Ensi yönä Suomessa siirrellään taas kelloja. Sen seurauksena suuri osa väestöstä kärsii väsymystä - omalla kohdallani aamuvirkkuna ihmisenä tämä tapahtuu vähitelleen siten, että noin kahden viikon kuluttua olen täysin uuvuksissa.
Syynä on se, että iltaohjelmani määräytyy muiden ihmisten lailla kellon mukaan, mutta kesäajasta normaaliaikaan siirtymisen jälkeen en saa aamulla nukutuksi kuin noin viiteen koska sisäinen kelloni käy edelleen kesäaikaa. Näin minulle syntyy kasautuvaa univelkaa tunti vuorokaudessa siihen asti, kunnes elimistö lopulta reagoi krooniseen väsymykseen ja nukun kuin tukki läpi koko yön.
Niinpä allekirjoitan kansalaisaloitteen, jossa todetaan seuraavaa.
"Kellon päivitys Keski-Eurooppalaiseen aikavyöhykkeeseen antaisi meille jokaiselle todellista pääomaa, monessa mielessä. Nykyinen kesä-talviaika vaihtelu tutkimusten mukaan tarkoittaa sitä, että ihmisen biologinen vuorokausirytmi häirintyy. Siitä on seurauksena pitkäaikaisia väsymystiloja ja terveysriskejä. Esimerkiksi sydän- verisuoniterveyshaitat ja oppimiseen liittyvät ongelmat lisääntyvät, sekä vaikutukset elämän, arjen ja työelämän haasteisiin. Myös koneiden käyttö- ja liikenneonnettomuusriskit lisääntyvät.
Kesä-talviaika vaihdos lisää aamun pimeyttä, jonka takia tekeminen siirtyy myöhemmälle iltaan. Seurauksena on usein univelkaa, mitä terveysriskien lisäksi pitää maksaa pois myös menettämällä rahaa ja työaikaa.
Sovittaisiin, että Suomessa kellot käyvät ympäri vuoden Keski-Euroopan aikavyöhykkeen mukaista aikaa ilman kesäajan käyttöä. Näin aamut olisivat syksyisin ja talvisin nykyistä valoisampia. Suomessa asuvat saisivat sisäisen kellonsa tahdistumaan nykyistä paremmin valoisan ja pimeän vuorotteluun. Univaikeudet siitä johtuvat terveysriskit ja kaamosoireet vähentyisivät."
Tässä aloitteessa on huomattava erityisesti kaksi seikkaa. Ensinnäkin tarkoituksena ei ole siirtyä pysyvästi oman aikavyöhykkeemme normaaliaikaan (talviaika), vaan Keski-Euroopassa käytössä olevaan normaaliaikaan, jolloin syksy- ja talviaamut olisivat nykyistä valoisampia.
Itse olisin valmis tekemään pikemminkin toisin päin, eli siirtymään nykyiseen kesäaikaan. Näin aamujen sijaan illat olisivat nykyistä valoisampia.
Näin siksi, etten Suomen valoilmastossa usko valoisuuden säätelevän nykyajan ihmisten elämänrytmiä juuri lainkaan, vaan se riippuu enemmän sellaisista yhteiskunnan aikatauluista kuin työajoista, televisio-ohjelmista ja vapaa-ajan palveluista. Tästä huolimatta katson, että kellon siirtelystä luopumisen hyödyt ovat merkittävästi suuremmat kuin omalta kohdaltani sinänsä epämiellyttävän pysyvän kellonajan haitat.
Toinen merkittävä muutos aloitteessa liittyy sen perusteluihin. Kellon siirtelyn on tutkimuksissa havaittu aiheuttavan huomattavaia terveyshaittoja. Aloitteen taustalla ei siis ole pelkkä kellon siirtelystä tympääntyneiden ihmisten mielipide vaan vankka tieteellinen näyttö. Oleellista on myös huomata, ettei kellon säännöllisestä siirtelystä ole osoitettu koituvan minkäänlaisia hyötyjä.
Kaikkiaan nyt käsillä olevassa kansalaisaloitteessa on kyse ennen kaikkea kansanterveyden parantamisesta. Toissijaisesti työelämän tehostamisesta.
Tässä vielä suora linkki kansalaisaloitteeseen: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1596
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Mitä hyötyä on kellon siirtämisestä normaali- eli talviaikaan?
Älytön kellon siirtely on loppumassa - sinun avullasi
Kesäajasta normaaliaikaan - henkilökohtaiset seuraukset
-
Miksi tämä läkytys jatkuu vuodesta toiseen? Ilmeisesti et voi matkustaa toiselle aikavyöhykkeelle, koska et kahteen viikkoon pysty elämään normaalisti. Mitään järkeä tässä läkytyksessä ei ole, koska kellonajan siirto nyt vain on säädetty. Toki säädöksiä voidaan muuttaa, mutta se vaatii eduskunnan enemmistön. Sinne vain lobbaamaan.
VastaaPoistaLänkytys siksi, ettei kellon siirtelemiselle ole yhtään järkevää syytä. Sen sijaan on paljon syitä sille, että siitä tulisi luopua. Laki on siis järjetön ja se tulee muuttaa.
PoistaJa kyllä minulle ja kaltaisilleni on seurauksia myös toiselle aikavyöhykkeelle matkustamisesta. Tosin toiselle aikavyöhykkeelle matkustaminen viikoksi tai kahdeksi ei tuota yhtä syvää biologisen kellon siirtymää kuin puolen vuoden aika.
Siten myöskään sitä seuraavat ongelmat eivät ole likimainkaan yhtä suuria kuin kesä- ja talviajan siirtelystä johtuvat. Paitsi siinä tapauksessa, että aikavyöhykkeillä on todella suuri ero.
Kommenttisi loppuosasta sen verran, että kansalaisaloite on säädetty juuri siksi, että järjettömät lait ja säännökset voitaisiin purkaa eduskunnassa. Siksi "mainostan" asiaa tässä blogissani, jotta tämän järjettömän säädöksen purkaminen ei jäisi toteutumatta ainakaan ihmisten tiedonpuutteen takia.
Huomaa myös, että sinunkin kannattaa allekirjoittaa kansalaisaloite, vaikka itse et kärsisikään kellojen siirtelystä. Näin siksi, että myös sinä hyödyt lain muuttamisesta, koska koko yhteiskunnan toiminta tehostuu. Näin myös sinun taloutesi ja hyvinvointisi on hiukan paremmin turvattu.
Lopuksi on todettava, että kansalaisaloitetta parempi olisi suora kansanäänestys. Jos sellainen järjestettäisiin kellon siirtelystä, laki muutettaisiin välittömästi. Valitettavasti suoraa kansanäänestystä ei taida olla yhdenkään nykyisen puolueen ohjelmassa.
Minä kannatin aloitetta yksistään sen takia, että koko kesäaikasähläys on aivan turha meidän leveysasteillamme. Kas kun meillä on kesä- ja talviaika jo valmiiksi Luontoäidin meille järjestämänä. Se, onko meidän aikavyöhykkeemme Brysseln kanssa sama vai ei, on triviaalia. Itse kannatan geografisesti määriteltyä aikavyöhykettä. Etenkin niin, että sitä ei nytkytetä edestakaisin joka perhanan vuosi.
VastaaPoistaTotta tuokin. Meillä on joka tapauksessa kesällä paljon valoa ja talvella pimeää, oli aikavyöhyke mikä tahansa. Toisin on Keski-Euroopassa.
PoistaKellojen siirtely talviaikaan on jokseenkin yhtä järkevää, kun olisisi lämpömittariden rukkaaminen talviasteikkoon nostamalla lukemia talviajan alkaessa vaikkapa 10 asteella. Ja jos tuolle tielle lähdetään, valoisan ajan minuutteja voitaisiin lyhentää ja pimeän ajan minuutteja pidentää niin, että valoisaa aikaa olisi aina ainakin 12 tuntia vuorokaudessa.
VastaaPoistaNykyinen kesäaika olisi järkevin. Tänäänkin klo 17 aikaan Helsingissä oli ihmisiä lapsineen ennätysmäärä ulkona johtuen hienosta ilmasta. Jos kello olisi ollut jo 18 (kuten huomenna on) on jo lapsien ruoka-aika lähellä ja ulkoiluaika ohi.
VastaaPoistaSuomessa kesäaikasiirtymien suurin etu on elo-lokakuun illat. Tätä vastustajat eivät osaa ymmärtää.
Kuten blogin pitäjä on ymmärtänyt, pitäisi Suomessa siirtyä pysyvästi keski-Euroopan aikaan.