maanantai 30. tammikuuta 2023

Kaksiteräinen miekka

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan pelaa näyttävää peliä Ruotsin kustannuksella. Sen uusimmassa näytöksessä hän vilautti naapurimaallemme eriarvoista suhtautumista sen ja Suomen NATO-hakemuksen käsittelyssä. Toisin sanoen yritti käyttää vanhaa hajota ja hallitse-menetelmää, jolla esimerkiksi Rooman hallinto piti valtavaa valtakuntaansa koossa. 

Erdoğanin mukaan hänen maansa voisi ratifioida Suomen liittymisanomuksen erikseen ja jättää Ruotsin rannalle, koska se ei ole noudattanut hänen vaatimuksiaan. Siis palauttanut Turkkiin joukoittain terroristeiksi kutsumiaan kurdeja eikä estänyt ihmisiä käyttämästä sanavapauttaan. 

Ruotsissa ei ole julkisesti reagoitu Erdoğanin peliin, vaan todettu, ettei asiassa tule tapahtumaan edistystä ennen kuin maassa on käyty vaalit. Niinpä tässä vaiheessa on syytä olla provosoitumatta ja panna jäitä hattuihin. 

Ruotsin ja Suomen kannalta NATO-prosessissa voidaan juuri nyt aiheuttaa ainoastaan vahinkoa eli Erdoğanin peliin ei ole syytä reagoida sen kummemmin. Sen sijaan toukokuisten Turkin vaalien jälkeen ei ole esteitä palata asiaan. 

Erdoğanilla on vaalivoiton lisäksi myös toinen tavoite eli se haluaa saada Ruotsin NATO-jäsenyyden ehtona ilmavoimilleen uutta amerikkalaista kalustoa. Sen osalta Suomella tai Ruotsilla ei liene kovin kummoista vaikutusvaltaa, joten voimme vain seurata sivusta, millä tavalla Yhdysvallat reagoi sulttaanintekeleen kiristykseen. 

Erdoğanin kannalta kiristämispolitiikka saattaa osoittautua kaksiteräiseksi miekaksi. Se voi toki johtaa toivottuun tulokseen, mutta jos ja kun Joe Bidenin hallinto ymmärtää kyseessä olevan kiristyksen, se saattaa johtaa myöskin Turkin kannalta jonkinlaiseen tympääntyneeseen vastareaktioon. Onhan selvä, ettei isompansa ja vahvempansa kiristäminen ole koskaan ollut riskitöntä. 

12 kommenttia:

  1. Bolton jo heitti ilmaan, että Turkki pitäisi sulkea ulos Natosta. Boltonilla ei ole tietenkään valtaa tällä hetkellä, mutta kyllä tuo lausunto varmaan kuvastaa monen amerikkalaisen ja muidenkin mielialaa tällä hetkellä. Sulttaanintekelehän on varsinainen liero, mitä kuvastaa Niinistölle ensin annettu lupaus, että ongelmia ei ole, ja sitten kohta täysi kiristys ja basaarimeininki päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinistöhän se varsinainen valehteleva niljake on. Kansan selän takana ajanut Suomea NATOoon. Milloin se kansanäänestys on ?

      Poista
    2. Höpö höpö. Niinistö teki juuri sen mitä pitikin. Tuo olisi vain pitänyt tehdä jo paljon aikaisemmin.

      Poista
  2. Näillä mennään nyt ja katsotaan sitten kesän korvalla josko asioilla on tapana järjestyä.
    Keskitytään me Suomessa nyt eduskuntavaaleihin ja turkkilaiset keskittyvät heidän vaaleihinsa.

    VastaaPoista
  3. Sehän tässä on koko ajan ihmetyttänyt, miksi Natoon hakevien ja kaikki ehdot täyttävien maiden pitää erikseen neuvotella jonkun Turkin kanssa. Eikö kyseessä ole Naton sisäinen asia, josta päätetään natomaiden kesken? Jos päätös on kaikesta avoimista ovista puhumisen jälkeen, että ei se nyt ikävä kyllä onnistu, niin olkoon sitten niin. Suomalaisilla tai ruotsalaisilla ei ole mitään syytä konttia yhden basaarikauppiaan oikkujen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkki on jäsen, eli myös sillä on valta sanoa "ei".

      Poista
    2. Tämmöinen puolustusliitto on monenvälinen sopimus, jossa kaikki sitoutuvat puolustamaan kaikkia muita. Yksinkertaisin tapa saada tämmöinen sitoumus on että kaikki erikseen sen hyväksyvät, ja kun NATOa perustettaessa oli 12 jäsentä, niin se ei ollut niin iso juttu. Homma vaan leviää käsiin kun jäseniä onkin 30. Mutta ei ole toisaalta ihan yksinkertaista tehdä liittoa jossa kaikki eivät ole hyväksyneet kaikkia. Mahdollista tietysti olisi tehdä erillissopimuksia erilaisten valtiojoukkojen kesken.

      Poista
    3. Niikuin tuolla aikaisemmin kirjoitin. USA ei halua Suomea NATOoon. Vaan ensisijaisesti Ruotsin. Ruotsi on ilmeisesti ilmoittanut USAlle että Suomi täytyy myös hyväksyä NATOoon. Muuten "diiliä" ei tule.

      Tätä faktaa ei voida yleisölle kertoa.

      Erdogan on paljastanut tämän pelin nyt.

      Poista
    4. Juttusi on trollitehtaalta, Pavel.

      Poista
    5. Pavelilla on piuhat aika sekaisin...

      Poista
    6. Miksi Ruotsin kannattaisi liittyä Natoon, jos Suomi liittyy. Sehän olisi hyvin suojassa Naton välissä. Eikö Ruotsi voisi vallan hyvin pysyä puolueettomana kuten Itävälta tai Sveitsi. Miksi Ruotsia sinne pitää hinkata??

      Poista
  4. Entäpä jos onkin niin, että Erdog kaan ei kiukkuakaan Ruotsille vaan koko European Unionille, joka selkeästi dispekteeraa häntä. Se pirun EU vain on jo suurimmalta osin livahtanut Natoon, joten kiusataan niitä, joita vielä kyetään. Odotahan Recep Tayyip, kunhan meidän Sanna nousee Komission korkeimmalle jakkaralle, niin tulee turkin sisälläkin kylmä.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!