maanantai 17. lokakuuta 2022

Svengaa kuin hirvi - mutta miksi?

Arvoisa lukijani lienee kuullut jazz-musiikkiin liittyvän sanonnan "svengaa kuin hirvi". Se tarkoittaa sitä, että soitettu kappale tuntuu kulkevan eteenpäin letkeän vauhdikkaasti, jolloin sen rytmi tuntuu vievän kuulijan vastustamattomasti mukanaan. 

Svengaavat kappaleet ovat käytännössä aina nopearytmisiä, mutta kaikki nopearytmisesti soitetut kappaleet eivät todellakaan svengaa. Edes muusikot itse eivät tiedosta mistä tämä johtuu, vaan tyytyvät yleensä sanomaan, että sen vain tuntee kun musiikki svengaa. Mistä siis on kysymys?

Asiasta julkaistiin Communications Physics-lehdessä julkaistiin tutkimus, jossa svengin salaisuutta oli selvitetty. Tämä tehtiin ammattimaisten ja puoliammattilaisten jazzmuusikoiden kanssa. 

Tutkijat analysoivat kaikkiaan 456 jazz-improvisaatiota sekä sellaisenaan että muokaten solistin ja rytmiryhmän soiton ajoitusta ja arvioituttivat lopputulosta jazzmuusikoiden kanssa. Näin tehden he huomasivat svegin liittyvän äärimmäisen lyhyisiin ​​viiveisiin. 

Toisin sanoen jazz-musiikin svengi on peräisin soittajien systemaattisista mikroajoituspoikkeamista, jotka ovat kuitenkin tiedostamattomia. Ja siten he osoittivat muutaman kymmenen mikrosekunnin viiveiden olevan keskeinen osa jazzmusiikin svengin syntymistä. 

6 kommenttia:

 1. Jo vain. Ellingtonin / Millsin 30-luvun pläjäyksessä "It don't mean a thing (If it ain't got that swing" on asia sanottu justiinsa paikalleen. Siinä olisi nykyisillä puoliväkisten biisien vääntäjillä paljon oppimista.

  VastaaPoista
 2. Muistelen Jyrki Hämäläisen käyttäneen hirvivertausta. Siitä on kauan.

  VastaaPoista
 3. tässä esimerkki biisistä joka imee (muuttei sucks) Billy Joel, Matter of Trust https://www.youtube.com/watch?v=6yYchgX1fMw&list=RD6yYchgX1fMw&start_radio=1&ab_channel=billyjoelVEVO

  VastaaPoista
 4. Arvoisa professori, viittilöiden Yrjöperskeleen tuoreeseen (ja tuoksuvaan) ”Paska juttu...”-postaukseen olisin äärest´mielenkiinnostunut lukemaan sinun, tieteen ammattilaisen, näkemyksistä asiassa. Kiitos.

  Yst, Anokas

  VastaaPoista
 5. Ei se svengaaminen rajoitu jazziin. Kuunnelkaapa Sibeliuksen Karelia-sarjaa. Se totisesti svengaa, varsinkin jos kapellimestari intoutuu vähän irroittelemaan.

  VastaaPoista
 6. https://www.youtube.com/watch?v=UGwa2tw7Vws

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!