torstai 9. tammikuuta 2020

Halla-aho twiittasi metsäpalojen syistä

Jussi Halla-aho (ps) kommentoi Twitterissä Australian metsäpaloja väittäen, etteivät ne johdu ilmastonmuutoksesta. Perusteluksi hän viittasi Kanadaan, jossa paljon Suomessa nähtyjä laajemmat metsäpalot johtuvat metsien hoitamattomuudesta.

Kanadan osalta Halla-aho on oikeassa, mutta Australian tapauksessa kuumilla ja kuivilla säillä lienee ainakin jokin rooli metsäpalojen taustalla. Oma osuutensa on toki myös erilaisilla pyromaaneilla, joihin Halla-ahon twiittiä seuranneissa kommenteissa viitataan.

Kirjoitin itse jokin aika sitten Australian metsäpaloista todeten niiden lopultakin lyöneen vuodelta 1851 olleen ennätyksen. Lisäksi totesin, että ilmaston muutoksen lisäksi myös mantereen väestö on kasvanut nopeasti - ja sen myöstä ihmisten aiheuttamat tulipalot. Olenkin itse taipuvainen näkemään, että molemmilla tekijöillä lienee merkitystä nyt nähdyissä suurpaloissa.

On myös hyvä huomata, ettei metsätaloudella ole juurikaan merkitystä maailman metsäkadossa, vaan sitä paljon suurempia tekijöitä ovat maatalous, karjatalous ja kaivosteollisuus. Myös metsäpaloilla on enemmän vaikutusta metsien kuntoon kuin hakkuilla.

Ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta tärkeiden metsien hiilinielujen osalta jokaisen suomalaisen yleistietoon tulisikin kuulua se, että Suomen metsiin kasvoi puolessa vuosisadassa noin miljardia kuutiometriä lisää puuta sen jälkeen kun meillä siirryttiin nykyaikaiseen tasaikäiseen metsänhoitoon 1960-luvun lopulla sitä ennen harrastetun jatkuvan kasvatuksen sijaan.

Tämän enempää asiaa vatvomatta on syytä palata Halla-ahon twiittiin kopioimalla sen loppukaneetti: "jos leikimme, että metsäpalot muualla maailmassa johtuvat ilmastonmuutoksesta ja lakkaamme tämän vuoksi käyttämästä metsiämme ja huolehtimasta niistä, metsät palavat kohta meilläkin". Itse asiassa metsien hoitamisesta luopumisen seurauksena metsäpalot tulisivat lisääntymään joka tapauksessa, oli syy metsänhoidon lopettamiseen mikä tahansa.

Metsänhoidon ja myös metsäpalojen torjunnan merkitystä voitaneen valaista Wikipedia-tekstillä, jonka mukaan "Suomessa... 1865-1870 paloaukean keskikoko oli 130 hehtaaria, kun taas 1900-luvun alussa Pohjois-Suomessa enää vain 40 hehtaaria ja Etelä-Suomessa 18 hehtaaria. 2003 havaittiin Suomessa 1 734 metsäpaloa, jossa keskimäärin paloi 0,4 hehtaaria suurimman palon ollessa 105 hehtaaria."

Ehkäpä tämänkin tiedon pitäisi kuulua jokaisen suomalaisen yleistietouteen?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Vanhat ennätykset on nyt lyöty
Moraaliposerausta vai tietämättömyyttä?
Miksi Yle syyllisti suomalaisia, vaikka olisi pitänyt kehua?

10 kommenttia:

  1. Australian osalta tri Halla-aho veti ehkä mutkia hieman suoriksi. Vaikka tilanteen kehitykseen on suuresti vaikuttanut Intian valtameren muutokset (IOD-indeksi), jokin osa tilanteen kehitysestä on hyvinkin voinut johtua ilmastonmuutoksesta. Ehkä samassa määrin, kuin on vaikuttanut "ympäristötietoisten" vaatimukset jättää syttymisherkät kuoret maastoon jne.
    Olivatpa syyt Australiassa mitkä tahansa, hyvällä metsänhoidolla vahingot olisivat jääneet murto-osaan nykyisestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän nuo palaneet alueet ole kohta melkosen vihreita paikkoja ..

      Poista
  2. Ei mitään uutta auringon alla:
    https://realclimatescience.com/2020/01/report-on-the-1939-fires/
    ” After the 1939 fires in Australia, there was a commission set up to study what happened and what could have been done differently.
    1. The fires were man-made
    2. There was a long drought followed by extreme heat
    3. Almost the entire state of Victoria appeared to be on fire on January 13
    4. It was dark as night at midday
    5. The amount of controlled burning was “ridiculously inadequate”
    -Beowolf-

    VastaaPoista
  3. Vilkaisin just äsken wikipediasta (luotettavuus=?)... siellä oli maininta, että palot on pääosin tahallaan sytytettyjä ja n.200 ihmistä olisi pidätetty sytyttelystä.... surullista tuollainen tuhoaminen...

    Raksaäijä

    VastaaPoista
  4. Kannattaisi näiden meikäläisten hutkijoiden seurata muutakin mediaa kuin ylenantoa ja tsadin pravdaa. Ausseissa on tullut ilmi, että nuo palot ovat vihreiden politiikan seurausta. Siellä kun kiellettiin 2008 ennaltaehkäisevät ja hallitut maaston/metsien poltot. Ja juurikin virheiden toimesta. Muuan palomies sai tuomion siitä, että hän omin lulineen suoritti moisen ennaltaehkäisevän toimen. No nyt hänen talonsa on ainut palamaton, kiitos hänen tomiensa.
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  5. Tony Heller selostaa videossa"The fakest day on record" miten tiedotus Australian metsäpaloista toimii - pelkkää valehtelua ja huijausta: https://www.youtube.com/watch?v=rxJTZvRl13Q

    VastaaPoista
  6. Ihmisen aiheuttamaa suurin osa noista on.

    https://www.abc.net.au/news/science/2019-11-20/bushfire-ignition-source-how-we-know/11701132

    VastaaPoista
  7. Intrigööri paljasti myös yhden pyromaanijoukon: petolinnut.
    https://intrigoori.blogspot.com/2020/01/linnut-levittavat-metsapaloja.html
    Mitähän PiiPeePetelius asiasta sanoo, vai tekeekö asian johdosta loukkaavan sketsin petolinnuista...

    VastaaPoista
  8. Luonnonsuojelumielessä Suomessa olisi enemmänkin syytä lisätä kuin vähentää metsäpaloja. Eräät lajit ovat palaneesta puusta riippuvaisia.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!