maanantai 14. elokuuta 2023

Kiinalaiset eivät ole muita ihmisiä epärehellisempiä - mutta onko Halla-aho kilpailijoitaan rehellisempi?


Ihmisten rehellisyyttä toisiaan kohtaan mitattiin muutamia vuosia sitten sellaisen kokeen avulla, joka suoritettiin 40 maassa ja julkaistiin Science-lehdessä. Kokeessa jätettiin ihmisten löydettäväksi lompakoita, joissa oli rahaa sekä omistajien sähköpostiosoitteet.

Tässä kokeessa eri maiden asukkaiden rehellisyyttä arvioitiin ainoastaan sen perusteella, kuinka moni löytäjistä otti yhteyttä annettuun sähköpostitteeseen. Ja sen mukaan kiinalaiset olivat kaikkia muita epärehellisempiä maanmiehiään kohtaan.

Tutkimusta kritisoitiin välittömästi sen ilmestymisen jälkeen siitä, että rehellisyyden arviointi pelkästään sähköpostivasteiden avulla laiminlöi kulttuurieroja. Niinpä Yang ym. toistivat tutkimuksen Kiinassa ja sovelsivat kulttuurisia mittareita tietoihin.

Heidän mukaansa tutkimustulosta selitti kiinalaisille tyypillinen kollektiivisuuden piirre, joka saa löytäjät säilyttämään löytämänsä lompakot sen sijaan, että he ottaisivat yhteyttä omistajiin. Toisin sanoen ihmisten rehellisyyden arvioiminen pelkkien sähköpostivasteiden varaan oli ilmeisesti johtanut aiemman tutkimuksen tekijät tekemään kulttuurisista eroista johtuneita vääristyneitä arvioita.

* * *

Kummassakaan edellä mainitsemassani tutkimuksessa ei arvioitu suomalaisten rehellisyyttä, mutta kuten arvoisa lukijani tietää, on ainakin perussuomalaisiin poliitikkoihin liittyvissä lehtijutuissa esiintynyt vähintäänkin muunneltua totuutta. Siitä voi lukea esimerkiksi ministerinpestistään ajojahdin seurauksena luopuneen Vilhelm Junnilan (ps) tuoreessa selvityksessä

Tästä huolimatta - tai juuri sen takia - puolueen tuore presidenttiehdokas Jussi Halla-aho toivoi maamme lehdistön perkaavan kilpailijoidensa aiempia lausuntoja Venäjästä. Hänellä lienee tässä asiassa ollut mielessään esimerkiksi Kokoomuksen mahdollisen ehdokkaan - Alexander Stubbin - toiminta viisumivapauden antamiseksi venäläisille. Tai Vihreiden Pekka Haaviston vaatimukset puolustusvoimiemme supistamiseksi

Lisäksi Halla-aho vaati EU:ta aktiivisiin toimiin, jotta sen teollisuus pääsisi irti Kiina-riippuvuudestaan. Juuri nythän tilanne ei näytä lupaavalta, sillä EU:n tuonti Kiinasta on vain lisääntynyt viime aikoina toisin kuin USA:ssa, joka on onnistunut vähentämään Kiina-riippuvuuttaan. 



Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä

27 kommenttia:

  1. Länsimaalainen ilmastohumppa vaikuttaa erityisen typerältä, koska täältä on siirretty puhtaiden tehtaiden tuotanto kivihiili-Kiinaan, josta usein laadultaan ala-arvoisiksi osoittautuneet tuotteet rahdataan tuhansien merimailien matka meille kulutettaviksi. Nimenomaan kulutettaviksi, sillä esimerkiksi nykyiset vaatteet kestävät noin viisi pesua, minkä jälkeen niillä ei kehtaa julkisesti liikkua. Kotona käytän 1980-luvulta peräisin olevia paitoja, eikä niistä tahdo loppua tulla.

    Olisikin aika lätkäistä kiinalaisjrääsälle haittavero.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haittavero olisi kyllä erittäin tarpeellinen tässä tapauksessa, ja korkea sellainen. Ehkä jopa kiinalaiset oppisivat arvostamaan ympäristönsuojelua?

      Poista
    2. Kiinalaisille tuotteille on ominaista, että ne näyttävät aivan kelvollisilta tuotteilta, mutta eivät vain kestä käyttöä. Jokin osa hajoaa, ja koko laite menee roskiin.
      Sekin tuossa kiinalaisten kertakäyttötuotteiden laaduttomuudessa kiukuttaa, että niiden valmistamisessa haaskataan suruttomasti ja vastuuttomasti maapallon uusiutumattomia raaka-ainevaroja.

      Poista
    3. Kiinassa on osattu yhdistää kommunismin ja kapitalismin viheliäisimmät piirteet. Länsimaiden keksinnöt varastetaan ja kopioidaan sumeilematta, ja patenttioikeuksista on turha mennä käymään oikeutta Kiinaan, turpiin tulee varmasti.

      Poista
  2. Ei noihin vinosilmiin ole luottamista, ne hymyilee sulle suu korvissa , mutta tekee toista mitä lupaavat. Mulla oli 8 eri kiinalaisfirman osakkeita, kaikki kusivat, puolet oli täysiä petoksia..

    Mutta kaikki mustalaiset..eivät ole epärehellisiä..mulla unohtu pullokuitti pullonpalautuskoneeseen..sinne tuli mustalaismies..mun jälkeen..olin jo menossa pois..hän huikkasi mulle että Hei..sulta unohtu tämä rahan arvoinen kuitti koneeseen...

    olin yllättyny..tällainen rassisti kuin olen..mutta..3 mustalais ämmästä, jotka oli mun taloos yökylässää...en voi ajatella samoin.....veivät kyllä omaisuutta talosta..ook
    yks niistä..puolmustalainen, olis kyl kait halunnu alkaa seurusteleen mun kans,mut ei saatana...ne mustalaistavat kävi yli mun sietokyvyn

    VastaaPoista
  3. Erilaiset asiat kasautuvat, se on luonnonlaki. Myös negatiiviset asiat kasautuvat. Kun minä ajattelen jutussa mainittuja Alexander Stubbia ja Pekka Haavistoa ja molempien kohdalle sattuneita pahoja mokia, niin ei se ole mikään SATTUMA että näille herroille on kasautunut niitä pahoja mokia. On aivan varmaa että niitä mokia tulee molemmille vielä lisää. Kysymys kuuluukin että minkä ihmeen takia jommankumman pitäisi olla Suomen seuraava presidentti, vaikka kumpikaan ei taatusti pystyisi presidentin virkaa toheloimatta hoitamaan?

    VastaaPoista
  4. Presidentin tulisi olla peräänantamaton.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen oli sellainen mainoskin, että mene munalla töihin.

      Poista
  5. Halla-aho on ollut hyvin monessa asiassa oikeilla jäljillä jo 20 vuotta ja taitaa olla vähän pitempääkin. Näkyvimpiä taisi olla Krimin valtauksen jälkeen, kun Halla-aho varoitti Nord Stream 2 kaasuputkesta ja riippuvuudesta Venäjän energiasta: https://www.youtube.com/watch?v=quhNej6IPpY
    Heinäluomalta meinasi mennä hermot. Kun Osmo Soininvaara "keksi", että maahanmuuttajat tulevat tänne hyvän sosiaaliturvan takia, niin hän tietysti ilmoitti asian niin kuin itse keksineenä, vaikka Halla-aho on mustuttanut asiasta jo yli 20 vuotta. Paljon muitakin asioita kuin Venäjä riippuvuus on mennyt kohdalleen, enkä epäile etteikö Halla-aho olisi oikeassa myös tässä, kun varoittaa Kiina riippuvuudesta.

    VastaaPoista
  6. Luin eilen tuon W. Junnilan blogin pesukarhujahdista.
    Kyllä meni loppukin usko vapaan median rehellisyyteen. Sitä tämän päivän Ilkka-Pohjalaisen pääkirjoituksessakin ihannoitiin, sekä vertailtiin ja kehuttiin Vanhasen suhtautumista mediaan "lautakasajupakkaan" liittyen. On lähtenyt muutamakin kiivas mielipide lehden tekstaripalstalle, saa nähdä julkaistaanko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilkka-Pohjalainen on vajonnut alas nykyisen päätoimittajan aikana.Ajattelen mä !

      Poista
  7. Ja vielä tuon e.m. lehden pääkirjoittajasta, tai niitä lienee useampiakin. Kirjoittajalla on kyllä vääristynyt näkemys perussuomalaisten ja etenkin Purran paineensietokyvystä. Kirjoittaa prinsessamaisesta herkkyydestä ym. moskaa. Emmekö juuri ole olleet todistamassa Riikka Purran vahvaa kestokykyä, hän ei ole murtunut, vaikka on ollut ainutlaatuisen röyhkeän riepottelun kohteena. Onko nähty koskaan ennen yhtä säälimätöntä ajojahtia ketään muuta poliitikkoa kohtaan? Ja tätä ei myönnetä, nyt onkin muka Purra hyökännyt mediaa vastaan! Ei siis saisi edes puolustautua, kun se on sitten heti vain uhriutumista. Siitä on tullut toimittajien lempisana, jota käytetään ainoastaan perussuomalaisista puhuttaessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykymedia on miehitetty vihervasemmistolaisilla kaunaisilla ja luonnevikaisilla, lähinnä rikollisen moraalin omaavilla toimittajilla. Hesarilla ja Iltasanomilla itse asiassa on moninkertainen tuomittu rikollinen "tutkivana journalistina", joka kehitti Teittisen kanssa aivan tyhjän päällä olevan jutun Rydmanista, ja on nyt tutkinnassa kunnianloukkauksesta. Nykymedia on täydellisessä alennustilassa.

      Poista
    2. Media voi tehdä Junnilan kaltaisesta korkean moraalin omaavasta henkilöstä lähes rikollisen, koska hän on perussuomalainen, ja korottaa messiaaksi todellisen moraalittoman huijarin, valehtelijan ja lainrikkojan, kuten Haaviston, koska hän on vihreä ja vielä homo.

      Poista
    3. Halla-aho sanoi puheessaan puoluekokouksessa, että koko kesän velloneessa rasismikeskustelussa ei ole kysymys rasismista, vaan siitä, että halutaan PS pois hallituksesta keinolla millä hyvänsä. Mikään anteeksipyyntö ei riitä ja kun edellistä on tarpeeksi kiusattu, siirrytään sujuvasti seuraavaan. Jos verrataan Marinin kohtelua kohuissa, jotka hän pääministerille sopimattomalla ja törkeällä käytöksellä itse aiheutti, on Rikka Purran lyttääminen valovuosien päässä. Vieläkin media hehkuttaa entistä pääministeriä; onpa taas osallistunut Flow-festivaalille niin hurmaavassa läpinäkyvässä mekossa. Riikka Purran arkinen matonpesu ei sen sijaan ollut ollenkaan mediaseksikästä! Lieko ollut jopa äärioikeistolaista? Ehtikö kukaan näkemään mattojen värejä tai kuvioita, joista vielä ennen valtiopäivien avajaisia ehtisi repäistä jutun mediaan?

      Poista
    4. Rasistista matonpesua varmaan.

      Poista
    5. Naisministereitä on eronnut pika-pikaa varsin kummallisista ja mitättömistä syistä kuten peräti pääministeri Anneli Jäätteenmäki aikoinaan. Ei olisi tarvinnut. Sääliksi on käynyt jokaista.

      Poista
  8. Minua persujen äänestäjänä on alkanut oksettaa oikein kunnolla miksi persut käyttää hurrien värimaailmaa koko ajan, on niin paha piilomerkki hurrien ihannoinnista että oli viimeinen vuosi kun persuja äänestin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattele, että se on sama kuin Ukrainan värimaailma, niin helpottaa, ja voit edelleen äänestää persuja. Eli tuemme Ukrainaa, emme hurreja.

      Poista
    2. Vain persuista löytyy ruotsin kielen lellikkiaseman kyseenalaistajia.

      Poista
    3. Purra kannattaa pakkoruotsia kouluissa, tuo luki jo aikoja sitten tuon blokissa minkä nyt kieltää, ei voi kun naurattaa, sen minkä nettiin laittaa, ei ikinä voi sieltä poistaa ilman että se on talletettu moneen paikkaan.

      Poista
  9. Itseäni kutkuttavat itse asiassa professorin kertomat arviot rehellisyydestä ja spekulaatio Halla-ahon vastaavalla, lähinnä tulevaa silmälläpitäen. Sanottakoon vaikka, että Jussi on on keskimääräistä kiinalaista, lähi-itäläistä ja miksei myös kotimaista rehellisempi - mutta siitä se ongelma vasta koituukin. Nimittäin siinä tapauksessa, että Halla-aho voittaisi presidentinvaalit, hän tällä sinänsä ylistettävällä ominaisuudellaan ei pärjäisi maailman kädenväännöissä.

    VastaaPoista
  10. Viimeinen niitti kannatuskijan repimiseen oli Purran vertaaminen itseänsä Rytiin, monta kertaa vielä, hyi helvetti! Siinä meni vuosin persuhin kuuluminen kyllä viemäristä lopullisesti alas. Minä en kannata enää yhtäkään puoluetta enkä yhtäkään edustajaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä et ole koskaan edes kuulunut persuihin, saati heitä äänestänyt. Vihervasemmiston trolli olet ja yrität vain lietsoa hajaannusta. Ei onnistu. Ei edes kovin hyvä yritys. Hän ei nimittäin verrannut itseään Rytiin. Se on vihervasemmiston keksintöä ja siitä sinut tunnistaa.

      Poista
    2. Kvaak kvaak, hyi tällä haisee silakalle:(

      Poista
    3. Törkeää. Minä olen kuulunut persuihin 30 vuotta! Jos pinna täyttyy, kenen logiikalla silloin on joku "silakka" tai joku muu suvaitsevainen virus. Jos noin tyhmiä syyttäjiä on isänmaallisien joukossa niin ei ihme että viherhullut haukkuu.

      Poista
  11. Oikeuskansleri totesi, että Purrasta tehdyt 9 kantelua eivät johda toimenpiteisiin, koska kantelut eivät koske ministeriaikaa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!