Kirjoitin aiemmin Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtajan nimityksestä todeten, että täysin osaamattoman henkilön (Anni Sinnemäen) nimittäminen poliittisin perustein sopii huonosti tavoitteisiin julkisen alan tehostamisesta. Niinpä myös Vantaan tapauksessa olisi suotavaa, ettei Mäkisen logiikkaa sovellettaisi virkanimityksessä, vaan valittaisiin yksinkertaisesti tarjolla olevista ehdokkaista paras.
HS:n juttu kertoo kahden vahvimman hakijan olevan Vihreiden Heidi Nygren ja Perussuomalaisten Jaakko Niinistö. Heistä Nygren on kasvatustieteiden maisteri ja Niinistö tekniikan tohtori.
Nygren on alkujaan lastentarhanopettaja ja edennyt poliittisia tikapuita pitkin aina vs. apulaiskaupuinginjohtajaksi. Niinistö puolestaan on kemian alan tutkija ja tunnetumman veljensä kansanedustaja Jussi Niinistön innostamana politiikkasta innostunut kaupunginvaltuutettu.
Nyt nimitettävän apulaiskaupunginjohtajan tehtäväkenttään kuuluvat mm. maahanmuuttoasiat ja työllistämispalvelut. Kyseessä on siis merkitykseltään ehkä kaupungin keveimpänä pidetty apulaiskaupunginjohtajan homma. Mutta kuitenkin alati kasvavan maahanmuuttovirran Vantaalla tulevaisuuden kannalta päivä päivältä merkittävämpi.
Kaikkiaan minusta vaikuttaa siltä, ettei hakijoista kummankaan koulutus ja työtausta näyttäisi antavan kovin vahvoja lähtökohtia viran hoidolle - yksi on spesialisti lastenkasvatuksessa ja toinen korkeimmassa opetuksessa ja tieteellisen tiedon tuotannossa.
Niinistön eduksi on luettava se, että tutkijan ammatissa on keskeistä tehdä loogisesti oikeita johtopäätöksiä faktojen perusteella. Sellainen ei ole missään työssä haitaksi: erityisesti maahanmuuton ja työllisyysasioiden osalta loogisiin johtopäätöksiin perustuvaa päätöksentekoa toivoisi jopa koko valtakunnanpolitiikan ohjenuoraksi.
Suurin osa vantaalaista nuorista maahanmuuttajista on opiskelijoita ammattioppilaitoksista yliopistoihin. Näiden opiskelun ja työllistymisen suhteen Niinistön asiantuntemus lienee Nygreniin nähden ylivoimainen.
Toisaalta osa maahanmuuttajistamme näyttäisi ainakin sivistyksen (kieli-, luku- ja kirjoitustaito) osalta olevan pikkulapsen tasolla. Onko lastentarhanopettajan koulutus sitten tästä syystä luettava Nygrenin eduksi? Ja onko näiden ihmisten työllistämiseksi ylipäänsä tehtävissä mitään?
Vantaan työllisyystilanne on vakava, mutta ei katastrofaalinen. Erilaisin työllistämistempuin ja koulutusohjelmin on työttömien määrä saatu rajoitettua. Tässä kaikessa on varmasti osansa ja ansionsa ollut vs. kaupunginjohtaja Nygrenillä.
Nyt käsillä olevassa nimitysprosessissa ulkopuolisen ei siis ole mahdollista todeta kumpaakaan samalla tavalla kyvyttömäksi kuin Sinnemäen tapauksessa, vaikka Niinistö vaikuttaakin selvästi kyvykkäämmältä ja pätevämmältä kuin Nygren. Täydellistä katastrofia ei kuitenkaan liene odotettavissa nimitetään hakijoista kumpi tahansa.
Silti toivon, että nyt käynnissä oleva virkanimitys tehtäisiin aidosti henkilöiden osaamisen perusteella eikä poliittisin perustein. Jos ja kun näin toimitaan, toivon että Vantaalla siirryttäisiin tämän jälkeen pysyvästi järjestelmään, jossa nimitysperusteena olisi aina hakijan pätevyys eikä koskaan poliittinen tarkoituksenmukaisuus. Tämä olisi sekä Vantaan kaupungin, suomalaisen kunnallishallinnon että etenkin viulut kuittaavan veronmaksajan etu.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Henkilökohtaisesti uskon että Vantaan kannalta hyödyllisin taho olisi se, jonka talousmatemaattinen ja yhteiskunnallisiin asioihin soveltuva tuotantotaloudellinen ymmärrys on paras. Jos tähän liittyy vielä kyvyttömyyttä ja haluttomuutta soveltaa kvantitatiivisiin ongelmiin kvalitatiivista logiikkaa (ja kääntäen) niin sitä parempi.
VastaaPoistaEhdokkaita tuntematta en osaa veikata että kumpi olisi parempi muuta kuin arvailemalla että luultavasti molemmat ovat huonoja.
Nygrenillä oli aiemmin hoidossa paljon isompi osa-alue. Kulttuuripalvelut puotettiin häneltä pois, joten ihmettelen miksi Nygren on edes mahdollinen apulaiskaupunginjohtaja? Näytöt eivät ole vahvat.
VastaaPoistaKoska vihreillä ei luultavasti ole parempaakaan tarjottavaksi.
Poista