keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Aktiivimalli näyttäisi toimivan

Kun ns. työttömien aktiivimalli oli lanseerattu, totesin työttömyysasteen - ja aivan erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden -  olevan hallituksen työvoimapolitiikan toimiva mittari. Tuolloin helmikuussa työllisyysaste oli noussut vanhoilla konsteilla, mutta siitä huolimatta työttömyys oli säilynyt korkealla tasolla - uutta työvoimaa tuli siis työttömän työvoiman ulkopuolelta.

Siksi esitin, että "mikäli siinä ei tapahdu muutosta, voidaan aktivointimalli katsoa epäonnistuneeksi ja se on korvattava jollain toisenlaisella mallilla. Sen sijaan jos ensi vuoden alussa työttömien ja erityisesti pitkäaikaistyöttömien määrä on laskenut oleellisesti nykyisestä, voidaan mallia pitää onnistuneena ja sen jatkokehittämiseen on syytä satsata."

Nyt tuosta kirjoituksesta on kulunut noin kolme kuukautta eli vuoden loppuun on vielä pitkä matka. Tämän päivän uutinen tarjoaa kuitenkin aineksia aktiivimallin ensimmäisten välitilinpäätösten tekemiseksi.

MTV3:n mukaan "työttömien työnhakijoiden määrä väheni maaliskuusta 9500 ihmisellä. Pitkäaikaistyöttömiä oli... 28 600 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Myös yli 50-vuotiaiden työttömien määrä laski noin 19 000 hengellä edelliseen vuoteen verrattuna... Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita 5400 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin."

Hyvältä siis näyttää aktiivimallin, työttömien ja hallituksen kannalta. Mutta odotellaan mitä tapahtuu loppuvuonna: onko muutos kohti parempaa kestävää, vai onko tämän päivän lukujen taustalla vain väliaikainen tilastoihme. Eli toivotaan parasta ja pelätään pahinta!

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Nyt on annettava hallitukselle kiitosta
Työttömyysaste - aktivimallin toimivuuden mittari
Aktiivimallia puoltaa moni asia

6 kommenttia:

 1. Liekö sattumalta iltalehti uutisoi tänään näin?

  "Brittitutkimus kyseenalaistaa ”aktiivimallin” - työttömien rankaisu johti liki katastrofiin"

  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201805232200963606_ul.shtml

  VastaaPoista
 2. Juu näyttäähän se toimivan, työttömyysturvaan käyetetyt menot pienenivät suunnitellusti, eli melkoinen osa ei kyennyt yhteikunnan toimien/toimimattomuuden takia aktivoitumaan ja leikkuri iski. Hyvä proffa, olet oikealla tiellä, tiellä jonka päässä häämöttää työttömien nälkäkuolema!!!!
  Huru-ukko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain oli juuri uutinen, jonka mukaan syrjäytymisriskissä olevien ihmisten määrä on tällä hetkellä pienempi kuin kertaakaan vuodesta 2005 lähtien. En ehdi nyt etsiä uutista.

   Poista
 3. Hivenen huvittavaa, jos kirjoittaja AIDOSTI kuvittelee kyseisen "aktiivimallin" ehtineen kolmessa kuukaudessa vaikuttamaan mihinkään. Kyseessä oleva työllisyyden kasvu johtuu pelkästään kohentuneesta taloustilanteesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tämä nykyinen sippilän ihmisvihamielinen hallitus omii ihan minkä vaan, joka näyttää, että leikkaukset, kiristykset jne. on vaikuttaneet työllisyyteen. Sanotaanko niin kuin asia on oikeasti, tämän hallituksen toimista huolimatta työllisyys on lisääntynyt. Siitä ei ole kahta sanaa, vaikka proffa kuinka yrittää asiaa siihen vääntää.
   Huru-ukko

   Poista
  2. Historia on siitä ikävä tiede, ettei luonnontieteiden kaltaisia rinnakkaisia kokeita ole mahdollista järjestää.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!