maanantai 23. joulukuuta 2019

Tekeekö Marinin kabinetti vallankumousta?

Taloussanomat on kertonut Sanna Marinin (sd) lisänneen erityisavustajiensa määrää. Hallituksella on nyt 13 valtiosihteeriä ja 69 erityisavustajaa.

Perusteeksi  avustajakaartin kasvattamiselle Marin on kertonut hallituskriisin jälkeisen poikkeuksellisen tilanteen, jota hän haluaa siis hoitaa 82 suuripalkkaisen poliittisen tukihenkilön armeijalla. Rahaa tähän palaa budjetin perusteella 11,5 miljoonaa euroa.

Omaa huomiotani tässä tilanteessa herätti kaksi asiaa. Ensimmäinen on Marinin röyhkeys sen paheksunnan jälkeen, joka kohdistui Antti Rinteen hallituksen EU:n puheenjohtajuudella perusteltuun avustajajoukkoon. Ei kai tämä tarkoita, että nuori ja kaunis pääministerimme naisvaltaisen hallituksensa kera on omasta mielestään kykenemätön hoitamaan valtakunnan asioita?

Jos näin on, on tietenkin erinomaista, että hallituksella on laaja avustajakaarti sen lisäksi, että sillä on käytössään valtionhallinnon kymmenien tuhansien virkamiesten kaarti. Sinänsä on tietenkin ikävää, ettei näistä löydy sellaista osaamista, jonka tuella Marinin kolmekymppisten hallitus uskoisi selviävänsä tässä tilanteessa.

Kysymys kuuluukin, että onko ministeriöissä tehty karmeita rekrytointivirheitä, joiden seurauksena niissä pesii veret seisauttava osaamattomuus? Vai onko niin, että Marinin kabinetti haluaa tehdä vallankumouksen suomalaisessa hallinnossa ja siksi ohittaa sen jatkuvuuden, jota suomalainen hallintojärjestelmä virkamieskaarteinen edustaa?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Konsultokratia tulee kalliiksi Helsingin kaupungin veronmaksajille
Poliittinen virkanimitys
Julkisen sektorin liiat virkamiehet

11 kommenttia:

 1. Niin, sitä kuvittelisi, että kullekin avustajalle on määritelty tai rajattu ihan oma toimenkuva tai työkenttä. Siis, etteivät he ole vain epämääräisiä 'tarpeen mukaan' yleismiesavustajia. Olisi mielenkiintoista kuulla tarkemmin, minkälaisissa valtion asioissa Mme pääministeri katsoo erityisesti tarvitsevansa apua.

  VastaaPoista
 2. komMARIN tyypillistä kansan rahoilla sikailua.

  VastaaPoista
 3. Marinin mukaan siis "...elämme aika poikkeuksellista tilannetta hallituskriisin jälkeen"

  Mitä ihmeen poikkeuksellista maamme tilanteessa nyt on?
  Paatero ja Rinne sähläsivät ja menivät keskustan toimesta vaihtoon. Sitten näyteltiin pikku näytelmä ja elämä jatkuu.
  Ei minusta maamme tilanteessa ole sen kummemmin muuta erikoista kuin, että muutama kokematon naishenkilö yrittää selvitä tehtävistä joihin ei ole mitään varsinaista kokemusta tai pätevyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä nyt niin vakuuttunut ole ollut miespuolistenkaan ministereiden pätevyydestä. En tässä enkä edellisessä hallituksessa.

   Poista
  2. Proffalta hyvä huomio. Verratkaapa nykyministereitä ja heidän taustojaan vaikkapa talvisodan alun hallituksen ministereihin.

   Poista
  3. Kyllä tämä nukkehallituksen jäsenet näyttivät niin orvoilta ja apua tarvitsevilta, kun todelliset raskaansarjan poliitikot Halla-aho ja Tavio antoivat hallitukselle Haavisto-asiassa korvamakiaa.

   Poista
 4. Tämä oli Professorilta erinomainen havainto.

  Olen itsekin ihmetellyt yhtäkkistä virkamiehistön "vasuroitumista" ja virastoiden jopa ulospäin tihkuvia sisäisiä konflikteja sekä pilliinpuhaltamisia. Salaisia muistioita vuodetaan liki viikoittain jne. Selkeitä vastarinnan merkkejä vyörytykselle.

  Onkohan niin, että isolla avustajakaartilla voi käytännössä ohittaa ministeriöiden virkatien? Jos/kun avustaja toimii ministerin prokuralla niin tämä saattaisi olla jopa mahdollista.

  Käyköhän niin, että jos Ohisalo pääsee vaihtamaan sisäministeriön avainvirkamiehet (herra varjele) niin avustajakaartin tarve tällä hallinnonalalla yllättäen romahtaa? Tai no, kyllähän muutamalle politrukille on aina käyttöä sisäisiä muistioita laatimassa.

  VastaaPoista
 5. Niinpä niin. Ja olisiko niin, että eu painaa päälle brexitin myötä. On kaikenlaista härpäkkää sieltä keskuskomitealta tulossa vaateiden kera. Suomen pitää maksaa enemmän ilmastonmuutos pitää estää, miljoonia siirtolaisia on tulossa jne jne. Lisäksi pitää keksiä yhteistyössä miten ps:n kannatus saadaan syöksyyn. Vihapuhelakia yms sensuuria pukkaa. Kyllä siellä painetaan laumalla niska limassa, että saadaan suomi samaan tilaan kuin ruotsi. Ja pitäähän ne suojatyö paikatkin järjestää.

  VastaaPoista
 6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Yhdysvalloissa aina huomautetaan, kuinka paljon jokin asia maksaa VERONMAKSAJIEN RAHAA. Tämä käytäntö pitäisi olla Suomessakin sen sijaan, että käyttäydytään kuin muslimi, jolle raha tulee taivaasta Allahin armosta.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!