torstai 15. lokakuuta 2015

Jumbon irakilaisista

Vantaan Sanomien uutisen mukaan kauppakeskus Jumbon yhteydessä on esiintynyt irakilaismiesten asiatonta käytöstä naisväekä kohtaan. On ollut katselua, seuraamista, huutelua ja jopa koskettelua. Niiden seurauksena jotkut vanhemmat eivät enää päästä tyttäriään Jumboon ja monet naistyöntekijät ovat ruvenneet kulkemaan taksilla töistä kotiin.

Uutinen on hälyttävä kaikissa tapauksissa.

Mikäli kerrotut tapaukset ovat todellisia, ovat ne merkki siitä että seksuaalinen väkivalta Jumbon tiloissa tai sen lähistöllä on vain ajan kysymys. Viranomaisilla on siis kiire: on parempi estää vääjäämätön etukäteen kuin selitellä jälkikäteen sitä, miksi maahanmuuttajien on annettu jälleen pilata yhden suomalaisen naisen elämä.

Jos taas Jumbon yhteyteen sijoitetuissa tarinoissa ei ole perää, se kertoo monien vantaalaisten suuresta vastenmielisyydestä maamme pakolaispolitiikkaa kohtaan. Tämäkin on hälyttävää, sillä osa Jumbossa aikaansa viettävistä irakilaisista tulee joka tapauksessa saamaan turvapaikan, eikä kantaväestön vihamielinen suhtautuminen auta yhtään heidän kotoutumistaan tai integroitumistaan. Se johtaa vain syrjäytymiseen ja siis monikymmenvuotisiin ongelmiin.

Tämäkin tapaus osoittaa selvästi, ettei suomalaisessa maahanmuuttopolitiikassa ole kaikki kohdallaan. Ennen kaikkea Suomen vetovoimatekijät tulisi painaa niin alhaisiksi, ettei kenenkään kannattaisi enää lähteä toiviomatkalle Irakin kaltaisista maista, joissa rauhattomien alueiden asukkaat voisivat ratkaista ongelmansa muuttamalla valtakunnan rauhallisempiin osiin.

Toivottavasti myös maamme hallitus ja eduskunta ymmärtävät lukea Jumbon tapahtumien sanoman oikein: nyt ei ole aikaa viivyttelyyn, vaan päätökset ja toimenpiteet maahanmuuttopolitiikan kiristämiseksi on saatava aikaan heti. Se tarkoittaa jo esillä olleiden toimenpiteiden pikaista toteuttamista - siis mm. tulijoiden sosiaaliturvan laskemista, palautussopimusten solmimista sekä turvapaikkakriteerien tiukentamista.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Abdikadirin kohtalo lienee pelkästään hänen oman hyvän tahtonsa varassa
Irakilaiset kaipaavat takaisin kotiin - mutta minne katosivat vaino ja hätä?
Bahaaldin Omar uhkailee rikollisuudella

9 kommenttia:

 1. Suomen hallituksen reagointikyky on todella hidas. Heidän olisi täytynyt tietää tämän tsunamin olevan tulossa, ja silti he sanovat sen tulleen yllätyksenä. Nyt tätä on jatkunut monta kuukautta, eikä todellisia päätöksiä vetovoimatekijöiden poistamiseksi olla tehty. Tanskalaisvieraani kertoi minulle viikonloppuna, että kun Tanskaan alkoi tulla liettualaisia turvapaikanhakijoita, jotka kolmessa kuukaudessa saivat käteensä summan, millä hyvin eli pitkään Liettuassa. Hallitus katkaisi tulon siihen paikkaan, julistamalla Liettuan turvalliseksi maaksi, mistä tulijat käännytetään heti rajalla, mikäli hakevat turvapaikkaa. Meillä tämä tulisi tehdä esim. albanialaisten ja somalien kohdalla myös. Suomalaisissa on jotain jähmeää ja pelokasta kun pitäisi toimia omien kansalaisten turvallisuuden hyväksi. Vieraat ensin!

  VastaaPoista
 2. Missä ovat nyt tv-kamerat ja kännykkäkuvaajat Jumbon piha-alueilla? Miksei ole netti pullollaan youtube-videointeja siitä, miten eivät naiset/tytöt pääse kulkemaan kauppaan rauhassa?

  Joensuussa on ollut lyhyen ajan sisällä muutama raiskaus/raiskausyritys tietyllä alueella. Whats'app ryhmissä on kuitenkin herätty: vilkkaassa opiskelijakaupungissa on perustettu saattajapalvelu, johon voi ottaa yhteyttä , jos joutuu kulkemaan yön/illlan aikana ko. alueella.

  Pienillä teoilla ovat isot vaikutukset.

  Arja-täti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kännykän käyttämistä suosittelen minäkin. On kuitenkin syytä huolehtia siitä, ettei mitenkään osoita kuvaavansa kohdetta. Siis ei vilkuilua häneen päin tai muuta vastaavaa.

   Poista
 3. Todennäköisesti saamme varautua Jumbon kaltaisten ongelmien lisääntymiseen ja pahenemiseen. Suuret kauppakeskukset tietysti voivat lisätä vartiointia ja jokseenkin todennäköisesti tulevat myös niin tekemään asiakaskatoa välttääkseen. Kauppakeskusten lähialueita se ei tietenkään auta. Seuraava vaihe tulee sitten ilmeisesti olemaan ongelmien piilottelu.

  Ongelman ratkaisuahan ei tosissaan yritetäkään, koska puolueita lähellä olevat businekset ovat saaneet synnytettyä oivan rahastusautomaatin. Ja tämä rahastus on takana myös tässä Jumbon tapauksessa. Jumbon ongelmien takana on Luona oy:n Sokkakujalle avaama vastaanottokeskus. Ja sen takaa taas löytyy joukko poliitikkoja, kuten Helsingin entinen sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen, Susanna Lauslahti (kok), Ulpu Iivari (sd) ja Miapetra Kumpula-Natrin (sd) aviomies.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelmien piilottelu Jumbon tapauksessa on melko hankalaa, koska Vantaan Sanomat on median yleisestä linjasta poiketen kirjoittanut varsin avoimesti jo vuosia maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista. Salailuun pitäisi siis liittyä myös paikallislehden painostusta ja uhkailua. Siihen en sentään ihan heti usko mentävän, vaikka mistäpä sitä lopulta kuitenkaan tietää.

   Poista
 4. Tuohon valitukseen katselusta pitää kyllä suhtautua aika epäilevästi. Kun naisten katselu alkaa olla rikos, kukaan mies ei ole turvassa. Esimerkiksi 80-luvulla Helsingin yliopistossa eräs naisopiskelija syytti professoria katselusta. Professorin luultavasti pelasti alibi, hän oli ollut virassa ulkomailla jo yli puoli vuotta, joten naisopiskelijan kilahtaneisuus oli aika selvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselusta olen kyllä samaa mieltä. Sen sijaan tahallinen koskettelu tai joukolla seuraaminen eivät ole hyväksyttäviä missään tilanteessa.

   Poista
 5. Ulkomaalaisten (turvapaikanhakijoiden) häiriökäyttäytymistä koskeva sensuuri näyttää kovalta. Sentään yksi poikkeus lehdistössä, muuten media pääsääntöisesti vaikenee tästä asiasta.

  Ulkomaita koskeva sensuuri on aiemminkin ollut kovaa, esimerkiksi sota-aikana: eri maiden hallitukset seurasivat tarkasti Suomen tiedotusvälineitä ja media määrättiin vaikenemaan monista asioista.

  Myös sotalasten siirrot Ruotsiin joutuivat sensuroitavaksi. Väheksyviä, epäluuloisia tai arvostelevia kirjoituksia asiasta ei saanut julkaista. Kirjoittelu lähti silti siihen suuntaan, joten kaikki kielteiset kirjoitukset lasten siirrosta kiellettiin ehdottomasti.

  http://lyyxem.freehostia.com/sotasensuuri.htm

  VastaaPoista
 6. Vertauksesi on hyvä. Nyt elämme aivan vastaavaa poikkeustilannetta kuin sota-aikana. Järkyttävä määrä kerralla saapuu tänne, eri kieltä puhuvia, erilaiseen ruoka/tapa/järjestelmä/uskonto -järjestelmiin tottuneita - eikä ole tosiaankaan tiedossa, kuinka paljon tänne vielä on tulossa tai matkalla. Kyseessä vähintään "rauhanomainen" maan valtaus - sotatilaan verrattava....

  Arja-täti

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!