sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Työpaikat siirtyvät terveydenhuollosta IT-alalle - irakilaisistako uusia linustorvaldseja?

Yleisradio uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan teollisuusmaista häviää robottien vuoksi miljoonia työpaikkoja viidessä vuodessa. Uutisessa ei kuitenkaan mainita tämän muutoksen yhteyttä löperöön maahanmuuttopolitiikkaamme, jota perustellaan usein Suomen vanhenevan väestön tarpeella saada hoitajia sekä taloutemme tarpeella saada uusia työntekijöitä tulevaisuudessa.

Suomalaisen maahanmuuttopolitiikan kannalta oli mielenkiintoista huomata, että maailman talousfoorumi ennustaa murroksen vievän työpaikkoja terveydenhuollossa työskenteleviltä. Itse asiassa heidän tekemänsä hoivatyö on jo nyt alkamassa siirtyä hoivaroboteille.

Tämän kehityksen aikana roboteille annetaan ensin yksinkertaisimmat tehtävät ja tekniikan kehittyessä myös vaativampi kanssakäyminen. Samassa yhteydessä vanhusten saama hoito muuttuu nykyistä edullisemmaksi ja todennäköisesti myös laadukkaammaksi. Siis samalla tavalla kuin on käynyt teollisuudessa.

Lisää työpaikkoja on sen sijaan luvassa IT-alalle - ainakin jos uskomme maailman talousfoorumia. Miljoonien eurojen kysymys kuuluukin, että löytyvätkö uudet suomalaiset linustorvaldsit Somaliasta, Irakista vai Afganistanista tulleista maahanmuuttajista sitten, kun heille ei enää olekaan tarjolla pyllynpesijän tulevaisuutta?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ministeri Lindström: tässä lisää keinoja maahanmuuttajien kotouttamiseen
Menestyksen rakennuspalikoita
Keski-idän miehet toteuttamassa Kianderin visiota Itävallassa


1 kommentti:

  1. Vanhusten kotonaoloa voisi hyvin helpottaa nykyisinkin markkinoilla olevilla siivousroboteilla. Sekä vanhukset että robotit kun viihtyvät huoneistoissa, joissa ei ole kompastuksia aiheuttavia mattoja, portaita , kynnyksiä tai johtoja.

    Selkeät tilat, joissa vain tarpeellinen määrä huonekaluja helpottavat siivousta sekä vanhusten liikkumista.

    Yhden robotin hinnalla voidaan lisätä henkilön käyntiaikaa vanhuksen luona huomattavasti.

    Arja-täti

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!