maanantai 4. tammikuuta 2016

Tuhoaako ketjureaktio ihmissalakuljettajien bisneksen?

Tämän päivän uutisen mukaan Tanska on aloittanut rajatarkastukset Saksan vastaisella rajallaan. Syynä siihen ovat Ruotsin, Suomen ja Norjan tiukentuneet maahanmuuttopolitiikat, joiden seurauksena Tanska uhkasi joutua kohti pohjoista pyrkivien maahanmuuttajien loppusijoituspaikaksi.

Koska Suomi on aiemmin ottaut käyttöön Estonia-onnettomuuden jälkeen voimaan tulleen lainsäädännön, jossa vaaditaan kaikilta laivayhtiöiltä ajantasaiset tiedot matkustajien henkilöllisyydestä, tarkoittavat nämä päätökset sitä, ettei paperittomilla turvapaikanhakijoilla ole enää muuta kulkureittiä Suomeen kuin Venäjän kautta.

Ja sekin on ainakin toistaiseksi onnistuttu tukkimaan Suomen ja itänaapurin rajayhteistyön avulla. Sekä saaden lisätukea siperialaisista ilmamassoista.

Tanskan tekemästä päätöksestä on odotettavissa ketjureaktio, jonka seurauksena Saksa ja sen jälkeen muut EU-maat ryhtyvän myös vaatimaan kunnossa olevia asiapapereita rajaa ylittäviltä EU:n ulkopuolisilta ihmisiltä. Tästä seuraa oletettavasti se, että turvapaikanhakijat joutuvat lopettamaan papereidensa hukkaamiseen perustuvan Dublinin sopimuksen kiertämisen ja jättämään hakemuksensa turvapaikasta siihen maahan, johon he ensimmäisenä saapuvat.

Käytännössä koko EU tulee siis seuraamaan sitä Unkarin politiikkaa, jota mistään mitään ymmärtämättömät poliitikot vielä jokin aika sitten kauhistelivat epäinhimillisenä ja jota stalinistisen äärivasemmiston piirissä pidettiin jopa fasistisena. Käytännössähän kyse on koko ajan ollut ainoastaan siitä, että toisin kuin muut EU-maat, Unkari on pyrkinyt vain rekisteröimään rajojensa sisään tulleet turvapaikanhakijat; ei estämään heidän saapumistaan. Toisin sanoen Unkari on vain noudattanut EU-lainsäädäntöä.

Nyt ovat siis myös muut EU-maat lopultakin valmiita sääntöjen noudattamiseen. Aika näyttää mitä siitä seuraa, mutta ainakin juuri nyt näyttäisi siltä, että EU:lle syntyy lopultakin mahdollisuus kontrolloida turvapaikkapolitiikkaansa.

Samalla ihmissalakuljettajien leipä tulee käymään huomattavasti kapeammaksi, koska kehitysmaalaisten kuljettaminen EU:n alueelle rajaseutuja lukuun ottamatta käy lähes mahdottomaksi. Näin siitä huolimatta, että omaan norsunluutorniinsa umpioituneet oikeustieteen kollegat tekevät kaikkensa ihmissalakuljetuksen jatkamiseksi.

Seuraavassa vaiheessa jään jännityksellä odottamaan, toteutuuko edellä hahmottelemani ketjureaktio. Ja jos toteutuu, onko sen vaikutus ihmissalakuljetukseen niin suuri kuin tässä vaiheessa on lupa odottaa. Sekä  sitä, miten tämä kaikki vaikuttaa EU:n alueelle pyrkivien turvapaikanhakijoiden kokonaismäärään. Vastauksia saamme viimeistään keväällä säiden jälleen lämmetessä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Rasismia vai tosiasioihin liittyvää pelkoa
AIkaa ei ole hukattavaksi
Turvapaikkapolitiikan seurauksista7 kommenttia:

 1. Toivossa on hyvä elää ja Unkari vaikuttaa järkevältä maalta.

  VastaaPoista
 2. Ehkä tässä alkaa hienoinen toivo sarastaa, vaikka lähihistorian valossa en kyllä lähtisi vielä huokaisemaan helpotuksesta. Sinällään, jos ote pitää, tässä näyttää todellakin toteutuvan sellainen ketjureaktio, että kun täällä pohjoisessa alkaa raja pitää, sinne etelään menee viesti, että ei sinne kannata yrittää. Kun SVT kauhisteli tuhansia Murmanskiin jumiutuneita pakolaisia, niin parin päivän päästä sinne tutkailemaan mennyt toimittaja ei löytänyt enää lainkaan pakolaisia.

  Yhtenä kantona kaskessa saattaa vielä olla tämän näiden muutamien oikeusoppineiden viides kolonna, joka tekee kaikkensa hankaloittaakseen juridisella saivartelulla maahanmuuton kontrollin saamista tervejärkisille linjoille. Toivoa toki sopii, että he ovat jo asenteellisuudellaan ehtineet kompromettoida itsensä niin vahvasti, että heidän lausunnoilleen ei juurikaan vaivauduta painoa panemaan. Mutta valitettavasti on aina näitä veljiä vasemmalla, jotka hakevat tukea heidän lausunnoistaan ja vetoavat heidän titteleihinsä. Joitakin se saattaa vieläkin hämätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri nyt ei vihervasemmistolla ole vaikutusvaltaa. Ja juuri siksi on hyvä asia, että tämä kansainvaellus sattui tähän aikaan, jolloin sille oli mahdollista tehdä jotain.

   Jos SDP/Vas/Vihr olisi hallituksessa, Suomi olisi tuskin toiminut samalla tavalla kuin nyt perusporvarihallituksen aikana. Etenkään kun Rajamäkikin on jäänyt pois eduskunnasta ja Paloheimo on ollut sitä jo pitkään (noista puolueista ei tule mieleen muita maahanmuuttoon pragmaattisesti suhtautuvia).

   Noilla mainituilla oikeusoppineilla on tuskin tänä päivänä merkitystä. En huomannnut eilen muiden kuin HS:n julkaisseen heidän lausuntojaan.

   Poista
 3. Balkanilla on nähty kuinka tuhatpäiset kehitysmaalaisjoukot rynnistävät väkisin läpi rajavalvontapisteistä, taikka kiertävät ne. Ennustan että Tanskan–Saksan-rajalla tullaan näkemään samanlaisia hyökkäyksiä kevään mittaan. Eikä ole kirkossa kuulutettu että tanskalaisten kantti kestää kovan paikan tullen.

  VastaaPoista
 4. Mikäli tämä dominopeli onnistuu, niin sääliksi käy Kreikkaa. Talous on tunnetusti se mitä se on, mutta pahemmaksi menee. Saaret elävät pääasiassa turismista, ja nyt on jo kolmen (Kos, Leros, Lesbos)elinkeino pilattu ja lisää tiedossa itäisillä saarilla jollei nyt talvella niin viimeistään keväästä alkaen. Ateenasta ei hiluja heru. Mutta eipä hätää, EU (=nettomaksajajäsenmaat ml. Suomi) vippaa taas muutaman satamiljardia. Eikö tällaisetkin välilliset kulut muuten pitäisi laskea siihen kuuluisaan mutta ei ikinä mahdolliseen maahanmuuton hintaan?
  tira+

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!