keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Mestaruustien kynnyksellä

Helsingin Sanomat muisteli tänään vuonna 1962 käytyä ammattinyrkkeilyn höyhensarjan MM-ottelua, koska aiheesta aiotaan tehdä elokuva. Siinä Olli Mäki hävisi amerikkalaiselle Davey Moorelle toisen erän keskeytyksellä. Itse ottelu on nähtävissä Ylen areenalla tyrmäyksineen kaikkineen.

Juttu toi mieleeni Suomen tämän hetken valovoimaisimman nyrkkeilijän eli Ruotsissa syntyneen Robert Heleniuksen, josta olen kirjoittanut viimeksi maaliskuussa. Silloin  tämä "Pohjolan painajainen" oli juuri käynyt pitkän loukkaantumiskierteen jälkeisen paluuottelunsa luokatonta vastustajaa vastaan. Sen jälkeen hän on käynyt toisenkin verryttelyottelun, joka kesti yhden erän pidempään kuin Olli Mäen maailmanmestaruushaave Moorea vastaan.

Nyt on kuitenkin alkanut tapahtua. Helenius on nimittäin sopinut kahdesta ottelusta kunnioitettavien vastustajien kanssa. Marraskuun 14. päivänä hänen vastaansa astuu Denis Bakhtov ottelussa, joka lienee pikemminkin yleisölle avoin sparraustilaisuus kuin todellinen taistelu. Se toimii molemmille ottelijoille viimeistelyharjoituksena tulevia koitoksia vastaan.

Heleniukselle tuo koitos on joulukuun 19. päivänä Helsingin Hartwall-areenalla järjestettävä EM-ottelu hallitsevaa mestaria saksanturkkilaista ja Heleniuksen lailla tappiotonta Erkan Teperiä vastaan. Miehet ovat ottaneet aiemmin yhteen ennen ammattilaisuraansa ja silloin suomalainen hävisi. Luvassa on siis kova ottelu, josta voittajana selviäminen nostaisi Heleniuksen jälleen vuorenvarmasti korkealle isojen ammattilaisliittojen rankingissa.

Tällä viikolla Helenius on ollut sparraamassa entisen maailmanmestari Aleksander Povetkinin kanssa. Tämä kehui harjoitusrupeamaa hyväksi ja arveli Heleniuksen olevan tuleva maailmanmestari. Aika näyttää onko vanha mestari oikeassa vai pelkästään kohtelias.

Joka tapauksessa tämän ja ensi vuoden aikana eletään suomalaisessa ammattinyrkkeilyssä ennennäkemätöntä aikaa. Meillä on vakavasti otettava nyrkkeilijä ammattinyrkkeilysirkuksen raskaassa sarjassa, jonka ulottuvilla on jopa maailmanmestaruus viimeistään Wladimir Klitchkon jäädessä eläkkeelle loistavalta uraltaan.

Jääkäämme siis jännityksellä odottamaan miten Heleniuksen käy. Selvää on kuitenkin jo nyt, ettei suunnitellun maailmanmestaruustien aloittavaa Heleniuksen ja Teperin ottelua saavu seuraamaan samanlaista yleisömäärää kuin Olli Mäen uran huippuottelua vuonna 1962.

Silloin katsomossa piti meteliä peräti 23 000 nyrkkeilyn ystävää. Niin paljon Hartwall-areenalle ei sovi vaikka kuinka ahdettaisiin. Mutta toivotaan, että nyt paikalle saapuva yleisö saa nauttia suomalaisvoitosta toisin kuin 53 vuotta sitten.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Pohjolan painajaisen paluu
Opettavainen tarina vuodelta 1930 - Robert Heleniuksen paluuta odotellessa
Robert Helenius maailman huipulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!