torstai 29. lokakuuta 2015

Murha-aalto herättää keskustelua USA:ssa

Yhdysvalloissa on syntynyt  mielenkiintoinen tilanne sen jälkeen kun useat poliisit olivat joutuneet vaikeuksiin väitettyjen rasististen väkivaltaisuuksien takia. Vyyhdenhän aloitti Fergusonin tapaus, jossa poliisi ampui aseettoman mustan nuorukaisen.

Kiistatonta tässä tilanteessa on se, että USA:ssa on tapahtunut äkkinäinen käänne murhien määrissä. Ne ovat 20 vuoden alamäen jälkeen kääntyneet nopeaan nousuun. Käänteen syistä ollaan kuitenkin kovasti erimielisiä.

Liittovaltion poliisin päälliköllä on selkeä näkemys siitä, että fataalin väkivallan lisääntymisen takana on "Ferguson-ilmiö" eli poliisien pelko puuttua rikoksiin sen jälkeen kun siitä on saattanut joutua julkisiin vaikeuksiin. Puoliksi eurooppalaisen perimän omaava presidentti Barack Obama tai ainakin hänen hallintonsa virkamiehet sen sijaan epäilevät syyksi maan puutteellisia aselakeja.

Tutkimus osoittanee aikanaan kumpi on oikeassa, presidentti vai poliisipäällikkö. Jälkimmäiseen viittaa kuitenkin vahvasti se, ettei USA:ssa ole tiettävästi viime aikoia tehty muutoksia aselakeihin. Sen sijaan sellaisia on kyllä kovasti vaadittu, joskaan ei aseiden saantia helpottavaan suuntaan.

Aselakien voi perustellusti epäillä olevan Yhdysvaltojen yleisesti korkeiden murhalukujen syy. Sen sijaan on selvää, että aselait voivat olla murhien määrissä tapahtuneen muutoksen syynä ainoastaan, mikäli niitä olisi muutoksen edellä löysennetty. Näin ei siis kuitenkaan ole.

Siten on selvää, että mikäli nykyiseen murha-aaltoon on jokin erityinen syy, se on pikemminkin Ferguson-ilmiö kuin aseiden saamisen helppous. Tai sitten muutos johtuu jostain kolmannesta syystä, jota kumpikaan väittelyn osapuoli ei tunne tai halua tuoda esiin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Abdikadirin kohtalo lienee pelkästään hänen oman hyvän tahtonsa varassa
Pelastakaa noitalapset!
Monikulttuurinen kuolema haastaa laillisuusperiaatteen

6 kommenttia:

  1. Vähän kiireessä joudun kommentoimaan, mutta sallit varmaan sen.

    Ensiksi, poliisin ampumana kuolee suunnilleen samassa suhteessa kaikkia rotuja, vain mustat saavat rasisimi-kortillaan huomiota. Valkoiset eivät lähde mellakoimaan, jos poliisi on ampunut jonkun sekopään. Syykin on yksinkertainen - valkoiseen kulttuuriin kuuluu, että jos ajat ylinopeutta ja poliisi pysäyttää, et ala provosoimaan poliisia kaivelemalla povitaskusta muka-asetta.

    Toinen juttu, väkivalta on oikeasti noussut, ja paras selitys johon olen törmännyt liittyy Martin Armstrongin monesti käsittelemään syyhyn, eli liberaalin politiikan lopputulokseen. Kannattaa muistaa, että mustat kotitaloudet omistavat vain noin 5% valkoisten kotitalouksien omaisuudesta, eli maassa asuu meikäläisittäin sanottuna 13% mustalaisiin verrattavaa porukkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Guardianin nettisivujen laskennan mukaan USA:n poliisi on tänä vuonna tappanut miljoonaa henkeä kohden 2,21 valkoista, 2,66 "latinoa" ja 5,51 mustaa. Jos ajatellaan näiden ryhmien yleistä ja erityisesti rikollisuuteen liittyvää asemaa, niin luulisi latinojen luvun olevan melko lähellä mustien vastaavaa. Latinoa ei vain erota valkoisesta pikaisella vilkaisulla..

      Sopii pohtia, kumpi on sekopää: Rikkonaisten valojen kanssa autoa ajava ja poliisin pysäytyksen jälkeen karkuun juokseva, vai tätä selkään ampuva univormun kantaja.

      Poista
    2. Jos muistan oikein niin Usassa mustien ja valkoisten välisestä väkivallasta 90%:ssa tekijä on musta ja uhri valkoinen.

      Kahdeksan yhdeksästä murhatusta mustasta on mustan murhaama.

      60% Usan murhista on mustien tekosia.

      Olisi ihme jos tuo epäsuhta ei näkyisi myös poliisien tappamien ihmisten etnisessä jakaumassa.

      Lisäksi kun poliisi pysäyttää mustan, tämä ei tyypillisesti pysy valkoihoisten tapaan rauhallisena ja nöyränä, vaan alkaa huutamaan ja käyttäytymään aggressiivisesti. Tästä kirjoitti musta, jolla ei – toisin kuin tuttavillaan – ole ollut ikinä ongelmia poliisien kanssa.

      Poista
  2. Ano ei ota huomioon että mustilla on suurempi taipumus rikollisuuteen syystä tai toisesta. Siihen nähden tuo suhdeluku on ihan kohdallaan.

    VastaaPoista
  3. Minullakin on sellainen käsitys, että poliisin käsiin kuolleiden mustien määrä on suhteettoman korkea kahdesta syystä. 1) He eivät käyttäydy rauhallisesti pidätystilanteessa ja 2) poliisi pelkää heitä huonojen aikaisempien kokemustensa valossa, joten liipasinsormi on herkemmällä kuin muita ihmisiä pidätettäessä,

    VastaaPoista
  4. Eipä se aseiden helppo saatavuus ja köyhien kasvava määrä pitkien tuomioiden kera ainakaan helpota tilannetta. Poliisi joutuu olemaan ihan toisella tapaa valpas kohtaamistilanteissa verrattuna eurooppalaisiin kollegoihinsa; hermot kireällä -> ylilyöntejä piisaa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!