perjantai 23. lokakuuta 2015

Muutama huomio kansalaisten poliittisesta liikehdinnästä

Helsingin Sanomat jatkoi tänään tilaamansa mielipidetiedustelun analysointia. Niinpä minäkin tein asiasta muutaman havainnon.

Ensimmäiseksi on todettava, että kannatustaan kadottanut Perussuomalainen puolue ei näytä vuotaneen niinkään muihin puolueisiin kuin tietämättömien joukkoon. Peräti 30% puoluetta viime vaaleissa äänestäneistä ei tiedä ketä äänestäisi jos vaalit pidettäisiin nyt. Havainto kertoo omaa karua kieltään vaihtoehtojen puuttumisesta suomalaisessa demokratiassa huolimatta kahdeksasta eduskuntapuolueesta.

Toinen mielenkiintoinen havainto Perussuomalaisiin liittyen on gallupin tulos, jonka mukaan peräti neljä prosenttia puoluetta äänestäneistä olisi siirtynyt Vihreiden kannattajiin. Minun on vaikea uskoa tätä tulosta; pikemminkin luulen näiden henkilöiden antaneen "protestivastauksen" kysyjille.

Kolmas huomiotani kiinnittänyt seikka oli se, että Vihreillä näyttäisi tällä haavaa olevan Suomen uskollisin kannattajakunta. Peräti 83% viime vaaleissa puoluetta äänestäneistä tekisi samoin myös nyt. Kun lisäksi vielä Vasemmistoliitto näyttää vuotavan puolueeseen, ei villeniinistöläisten kannatuksen nousu ole mikään ihme.

Muilta osin HS:n tämän päivän juttu ei herättänyt sen kummempia ajatuksia. Puolueiden väliset siirtymät ovan kaikkiaan varsin pieniä, ennemminkin näyttäisi olevan liikettä kannastaan tietämättömien suureen joukkoon. Gallup näyttäisi siis osoittavan oikeaksi blogikollega Kumitontun taannoisen kirjoituksen.

Puolueiden välillä vain edellä mainittu liike Vasemmistoliitosta Vihreisiin sekä Perussuomalaisista SDP:hen näyttäisi olevan mainittavaa. Ensimmäinen alleviivaa villeniinistöläisten ja arhinmäkiläisten vähäisiä eroja, kun taas jälkimmäinen on ymmärrettävä erityisesti PS:n soinilaisten epäonnistumiseksi.

Lopuksi en malta olla toteamatta, että vasemmiston (SDP, vihr, vas) kannatus on HS-gallupin mukaan noussut jo 38,3 prosenttiin viime vaalien 32,1 prosentista. En voi olla ihmettelemättä, että ihanko oikeasti näin suuri osa suomalaisista arvelee maan tulevaisuuden tulevan parhaiten hoidettua kiristämällä verotusta, kasvattamalla byrokratiaa, lisäämällä valtion velkaa, asettamalla yritystoiminnalle entistä suurempia esteitä ja vapauttamalla kaikenlaista maahanmuuttoa entisestään?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Sosialismin korkea veisu
Suomalaisten usko jakopolitiikkaan on nousussa
Yhteiskuntasopimus kaatui, entä sitten?

7 kommenttia:

 1. Tilanne on vähän hämmentävä. Ei tässä vihreitä ruveta äänestämään. Ainoa vaihtoehto äänestää on maahanmuuttokriittinen ehdokas. Vaikka vaan pahuuttaan.

  VastaaPoista
 2. Eiköhän niin kauan kun Soini on puheenjohtaja kannatus jatka syöksyään. Ja ihan ansaitusti. Nyt olisi markkinarakoa Muutokselle, toivottavasti pykäävät taas puolueen eloon. Nyt tosiaan äänestysvaihtoehtoja on monelle suomalaiselle pyöreä nolla kappaletta mikä kertoo surullista kieltään demokratian tasosta Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista kyllä, Perussuomalaisia viime vaaleissa äänestäneistä neljä prosenttia ilmoitti nyt äänestävänsä ryhmää "muut". Luku on suurin kaikista puolueista, enkä epäile ettei siellä olisi sanottu sanaa "muutos".

   Poista
 3. "Toinen mielenkiintoinen havainto Perussuomalaisiin liittyen on gallupin tulos, jonka mukaan peräti neljä prosenttia puoluetta äänestäneistä olisi siirtynyt Vihreiden kannattajiin. Minun on vaikea uskoa tätä tulosta; pikemminkin luulen näiden henkilöiden antaneen "protestivastauksen" kysyjille".

  Tai vieläkin todennäköisemmin, vihreiden kannattajat ovat sanoneet äänestäneensä edellisellä kerralla perussuomalaisia. Kyllä he sen verran osaavia ovat, että pystyvät tälläisen kampanjan järjestämään.

  Lähes aina käy niin, että kun puolue ryhtyy keskittymään jäsentenvälisiin, se menettää roimasti kannatustaan. Perussuomalaiset on nyt langennut tähän perussyntiin. Tässä on muutama vuosi aikaa eheyden ja kannatuksen palauttamiseen, mutta jos paneudutaan puolueen sisäiseen syyllisten etsintään, peli on kyllä menetetty. Kannattaa muistaa, että politiikka on edelleen mahdollisen taitamista ja paras voi olla hyvän vihollinen. Kolmen-neljän prosentin sirpalepuolueita on helppo synnyttää mutta politiikkaa niillä ei tehdä.

  VastaaPoista
 4. Vihreiden kannatus selittynee suomalaisten rakkaudesta luontoa kohtaan..
  Muuten poliittisella kentällä näyttäisi olevan tyhjää tilaa jollekin X vaihtoehdoille..

  VastaaPoista
 5. Aika hyvää sarkasmia. Vihreät ja rakkaus luontoon tai luonnonsuojelu eivät mahdu kirjoitettuna edes samaan kirjaan saati sitten lauseeseen.

  HT

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ano tarkoittanee vihreitä äänestävien ihmisten rakkautta luontoon.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!