lauantai 9. lokakuuta 2021

Miten meille käy kun koronarajoitukset poistetaan?

Suomen hallitus aikoo poistaa koronarajoitukset. Asialla on myös opposition tuki, joten ei liene epäilystä siitä, etteikö Marinin kabinetti saisi tahtoaan toteutetuksi. 

Suomalaisten kannalta tämä tarkoittaa tervetullutta paluuta puolisentoista vuotta sitten katkenneeseen tavalliseen elämänmenoon. On siis syytä toivoa, että kaikki menee hyvin, eikä yhteiskunnan vapautumisesta seuraa takaiskuja. Tätä riskiä voi pohdiskella Science-lehden tuoreen artikkelin tarjoamien esimerkkien valossa. 

Sen mukaan Tanska vapautti yhteiskuntansa syyskuun 10. päivänä. Perusteena rajoitusten purkamiselle oli yli 18-vuotiaiden 88 prosentin ja yli 60-vuotiaiden 97 prosentin täysi rokotekattavuus, eikä avautumisesta ole seurannut suurempia ongelmia: uusia tartuntoja on ollut päivittäin noin 450. Lukua voi verrata koronarajoituksia ylläpitävän, mutta selvästi heikomman rokotuskattavuuden saavuttaneen Suomen suunnilleen yhtä korkeisiin päivittäisiin koronalukuihin. 

Esimerkin epäonnistumisesta tarjoaa Britannia, missä rajoituksista luovuttiin heinäkuussa, jolloin vain puolet asukkaista oli saanut täyden rokotesuojan. Sen jälkeen koronatartuntojen määrä räjähti käsiin ja uusia tartuntoja ilmenee nykyisin päivittäin yli 30 000 - virukseen kuolleitakin tulee 100 hengen päivävauhdilla.

Toinen mielenkiintoinen esimerkki on Israel, joka avautui jo kesäkuun alussa. Siellä tautitapausten määrä suorastaan räjähti kesän aikana lähes 10 000 päivittäiseen tartuntaan, mutta on sittemmin laskenut jonkin verran. 

Tartuntojen seurauksena Israelissa tulee koronakuolemia parinkymmenen ihmisen päivävauhdilla. Näin siitä huolimatta, että maan yli 60-vuotiaista noin 90 prosenttia on saanut kaksi rokotusta - se tarkoittaa, että rokottamattomien osuus riskiryhmäläisistä on noin kolminkertainen verrattuna tanskalaisiin.

Nähtäväksi siis jää, kuinka käy Suomessa. Science-lehden tarjoamien esimerkkimaiden perusteella ennuste ei kuitenkaan ole kovin hyvä, koska yli 60-vuotiaista täyden rokotesuojan on meillä saanut vasta alle 90 prosenttia. Toivottavasti tämä näkemys on kuitenkin väärä, ja Israelissa nähty koronaepidemian uusi nousu vältetään meillä - joko ihmisten vastuullisen käyttäytymisen tai uudelleen kiihtyvän rokotusinnon seurauksena. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Pölhöpopulismia Saksassa ja Suomessa
Miksi Amnesty on väärässä moittiessaan kolmatta rokotekierrosta?
Hallitus päätti yhteiskunnan avaamisesta

17 kommenttia:

 1. Gibraltarilla on ollut innokkaita rokotteen ottajia.
  https://mvlehti.net/2021/09/14/taysin-rokotetun-gibraltarin-covid-tapausten-maara-noussut-nopeasti-perati-2500/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rokotettu on tosiaan melkein koko väestö ja sen myötä viikottaiset tartuntamäärät ovat pudonneet 50 tienoille oltuaan heinäkuussa yli 200 ja tammikuussa jopa 800. https://covid19.who.int/region/euro/country/gi

   Poista
 2. Mikä on "täysin rokotetut", "täysi rokotesuoja"? Ruotsissa on meneillään jo kolmas piikitys eräälle ikäryhmälle. Eräs tutkija haastattelussa sanoi jo, että piikki pitää ottaa joka vuosi.
  Modernaa ei enää anneta alle 30-vuotiaille ja eräässä kunnassa ei kellekään.
  Israelissahan on jo piikitetty eräät kolme kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täydellä tarkoitetaan tässä kahta rokotuskertaa. Kolmansia rokotteita on alettu antaa Suomessakin riskiryhmille, koska vasta-aineiden määrä laskee ajan myötä.

   Poista
 3. Täyden rokotekattavuuden saavuttaminen kompastuu rokotevastaisuuden pölhöpopulismiin, johon sortuvat ihan rinta rinnan niin luomuideologioihin hurahtaneet ituhipit kuin mitävattua-salaliittoteoreetikotkin.

  Se on liikuttavaa. Vähemmän liikuttavaa on se tapa, jolla poliitikot antautuvat kannatuksen menettämisen pelossa kaikelle tällaiselle rokotevastaisuudelle. Hymy naamalla puhutaan siitä ettei sivistysvaltiossa ketään pakoteta ottamaan roketetta. ikään kuin siis siinä että niin moni uskoo huuhaajuttuja, tuntee epäluottamusta niin asiantuntijoita kuin viranomaisiakin kohtaan ja jättää rokotteen ottamatta olisi jotain sivistynyttä.

  Demokratialla on ongelmansa. Kun aitoa luottamusta ei enää läpi koko yhteiskunnan tunneta oikein mitään asiaa koskien, on peli tavallaan menetetty. Poliitikot eivät tunne pistoa sydänalassaan -- he jatkavat miellyttämistarpeista hymyilyään. Eikä mitään sellaista asiallista puhetapaa, jossa mitään tällaisia kipeitä asioita voitaisiin nostaa esiin, pääse missään vaiheessa kehittymään.

  Siitähän pitää myös valtakunnansyyttäjä omalta osaltaan huolen. En näe miten hänen hyökkäyksiään kaikkea "vihapuhetta" vastaan voitaisiin pitää minään muuna kuin yhtenä muunnelmana sitä yleisen yhteiskuntailmapiirin "poliittisen korrektiuden" vaatimusta, joka hyvinkin tehokkaasti eliminoi yhteiskunnastamme sen keskustelun joka jollain lailla lähestyy mitä tahansa kipukohtia. Tässä olemme Ruotsin tiellä, ja pian olemme samanlainen herranterttukansa kuin mitä he ovat -- "diskuteeraamme" toki kaikesta ihan väsyksiin asti, mutta opimme sellaisen peittelyn taidon, ettei kukaan yhdistä meitä koskaan natseihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa herra kaikkitietävälle pölhöpopulismia:
   https://koronarealistit.com/tutkija-koronarokotteesta-me-teimme-suuren-virheen/

   Ostaisitko uuden tietokoneen, jos myyjä ei anna sille takuuta? Lääkeyhtiöt ovat tämän piikin lykänneet markkinoille keräten miljardivoitot, mutta jättävät haitat veronmaksajien kontolle.

   Poista
 4. Suomessahan rokottamattomia ovat lähinnä imaaminsa kehoituksesta piikin väliinjättäneet ja ulkopuolelta vaikutuksen kohteeksi joutuneet foliohatut.
  Viruksen saavat jossain vaiheessa ihan kaikki joten antaa palaa vaan. Nykyinen sekoilu rajoitusten kanssa voidaan unohtaa.
  Jos nyt foloille haeskellaan sopivaa alustaa vaahdota lapsellista disinformaatiota niin pitää mainita ihan erikseen Putinin oma äänitorvi Suomessa eli MV-media.
  Sopii vaan kysyä miksi naapuri tekee noin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MV:n lukeminen on lähes täysin unohtunut, mutta näyttää olevan aivan uskomatonta kuraa nykyisin, mukaanlukien tuo Putin- nuoleskelu. Mutta eikös siellä ole päätoimittajana (J)anus Putkonen, joka oli kai vastaavissa venäläismielisissä hommissa Ukrainassa.

   Poista
 5. Miksi rokotukset poistetaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Modernan rokotteen tapauksessa siksi, että sille on alle 30-vuotiaiden kohdalla vähemmän sivuoireita aiheuttavia hyvän suojan antavia vaihtoehtoja. Senkin kohdalla hyödyt ovat myös alle 30-vuotiaille suuremmat kuin haitat.

   Poista
  2. Saattaisi kysymys koskea otsikon ja tekstin ensimmäisen lauseen eroa.

   Poista
  3. Olisiko painovirhepaholainen tuo rokotusten poisto ?

   Poista
  4. Kiitos rautalangasta. Otsikko oli tosiaan pielessä.

   Poista
 6. Nyt jäi kirjoitus pahaan cliff hangeriin. Olisi kiva kun joku kerrankin meta-analysoisi tilannetta ja mitä tämä kaikki oikein nyt meinaa. Muuta ei saa valtamedialtakaan kuin omituista huitomista sinne ja tänne, mitään todellista käytännöllistä kuvaa ei saa tilanteesta mistään.

  VastaaPoista
 7. Koronarajoitusten poistaminen koskenee vain niitä, joilla on koronapassi. Tarkoitan asiakirjaa, jonka haltija voi todistaa saaneensa voimassaolevan "rokotuksen". Passiksi käy myös ajo-, kela- tai henkilökortti, jonka viivakoodin skannaamalla viranomainen saa selville tarkastettavan henkilön rokotustilanteen "kanta.fi" palvelusta.


  Skenaario:

  Passittomilta tulee olemaan pääsy kielletty julkisiin tiloihin. Aluksi passillisuutta ei tulla tarkastamaan, mutta myöhemmin tehdään pistokokeita ja rangaistaan passittomuudesta.

  Lopulta markkinoille tuodaan matkapuhelinsovelluksia, joilla tunnolliset kansalaiset voivat ilmiantaa viranomaisille passittomaksi epäilemiään henkilöitä. Riittää, että ottaa kuvan epäillystä. Sovellus lähettää koordinaatit ja kuvan viranomaisille, jotka voivat tulla paikalle muutamassa minuutissa tarkastamaan tilanteen. Ilmiantaja säilyy anonyyminä. Ihmiset ilmiantavat jopa omia perheenjäseniä, koska "se on heidän parhaakseen".

  acc

  VastaaPoista
 8. Eri maiden tilastoja katsoessa (koronatilanne/valtio) käy silmämääräisesti ilmi, että korona jyllää saman tyyppisesti riippumatta rokotuksista tai rajoituksista. Tutkimuksetkin osoittavat että rokotetutu sairastuvat (vaikkakin ei tilastollisesti yhtä vakavasti) ja levittävät sairautta siinä kuin rokotetutkin. Koronapassi on hyödytön, koska jos rokote toimisi, siitä ei ole hyätyä, ja jos rokote ei toimi, koronapassista ei ole hyötyä.

  VastaaPoista
 9. Tähän on tultu. Professorikin ja Oikkonen ovat nielleet pelkorummutuksen. Jännää. Minunkin tuttavapiirini kaksi pahinta hysteerikkoa ovat lekureita, joten koulutus tuntuu pikemminkin suosivan virallisen propagandan omaksumista. Jokainen piikkipassin kannattaja on fasisti, Piste.

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!