sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Palaako koronavirus talvella takaisin?

SARS-CoV-2 eli tuttavallisemmin koronavirus on lähes kadonnut otsikoista, vaikka se tappaa edelleen ihmisiä. Itse asiassa koronapandemian uhreja on syksystä 2021 alkaen ollut Suomessakin jopa selvästi enemmän kuin aiemmin - "kiitos" aiempia varianteja kesymmän uuden omicron-variantin ilmaantumisenyhteiskunnan vähittäisen avaamisen ja maassamme asuvien vieraskielisten rokotepelon, jotka ovat mahdollistaneet virusten leviämisen aiempaa tehokkaammin. 

Koronaviruksen on odotettu ajan myötä muuttuvan tavalliseksi flunssavirukseksi, joka aiheuttaa nuhakuumeita syksystä kevääseen ja katoaa kesäksi. Siksi päätin välittää teille - arvoisat lukijani - viimeisimmän tiedon koronaviruksen uusista kehityskuluista. 

Virus on nimittäin jälleen uudessa tilanteessa, koska ihmisillä on elimistössään runsaasti vasta-aineita taudin sairastamisen ja/tai rokotusten kautta. Niinpä sen on pystyttävä kiertämään tämä este tavalla tai toisella päästäkseen lisääntymään ja runsastumaan - ongelma on siten yhteinen tämän taidon loistavasti "osaavan" influenssaviruksen kanssa. Mutta onko koronalla samanlainen muuntumiskyky kuin espanjantaudin aiheuttajan jälkeläisillä ja muilla sukulaisilla?

Juuri nyt näyttäisi siltä, että vastaus on kyllä. Viruksesta on nimittäin havaittu uusia muunnoksia, jotka ovat kaikki omicron-varianttien jälkeläisiä. 

Yksi niistä, nimeltään BA.2.75.2, näyttää juuri nyt leviävän nopeasti Intiassa, Singaporessa ja osassa Eurooppaa. Kuten nimestä näkyy, se ei ole edellisen valtaviruksen eli BA.5:n jälkeläinen, vaan muuntunut sitä edeltäneestä BA.2:sta. Sen sijaan toisella uudella variantilla BQ1.1:llä - joka on niin ikään levinnyt moniin maihin - on juuret BA.5:ssä. 

Huolimatta näiden uusien virusten erilaisista sukupuista, on niillä samanlaisten uusien mutaatioiden yhdistelmä, jonka avulla ne ovat pystyneet kiertämään rokotusten ja aiempien tartuntojen aiheuttaman immuniteetin. Kyse on niin sanotusta konvergentista evoluutiosta, jossa eliöt kehittävät toisistaan riippumatta samanlaisia ominaisuuksia (esimerkiksi linnun ja perhosen siivet). 

Uusilla viruksilla on puolisen tusinaa yhteistä uutta mutaatiota, joiden ansiosta myös koronan hoitaminen siihen sairaalassa käytettävillä vasta-aineilla uhkaa käydä tehottomaksi. Eikä siinä kaikki, sillä Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan myös rokotteet tehoavat peräti kuusi kertaa tehokkaammin väistymässä olevaan valtavirukseen BA5:een kuin uuteen BA.2.75.2:een. 

BQ1.1 on ilmaantunut myös Kiinaan ja kykenee siellä kiertämään aiempien koronavirusversioiden aiheuttaman immuunivasteen. Nämä virukset ovat nopeasti lisääntymässä ympäri maailman.  

Uudet koronavirusmuodot - mukaan lukien edellä mainitut kaksi - ovat todennäköisesti myös Suomessa lisääntyvien tartuntojen taustalla. Nähtäväksi jää, pysähtyykö tämä epidemia-aalto, kun ihmiset saavat uusia omicron-viruksiin perustuvia rokotuksia. Samoin se, kuinka virulentiksi uudet virukset lopulta osoittautuvat. 

Tässä suhteessa tieto siitä, että niiden kyky tarttua solun pinnalla olevaan reseptoriinsa on yhtä hyvä kuin aiemmilla omicron-varianteilla, on huolestuttava. Toisaalta vieläkään ei ole kovin selvää, mitkä muut tekijät vaikuttavat koronavirusten tappavuuteen - eikä etenkään se, ovatko uuden viruslinjat niiden suhteen verrannollisia aiempiin viruksiin. 

Näillä tiedoilla meidän on jäätävä odottelemaan tulevaa talvea. Itse veikkaan kuitenkin, etteivät uudet koronamuunnokset nosta kuolleisuutta juuri sen enempää kuin viime talven valtamuodot. Perusteena tälle näkemykselleni on se, että vaikka immuniteettimme teho uusia viruksia vastaan olisi vain kuudesosa siitä, mitä se on aiempia viruksia vastaan, on tilanne kuitenkin oleellisesti parempi kuin pandemian alkuaikoina, jolloin ihmisillä ei ollut SARS-CoV-2-virusta vastaan lainkaan immuniteettia. 

12 kommenttia:

 1. Kuolleita tulee aina eikä kaikki ole sitä miltä se saattaa valtamedian lasit silmillä näyttää.
  Ei tarvitse olla kun 1 omainen joka on kuollut mrna piikkiin niin näkökanta kyllä muuttuu, mutta kun kuolleita omaisia on 2, niin silloin voin kyllä, tai parempi on kun en kerro mihin nuo ko piikit saisi tunkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johtuukohan tuo kasvava rokote "tietoisuus" venäjän propagandan lisäksi siitä, että noissa vaihtoehto porukoissa on lestaadiolaisia ja muita jeesus hörhöjä nykyään niin paljon, että ne saa ajettua tuota rokote sontaansa sitä kautta niin hyvin ja pösilöt eivät tajua, ne on tärkeä ryhmä siinä vaiheessa kun käytetään oikeasti biologisia aseita.

   Poista
  2. Niinpä. Kaikki, jotka ajattelevat yhdestäkään asiasta eri tavalla, kuin auktorisoitu totuudentorvi Yle uutisoi, ovat putinisteja.

   Poista
  3. Kyllä nuo rokotehörhöt on aina ollut jeesus hörhöjä... Siihen yle liity millään tavalla..

   Poista
 2. Eli hysteria taas päälle ja kaikki paikat kiinni ?
  vai mitä proffa meinas kirjotuksellaan ..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitäpä just. Tuota hysteriaa hierotaan joka medioissa ihmisten naamoille, päiväkodeissa, kouluissa, lukioissa, yliopistoissa, jne.
   Isoin vastuu on kaikilla hysterian lietsojilla lapsien ja nuorten pahenevina mielisairauksina.

   Poista
  2. Tuontyyppinen virus osaa yltyä hyvinkin tappavaksi jos kaikki turva- ja varotoimet lyödään lekkeripeliksi. Yhteiskunnassa taitaa olla jo ihan liikaa mielenpiteen- ja toiminnanvapautta...

   Poista
 3. Työkaverini, 50+ mies, jolla ei ole sanottavasti ylipainoa ja joka harrastaa aktiivisesti liikuntaa, makaa tällä hetkellä 30 cm veritulpan takia sairaalassa. Sairaalan henkilökunnan mukaan ainoa veritulpan riskitekijä, mikä hänellä on, on 4 koronarokotetta.

  Tuttavapiirissäni ainoat alle 70-vuotiaat, jotka ovat joutuneet koronan takia sairaalaan, olivat huomattavasti ylipainoinen 50+ miespuolinen entinen pomoni, jolla oli päivittäinen lääkitys johonkin sairauteen, eli juuri ensimmäisen aallon pahinta riskiryhmää. Hänellä oli huono onni saada korona samaan aikaan, kun Trump asetti lentokiellon USA:n ja Euroopan välille. Silloin ei vielä kukaan tiennyt, miten koronapotilaita olisi parasta hoitaa. Sekä seuraavana talvena 40+ huomattavasti ylipainoinen mies, jolla on diabetes ja siihen lääkitys. Kumpikin selvisi hengissä, vaikka joutuivat teho-osastolle. Nelikymppinen tuttuni pääsi teho-osastolta aika pian ja sairaalastakin parin viikon sisällä. Pomoni oli 7 viikkoa teholla keinotekoisessa koomassa ja hänen pahimmat pitkäaikaisongelmansa johtuivat siitä, että häntä makuutettiin teholla liian kauan samassa asennossa. Molemmat olkapäät menivät sijoiltaan ja aiheuttivat hermopinteen, joka viikkoja kestäneenä aiheutti ongelmia motoriikkaan.

  Kannattaa miettiä, kumman riskin valitsee: taudin, joka ei edes riskiryhmäläisiä teho-osastolle joutuneita välttämättä tapa edes pahimmassa muodossaan vai nk. koronasuojauksen, joka ei estä saamasta tautia eikä estä joutumasta sairaalaan koronan takia, mutta saattaa hyvinkin aiheuttaa riskiryhmiin kuulumattomien joutumisen sairaalaan veritulpan tai sydänongelmien takia. Ei mulla muuta.

  Kiki Duracell

  VastaaPoista
 4. Tiedeuutisista on käynyt ilmi, että kyseessä on herkästi mutatoituva ja samaan rokotettuunkin ihmiseen yhä uudestaan ja uudestaan tarttuva virus, joka uusiutuessaan altistaa infarkteille, aivovaurioille, keuhkovaurioille ja ties mille. Eli hiljaa näivettää väestöä kaikkialla puolihuomaamattomasti vuosien ja vuosikymmenten kuluessa. Jos olisin bioaseiden suunnittelija niin kehittäisin juurikin tuollaisen viruksen, joka ns. lentää tutkan alla ja tekee hitaasti ja huomaamattomasti lopulta hurjasti tuhoa ihmispopulaatioissa. Ei ihme, että Kiinassa ottavat asian kuolettavan vakavasti.

  VastaaPoista
 5. Sairastin "kaamean" koronan kahden päivän pikkukankkusta muistuttavana päänkolotuksella. Kolme piikkiä olin jo ottanut ja viime viikolla otin influenssarokotteen.
  Kukin uskoo mihin haluaa mutta itse uskon tieteeseen, en foliohattujen sekoiluihin.
  Ihminen voi kuolla vaikkapa ientulehduksen komplikaatioihin jos riittävän äreä pöpö pääsee sitä kautta verenkiertoon.
  Talveksi Teneriffalle muutamaksi kuukaudeksi talvehtimaan.
  Ihan sama onko nuhaa vielä liikkeellä vai ei.

  VastaaPoista
 6. "... uhreja on syksystä 2021 alkaen ollut Suomessakin jopa selvästi enemmän kuin aiemmin -" Professori tuntuu perehtyneen koronaan, niin pitääkin kysyä, että olenko ollut väärässä, kun olen ajatellut, että kuolonuhrimäärän kasvu "koronan vuoksi" johtuu tilastointitavasta ja herkemmästä leviävyydestä. Jos kaikilla suomalaisilla olisi ollut tartunta 30 päivän sisällä, kaikki kuolleet laskettaisiin tautitilastoissa koronakuolleiksi. Vasta myöhemmin oikea kuolinsyytilasto kertoisi, miten se meni. Toki ylikuolleisuuslukemat antavat jotain vihiä hetikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suotuisan ahtaissa ja siivottomissa oloissa tuollaiset virukset ärhäköityä hyvinkin tappaviksi. Italian Bergamossa pandemian alkuvaiheessa joka kuudes koronaan sairastunut kuoli.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!