keskiviikko 16. elokuuta 2023

Kuka eli Susiluolassa?

Susiluola on Kristiinankaupungissa sijaitseva muinaisjäännös, jota on pidetty mahdollisena paleoliittisenä asuinpaikkana. En tässä ota kantaa siihen, onko se sellainen vai ei, mutta teorian mukaan siellä eli neanderthalinihminen noin 70 000 vuotta sitten (tai vielä aikaisemmin 130 000–120 000 vuotta sitten) Eem-interglasiaalin aikaan.

Tosin jossain vaiheessa arveltiin, että löydöt olisivat olleet jopa yli 250 000 vuoden takaa ja mahdollisesti jonkin alkeellisemman ihmislajin tekemiä. Itse löydökset eivät kuitenkaan ole fossiileita vaan karkeita käteen sopivia kiviesineitä, joten niiden mahdollisen tekijän olemusta ei pysty selvittämään nykyisillä menetelmillä.  

Tämä kaikki tuli mieleeni kun luin tutkimusartikkelia, jossa raportoitiin keskenään risteytymään kykenevien neandertalilaisten ja denisovalaisten ihmisten mahdollisten risteytymispaikkojen sijainteja. Työkaluna kyseisessä analyysissä oli käytetty lajien levinneisyysmalleja, jotka perustuivat laajoihin fossiilisiin, arkeologisiin ja geneettisiin aineistoihin. 

Noiden mallien mukaan kyseisten hominidien elinympäristöissä oli eroja, mutta myös laajalla alueella päällekkäisyyksiä, joista oli piirretty kartta raporttiin. Sen mukaan denisovalaiset elivät pohjoisemmassa kuin neandertalilaiset ja myös Suomi ja Susiluola kuuluivat heidän mahdolliseen alueeseensa. Tosin laajalla alueella Keski-Euraasiassa olisivat voineet elää molemmat lajit - niin myös Susiluolassa. 

Siten voidaan kysyä, että mikäli Susiluolassa eli ihmisiä ennen viimeistä jääkautta, olivatko he sittenkin neandertalilaisten sijaan denisovalaisia. Vai peräti näiden kahden lajin risteymiä?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Afrikkalaiset metsästäjä-keräilijät
Ihmisen ja simpanssin aivot
Ihmiskunnan populaatiogenomiikkaa

22 kommenttia:

  1. Kansat, joiden geenistössä on vähän denisovaa tai neanderthalia näyttävät pärjäävän kv äötesteiisä paremmin kuin ne, joilta mainitut jäämät puuttuvat. Taitavat pärjätä muutenkin paremmin.

    VastaaPoista
  2. Itse asiassa juurikin päin vastoin. Parhaiten pärjäävät juurikin sekarotoiset. Ainoat maailman puhtaat sapiensit ovat pikimustia afrikkalaisia Afrikan sademetsäalueelta. Euroopan valkolaiset ovat sapiens-neanderthalin sekoituksia (3-7% neanderthalia) ja vastaavasti aasialaiset ovat sapiens-denisova sekoituksia (vastaavalla suhteella). Sitten toki on näitä kaikkien yhdistelmiäkin jonkin verran.

    Jostain syystä blogger ei nyt suvaitse sallia sissänkirjautumista niin kommentoidaan sitten anona.

    t: Turhautunut Kansalainen

    VastaaPoista
  3. Kiitos linkistä tähän Eem-interglasiaaliin. Oli niin mielenkiintoinen, että lyhyesti poimin muutaman seikan:

    Eem-interglasiaali oli viime jääkautta edeltänyt lämmin kausi noin 131 000–114 000 vuotta sitten. Se oli pleistoseenin viimeinen interglasiaali.
    Kausi oli laajalti nykyistä lämpimämpi ja kosteampi. Jäätiköt ja tundrat olivat nykyistä suppeampia. Jaloja lehtipuita kasvoi Oulun korkeudella.
    Etelä-Englannissa oli subtropiikin eläimistöä. Merenpinta oli nykyistä korkeammalla.
    Etelä-Suomi oli suurelta osin veden peitossa. Euroopassa eli neandertalinihmisiä.
    ...
    ...
    Eem-kausi Suomessa

    Suomen keskilämpötila oli eräiden tietojen mukaan 2–4 °C, toisten jopa yli 4 °C korkeampi kuin nyt[21]. Heinäkuu oli 0–4 °C nykyistä lämpimämpi, elokuu yli 3 °C lämpimämpi[22].
    Tammikuu oli Suomessa 2–8 °C nykyistä lämpimämpi, helmikuu yli 4 °C nykyistä lämpimämpi[23]. Suomessa satoi 50–100 mm nykyistä enemmän[24].

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tutustua myös näihin tutkimuksiin.
      Ehkäpä kaikki mitä meille kerrotaan ei ole totta. Tällaiset tutkimukset avaavat aivan erilaisia näkökantoja asioihin.

      https://notrickszone.com/2023/07/06/the-canonized-100000-and-41000-year-glacial-interglacial-climate-cycles-may-never-have-existed/

      Poista
    2. Tämä jäi laittamatta.
      Pistää ajattelemaan.

      https://www.youtube.com/watch?v=swkZUgqFJxs

      Poista
  4. huomio, VAIN ensimmäisen sukupolven sekoituksessa saattaa olla jotain terveydellisiä etuja kuten ny esimerkiksi valkoisen ja mustan jälkeläinen, eli mulatti. Mutta jos 2 mulattia tekee äpärän, se syntynyt on edelleen mulatti, mutta menettänyt ne mahdolliset jotkin edut, kässäättekste?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos teoriasi pitäisi paikkansa, niin valkolaisten (sapiens+neanderthal) ja aasiaanojen (sapiens+denisova) pitäisi olla maailman tyhmimpiä ja mitään osaamattomimpia olevaisia koko planeetalla. Jostain syystä näin ei kuitenkaan ole. Ainakin kun kehitystasoa katsoo niin heikoimmin kaikilla mittareilla menee puhtailla sapienseilla (eli afrikan mustilla).

      t: Turhautunut Kansalainen

      Poista
    2. en pysy kärryillä, ei munmielestä tuosta mun, (joka ei ole minun) teoriastani nyh tollasiii johtopäätöksii mitenkään pitäisi voida tehdä..ja toteutunut faktahan on se, että valkoinen rotu on tehny käytännössä kaikki maailmaa..jonnekkinpäin vienyttä (eteenpäin) koskevat keksinnöt

      yksi havainto...jos kerta ihmiset ja neanderthaalit pystyivät saamaan lisääntymiskelpoisia jälkeläisiä, niin eläinlajimääritelmän mukaan nämä eivät olisikaan eri lajia

      mut tästä voi vetää loogisia johtopäätöksiä eli jos kuukeri ja ihminen voi saada lisääntymiskelpoisen mukulan, niin tällä logiikalla kuukerit ja ihmiset voisivat hyvinkin olla eri eläinlajeja

      Poista
    3. Viimeisimpien tietojen mukaan oli (muistaakseni) niin että vain neanderthal miehet pystyivät lisääntymäät sapiens-naisten kanssa. Saattoi olla toisinkin päin. Tästä oli kesällä jossain kansainvälisessä tiedejulkaisussa siitä juttua. Science Daily:n kautta sen taisin silloin huomata.

      Mutta faktahan on, että kaikki Homo-suvun olevaiset oli enempi vähempi sukulaisia toisilleen. Ja jotkut pystyivät myös lisääntymään keskenään. Ainakin neanderthalit ja denisovat sapiensin kanssa. Sattaa niitä olla ollut muitankin, mutta toistaiseksi ei tiedetä tai tunneta.

      Viime viikolla jostain luin, että Saksasta olisi löytynyt kokonaan uusi lajike joka ei vastannut sen puolin neanderthalia kuin sapiensiakaan (oli kuitenkin samankaltaine ja sepukloivat esim. heidelbergsiä), mutta kuitenkin eli näiden kanssa yhdessä. Joten jos siitä sadaan geenitietoa niin voi olla, että sellaisenkin perimää sitten meistä löytyy?

      Poista
    4. Tämä blogger on edelleen jotenkin sekaisin. Nyt sentäs salli jo tunnistaumisen. Mutta kommentointi järjettömän pienessä tilassa. Josta johtuen yllä muutama ärsyttävä typo, mutta kait siitä silti selvän saa...?

      Poista
    5. Taitaa olla kansalainen itse sekaisin.
      Ei kannata uskoa ihan kaikkea, mitä meille syötetään.

      Poista
  5. eli paluu kansanruumiiseen...jos 2 huippuälykästä tekee penskan, niin todennäköisyyksien mukaan se penska saa alemmat ÄO pointsit mitä kumpikaan vanhempansa.

    Vastaavasti jos 2 typerystä tekee penskan , kakara on tod.näkö älykkäämpi kuin kumpikaan vanhempansa

    Lapsihan on vain neljäsosan verran suoraan geneettisesti sukua vanhemmalleen, siis isille tai äidille

    munasolu tai siittiö edustaa vain puolta sen tuottajasta, koska sukusoluun tulee vain yksi kromosomi vai mikä se on, niin tuottajaltaan, eikä kuten muissa soluissa on kutakin kromosomia pareittain

    ja kas 0,5 kertaa 0,5 on NELJÄSOSA, kun ne yhtyvät hedelmöitysprosessissa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mutta yhteenlaskettuna YKSI, eli siis kokonainen toimiva ihminen

      Poista
    2. Kyllä se vanhemman ja jälkeläisen välinen sukulaisuussuhde on 0,5. Näin siksi, että hän on perinyt puolet geeneistään isältä ja puolet äidiltä.

      Poista
    3. Uskallan pitää kiinni teoriastani...o,25..tuon verran tulee kummankin vanhemman geenihabituksesta, ne loput tulee esiäideiltä ja isiltä ties kuinka kaukaa.

      onhan tuo joskus nähtävissäkin...omin silmin...eli..muksu voi muistuttaa vaikkapa ulkonäöltään enemmän isoisäänsä tai -äitiään, mitä kumpaakaan vanhempaansa

      samasta syystä vaikka veljesten..geneettinen yhtenäisyys ei ole yksi, vaan puolet, o,5, siis kun lasketaan isän ja äidin osuudet yhteen

      identtisillä se on tietty yksi, mutta silti identtisetkin erottaa useimmiten ulkonäöstä, hitusen eroja, johtuen heisenbergin epätarkkuusperiaatteesta noin pohjimmiltaan

      Poista
  6. Terhomatti Hämeenkorpi16. elokuuta 2023 klo 9.49

    Ihan sama, kuka siellä "Susiluolassa" on elänyt tai piileskellyt. No, kai ainakin silloisia villieläimiä. "Ihmisiä"? Ei kai sentään; olen käynyt katsomassa, eikä makuupusseja näkynyt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuukerit siel varmaan on budjanneet ja mellastaneet

      Poista
  7. Tuo Susiluolan problemaattisuus on kohteen löydöksissä: sieltä on löydetty teräväsärmäisiä kiviä, jotka voidaan tulkita alkeellisiksi työkaluiksi. Mitään orgaanista ei sieltä ole tietääkseni löytynyt, epäilty hiili (tulisija) oli mangaania.
    Epäilemättä, jos alueella on alkuihmisiä liikkunut, ovat he varmasti sieltä suojaa hakeneet. Mutta nuo työvälineet? Niiden konteksti oli hajanainen: niitä oli siellä, täällä. Mitään iskoskasaumia ei kuitenkaan ollut. Jos kiviä olisi työstetty, olisi iskoksia varmasti löytynyt.
    Ainoa peruste asumusjäänteelle on sopivamman, työkaluksikelpaavan materiaalin huono saatavuus Suomessa. Piitä löytyy melko vähäisesti.
    Luulisi kuitenkin, että olisivat käyttäneet kvartsia, joka on työstettävissä teräväreunaiseksi so. leikkuukelpoiseksi työvälineeksi.

    VastaaPoista
  8. Sama pätee koiriinkin, ostappa rotukoira niin tuo tulee olemaan paljon sairaampi kun sekarotuinen koira.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei johdu rodusta, vaan väärin perustein valikoiduista lisääntyjistä, jotka ei pärjäis luonnossa

      Ihminen on jalostunut aivan darwinismin mukaan..ainakin tonne 1900 luvulle, jolloin "sosiaaliturva" katkaisi tuon elinkelpoisuuden vaatimuksen, eli päin pers. on "hyvinvointivaltioiden" rotukehitys menossa, kun kaikki sairaalloiset friikitkin voi lisääntyä vapaasti, niiden elinkelpoisten kustannuksella, mites muutenkaan

      Poista
    2. Ano, mikään tutkimus ei osoita, että seropit olisivat terveempiä kuin rotukoirat keskimäärin.

      Ja jos verrataan käyttökoiriin, kuten esim. metsästyspystykorvat, (jotka ovat erittäin terveitä rotuja, koska kukaan ei voi metsästää kampurajalalla koiralla), ero on kyllä rotukoiran hyväksi.

      Poista
  9. Susiluolaston seuraavaksi aukonvartijaksi orpo suomesta on valinnut italialaisen kielilläpuhujan. Raamatun vastaavat ovat soinin veisuulla mukana pöytiä kumoon potkimassa. Ins hallah.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!