keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Voi Laura minkä teit!

Yle ei jättänyt Laura Huhtasaaren (ps) gradusta syntynyttä plagiointisyytöstä Jyväskylän yliopiston teettämän ensimmäisen selvityksen varaan, vaan jatkoi itse asian kimpussa. Kiinnostus johti ilmeisesti tulokseen, sillä radioyhtiömme julkaisi tiedon, että jopa 30 prosenttia gradusta olisi kopioitu mainitsematta kopioinnin lähdettä.

Jos ja kun tieto pitää paikkansa, että eipä tässä voi sanoa muuta kuin että: voi Laura minkä teit!

Ylen tutkivan journalismin seurauksena Jyväskylän yliopisto harkitsee Huhtasaaren tutkimuksen avaamista uudelleen. Näin onkin syytä tehdä, sillä moni epäilee Ylen puolueettomuutta perussuomalaisia kohtaan. Niin minäkin, mutta en tässä asiassa.

Olisi kuitenkin hyvä, jos Yle jaksaisi paneutua myös muiden merkittävien suomalaispäättäjien opinnäytetöihin. Huhtasaarihan ei ole ensimmäinen tapaus laatuaan, vaan aiemmin plagioinnista on jäänyt kiinni ainakin Jari Vilén (kok), jonka ura sai uuden - tosin ei välttämättä alenevan - suunnan tapauksen seurauksena.

Ja onhan meillä myös tapaus Pekka Haavisto (vihr), joka oli takavusoina väärentänyt omaa CV:tään ja hyötynyt sen seurauksena suuri rahasummia. Eipä hänenkään uransa ole siihen kaatunut, päinvastoin.

Siten on todennäköistä, että myös Laura Huhtasaari selviää nykyisestä tilanteesta suhteellisen kuivin jaloin. Sen sijaan tapahtunut ei voi olla jättämättä jälkeä Perussuomalaisiin puolueena, sillä vennamolaisten seuraajien monista syistä huonon maineen seurauksena se tarjoaa kilpailijoille ja puoluetta muutenkin kritisoivalle medialle helpon lyömäkirveen ensi vuoden monissa vaaleissa.

Mahtaa puheenjohtaja Jussi Halla-ahoa (ps) harmittaa nyt, kun muiden pohjoismaiden esimerkki on juuri osoittanut, että hänen tärkeimmät poliittiset tavoitteensa olisivat nosteessa. Toisaalta hänen kannaltaan on hyvä, ettei Ylen selvitys tullut esille juuri ennen vaaleja - silloin se olisi ollut kilpailijoille ja medialle kultaakin arvokkaampaa. Nyt aika tulee ruostuttamaan leimakirveen terää melkoisesti.

Lopuksi haluaisin kuitenkin muistuttaa vielä Laura Huhtasaarta siitä, ettei epärehellisyys ole eduksi kenellekään. Eikä ainakaan taivaspaikkaa tavoittelevalle uskovaiselle ihmiselle.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Äänestäjien näkemykset käyvät parhaiten yhteen Laura Huhtasaaren kanssa
Laura Huhtasaari ja vakaumuksen vapaus
Tieteellinen huijaus

26 kommenttia:

 1. Ja taas se Perussuomalaisten jahtaaminen ja mustamaalaus alkaa. Tämä alkaa jo kyllästyttää.

  Mutta oikeastaan, taidanpa äänestää Perussuomalaista. Kun huijarit, valehtelijat ja rosvot käyvät joukolla jonkin kimppuun, siinä täytyy olla jotakin hyvää ja oikeaa.

  VastaaPoista
 2. Valtaosa 2000-luvun ns. ei kovien tieteiden graduista on täyttä höttöä ja iso osa myös kovien tieteiden puolelta. Se, että perehtyy asioihin ja jättää viitteet mainitsematta on ongelmallista vain siinä tapauksessa, että kyseessä on opinnäytetyö. Muotoseikkoja tärkeämpää on se, onko kokelas oppinut jotain tutkielmansa aiheesta.

  Hyvin harva akateemisen loppututkinnon suorittaja jatkaa tutkijana, joten siviilielämän kannalta tärkeää on vain saatu oppi - menetelmistä riippumatta.

  Suurempi ongelma kuin vilénien ja huhtasaarten gradukopioinnit on ehdottomasti - siis tiedemaailman näkökulmasta - vertaisarvioinnin romahtaminen. Ilmaston lämpenemiseen liittyvää tutkimusta on aiheesta syytetty politikoinnista. Jos joku lätkämaila läpäisee kaikki vertaisarvioinnit ja nousee vieläpä ihmiskunnan johtavaksi perusteluksi poliittisissa toimissa, ollaan koko tiedeyhteisön kannalta kuolemanvakavissa ongelmissa.

  Se että Huhtasaari on kopioinut tutkielmaansa jotain on marginaalinen seikka, jos sitä verrataan vaikka koko Vihreän puolueen julistuksiin, jotka nojaavat vilpilliseen tutkimukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli teoriassa pääministeri Juha Sipilän opinnäytetyö (1986) voi olla aikakautensa kuranttia kamaa? ;)

   Sipilän ja muiden "huippu"-poliitikkojen gradujen ym. yhtä tarkkaa seulontaa odotellessa.

   Poista
 3. Entäs sitten Sauli Niinistön gradu?
  Tietämäni mukaan sellaista ylipäätään ei ole edes löydetty!
  Jos olen väärässä, kertokoon täällä asiasta tietävä, missä Niinistön gradu on nähtävillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, ei Sauli Väinämö koskaan tehnyt lopputyökseen gradua, kun sellaista ei siihen aikaan oikeustieteessä vaadittu?

   Sen sijaan hän teki vastaavan lopputyön, josta on olemassa vain yksi kappale, ja sekin Sauli Väinämön henkilökohtaisessa omistuksessa tai muuten näkemättömissä?

   Lyhyesti sanoen:
   tasavallan presidentti Sauli Niinistön oikeustieteen lopputyö ei ole tietääkseni julkisesti arvosteltavissa, toisin kuin Lauran.

   Tasan ei käy onnen lahjat, sanoi Runeberg. Jos Laura olisikin Lauri, hänet olisi jo lynkattu poliittisesti.

   Aivan samoin olisi myös Sauli Väinämö, jos hän olisi mies väärässä puolueessa...

   Poista
  2. Sauli Väinämö on miesoletettu...

   Poista
 4. Hankamäki kirjoitti hyvin, että eihän poliittisissa virkanimityksissä tieteellisillä ansioilla ole merkitystä. Nasima Razmyar ja Anni Sinnemäki ovat pormestareita ilman loppututkintoa. Heidän koulutuksensa on jäänyt vähäiseksi, silti heidät valitaan.

  Sen sijaan olisi tehtävä vertailevaa tutkimusta, miten erilaista median ja tieteilijöiden suhtautuminen on perussuomalaisiin kuin muihin.

  YLE oikein alkaa tutkimalla tutkia perussuomalaisen gradua, mitäpä jos muutaman muunkin poliitikon loppututkintopaperit käytäisiin läpi. Todistaakseen, ettei vainoa vain yhtä, olisi YLEn tutkittava muidenkin poliitikkojen graduja.

  VastaaPoista
 5. Ihan hyviä kommentteja, mutta ne eivät muuta tosiasioita (ilmeisesti). Huhtasaari olisi ollut fiksu kun olisi tunnustanut kaiken ja pannut tapahtuneen nuoruuden piikkiin. Nyt pyöritys ja jeesustelu jatkuvat, kunnes media lopulta kyllästyy.

  Itse tein gradun 1980-luvulla, eikä siteeraustavoissa ollut mitään epäselvää. En myöskään kopioinut tekstiä viitteineen mistään. Siten vetoaminen puutteellisiin ohjeisiin vuosikymmentä myöhemmin tehdyn gradun yhteydessä kertoo vain poliitikoille tyypillisestä epärehellisyydestä. Valitettavasti. En olisi halunnut nähdä sellaista yhdeltäkään Perussuomalaisten kärkipoliitikolta.

  VastaaPoista
 6. Proffa, gradun tarkoitus on selvittää, hallitseeko kokelas tieteellisen menetelmän viittaukset tutkimuksen päätelmien toistamiseksi. Puutteelliset viittaukset eivät todista etteikö päätelmät ole valideja saati sitä, ettei kokelas ole ymmärtänyt (mikä on kuitenkin lopputyön tarkoitus) oppimaansa.

  Koko tämän show'n merkitys on ilveily eikä kriittinen tutkimuksen arviointi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelma on siis siinä, että Laura oli Ylen mukaan kopioinut pitkät pätkät muiden tekstiä viittauksineen päivineen. Sellainen ei osoita tieteellisten menetelmien hallintaa.

   Tartuin aiheeseen siksi, että Lauran olisi vakavasti otettavana poliitikkona pitänyt ymmärtää tunnustaa virheensä ja panna se nuoruuden piikkiin. Siten vahinko olisi ollut paljon pienempi kuin nyt harjoitetulla kaiken kieltämisellä, vaikka kyllä Laura selvinnee silläkin keinolla.

   Poista
 7. Laurahan teki suvakkihenkisen gradunsa 15-16 vuotta sitten. Tuskin 30 % johtaa tutkinnon purkamiseen, kun Jari Vilénillä (kok.) oli gradutekstistä 50 % lainaa ilman lähdetietoa.

  Ei tässä tieteen puolesta olla yliopistossa liikkeellä, vaan kyse on aivan poliittisista syistä motivoitunut ajojahti, jonka tavoitteena on tahria nimenomaan Laura Huhtasaaren poliittinen ura.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yliopiston on tutkittava, jos joku nostaa perustellun epäilyn sen hyväksymistä opinnäytteistä. Eli yliopisto ei liene motivoitunut poliittisesti. Sen sijaan plagiaateista ilmiannon tehneiden tahojen toimintaa on mahdoton selittää ilman mainitsemiasi poliittisia pyrkimyksiä.

   Poista
  2. Kyllä Lauran tutkijanura tyssäsi tähän, eikö vain.

   Poista
 8. Toisia tutkitaan tarkemmin kuin toisia ja toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Olisipa kiintoisaa nähdä Ylen reaktio, jos löytyisi sellainen ahkera taho, joka ottaa ylen toimittajien opinnäytetyöt syynätäkseen.

  VastaaPoista
 9. Moni suurikin johtaja on tullut valituksi ohi pätevyysvaatimusten pelkän ylioppilastutkinnon suorittaneena. Aina edes ylioppilastutkinnon olemassa olosta ei ole varmuutta. Samaan hengen vetoon voidaan todeta, että Jyrki Katainen on päätynyt peräti EU:n huipulle urapolullaan, jota paikallispolitiikkavaiheessa vauhditti asiakirjan väärentäminen.

  Äskettäin ylioppilas Merja Ylä-Anttila valittiin tulevaksi YLE:n (!) toimitusjohtajaksi. Onhan ylioppilastutkinto tärkeä sinällään, mutta onko tämän esimerkin valossa sitä ylemmillä tutkinnoilla mitään merkitystä? Tai millään muullakaan paperilla? EU-jäsenyydestä äänestettäessä ei tiedotteissa lukenut edes pienellä sitä, että samalla päätetään euroon liittymisestä ja liittovaltiosta. Itse asiassa puhuttiin päinvastaista.

  VastaaPoista
 10. Mustamaalaaminen käynnissä vasureiden toimesta. Vaan sinänsä aivan samantekevää, ei ole muuta vaihtoehtoa ensi vaaleissa kuin äänestää persuja, mikäli haluaa mokutukseen mitään tolkkua ikinä.

  VastaaPoista
 11. Varmaan nyt syntyy uusi harrastus: vanhojen opinnäytteiden tutkiminen. Saattaa paljastua kaikenlaista. Itse sain jo monia vuosia sitten vihjeen, että kannattaisi verrata Paavo Väyrysen väitöskirjaa erääseen Lapin yliopistossa aiemmin julkaistuun väitöskirjaan. En kuitenkaan viitsinyt ruveta sellaiseen touhuun.

  Toinen professori

  VastaaPoista
 12. Ylen pomoksi valittiin ylioppilaaksi väitellyt nainen, yhtä kovilla saavutuksilla ovat maamme puolustuspoliittiseen eliittiin nousseet kaksi ylioppilasta turvaten Suomen Venäjän aggressiiviselta kyberinvaasiolta. Haaviston touhuthan tunnetaan laajalti. Jne.
  Nyt meuhkataan, jopa professoritasolla, jostakin siunatusta gradusta aikojen takaa. Ainoa syy siihen on se, että persu.
  Toivottavasti professorin blogin otsikko sisältää edes hitusen riihikuivaa huumoria. Uskon, että sisältää sitä runsaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. J Sakari Hankamäellä kriittinen kannanotto aiheesta
   http://jukkahankamaki.blogspot.fi/2018/05/huhtasaari-vs-vilen-mita-eroa.html

   Poista
 13. Minua perussuomalaisena harmittaa nyt enemmän kuin aiemmin. Vaikka tätäkin Ylen tutkivaa journalismia voisi pitää osana kiusaamiskampanjaa, niin ilmeisestikin faktat pitävät paikkansa ja Lauran gradussa on jotain 20% Tiina Simpasen käsialaa. Mitään julkista kiitosta tästä ei ole näkynyt tekijälle.
  Ja erityisesti harmittaa se, ettei Laura ole hyvissä ajoin itse kertonut, miten se gradu silloin tehtiin.
  Toki pyyhkeitä voi antaa työn ohjaajille ja tarkastajille sekä jälkitarkastajillekin. On tässä Jyväskylän yliopistoh kasvatustieteellisen tiedekunnankin maine uhattuna.

  VastaaPoista
 14. Ehkä parhaan suomalaisen valistuneiston analyysin aiheesta saa lukemalla US Puheenvuoron blogin kommentit (mukana aivan sivistyneitäkin kannanottoja). Akateemikot professorin ajatusten kommentointiosuutta varjelkoon vastaavanlaiselta rienaukselta. Luojaan en vetoa, koska se voitaisiin tulkita puolustelevaksi kannanotoksi Laura Huhtasaaren puolesta eli persujen puolusteluksi.
  http://kalervoniementaus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255111-laura-huhtasaaren-gradu-ja-sen-tarkempi-analysointi

  VastaaPoista
 15. Kun nyt muistiani kaivelen, en muista ketään kuka olisi jättänyt 70-luvun lopulla omasta gradustaan pois 30-50% kopiointejaan. Itseni mukaan lukien.

  VastaaPoista
 16. Pitänee kysyä Jyväskylän yliopistolta, onko mahdollista hakea korotusta gradun arvosanaan 40 vuoden jälkeen. Tämä ei ole vitsi.

  VastaaPoista
 17. En voi olla täysin samaa mieltä.
  Onpa tuo Laura Huhtasaari tehnyt
  gradussaan, mutta ei jaksa kiinnostaa.
  Mitenkäs Jari Vilen?

  Tämäkö sitten muka uutinen?

  Ylenannon tutkivaa journalismia,
  tästä oli jo tammikuussa.

  Mikä on tämän uutisarvo?

  Samalla pitäisi tutkia muutkin gradut kuinka paljon niissä on kopiointia.

  Taustalla kuitenkin jotain muuta kuin selvitys gradusta.

  Jukka Hankamäellä hyvä kirjoitus niin myös Jari Vilen.

  500 miljoonaa ylenannon rahoitus ei ole sen kummenpaa, joutaisi leikata.

  Alueuutiset kokonaan pois,
  hyvin harvoin mitään tärkeää ollut

  Puoluekannatusmittaukset lopettaa
  kokonaan.

  Uutisista leikata, niitä on liikaa.

  FlickFetch kopioida areenasta omaksi
  sisältöjä. Viime vuodet olen kyllä vähemmän kopioinut, mutta en tunne pistoa
  tästä.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!