torstai 11. huhtikuuta 2019

Vaalikoneiden oikeasta käytöstä

Helsingin Sanomissa oli pieni juttu vaalikokeisiin vastaamisesta. Siinä ehdotettiin, että kussakin kysymyksessä tulisi olla tasapainoinen perustietopaketti puolesta ja vastaan -perusteluille".

Ajatus on sinänsä hyvä, mutta kuten Ylen ns. vaalibotti on osoittanut, voidaan tällaista perustietopakettia käyttää politiikan tekemiseen. Ellei suorastaan piilovaalipropagandaan.

Omalta osaltani olen päätynyt siihen, että vastaan vaalikoneissa vain niihin kysymyksiin, joihin minulla on selkeä näkemys. Näin siksi, että sellaiset asiat, joihin minulla ei ole näkemystä joko tiedonpuutteen, epäselvän kysymyksen tai muuten vain selkeän mielipiteen puuttumisen takia, vain hämärtävät lopputulosta.

Suosittelen samaa periaatetta myös muille vaalikoneiden käyttäjille. Näin toimien niistä saa irti eniten.

Vaalikoneiden tekijöille puolestaan suosittelisin luopumista kysymyksistä, joihin ei ole yhtä selkeää vastausta. Tarkoitan tällä esimerkiksi sellaisia kysymyksiä, joihin itse asiassa sisältyy kaksi eri kysymystä. 

Esimerkkinä vaikkapa Ylen vaalikoneesta kysymys "Suomen ei pidä kiirehtiä kieltämään uusien bensa- ja dieselautojen myyntiä". Mitähän tähän pitäisi vastata, jos haluaisin kiellettäväksi vain dieselautot, mutta en bensamoottorilla varistettuja? Entä miten samoin ajatteleva ehdokas on mahtanut vastata?

Ongelmallinen on myös samassa vaalikoneessa esiintyvä kysymys "sosiaaliturvaa tulee kehittää niin, että osa nykyisistä tuista korvataan kaikille työikäisille maksettavalla, vastikkeettomalla perustulolla". Epäselvää nimittäin on, että minkälaisesta perustulosta on kysymys. 

Itse kannatan perustuloa, mutta huomattavasti nykyistä perusturvaa alemmalla tasolla ja korvaten muut sosiaaliturvan lähteet siten, että se alentaisi työn teettämisen kustannuksia, vähentäisi byrokraattien määrää ja nostaisi työllisyysastetta. Näiden vaalien alla ehdotettuja runsaan kansalaispalkan malleja en kuitenkaan kannata.

Ylen vaalikone on muutenkin ongelmallinen, koska siinä ei ole mahdollisuutta ohittaa kysymystä kokonaan. En tiedä, miksi tähän ratkaisuun on päädytty, sillä onhan aivan eri asia olla ottamatta kantaa kuin olla "keskimääräisellä" kannalla, kuten Ylen vaalikoneen vastausvalikon mukaan näyttäisi olevan.

Lopuksi on syytä todeta, että Ylen tuoreen gallupin mukaan Perussuomalaiset on noussut selkeästi Suomen toiseksi suosituimmaksi puolueeksi ohi Kokoomuksen. Samalla SDP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton kannatukset olivat laskeneet yhteensä peräti kolme prosenttiyksikköä edellisestä gallupista. 

Muistakaahan valita ehdokkaanne huolella ja käydä äänestämässä! Vain siten voi vaikuttaa maamme eduskunnan koostumukseen ja sitä kautta Suomen tulevaisuuteen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Äänestäkää, hyvät ihmiset, äänestäkää!
Tiede totuudenjälkeisen yksisilmäisten maailman poliittisena uhrina
Perussuomalaiset vahvassa nousussa kaksi viikkoa ennen vaaleja

14 kommenttia:

 1. "Perussuomalaiset on noussut selkeästi Suomen toiseksi suosituimmaksi puolueeksi ohi Kokoomuksen."

  Kyllä suomenkieli on kaunista.

  Toki minun vanhoillista korvaani sana suosittu kalskahtaa väljältä tässä yhteydessä. Joku artisti voi olla suosituin jossakin katugallupissa, mutta maan ainoa kansalaisten asioita hoitamaan pyrkivä puolue on toiseksi kannatetuin. Kunhan tuo sana toistaiseksi vielä saadaan del, niin shampanjat esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin on persujen kannatus kihahtanut. Eduskuntaryhmän hajottamisen jälkeen tehtiin gallup (HS 22.6.2017), jonka mukaan perussuomalaisten kannatus oli 6,1 % ja sinisten 3,9 %. Nyt 16,3 ja 0,8.

   Poista
 2. Kielifilosofeilla voisi olla huomauttamista noista vaalikoneista. Luulenpa, että sekä niin sanotun analyyttisen filosofian että semiotiikan puolelta aivan ensimmäiseksi todettaisiin, ettei ole edes mahdollista laatia sellaista kysymystä, johon ei tavalla tai toisella jo implikoituisi tietynsuuntainen vastaus.

  Ne ovat vain reaktioita tiettyihin käsitteisiin ja kielenkäyttötapoihin, nuo "koneeksi" ohjelmoidut "mielipiteet". On sinänsä vähän huvittavaa miten aikamme ihmiset luontevasti juttelevat koneiden kanssa tajuamatta puheen rajoittuneisuutta. Mikään kone ei ole yhtään, toistan: yhtään viisaampi kuin sen ohjelmoija.

  Puhe josta puuttuu autenttisuus on olemuksellisellisesti kuollutta puhetta, ja seurustelu vaalikoneen kanssa on, hmmm, jonkinlaista puoluepoliittista nekrofiliaa. No, omissa silmissäni näyttää kyllä siltäkin, että myös eri kanavien vaalitenteissä istuvat poliitikot ovat enemmän koneita tai zombeja kuin ajattelevia ihmisiä.

  Muttu toki on toveikasta, jos maahamuuttokriittinen puolue saa paljon kannatusta. Kertoohan se jotakin -- vaikka yhteiskunnan yleinen Suuri Yhteinen Valhe edelleenkin tunnustaisi "monikulttuurisuutta" kuin se olisi jokin, hmmm, moraaliarvo.

  VastaaPoista
 3. Äänestäminen on todellakin parempi vaihtoehto, parempi kuin esim. keltaliivien marssit tuhotöineen Ranskassa.
  Täytyy vaan osata äänestää oikeaa Puoluetta. Siihen kun ei voi luottaa, että yksittäinen ehdokas toimisi omantuntonsa mukaan, sen verran kova on ns. puoluekuri vanhoissa kepuleissa yms.

  VastaaPoista
 4. Toivottavasti on kaunis ilma, että kaikki niin sanotut "nukkuvatkin" äänestäjät lähtevät äänestämään!
  Nyt on aika äänestää Suomelle uusi suunta neljän vuoden lehmänkauppojen ja takinkääntöjen jälkeen.

  Brexitin toteutuessa englantilaisten raha poistuu EU:n budjetista ja sitä puuttuvaa rahaa ollaan taatusti nyhtämässä muun muassa suomalaisilta ellei eduskunnassa ole meitä puolustamassa isänmaallisia ihmisiä.

  VastaaPoista
 5. OM

  "Islamin kulttuurivaikutus väitetyn maltillisuuden näkökulmasta"

  https://oikeamedia.com/o1-104921

  Kirjassaan Beyond terror : islam’s slow erosion of western democracy Waters kiteyttää islam-vastaisuutensa sanoihin
  ”Tämä ei ole tasavertaisten moraalikantojen välinen selkkaus; tämä on taistelu vapauden ja sorron välillä, myötätunnon ja barbarismin välillä,
  sivistyneen käytöksen ja väkivallan välillä.
  Meidän on päätettävä, mille puolelle asetumme, ja taisteltava, jotta se puoli voittaa”. Waters on huolissaan sensuuritoimien kiristämisestä Uuden-Seelannin terrori-iskun jälkeen.
  Tekijät ovat niitä, jotka ovat syyllisiä, mutta poliitikkoja ja mediaa voi syyttää siitä, että ne ovat hyväksyneet massamaahanmuuton vastoin kansalaisten tahtoa,
  ja kiristäneet sananvapautta sitä pontevammin mitä enemmän veritekoja on tehty.
  Islamin kritisoinnista on tehty islamofobiaa, meille kerrotaan totuuden olevan vihapuhetta, ja islamin sallitaan talloa sananvapaus, laki ja järjestys alleen.

  VastaaPoista
 6. Kokoomuksen unelma realisoituu:

  "Mehiläisen tytäryhtiöissä ulosmarssi Kemissä ja Torniossa"
  Meri-Lapin kuntien ja Mehiläinen Länsi-Pohjan yhteisyritys aloitti toimintansa viime kesänä. Henkilöstön mitta on nyt täyttynyt vajaan vuoden yhteistaipaleen jälkeen.

  https://yle.fi/uutiset/3-10733388

  Artikkelista poimittua:

  Tehyn ja SuPerin tiedotteen mukaan henkilökunnan työssäjaksamista ja työhyvinvointia ovat huonontaneet muutokset,
  jotka työnantaja on toteuttanut nopeassa tahdissa ja säästönäkökulmasta.

  Yhteisessä tiedotteessa todetaan työtahdin olevan niin tiivis, ettei asiakkaan yksilöllinen ja laadukas hoito toteudu.
  Työntekijöillä on huoli potilasturvallisuuden vaarantumisesta ja tunne ettei työtä voi tehdä niin hyvin kuin pitäisi.
  Osaavaa henkilöstöä on jo irtisanoutunut kiireen ja työolojen muutosten vuoksi.

  VastaaPoista
 7. Toivottavasti suomalaiset älyävät äänestää Brysselin korruptoimien maanpetturien sijaan sellaiset henkilöt vallankahvaan, jotka tarvittaessa ottavat Bulgariasta ja Unkarista mallia:

  "Bulgaria on valmis lähettämään 3 000 sotilasta rajalle torjumaan laittomia siirtolaisia",
  https://www.kansalainen.fi/bulgaria-on-valmis-lahettamaan-3-000-sotilasta-rajalle-torjumaan-laittomia-siirtolaisia/

  "Unkarin raja-aita torjuu laittomat siirtolaiset ”äärimmäisen tehokkaasti”",
  http://www.magneettimedia.com/unkarin-raja-aita-torjuu-laittomat-siirtolaiset-aarimmaisen-tehokkaasti/

  "Commission: EU Too White, Mass Third World Migration Must Be "New Norm"",
  https://www.breitbart.com/europe/2017/12/18/eu-white-mass-migration-norm/

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 8. Miksi emme saisi tietää totuutta?

  IL tänään:

  Yle hyllytti turvapaikkadokumentin, ohjaaja kertoo, miten tilanne ajautui umpikujaan: ”Ylen edustaja kertoi, että minulla olisi nyt kaksi vaihtoehtoa”

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/dad2d74e-b64c-4fa9-8811-aa69e5821582

  Artikkelista poimittua:

  Kohua herättänyt Seinäjoen arabikevät - dokumenttia esitetään parhaillaan muutamissa elokuvateattereissa.
  Sitä ei ole näytetty Yleisradion kanavilla, vaikka Yle on dokumentin tilaaja.
  ...
  Mitkä ovat ne elokuvan kohtaukset, joista erimielisyydet tilaajan kanssa syntyi? Mitkä kohdat Yle olisi tahtonut poistaa?

  –Elokuva ja siitä solmittu sopimus perustuu kolmeen eri näkökulmaan. Kun elokuva vihdoin oli valmis ja mielestäni tasapainoinen,
  YLEn mukaan kansallismielisen päähenkilön kohtauksia pitäisi edelleen lyhentää ja jotkut kohtaukset poistaa.
  Erityisen ongelmallisia olivat kohtaukset, joissa entiset maahanmuuttajataustaiset muslimit kertovat omista kokemuksistaan islamista.
  Nämäkin asiat on käsikirjoituksessa kuitenkin mainittu. Tämän vuoksi YLEn kantaa on ollut vaikea käsittää.
  Ilmeisesti kyse on poliittisista näkemyksistä, Reinikka sanoo.
  ...
  Pääsitkö yhteisymmärrykseen dokumentin muiden rahoittajien kanssa?

  –Ilman muuta. Elokuva on käsikirjoituksensa ja sen pohjalta tehdyn sopimuksen mukainen. Katsojapalaute ja julkiset arviot ovat olleet yksimielisiä, että elokuvassa ei ole sellaista mitä ei voisi julkisesti esittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa tapauksessahan kiteytyy koko "kansanryhmää" koskeva tragedia. Ei ole mitään muuta "dokumentin" ideaa kuin tarjota näytille todellisuus ihan sellaisenaan, yksi yhteen. Jos YLE:n suodattimiin suostutaan, ihan yksi lysti vaikka jättäisi jokaisen dokumentin tekemättä. -- Eli jos ennakkoehtona on se, ettei rumasta todellisuudesta saa antaa rumaa kuvaa, tuotetta on turha kutsua dokumentiksi.

   Ja valitettavasti tiedonvälityksemme ohjeistus on kautta linjan kulkemassa juuri tähän suuntaan. Eyes Wide Shut. Tarjottavassa todellisuuskuvassa ei saa olla mitään mikä oikeasti on rumaa -- kehittymättömyyttä, täydellistä järjettömyyttä, pahuutta ja vihan myrkyttämää mieltä, vaarallisia ja primitiivistä väkivaltaa ylläpitäviä taikauskoja, julmaa kaltoinkohtelua,
   vääristyneitä sukupuolikäsityksiä, ryhmävahvistautumisen oikeuttamaa fundamentalismia, kunnian- ja häpeäntuntojen sanelemia mielettömiä murhia ja kostotoimia.

   Eyes Wide Shut. Kun YLE kuolee -- ja tällä menolla se on jo käytännössä tiedonvälittäjänä kuollut -- hautakiveen voidaan kirjoittaa: "Kaikki oli kaunista eikä mikään tehnyt kipeää."

   Poista
  2. Seppo, olipa hyvin sanottu (niin kuin usein sanot)!

   Poista
 9. Tänään TV1 tai Areena klo 21

  Yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajaa kohtaa viimeistä kertaa ennen vaaleja suorassa, suuressa vaalikeskustelussa.
  Mikä puolueita erottaa, mistä syntyy sopu?
  Aiheina mm. työllisyys, maahanmuutto ja koulutus.

  VastaaPoista
 10. Jos vielä ehtii lisäämään nykysuomeksi "off topic": kuinkahan monessa maassa on vaalipäivän sijasta vaaliviikko? Ymmärrettävä kehitys siellä missä julkinen liikenne pyhäisin loppunut, yhtä kaikki latistava ja trivialisoiva. Mutta makuasioitahan tällaiset. -jussi n

  VastaaPoista
 11. Yle 12.4.19

  "Attenborough: ilmastonmuutos lisää afrikkalaisten siirtolaisten painetta pyrkiä Eurooppaan"
  Meillä on vain 10 ehkä 20 vuotta aikaa toimia.

  https://yle.fi/uutiset/3-10735273

  Artikkelista poimittua:

  – Eurooppa voi odottaa vielä paljon nykyistä suurempaa siirtolaisaaltoa Afrikasta, jos ilmastonmuutosta ei saada hillittyä,
  sanoi Sir David Attenborough IMF:n kokouksessa pitämässään puheessa. Asiasta kertoi The Guardian -lehti.

  Lämpötilojen noustessa monet alueet Afrikassa muuttuvat elinkelvottomiksi ja asukkaiden on suunnattava viileämmille alueille.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!