Kun puhutaan kansan oikeustajun vastaisista lievistä tuomioista, tuodaan niitä puolustavien taholta usein esille, ettei länsimaisen oikeusjärjestelmän tarkoituksena ole kostaa, eikä kovilla tuomioilla ole juuri edes vaikutusta rikosten määrään. Nyt on kuitenkin rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen muotoillut julkisesti sen, mikä vastaa myös omaa käsitystäni rikosten rankaisemisesta.
"Voi olla, etteivät kovat tuomiot ole kovin tehokkaita estämään tuomitun uusia rikoksia, mutta silti raskaista rikoksista pitää tuomita raskaasti. Kyseessä on rangaistusjärjestelmän uskottavuuden takaaminen."
Juuri tästähän on kysymys. Jos rikollinen selviää teostaan helposti, mutta uhri joutuu sen seurauksena kärvistelemään loppuelämänsä joko henkisten tai ruumiillisten ongelmien kanssa, ei kansan käsitys oikeudenmukaisuudesta toteudu. Eikä järjestelmä ole siksi myöskään uskottava.
Asiaa on myös tutkittu ja tutkimuksen keinoin osoitettu ihmisten kaikkialla maailmassa olevan valmiita maksamaan oikeuden toteutumisesta. Jopa tutkimustilanteessa ja ihan selvää rahaa. Rangaistusasteikkojen pelkän alapään käyttämisessä vakavista rikoksista on siis ihmisten oikeustajua loukkaavaa, ja siksi kelvotonta juridista toimintaa.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ehkäisevätkö puukottajien ja raiskaajien tuomioiden paljousalennukset rikoksia?
Iloinen veronmaksaja?
Katastrofi tarjoaa perversseille sairaan taivaan ja uhreille helvetin
-
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaEli kaikki, jotka sanovat, että kostaminen on väärin, ovat väärässä?
VastaaPoistaSanotaanko näin että kovia rangaistuksia ei pidä antaa kostaminen mielessä vaan oikeudenmukaisuuden takia.
PoistaEi Suomi ole enää aikoihin ollut edes oikeusvaltio joten aika turha edes mainita sanaa juridiikka sen toimien yhteydessä.Esimerkin omaisesti ajatusrikoksista netissä saa kovempia tuomioita kuin kyseisten ajatusrikosten fyysisestä toteuttamisesta reaalimaailmassa jos uskonto ja pigmentti sattuvat olemaan oikeat.
VastaaPoistaAina ei tarvita ilmeisesti edes uskontoa eikä pigmenttiä.
Poista