tiistai 4. lokakuuta 2022

Venäjän armeija on romahtamassa

Eilinen ja pari edellistä päivää tultaneen muistamaan aikana, jolloin Venäjän armeija romahti Ukrainassa. Näin siksi, että otettuaan haltuunsa venäläisille tärkeän huollon solmukohdan ukrainalaiset onnistuivat murtamaan myös eteläisen Hersonin puolustuslinjan ja etenemään kymmeniä kilometrejä rintamalinjalta. 

Ukrainan menestystä ei käy epäileminen, koska asian ovat tunnustaneet myös venäläiset sotilaslähteet. Puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov nimittäin kertoi, että venäläiset joukot olivat siirtyneet "ennalta valmistellulle puolustuslinjalle". Lisäksi hän väitti, että venäläiset jatkoivat "valtaisten tulituhojen aiheuttamista" Ukrainan joukoille.

Hersonin alueella toimiva venäläinen virkamies Kirill Stremousov puolestaan myönsi, että Ukrainan joukot "ovat murtautuneet hieman syvemmälle". Hän kuitenkin väitti, että "kaikki on hallinnassa" ja että Venäjän "puolustusjärjestelmä toimii" edelleen alueella.

On kuitenkin selvää, että liikenteen tärkeää solmukohtaa ei sodassa luovuteta vapaaehtoisesti. Eikä mikään armeija pysty etenemään kymmeniä kilometrejä päivässä ilman, että vastustaja on kykenemätön puolustautumaan tehokkaasti. Siten tuoreet uutiset ovat tulkittavissa vain siten, että venäläiset joukot ovat joutuneet täydelliseen sekasortoon.

Samaan aikaan Ukraina on välttänyt rintamatilanteen kommentointia. Tämä tarkoittanee sitä, että maan sotavoimien operaatiot ovat edelleen kesken. Toisin sanoen venäläisten ahdinko tulee saamaan jatkoa tänään ja mahdollisesti myös seuraavina päivinä.  

Tämä kaikki on tapahtunut samaan aikaan kun Venäjän parlamentti eli duuma päätti liittää hallussaan pitämiään Ukrainan alueita itseensä niin sanotun kansanäänestykseen perusteella - tosin heidän armeijansa tappioiden seurauksena alueiden rajaaminen on käynyt hankalaksi. Jotain Putinia kohtaan duumassa tunnetusta pelosta kertoi se, ettei sieltä löytynyt ensimmäistäkään henkilöä, joka olisi äänestänyt liittämistä vastaan. 

Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö tosiasiat olisi valkenemassa niin duuman jäsenille kuin muillekin venäläisille. Sen todisti kiistatta satojen tuhansien ihmisten pakeneminen maasta sen jälkeen, kun Putin julisti liikekannallepanonsa. 

Eikä tilanne ainakaan parane sen jälkeen, kun kutsuntojen kautta kootut - ja huonosti koulutetut - reserviläiset saadaan rintamalle tykinruuaksi ja sukulaiset rupeavat kyselemään heidän jälkeensä. Eikä näillä uhrauksilla tule olemaan edes oleellista merkitystä sodan kulkuun, sillä Ukrainan menestys perustuu maan sotilaiden korkean motivaation ja sitoutuneisuuden lisäksi heille toimitetun länsimaisen aseistuksen ylivoimaiseen suorituskykyyn suhteessa venäläiseen vastustajaansa. 

Kaiken edelle kirjoittamani perusteella on helppo nähdä, että sotilaspoliittinen tilanne tulee muuttumaan nopeasti. Venäläisten rintaman romahtamiselle ei juuri nyt näyttäisi olevan muita esteitä kuin ukrainalaisten hyökkäystä rajoittava logistiikka eli armeijan huoltoketjujen ylläpidon vaikeus nopeasti liikkuvassa sodassa. 

Eikä tämä kaikki voi olla vaikuttamatta Vladimir Putinin asemaan maansa johdossa. Silti hänellä on vielä muutamia mahdollisuuksia: diktaattori voi luopua vallasta jääden joko Venäjälle tai paeten maasta, tai hän voi käskeä armeijaansa turvautumaan ydinaseistukseen kääntääkseen sodan kulun. Jälkimmäisen seurauksena länsimaat - ja etenkin USA:n presidentti Joe Biden - joutuisivat vaikean paikan eteen.

Eli kuinka vastata tekoon, jota ei voi hyväksyä missään tapauksessa. Yksi mahdollinen ratkaisu saattaisi olla USA:n konventionaalisin asein tekemä massiivinen hyökkäys Ukrainassa olevan Venäjän armeijan tukikohtiin pyrkimyksenä tuhota loputkin sen suorituskyvystä kertaiskulla. 

Toinen - ja paljon vaarallisempi - tapa olisi vastata venäläisille samalla mitalla eli ydinasein. Siihen en kuitenkaan usko amerikkalaisten ryhtyvän - ei ainakaan ilman heihin suoraan kohdistuvaa uhkaa. Sitä paitsi ei ole lainkaan varmaa, että venäläisten komentoketju edes toteuttaisi Putinin mahdollisen ydinasekäskyn. 

12 kommenttia:

 1. Venäjän armeijassa oli jo rauhanaikana tavallista, että hierarkian ylemmällä portaalla olevat simputtivat alempia. Rankka kiusaaminen heikentää joukkojen yhtenäisyyttä ja johtaa herrapelkoon.

  Kun alaportaan sotilaat eivät uskalla kertoa ylemmälle portaalle huonoja uutisia, ei komentoportaassa aina edes tiedetä kaikista uhista. Tässä pelon ilmapiirissä kenraalitkin lykkäävät huonojen uutisten kertomista arvaamattomalle diktaattorille. Voipi itselle sattua joku kuolettava onnettomuus.

  Sitä paitsi venäläiset sopimussotilaat taistelevat rahasta. Mitä sillä rahalla tekee vainajana? Siispä vältellään pahoja paikkoja ja yritetään selvitä hengissä sopimuksen loppuun asti. Kun vielä palkkakaan ei ole sitä, mitä luvattiin, ei ukrainalaisten tuleva voitto ole suurikaan ihme.

  Putin saa ruveta etsimään turvapaikkaa Pohjois-Koreasta tai Afrikasta jonkun gebardihatun luota.

  VastaaPoista
 2. Taitaa koko valtio etsiä itseään jos on uskominen IL uutiseen. Ei siis ihme jos armeija romahtaa.
  Venäjän valtioduuma on hyväksynyt ja ratifioinut neljän Ukrainan alueen liittämisen osaksi Venäjää ja duuma äänesti yksimielisesti jokaisen liittämissopimuksen ratifioinnin puolesta.
  Yksimielisyydestä huolimatta äänestystulokset näyttivät eri lukemia vaikka ratifioinnit eivät saaneet vastalauseita eikä yksikään kansanedustajista äänestänyt tyhjää.
  Tulostaulu näytti siis eri määrää puoltavia ääniä. Sellainen parlamentti naapurissa.

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e274da31-d511-4a04-aa2c-b3b1cef81711

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin laiton äänestys ihan sama mitä olisi äänestetty. Koko venäjä pitäsi tuhota pieniin osiin niin loppuisi noiden lilliputtien uhoilu ja terrorismi.

   Poista
  2. Onhan tuo nyt ultimaalista ryssimistä.... huijata Duuman äänestyksessä ja jäädä siitä kiinni... osoittaa sellaista halveksuntaa jopa muodollisia demokratian piirteitä kohtaan, että alta pois.

   Poista
 3. Eniten ihmettelen sitä, että Venäjän paikallisten nukkehallitusten edustajat elävät paria päivää pidempään.

  VastaaPoista
 4. Kuinkahan moni ydinpommi jäisi suutariksi, jos Venäjä käyttäisi niitä?

  VastaaPoista
 5. Toivottavasti tilanne on kuvatun kaltainen.

  VastaaPoista
 6. Tuhka toivoisi että lopulta kun ne Venäläiset jotka haluavat tapella Ukrainalaisia vastaan menehtyvät. Jäljelle jääneet perääntyisivät tai antautuvat.

  Tuhkaa myös mietityttää pysähtyykö Ydinaseen käyttö komentoketjuun saati onko Venäjän ydinohjukset enää toimintakunnossa vai onko sekin huonoa rautaa.

  Kumminkin jännän äärelllä ollaan.

  VastaaPoista
 7. Käärmesaari on hyvinkin mahdollinen paukun paikka.

  VastaaPoista
 8. Romahtamisesta Voi Hyötyä5. lokakuuta 2022 klo 5.13

  Miksi Viro tekee sähkökauppaa murhaavan ja raiskaavan Venäjän kanssa?

  Miksi Latvia tekee sähkökauppaa murhaavan ja raiskaavan Venäjän kanssa?

  Miksi Liettua tekee sähkökauppaa murhaavan ja raiskaavan Venäjän kanssa?
  Miksi Liettua tekee sähkökauppaa murhaavaa ja raiskaavaa tukevan Valko-Venäjän kanssa?

  Miksi media ei uutisoi edellä mainittujen maiden sähkökaupasta murhaavan ja raiskaavan Venäjän kanssa?
  Miksi YLE ei uutisoi edellä mainittujen maiden sähkökaupasta murhaavan ja raiskaavan Venäjän kanssa?
  Hiljaisuus on murhaavan ja raiskaavan Venäjän tukemista.

  https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska Raha on nykyihmisten jumala, jonka saaminen menee kaiken edelle. Amen.

   Poista
  2. Mie arvoan niet Neuvostoliito aikan höijet olj nii tiukast rakennettu kii siihe itänoapuriise sähköverkkoo niettei siint erruo niin voa peäsekeä.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!