lauantai 28. joulukuuta 2019

Hauska ero

Suurimpien valtamedioidemme uutisoinnissa oli tänä päivänä hauska nyanssiero. Tarkoitan Helsingin Sanomien julkaisemaa puoluekannatuskyselyä, jossa näkyi vain pieniä muutoksia puolueiden kannatuksissa.

Itse gallupin teettäjä otsikoi juttunsa toteamalla, että "Perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvua, keskustan tulos kaikkien aikojen huonoin". Lisäksi jutun sisällä lehti korosti, että "kaikkien puolueiden kannatusmuutokset jäivät selvästi tutkimuksen virhemarginaalin sisään". 

Ja vielä erikseen suosikkipuolueensa osalta, että "Sdp:n kannatusta hallituskriisi ja pääministerin vaihtuminen eivät joulukuussa heilauttaneet suuntaan tai toiseen. Puolueen kannatus on yhä reilut 15 prosenttia."

Verorahoitteinen Yleisradio puolestaan löysi enemmän dramatiikkaa. Jo otsikossa se totesi oleellisen eli sen, että "Perussuomalaisten kannatus kasvaa yhä, hallituksen isojen puolueiden lukemat valuvat alaspäin".

Tosiasia onkin, että SDP:n kannatus putosi 0,1, Vihreiden 0,6 ja Keskustan niin ikään 0,6 prosenttiyksikköä. Siten hallituksen suuret puolueet menettivät kannatustaan gallupin mukaan reilusti yli yhden prosenttiyksikön. Ja niiden mukana siis myös SDP kuului menettäjiin HS:n kommentista huolimatta.

Omalta osaltani hämmästyin Keskustan kannatuksen vakautta, sillä odotin sen laskeneen alle 10 prosenttiin. Kaiken viime kuukausina nähdyn jälkeen puolueella on kyselyn mukaan kuitenkin edelleen 11,1 prosentin kannatus äänestäjien parissa. Mielenkiintoista oli myös se, että pienemmät hallituspuolueet eli Vasemmistoliitto ja RKP kasvattivat kannatustaan.

Syyt näihin asioihin tosin jäivät arvoituksiksi. Tai no. Itse asiassa luulen, että jonkinlaisia selityksiä löytyy täältä tai täältä, kuten aiemman kirjoitukseni kommenttikentässä ehdotettiin.

Eli gallupin odottamattomat tulokset johtuvat käsittääkseni äänestäjien puolueuskollisuudesta sekä kyvyttömyydestä nähdä todellisia eroja ja niiden puutteita poliittisten kansanliikkeiden välillä. Hauskaa kuitenkin, että päämedioidemme uutisoinnista löytyi tällä kertaa selkeitä eroja - mistä ikinä se sitten kertookaan.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Pelastaako tietämättömyys Kulmunin Keskustan
Uutisia muuttuvasta Suomesta
Onko kepulaisuus katoamassa?

4 kommenttia:

 1. "SDP:n kannatus putosi 0,1, Vihreiden 0,6 ja Keskustan niin ikään 0,6 prosenttiyksikköä. Siten hallituksen suuret puolueet menettivät kannatustaan gallupin mukaan reilusti yli yhden prosenttiyksikön."

  Tuo taitaa olla hieman huolimatonta matematiikkaa.

  VastaaPoista
 2. Talouspoliittinen ministerivaliokunta

  Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsittelee kokonaistaloudellista kehitystä ja yleistä talouspolitiikkaa, julkisen talouden kehityksen pääsuuntaviivoja ja muita pääministerin määräämiä talouspoliittisia toimia vaativia asioita.

  Jäsenet
  Pääministeri Sanna Marin, puheenjohtaja
  Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson
  Sisäministeri Maria Ohisalo
  Valtiovarainministeri Katri Kulmuni
  Kuntaministeri Sirpa Paatero
  Opetusministeri Li Andersson
  Elinkeinoministeri Mika Lintilä
  Työministeri Tuula Haatainen
  Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tuppurainen osallistuu asian käsittelyyn silloin, kun käsitellään hänen toimialaansa liittyviä asioita tai pääministerin pyynnöstä.
  ---------------
  ---------------
  Aika näyttää mikä on tuon kokoonpanon osaaminen...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen vaaleja kuviteltu kauhukabinetti on nyt todellisuutta.

   Poista
 3. Se että maan hallituksen sukupuolijakauma on suunnilleen sama kuin vihreän puolueen kansanedustajissa, ja se että nuoret ikäluokat kannattavat massiivisesti nimenomaan "vihreitä" aatteita -- ne kertovat kaikki siitä miten maailma ja myös oma yhteiskuntamme ovat muuttumassa.

  On harhaa kuvitella, että naiset ovat pääsemässä valtaan. Päinvastoin, valta on karannut ja kadonnut politiikasta -- jos sitä jossain on, niin sellaisissa pörssiyritysten hallituksissa, joissa rahat todellisuudessa jaetaan. Hallitus saa olla tyttölauma jonka varsinainen toimiala on tuottaa maahan toiskulttuurisia uroksia.

  Eikä pidä kuvitella, että "vihreät aatteet" olisivat voittamassa kilpailun "arvojen valintamyymälässä". Ne jos mitkä ovat vain uutta tunnustuksellisuutta, yhä syvenevän uususkonnon taannuttamaa tajunnallista joukkohypnoosia, uususkontoa, jonka tarvitsemaksi eskatologiaksi on saatu vakiintumaan "ilmastonmuutos". Sen kulisseissa on kansallisvaltioita hyvä ajaa alas, ja taata "rahalle" yhä esteettömämmät siirtymis-, veronkierto-, piilottamis- ja keinottelumahdollisuudet. Siis taata miesten työt.

  Kuka kertoisi todellisesta tilanteesta? Journalistit? He ovat aina olleet sopuleita, mutta ovat nyt sopuleita suuren potrettikuvan kanssa. Kansakunnan kaapin päällä on nyt tyhjäpäisten tähtitoimittajien kuvia.

  Mikään ei siis ole sitä miltä näyttää, vaan pikemminkin päin vastoin. Ja asiat ovat kaksi kertaa huonommalla tolalla kuin mitä osaamme kuvitellakaan. Sekä naiset että miehet ovat niin väärässä kuin kukaan ikinä voi olla.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!