perjantai 16. tammikuuta 2015

Olutta valtoihin

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas tähyää Yhdysvaltojen olutmarkkinoille, mikäli tekeillä oleva lakimuutos tekee sen verotusteknisesti kannattavaksi. Uutinen on monessakin mielessä ajatuksia herättävä.

Ensinnäkin toivon, että Laitila menestyy pyrkimyksissään valloittaa rapakon takaiset gluteenittomien oluiden markkinat. Olisihan se hienoa suomalaiselle pienpanimolle ottaa haltuun tällaisen erikoistuotteen käyttäjät tarunhohtoisilla Ameriikan markkinoilla. Saisi siinä sivussa mainetta kotimaakin.

Toiseksi toivon, että myös muut kotimaiset pienpanimot käyttävät tilaisuutta hyväkseen. Ammattini puolesta aika paljon maailmaa nähneenä voin todeta, ettei suomalaisten pienpanimoiden parhaiden tuotteiden tarvitse hävetä millään markkinoilla.

Tässä yhteydessä on kuitenkin syytä osata tehdä ero parhaiden ja muiden pienpanimo-oluiden kanssa. Ja lisäksi suunnata kunkin oluen vienti sellaisiin maihin, joiden paikallisesta tarjonnasta puuttuu vientiin suunnitellun tyyppinen hyvätasoinen olut.

Kolmanneksi käännän katseeni tuontiin. Meille Suomeen on jo pitkään tuotu kaikenlaisia maailmankuuluja olutmerkkejä. Siis kauniisti sanottuna lähinnä bulkkioluita.

Koska olen maailmalla pyrkinyt maistelemaan paikallisten pienpanimoiden oluita, voin vakuuttaa että oluiden maahantuojilla ja erityisesti ns. olutravintoloilla olisi mahdollisuuksia paljonkin monipuoliseen tarjontaan. Esimerkkinä vaikka kanadalainen Boreale rousse tai huumorimiehille sopiva Polygamy porter, joista kumpaakaan en ole eläissäni nähnyt Suomessa - paitsi omina matkatuliaisina.

Näillä sanoilla päätän oluenhuuruisen kirjoitukseni ja jään odottamaan mitä asian tiimoilla tapahtuu. Sekä toivotan Laitilalle ja muille suomalaisille oluenpanijoille menestystä heidän pyrkimyyksissään!

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
ABC kriisissä?
Intialaisten katkeruudesta suomalaisia kohtaan
Yrittämisen kannukset kuntoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!