lauantai 29. joulukuuta 2018

Ympäristöjalanjäljestäni

Helsingin Sanomat teki jutun siitä kuinka kuka tahansa voisi vähentää ympäristöjalanjälkeään kymmenellä prosentilla. Luin jutun ja jäin ihmettelemään kuinka paljon olen itse vähentänyt jalanjälkeäni, vaikka en ole tietoisesti toteuttanut ensimmäistäkään lehden listaamista toimenpiteistä.

Seuraavassa lehden (tai oikeammin jutussa haastatellun "resurssiasiantuntijan") listaus. Ja jokaisen kohdan jälkeen oman käytökseni kuvaus.

1. Kokeile vegaaniruokia eli ruokia, joissa ei ole lainkaan eläinperäisiä aineksia.

Syön monipuolisesti sekaruokaa. Erityisesti kiinnitän huomiota siihen, että salaatiosat ovat vitamiinien ja hivenaineiden saannin kannalta riittävän monipuolisia.

Kesäisin syön myös runsaasti itse pyytämääni kalaa. Kalastaessani käytän soutuvenettä tai kävelen jokien rantoja. En aio siirtyä vegaaniruokiin, koska ihminen on luontaisesti sekasyöjä. Lisäksi liha ja kala maistuvat paremmalta kuin kasvikset, eli luovat elämälle laatua.

2. Vähennä ajamista omalla autolla.

Ajan autolla jonkin verran, koska minulla on suomalaiseen tapaan mökki, jossa käyn kesäisinä viikonloppuina ja lomalla. Lisäksi käyn autolla viikoittain kaupassa ja teen vuosittain pari lomareissua kotimaassa. En aio luopua tästä elämäntavasta.

3. Jos siirryt käyttämään työmatkoillasi oman auton sijasta kolmen hengen kimppakyytiä kolmesti viikossa, hiilijalanjälkesi pienenee noin prosentin.

En käytä työmatkoihin autoa. Menen tienaamaan leipääni talvisin julkisilla liikennevälineillä ja kesäisin polkupyörällä. Jälkimmäinen on oleellinen osa omasta kunnostani huolehtimista.

4. Vaihda sähkösopimuksesi tuulisähköön. Muutos pienentää hiilijalanjälkeäsi 5 prosenttia. Jos kotonasi on sähkölämmitys, säästö on suurempi.

Tuulisähkösopimuksilla ei ole merkitystä, koska kaikki sähkö otetaan valtakunnanverkosta, johon sitä tuotetaan monipuolisesti. Pelkän tuulen varaan emme voi jäädä täällä pohjoisissa olosuhteissa, koska myllyt eivät pyöri talvipakkasilla. Minulla ei ole sähkölämmitystä.

5. Pudota kotisi lämpötilaa lämmityskaudella kaksi astetta.

En pudota kotini lämpötilaa, koska lihakseni ovat vanhemmiten alkaneet kipeytyä viileässä. En ole myöskään halukas elämään villapaita päällä tai nukkumaan makuupussissa kotonani. Sellainen alentaisi liiaksi elämän laatua.

6. Vaihda Thaimaan-lomasi Espanjan-matkaan.

En käy lomillani sen enempää Thaimaassa kuin Espanjassakaan. Vietän ne käytännössä aina kotimaassa, mikä toki lisää jonkin verran autoilua kuten edellä jo totesin. En siis lennä lomillani kaukomaille.

Työmatkoja joudun toki jonkin verran tekemään lentäen, mutta olen yrittänyt minimoida myös niitä. Eläkkeelle jäätyäni en usko astuvani enää lentokoneeseen.

7. Jos sinulla on tapana matkustaa joka vuosi viikoksi Thaimaaseen, matkusta vastedes kahdeksi viikoksi joka toinen vuosi.

En edelleenkään matkusta lomalle lentokoneella Thaimaaseen tai muihin vastaaviin lomakohteisiin.

9. Matkusta vaihteeksi muulla tavalla kuin lentämällä.

Kun tätä nyt jankutetaan kerta toisensa jälkeen, niin taidan ihan piruuttani matkustaa ensi vuonna lomallani jonnekin kauas, vaikka Pääsiäissaarille. Ihan vaihteeksi... no en todellakaan viitsi, vitsi vitsi!

Mutta pitäisiköhän seuraava työmatka esimerkiksi nousevaan tieteen suurvaltaan Kiinaan tehdä veronmaksajan piikkiin laivalla tai junalla? Saisi ainakin hyvät päivärahat.

8. Ryhdy sähköntuottajaksi. Asenna katollesi aurinkopaneelit tuottamaan sähköä tai aurinkokeräimet, jotka lämmittävät vettä.

En asu omakotitalossa, joten minulla ei ole paikkaa minne paneelit tai keräimet laittaisin.

10. Osta ikimetsää. Jos sijoitat kerran vuodessa sata euroa aarniometsän suojeluun, ostos kompensoi koko vuoden hiilijalanjälkesi.

Tämä on suositeltava tapa sijoittaa metsien biodiversiteetin suojeluun - siis omalla rahalla ilman veronmaksajan kukkaron suoraa keventämistä. Hiilijalanjälkeen sillä ei kuitenkaan ole kovin pitkäaikaista vaikutusta, sillä ikimetsä ei ole hiilinielu eikä -lähde. Tai muuttuuhan se lähteeksi, jos iskee paha tuuli- tai hyönteistuho.

Tarkennan sen verran, että toki talouskäytöstä rauhoitettu metsä sitoo aikansa hiiltä, kunnes sen kasvu hiipuu. Tässä yhteydessä on hyvä ymmärtää myös se, että talousmetsästä saatavasta tukkipuusta valmistetut rakennukset, huonekalut, koriste-esineet ynnä muut siirtyvät kymmeniksi tai jopa sadoiksi vuosiksi pois hiilen kierrosta. Ja samaan aikaan uudistettu metsä sitoo lisää hiilidioksidia.

Metsiensuojelun hintana on kuitenkin talouskäytöstä kestävästi saatavan suomalaisen hyvinvoinnin pohjan kapeneminen. Juuri nyt tämä ei kuitenkaan ole ongelma, sillä talousmetsämme kasvavat puuta selvästi enemmän kuin sitä käytetään.

Mutta mitä muuta teen hiilinielun pienentämiseksi?

Ainakin vastustan Suomen hiilijalanjäljen kasvattamista siirtämällä kehitysmaalaisia tänne pohjoiseen ja olen työssäni siirtynyt mahdollisimman pitkälti paperittomaan toimistoon - vältän esimerkiksi tieteellisten artikkeleiden tulostamista lukemalla ne suoraan tietokoneeni näytöltä. Samoin luen Helsingin Sanomat ja muut lehdet sähköisesti.

Liikuntaharrastukseni eivät myöskään vaadi sisätilojen lämmittämistä vaan tapahtuvat ulkona ja vieläpä paljolti hyötyliikuntana. Käytän myös vaatteeni loppuun siirtämällä ne mökkikäyttöön kun ne ovat kuluneet töissä käytön kannalta kelvottomiksi.

Päätän tämän kirjoituksen toteamalla, että olen tainnut ihan vapaaehtoisilla valinnoillani luoda itselleni elämäntavan, jonka ympäristöjalanjälki on kohtuullisen pieni. Siten en näe tarvetta HS:n "resurssiasiantuntijan" neuvojen noudattamiselle.

Totean kuitenkin, että siirtymällä edellä kuvattuun omaan elämäntapaani, voi jokainen vähentää ympäristöjalanjälkeään ilmeisesti vielä paljon enemmän kuin "resurssiasiantuntijan" neuvoilla. Vai olenko sittenkin väärässä?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Vihreiden maahanmuuttopolitiikkaa vahvistettiin ekologista jalanjälkeä kasvattavaksi
Uusiutuvien energianlähteiden kannattavuus ratkaisee
Tutkijoiden biotalousjulkilausumasta

17 kommenttia:

  1. Kiitos kirjoituksestasi. Mukavaa, että pohdiskelet ympäristöjalanjälkeäsi, muistathan jatkaa harrastettasi jatkossakin. Se olisi eri hieno esimerkki varmasti monelle lukijallesi.

    Erinomaista jatkoa Proffalle uudelle vuodelle!

    VastaaPoista
  2. 10. Älä osta luomu-tuotteita, jotka vaativat huomattavasti enemmän metsien raivaamista pelloksi tuotettua tonnia kohden.

    VastaaPoista
  3. Vai nyt on ympäristöjalanjälki huolena. Fakepuukissa kierti/kiertää tuollainen vanhan liiton ympäristöteko -tarina. Kopion sen yks'yhteen tänne:

    ”Marketin nuori kassa kehotti vanhempaa naishenkilöä ottamaan seuraavalla kerralla oman kauppakassin, koska kauppa on päättänyt olla enää satsaamatta ympäristölle haitallisiin muovikasseihin.

    Hämmentyneenä vanharouva selitti anteeksipyydellen, ettei hänen nuoruusaikoinaan ollut tietoakaan vihreästä ajattelutavasta.

    Kassa vastasi: "Sehän meidän ongelmamme juuri on, kun te ette aikanaan välittäneet tarpeeksi ympäristöstä. Oikeassahan hän oli - ei meidän aikanamme ollut vihreitä ajatuksia.

    Siihen aikaan me palautimme maitopullot, juomapullot ja olutpullot kauppaan, joka sitten lähetti ne meijeriin tai tehtaaseen pestäväksi ja steriloitavaksi ja täytettäväksi, jotta samoja pulloja voitiin käyttää yhä uudelleen. Niitä siis todella kierrätettiin. Mutta ei meillä mitään vihreitä ajatuksia silloin ollut.

    Me kävelimme kerroksiin kaupoissa ja virastoissakin, koska joka paikassa ei ollut rullaportaita. Ostoksillekin menimme kävellen, emmekä hypänneet 300-hevosvoimaiseen autoon aina kun piti mennä parin korttelin päässä olevaan lähikauppaan. Mutta kassa oli ihan oikeassa, emme me mitään vihreitä
    ajatuksia miettineet.

    Lastenvaipatkin siihen aikaan pestiin, koska ei ollut näitä kertakäyttöisiä. Pyykki kuivattiin narulla eikä energiasyöpössä 500 Wattia virtaa käyttävässä vempaimessa. Tuuli- ja aurinkovoima kuivasivat vaatteet ihan oikeasti. Lapset saivat vanhempien sisarustensa pieniksi jääneet vaatteet, eivät aina upouusia. Mutta eihän meillä silloin tosiaankaan ollut mitään vihreitä ajatuksia.

    Siihen aikaan meillä oli vain yksi televisio tai radio, ei vastaanotinta joka huoneessa. Ja tv-ruutukin oli jokseenkin nenäliinan kokoinen, eikä koko Uudenmaan. Keittiössä tehtiin ruokaa, hämmennettiin ja sekoiteltiin käsin,koska ei ollut sähkökoneita apuna joka käänteessä. Kun pakkasimme jotain herkästi särkyvää postipakettiin, käytimme vanhoja sanomalehtiä suojaamaan lähetystä, koska ei ollut styroksia tai kuplamuovia. Emmekä me ruohoakaan leikanneet bensiiniä polttavalla koneella. Meillä oli työnnettävä käsikäyttöinen ruohonleikkuri. Me pidimme lihaskuntoa yllä työnteolla, emmekä kuntosalin sähköisillä juoksumatoilla. Oikeassahan kassa siis oli, ei meidän päässämme mitään vihreitä ajatuksia silloin ollut.

    Joimme vettä kraanasta kun janotti, sen sijaan että olisimme joka kerta käyttäneet erityistä pullovettä. Täytimme täytekynät musteella, emmekä ostaneet heti uutta kynää kun muste loppui. Ja vaihdoimme partahöylän terän, heittämättä koko kapinetta roskiin kun terä tylsyi. Siihen aikaan ihmiset käyttivät ratikkaa tai linja-autoa matkantekoon ja lapset menivät kouluun polkupyörillä tai jalan, eikä äidin tarvinnut hoidella heidän takiaan 24-tunnin taksipalvelua. Kotona oli yksi pistorasia eikä kokonaista rivistöä jos vaikka minkälaisille elektronisille laitteille. Eikä tarvinnut käyttää mitään tietokoneohjattua vempainta, joka on yhteydessä tuhansien kilometrien päässä avaruudessa olevaan satelliittiin, jotta löytäisi lähimmän pitsapaikan.

    Mutta eikö olekin surullista, kun nykynuoriso valittaa, miten tuhlaavaisia me olimme, kun meillä ei ennen vanhaan ollut näitä vihreitä ajatuksia?"

    heppa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tuokin tarina. En silti kaipaa takaisin vanhoja aikoja.

      Poista
  4. Oli mukava lukea tällainen luonnosta välittävä, syyllistämätön kirjoitus.

    Valitettavasti ns. vihreys on kaikkein pahimpien jeesustelijoiden - pennasten, toivoloiden, rantaloiden - hallussa. Siinä on paha puhua maltillisesti luonnon puolesta, kun em. itsensänostajat pilaavat koko homman.

    Varmaan sellainen helppo keino olisi tehdä hommat luontoystävällisesti etenkin silloin, kun se ei vaadi mitään: on aika sama vaiva viedä akku kierrätykseen kuin metsään tmv.

    Mutta omalla työpaikallani biojätteet lajitellaan - jotta siivooja voi panna ne sekajätteeseen, koska roskakatoksessa ei ole biojäteastiaa! Eli homma on hoidossa ja ekosertifikaatti löytyy. Ekopäällikkö murehtii jostain karkkipapereista ja lentää lomillaan maailmalle. Se on semmosta.
    -Valtsu-

    VastaaPoista
  5. Lukematta viitattua artikkelia huomioni herätti asiantuntijoiden kutsuminen resurssiasiantuntijoiksi. Ilmastokeskustelussa ollaan aika huonoja näkemään tavoitteiden ja keinojen yhteyttä ja oikeiden valintojen tekemisen tärkeyttä. Poikkeuksena esimerkiksi Eija-Riita Korhola, joka on puhunut asiasta kuuroille korville vuosia.

    Björn Lomborg taas antoi eilen FB-päivityksessään niukkojen resurssien käyttöön liittyvän esimerkin.

    Lomborgin mukaan maksaa 0,786 biljoona dollaria rakentaa sähköliittymä 2,8 miljardille köyhälle, jolloin heidän ruuanlaittonsa lakkaa saastuttamasta.

    Toisaalta miljardille rikkaalle ihmiselle saadaan sähköautot 6 biljoonalla.

    Lomborg kysymys on, kummasta kannattaa vähien pelimerkkien käyttö aloittaa? Molempiin rahat eivät ehkä riitä.

    Ja muuten: hiilijalanjäljen pienetäminen ihmisten ruokailutottumuksia muokkaamalla on aivan varmasti tehottomampi keino kuin maatalouden tuotantoprosessien tutkiminen ja kehittäminen. Siitähän on aivan upeita esimerkkejä jo nyt olemassa. Tämä jatkuva puhe kasvisruoasta on enemmän pelottelua ja ideologista tuputusta - nyt kun helvetin tulila pelottelu on lakannut toimimasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tästäkin samaa mieltä. Tutkimuksen keinoin tullaan ratkaisemaan myös kasvihuonekaasuongelma - siis jos se ylipäänsä on ratkaistavissa. Tai edes tarvitsee ratkaisua.

      Poista
  6. Minusta Anonyymin klo 11.55 kirjoitus oli hyvä, vaikka sellaisia aikoja kukaan ei kai kaipaakaan. Vihreät tosin yrittävät, mutta kyllä tulisi aika äkkiä äitiä ikävä, kun romantiikka muuttuisi realismiksi. Kyllästyttää kuunnella ja lukea tämän tästä siitä, kuinka suuret ikäluokat ovat ahneuksissaan tehneet sitä, tätä ja tuota!

    Muuten tuo hiilijalanjäljen mittaaminen Suomessa, jossa jo kylmän ilmaston takia energiaa menee paljon enemmän kuin monessa muussa maassa, on joutavanpäiväistä syyllistämistä. Vaikka koko Suomi lakkaisi kokonaan olemasta, ilmastolle ei tapahtuisi yhtään mitään! Ilmasto välillä lämpenisi ja välillä kylmenisi aivan kuin se on tehnyt miljardeja vuosia ennenkin. Siinä on ihmispoloinen kuin lastu laineilla,

    VastaaPoista
  7. Minäkin innostuin mukaan ilmastotalkoihin:
    Luovuin vuosittaisesta Thaimaan matkasta ja vuosittaisesta Kanarian matkasta. Lisäksi luovuin kahdesta vuosittaisesti Euroopan kaupunkilomalennosta.

    No olenko oikeasti näin paljon lentänyt lomalentoja - en tietenkään. Mutta toisaalta ei se vegaaniksi ryhtynyt kirjallisuuden opiskelijatarkaan paljoa lihaa koskaan syönyt. Ja silti se on tehnyt ekoteon, ihan kuten minäkin nyt.

    Samoin kuin ne Yhdysvaltojen osavaltiot ja piirikunnat, jotka liittyivät ilmastosopimukseen ja päästökauppasopimukseen. Nekin tekivät sen ainoastaan henkisellä tasolla, ei sillä tavalla konkreettisella, kuten vaikka Suomi. Silti niiden toimenpiteitä arvostettiin korkealle.

    Haastankin kaikki tämän kaltaisiin symbolisiin, laskennallisiin ilmastotekoihin mukaan. Luopukaa siis sellaisesta, mitä ette muutenkaan tee - sellaisia ovat ns parempien ja tiedostavampien ihmisten ekoteot!

    VastaaPoista
  8. Vihreyttä voi harrastaa myös puheen tasolla, ja lentää sitten perheineen lomalle Tokioon kuten Outi Alanko-kahiluoto.
    Jos todella haluttaisiin vähentää turhaa hiilidioksidin tuottamista, kannattaisi turhille lomalennoille laittaa kunnon vero.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älyllinen epärehellisyys on yllättävän yleistä.

      Poista
  9. Paljonkohan meikäläisen harraste-autoilu tuottaa päästöjä verrattuna niihin, jotka lentää Thaimaan lomalle 2 kertaa vuodessa?
    Muu yksityisautoilu on vähissä, kun omat asiat hoituvat enimmäkseen ammatti autoilun siivellä.
    Lämmitys on sähköllä, mutta jos kustannus yhdestä 55.5-neliön kämpästä ja kahdesta autotallista on luokkaa 120 euroa kuukaudessa, niin miten paljon jollain tuulisähköllä on merkitystä?

    VastaaPoista
  10. "How Banking Families - the CABAL - Robbed You of Your Future:

    who controls the food supply controls the people; who controls the ENERGY can control whole continents; who controls money can control the world." - Väitetään Uuden maailmanjärjestyksen (NWO) pääarkkitehdiksi katsotun H.Kissingerin sanoneen nuo jäkimmäiset kolme lausetta.

    Seuraavassa on PowerPoint-esitys, jossa aiheena on "NIKOLA TESLA, MAXWELL, EDISON, JP MORGAN AND THE LAWS OF PHYSICS":
    https://www.hopegirlblog.com/wp-content/uploads/2016/02/Peoples-Free-Energy-Show-Slide-Ep-One-History-is-Written-By-the-Winners.pptx

    Tässä on yksi esimerkki lukemattomien vastaavanlaisten joukosta, millaisin menetelmin em. 'cabal' pitää öljyyn/hiileeen pohjautuvan tosiasiallisen energia-monopolin hallussaan:

    "Inventor of ‘Free Energy’ Electrical Generator: “I’ve Been Poisoned Several Times”",
    https://www.collective-evolution.com/2018/07/02/inventor-of-a-closed-path-homopolar-electrical-generator-ive-been-poisoned-several-times/

    Koska tuolla cabalilla on käytössään suunnattoman suuret rahavarat, niin se pystyy vaientamaan esim. suuret autojenvalmistajat - keinovalikoimaan kuuluvat myös esim. kiristys ja murhat:

    "JAPANESE WATER POWERED CAR!!", https://www.youtube.com/watch?v=CrxfMz2eDME
    (Ks. myös videon alapuolella "Näytä lisää"-teksti)

    *

    'Free energy' = päästötön energia, jonka käyttöönotto mm. veisi pohjan pois em. cabalin ylläpitämältä suurelta ilmastohuijaukselta - ja käytännössä melkein ilmainen energia mullistaisi maailmantalouden.

    Milloinkahan yliopistoissa alettaisiin opettaa James Clerk Maxwell'in yhtälöitä alkuperäisessä täydellisessä muodossaan eikä nykyisenä, aikoinaan cabalin toimesta 'tyngäksi' typistetyttynä kokoelmana (ks. em. PowerPoint-esityksestä erityisesti osia 14-17)?

    Ks. myös ""TAKING THE RED PILL" THE REAL MATRIX, PART 1", https://www.newswithviews.com/Yates/steven.htm
    Suomeksi käännettynä: http://www.magneettimedia.com/todellinen-matrix-osa-1/

    VastaaPoista
  11. Ollakseni aivan rehellinen, niin joku meikäläisen ympäristöjalanjälki - ei vois vähempää kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Hiilijalanjälki' on em. cabalin lakeijoiden ja hyödyllisten idioottien keksimää ilmastohuijaussanastoa koko tuon suuren valeen saamiseksi näyttämään todelta ainakin useimpien ihmisten silmissä. Suomalaisten ikioma Brysselin Pravda, cabalin pääpropaganda-torvi Suomessa käyttää esikuvansa neuvostoaikaisen Moskovan Pravdan propagandatekniikoita kuten mm. ilmastovaleen loputonta toistoa vähän eri variaatioina agendansa mukaiseen ihmisten huijaamiseen. Lehden viher- ja muut piilokommunisti-toimittajat valehtelevat, vääristelevät ja pimittävät tietoa varmasti ilomielin ja antaumuksellisesti - onhan Uuden maailmanjärjestyksen prototyypiksi täydellistettävällä EU-diktatuurilla niin paljon yhteistä heidän ihannevaltionsa Neuvostoliiton kanssa kuten esim. britti-patriootti David Noakes tiivistää sivustollaan "Expose the EU dictatorship and its police state":
      "The EU is an unelected 3 tier dictatorship on the soviet model, with a sham parliament in Brussels. In time, that's slavery for all of us.", https://eutruth.org.uk/

      Pravdan takapiruna on mananmajoille menneen Bilderberg-globalisti Aatos Erkon jälkeen samoin Bilderberg-globalisti Antti Herlin Sanoma Oyj:n hallituksen puheenjohtajan ja toiseksi suurimman osakkeenomistajan ominaisuudessa.

      Näin bilderbergit vaikuttavat maailman asioihin:
      ”A Chart Exposing How The Bilderberg Group Controls The Entire World”,
      https://www.collective-evolution.com/2018/05/29/a-chart-exposing-how-the-bilderberg-group-controls-the-entire-world/
      Artikkelin lopussa olevaa kuvaa voi suurentaa luettavaksi.

      Kalergi-suunnitelma

      Poista
  12. 1- Olen matkustanut lentokoneella viimeiksi vuonna 1997.
    2- Olen laittanut metsistäni vapaaehtoiseen suojeluun n. 6% ja menettänyt hakkuutuloja yli 40 tuhatta euroa (brutto).

    Ajan hyvällä omallatunnolla ajoni YKSITYISautolla!

    tD

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!