torstai 19. lokakuuta 2017

Sikailua toisten juhlissa

Helsingin Sanomat kertoi, että pääkaupungissamme on lyhyen ajan sisällä tapahtunut kaksi törkeää tunkeutumista nuorten juhliin. Suomenlinnassa saapui viime sunnuntaina yksityisjuhliin yhteensä viisi tiettyjen etelässä kehittyneiden etnisten ryhmien - neljällä Afrikan sarvessa esiintyviä -  piirteitä omaavia kuokkavieraita, joiden epäillään varastaneen tarvittaessa väkivaltaa käyttäen ihmisiltä omaisuutta.

Sitten viime tiistaina Käpylässä peräti 40 kuokkavierasta pilasivat nuoren ihmisen syntymäpäivät pahoinpitelemällä juhlijoita, rikkomalla paikkoja ja kaivelemalla kaappeja varastaakseen niistä tavaraa. Näiden henkilöiden taustasta ei jutussa kerrota mitään.

Uutisoinnista ei selviä liittyvätkö kaksi mainittua tapausta toisiinsa millään tavalla. Molemmissa on yhteisenä piirteenä se, että tunkeutujat ovat käyttäneet hyväkseen sosiaalista mediaa ja että heidän kiinni saamiseensa on kohtuullisen hyvät mahdollisuudet.

Tapaukset ovat ikäviä, mutta eivät sinänsä aivan uutta Suomessa. Ei tarvitse mennä edes puukkojunkkarikaudelle, vaan myös esimerkiksi minun nuoruudessani teini-ikäisten bileisiin tunkeutui usein kutsumattomia kantasuomalaisia (eipä täällä juuri muitakaan ollut) nuoria. Joskus he saattoivat kyllä varastaa tavaraa tai rikkoa paikkoja, mutta sellainen oli harvinaista, koska yleensä vain tahdottiin mukaan juhlimaan.

Nuoruuteni jälkeen olen silloin tällöin lukenut erilaisiin nuorten juhliin saapuneista kuokkavieraista ja heidän aiheuttamistaan ongelmista. Kaksi vakavaa tapausta samalle viikolle on kuitenkin harvinaista. Siksi on syytä toivoa, etteivät nyt Käpylässä ja Suomenlinnassa nyt nähdyt samankaltaiset tapaukset kerro nuorison häiriökäyttäytymisen lisääntymisestä maassamme.

Mikäli kuitenkin kyse on sellaisesta, on viranomaisten ja poliittisten päättäjien syytä tehdä asiasta pikaisesti johtopäätökset ja toimia siten, ettei ilmiöstä muodostu uutta maan tapaa. Ihan ensimmäiseksi on selvitettävä löytyykö tapauksille muitakin yhteisiä tekijöitä kuin sosiaalisen median hyödyntäminen ja sikamainen käytös.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Puolalaista lomailua Italiassa
Järjetöntä väkivaltaa ja sikailua
Klovneja, knock-outeja ja taharruksia - mutta miksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!