tiistai 1. toukokuuta 2018

Muhammed ja Ylen intiaanipäähine

Yleisradio on joutunut myrskyn silmään lopetettuaan lastenohjelman, jossa esiintyi henkilö intiaanipäähine päässään. Syynä hyllytykseen oli 21-vuotiaan ja ilmeisesti somehuomiokipeän neitokaisen valitus aiheesta.

Yle ei valitettavasti ole myöntänyt erehdystään, saati että olisi jäänyt kritiikin tuleen makaamaan, vaan on julkaissut pitkiä omaa toimintaansa puolustavia kannanottoja, joihin on koottu erilaisten vähemmistökulttuurien edustajia: kiinni on saatu ainakin useampi saamelainen ja yksi intiaani. Jutuissa vilisee myös vihapuhetta, trolleja ja yllätyksekseni jopa profeetta Muhammed.

Tämän kirjoituksen laukaisi juuri tuo Mohawk-intiaani Anthony Rice-Perttusen Muhammed-vertaus. Jotta en vääristelisi, kopioin sen Ylen kirjoituksesta suoraan.

"Asiaa on niin vaikea yksinkertaistaa. On hyvin helppoa kertoa, miksi kannattaa käyttää turvavyötä autossa, mutta kun kysymys on kulttuurisesta omimisesta, puhutaan eri maailmankatsomuksista, Rice-Perttunen sanoo.

Lähin esimerkki, minkä hän keksii, on islamin profeetta Muhammedin pilakuvista lähtenyt kohu vuonna 2006. Perttusen mielestä kristillisen Euroopan oli jo silloin vaikea ymmärtää, miksi teko oli loukkaava.

Vastaavalla tavalla Kristuksen pilkkaaminen osuisi hänestä samankaltaiseen pyhyyden käsitteeseen, minkä hän liittää sekä tasankointiaanien käyttämään, näyttävään sulkapäähineeseen kuin myös oman heimonsa käyttämiin sulkakoristeisiin."

Muhammedin pilakuvissa - ainakaan siinä tunnetuimmassa, jossa Muhammedin turbaanissa kytee sytytyslanka - ei ollut kysymys Allahin tai Muhammedin pilkkaamisesta millään tavalla. Sen sijaan pilapiirtäjän tarkoituksena oli kritisoida islamiin liittyvää suvaitsemattomuutta ja terroristista väkivaltaa toisuskoisia kohtaan.

Mielenkiintoista kyllä, muslimien reaktiot piirroksiin tulivat osoittaneeksi kritiikin oikeaan osuneeksi: tanskalaisimaamit nostattivat muslimien vihaa valeuutisilla, muslimimaissa pantiin täytäntöön tanskalaisten tuotteiden ostoboikotteja, islaminuskoiset mölysivät ja ampuivat muslimimaissa, Tanskan ja Norjan lippuja poltettiin, yksi suurlähetystö tuhottiin ja jopa rauhanturvaajia satutettiin. Jopa muslimimaiden valtionpäämiehet vaativat kuvien julkaisemisen seurauksena tapaamista Tanskan pääministerin kanssa ymmärtämättä, että eteläisimmässä pohjoismaassa vallitsee sananvapaus ilman poliittista kontrollia.

Jos minä kuuluisin vähemmistökulttuuriin (kuten etnisenä suomalaisena globaalisti kuulunkin), olisin hyvin pahoillani, mikäli minun pyhät arvoni rinnastettaisiin islamilla perusteltuun väkivaltaan. Ja sellaiseen suvaitsemattomuuteen, jotka nousivat kaikkien silmille Muhammed-pilakuvien yhteydessä.

En myöskään haluaisi tulla liitetyksi sellaiseen (onneksi kuvitteelliseen) suomalaisjoukkoon, joka nostaisi mekkalan siitä, että moni amerikkalainen on rakentanut suomalaisen kulttuurin syvimpään olemukseen kuuluvan saunan kotimaahansa. Saati, että olisin juutalainen ja vaatisin islamin ja kristinuskon kieltämistä siksi, että ne ovat syntyneet juutalaisuuden pyhien tekstien perustalle.

Päinvastoin. Olen ylpeä siitä, että suomalaisen kulttuurin keksinnöt ja/tai tavat ovat levinneet myös muualle. Enkä ole pahoillani siitäkään, että omaan kulttuuriini on tullut hyödyllisiä piirteitä muista kulttuureista.

Näin siksi, että kulttuurit kehittyvät toisiltaan parhaita puolia kopioimalla ja edelleen kehittämällä. Se olisi hyvä myös vähemmistökulttuureiden kellokkaiden ymmärtää - sinänsä en epäile, etteivätkö useimmat noihin kansoihin kuuluvat ihmiset näin jo tekisikin. Mutta siis nämä kellokkaat ja heidän harhaanjohtamansa verorahoitteisen mediamme toimijat.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Vaatiiko vuoden 2018 kenttäoikeus uhrin?
Karjalan liitto astui tielle, joka on vieras suomalaiselle kulttuurille
Onko lapsimorsian pöyristyttävämpi kuin kulttuurirasisti?

16 kommenttia:

 1. Sanotaan, että ilman monikulttuuria emme tietäisi, miltä sushi maistuu. Ensinnäkin voi todeta, että totta kai tietäisimme! Toisekseen, nyt pitäisi löytää joku japanilainen valittamaan siitä, että Suomessa väärät ihmiset syövät japanilaisille tärkeää sushia.

  Yleisradio ja muu "vastuullinen" media: herätys, ryhtykää toimeen! Tarkistakaa äkkiä, oletteko itse tuhansissa ruokaohjelmissanne edistäneet tätä etnisten ruokalajien pyhäinhäväistystä? Viekää hulluutenne loppuun saakka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansainvälinen ja monikulttuurinen on eri asioita. Kansainvälinen tarkoittaa kulttuurivaihtoa ja ihmisiä, joilla on rahaa. Monikulttuurinen tarkoittaa kehitysmaalaisia vaatimassa erivapauksia.

   Poista
 2. MikkoK:n suoritettua päivän sarkasmipläjäyksen kysyisin arvon Professorilta ihan kuriositeettina, että mitä voisivat olla hänestä niitä " ihan hyödyllisiä piirteitä joita on tullut muista kulttuureista meille, joista hän ei ole pahoillaan" ? Minusta tämän tietäminen osana laajempaa kokonaisuutta olisi keskeistä Professorin ajattelua ymmärtäessä.

  Hauskan Wapun toiwotus Professorin Ideapajalle!

  Ystävällisesti, Sahara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa siitä, mitä pidämme yhteisenä länsimaisena kulttuuriperintönä. Siis esimerkiksi demokratia päätöksentekojärjestelmänä, rahan käyttö vaihdannan välineenä tai vaikkapa tieteen vapaus.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta. Mistä suomalaisen kulttuurin keksinnöistä vientituotteena olet ylpeä?

   Ystävällisesti, Sahara

   Poista
  3. En nyt varsinaisesti halua olla tentittävänä, mutta vastataan vaikka koulutusjärjestelmä.

   Poista
 3. Länkkäri ja inkkari,rosvo ja poliisi?

  VastaaPoista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Jos haluan laittaa intiaanien sulkapäähineen päähäni,niin laita..en välitä ..skaakaan loukkaantuuko intiaani Perttunen tai yle.

  VastaaPoista
 6. Kuinkahan monta ohjelman KATSOJAA on pahoittanut mielensä?
  Tekeekö Yle päätökset harvojen mutta valittujen vuoksi enemmistöä väheksyen?
  En usko, että suomalaiset yleisesti tykkää siitä jos ulkomaalaiset sekaantuvat omiin asioihimme.
  Saamelaisista en tiedä mutta usein ihmiset haluavat itse hoitaa asiansa.
  Ehkä on parempi ettemme mekään puutu muiden kansojen asioihin.

  Yle vastauksessa luki:
  "Valtaväestö ei voi sanella sitä, mikä on sopiva tapa esittää vähemmistöjä koskevaa kuvastoa mediassa."
  Mutta siis yksittäiset tyhjät tynnyrit metelöivät Ylen päätöksiä miten sattuu... Järki hoi älä jätä!

  Voi minua parkaa. Nyt olen tunnon tuskissani lopun ikääni kun pikkupoikana leikkiessämme länkkärileikkejä olin joskus vuorostani inkkari päähine päässä :(
  Ja vielä omillakin lapsilla on ollut inkkaripäähine, mitenkä mahtaavat selvitä elämästä hengissä?

  VastaaPoista
 7. Olisi toivottavaa, että nämä ammattimaiset mielensäpahoittajat keskittyisivät olennaisiin asioihin.
  Näistä esimerkkinä väestönkasvu maapallolla.
  Vähemmistöjen suurin uhka on, jäädä väestönkasvun kasvattamien massojen jalkoihin, ei käytetyt päähineet tai muut vaatteet.
  Siten esim. Lähi-idän ja Afrikan maiden naisten aseman parantaminen ja syntyvyyden säännöstely olisivat asioita, joista voi mielensä pahoittaa ja tekoja vaatia Yleltäkin.

  VastaaPoista
 8. Monikulttuurisuus on käytännön suvakkitulkinnan mukaan monokulttuurisuutta.

  VastaaPoista
 9. Washington Redskins jalkapallojoukkueen nimenä on ollut kiistelty jo pitkään. Luulisi sen olevan intiaaneille kunniaksi, että urheilusankarit yhdistetään heihin, mutta Wikipedian mukaan se johtaakin inkkarien heikkoon menestykseen ja itsemurhiin!

  VastaaPoista
 10. Jos minä olisin suomenruotsalainen, pahoittaisin mieleni siitä että suomenkieliset puhuvat ja heille opetetaan vain omaan kulttuuriini kuuluvaa kieltä. Suomenkielisten opettaminen ruotsinkieleen loukkaisi syvästi identiteettiäni.

  VastaaPoista
 11. kuinka saada lainaa käynnistysyritykselle nopea hyväksyntälaina
  niinkin alhainen kuin 3 prosentin koron laina nolla vakuuslainalla
  tiedot (Atlasloan@protonmail.ch / whatsapp +1(443)345-9339)


  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!