häntä suojellutta poliisia. Suojelun tarve johtui siitä, että muslimit ovat toistuvasti yrittäneet saada taiteilijan hengiltä.  

Virallisten tietojen mukaan syytä kuorma-auton ajamiselle vastaantulijoiden kaistalla ei ole tiedossa. Se saattaa selvitä, kunhan sairaalaan viety kuorma-autonkuljettaja saadaan kuulusteluihin. Siten toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, ettei tapahtuma olisi pelkkä viaton vahinko. 

Joka tapausessa lienee selvää, että islamilaisessa maailmassa tunnetaan - tai on siis jo tunnettu - suurta mielihyvä tapahtuneen johdosta, koska Vilks on toiminut todellisen vapaan taiteen puolesta, jossa saa kritisoida myös kaikenlaisia uskontoja. Yhtä selvää on, että kynnys tällaisen vapaan taiteen harjoittamiseen nousee aivan oleellisesti myös länsimaissa, mikäli kuorma-auton todetaan ajautumisen sijaan siirtyneen vastaantulijoiden kaistalle tarkoituksella - tai sellaisesta jää edes varteenotettava epäilys. Suomessa on toki jo aiemmin ajauduttu Vilksin suhteen ennakkosensuurin tielle.

Tämä kaikki tarkoittaisi sitä, että länsimaisen taiteen- ja sananvapauden tila heikkenisi entisestään muuallakin kuin Suomessa. Mutta ei mennä tässä nyt kuitenkaan sen enempiin johtopäätöksiin, vaan jäädään odottelemaan mihin lopputuloksiin poliisitutkinta johtaa. Ja palataan aiheeseen sen jälkeen.

JK kello 21.43. Kirjoituksessani on virhe sitä osin, että väärälle kaistalle ajautunut ajoneuvo oli Vilksiä kuljettanut henkilöauto eikä siihen törmännyt kuorma-auto. Tätä kirjoitettaessa poliisi ei ole havainnut tapauksessa rikokseen liittyvää. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kurt Westergaardin kuolema ja Liettuan rajatapahtumat
Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme tahdo, olkaamme siis dhimmejä
Mihin he uskovat, mitä he haluavat, mihin he pyrkivät ja milloin he lopettavat?

7 kommenttia:

 1. Tulipa mieleen Charlie Hebdo-iskun aikaan kirjoitettuja päätoimittajien kommentteja ajalta jolloin kaikki Euroopan pääministerit marssivat yhdessä sananvapauden puolesta. Tässä muutamia.

  "”Toimittaja, joka ei uskalla kertoa avoimesti maahanmuuttoon liittyvistä integraatio-ongelmista ja rikollisuudesta, tai ei rohkene kutsua ongelmia nimeltä ja katselee maailmaa väritettyjen silmälasien läpi, tekee itse itsensä tarpeettomaksi,” kirjoitti eilen saksalaisen Handelsblatin julkaisija Gabor Steingart."

  "JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen tiivisti kahteen virkkeeseen: “Tämä on demokratialle ja sananvapaudelle todella kova isku. Siinä kohtaavat kaksi demokratiakäsitystä, länsimainen ja islamilainen, jotka eivät ole yhteen sovitettavissa.“

  Ja niin edelleen ja niin edelleen...

  VastaaPoista
 2. Kuorma-autoa kuljettaneen mohmadin todettaneen saaneen sairaskohtauksen ja ajautuneen autolla päin Lars Vilksin autoa. Ruotsin sisäministeri lähettää kukkia ja Parane pian -kortin kuskille.

  VastaaPoista
 3. Syvältä eurooppalaiselta keskiajalta ei ole löytynyt ainoatakaan kuvaa, jossa olisi esiintynyt syvyysperspektiivi. Koko uusi aika sen sijaan perustuu nimenomaan visuaalisen kognition heräämiseen, siihen, että silmä alkoi taas hahmottaa perspektiiviä -- peräkkäisyyttä, päällekkäisyyttä, porrasteisuutta, hierarkiaa ja priorisoimista. Uuden ajan uudet tieteet -- erityistieteet, luonnontieteet -- perustuivat visuaaliselle kognitiolle, kun taas vanhan ja keskiajan tieteet pohjautuivat korvan ja kuuluaistin kognitioon -- retoriikka, grammatikka, musiikki.

  Kuvakieltokulttuureissa ei ole koskaan tapahtunut sellaista tiedollista vallankumousta ja edistystä, mitä eurooppalainen uusi aika edustaa. Me olemme nyt kahden viime vuosisadan aikana saaneet aikaan maailmassa ja ihmisen elinehdoissa muutoksen, joka on miljoonakertainen verrattuna ihmissuvun koko aiemman miljoon vuoden kehityshistorian aikana tapahtuneeseen muutokseen.

  Joten mikään pikkujuttu tämä kuvataiteemme ei ole. Ja on äärettömän surullista -- noin niinkuin ihmissuvun kannalta -- että maailmassa on yhä kulttuureja, joissa esittäviin kuviin suhtaudutaan kuin ne olisivat paholaisen kynästä lähtöisin.

  Kuvakielto- ja kosketuskieltokulttuurit ovat jotain kokonaan muuta -- kognitiivisilta voimiltaan ja varauksiltaan jotain täysin päinvastaista kuin mihin eurooppalaisen uuden ajan dynamiikka on pyrkinyt. Emme voi mitenkään korostaa liiaksi tät täydellistä yhteensovittamattomuutta.

  Tämä kaikki siis ihan siitä riippumatta mikä oli onnettomuuden syy. Se oli onnettomuus paljon syvemmässä mielessä kuin maailman terroristit koskaan pystyvät ymmärtämään.

  En voi muuta kuin olla surullinen. Ja myös siksi, että omassa piirissämme, omissa yhteiskunnissamme, on niin paljon ihmisiä, jotka ovat valmiita antamaan tuomion oman kulttuurimme edistyneisyydelle -- ihmisiä jotka haluavat meille lakeja, joilla voimme tuomita toinen toisiamme siitä, että emme suhtaudu kaikkiin kulttuureihin kuin ne olisivat yhdenvertaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seppo Oikkonen, juutalaiset perinteisesti suhtautuvat ainakin ihmisten kuvaamiseen jokseenkin kielteisesti, eikä se ole estänyt heitä arvostamasta oppia ja menestystä kollektiivisesti kautta vuosisatojen. Joten teoriasi ontuu.

   Muuten tuo korva vs. silmä -jaottelu tieteissä on hieno oivallus. Enpä ole tullut ajatelleeksi ennen.

   Poista
  2. Talmudin kuvakielto kuuluu monoteismiin, mikä ei ole estänyt juttalaisneroja maallistumasta. Se on siis palvellut fokusoitumista, ei tabua.

   Toinen vaihtoehto on se, että kuvakielto vahvistaa "kaikkiallista ja kaikkivoipaista" alkusymbioosia, eli säilyttää psyyken syvintä roolia, "vastaanottajan" roolia. Kun "alistumisesta" tehdään pyhä tunne, visuaalinen fokusointi, joka antaisi maailmalle ääriviivat, on armottomasti amputoitava.

   Näin se menee, Durkheimin, Freudin ja McLuhanin pohjalta.

   Poista
 4. Ei, vaan Vilks´iä kuljettanut auto ajautui vastaantulevalle kaistalle jopa keskivaijereiden läpi ja törmäsi sitten kuorma-autoon ja alkoi palamaan.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/stor-brand-pa-e4-efter-krock-med-tva-fordon

  VastaaPoista
 5. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/87eabbd2-8f19-4fb3-98ba-76d0380c118b

  "Lars Vilksin kuolema pelästytti pilapiirtäjä Ville Rannan" Ei nyt liity tähän sinänsä mutta, öö menin sanattomaksi..

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!