Javier Milei valittiin konkurssikypsän Argentiinan presidentiksi 19. marraskuuta 2023. Sen jälkeen maassa on leikattu rajulla kädellä julkista sektoria, minkä seurauksena esimerkiksi Yle julkaisi hänen hallinnostaan äärimmäisen negatiivisen jutun.
Siksi oli mielenkiintoista huomata professori Matti Virenin jakaneen sosiaalisessa mediassa muutamia tietoja Argentiinan viimeaikaisesta kehityksestä. Niistä ensimmäisen mukaan Argentiinan köyhyysaste on nyt laskenut alle joulukuun 2023 tason, vaikka julkiset menot ovat supistuneet reaalisesti 30 %. Lisäksi julkinen talous on kääntynyt ylijäämäiseksi ja IMF ennustaa nopeaa talouskasvua.
Viren kertoi myös, että kansan enemmistö suhtautuu luottavaisesti maan talouden tulevaisuuteen. Ja, että suurin osa argentiinalaisista kannattaa Mileitä.
Tätä voi verrata Suomeen, jossa hallitus on hirvittävän opposition huudon saattamana leikannut varovaisesti valtion menoja - tai oikeammin vain niiden kasvua. Ja samalla - ainakin poliittisen vasemmiston näkemyksen mukaan - suomalaisten köyhyys on lisääntynyt sen päätösten seurauksena. Lisäksi Petteri Orpon (kok) kabinetin kannatus äänestäjien keskuudessa on laskenut.
Siksi on kysyttävä, että olisiko Suomenkin hallituksen kannattanut puuttua julkisiin menoihin selvästi nyt nähtyä reilummin. Ja tervehdyttää julkinen talous sitä kautta kertaheitolla vapauttaen samalla korkeasti koulutettua työvoimaa yksityiselle sektorille.
Asia ei ole sikäli yksioikoinen, ettei Suomi ole - ainakaan vielä - joutunut samanlaiseen talouskurimukseen kuin Argentiina oli ollut vuosikymmeniä ennen Milein valtaannousua. Eivätkä valtion menojen rajun leikkauksen seuraukset olisi välttämättä samanlaisia kuin Viren kuvasi.
Silti olisi hyvä, mikäli suomalaiset mediat - ja etenkin Ylen uutistoimitus - korjaisivat aiemmin luomansa käsityksen Milein uudistusten negatiivisista vaikutuksista maansa talouteen. Enkä panisi pahakseni myöskään Matti Virenin kutsumista A-studioon keskustelemaan vaikkapa Eemil Nuuttilan (kok), Matias Mäkysen (sd) ja Mika Malirannan kanssa Argentiinan ja Suomen hallitusten toimien vaikutuksista näiden maiden talouskehitykseen.
Näin Yle voisi samalla osoittaa pyrkivänsä korkeatasoiseen journalismiin, jossa on tarkoituksena antaa ihmisille todellinen kuva maailman tapahtumista ja niiden taustoista. Siis korjaamaan sitä - hyvin perusteltua - kuvaa Ylen poliittisesti vinoutuneesta toiminnasta, joka lienee osaltaan vaikuttanut siihen, että yli 300 yhtiön työntekijää joutuu siirtymään muihin töihin.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ylellistä valitusta ja helsinkiläistä ymmärtämättömyyttä
Esimerkki on annettu, mutta seuraako Suomi?
Talous kuntoon kolmessa kuukaudessa ay-liikkeen vastustuksesta huolimatta
Kyllä kaipaa julkinensektori siivousta. Ei oikein istu järkeen että uusi kelan johtaja tienaa 26.000€ kuukaudessa "työstä" mitä tekee, eli leikkii jeesusta.
VastaaPoistaEntä Posti, Alko ja Yle; viimemainitussakin toimitusjohtaja (ylioppilas) tienaa paremmin kuin puolustusvoimien komentaja?
PoistaKyllä, kyllä. On monta yhtteiskunnan kuppaajaa jotka ei ansaitsisi "työstään" edes yhtä prosenttia siitä mitä saavat.
PoistaYle:n A-studiossa keskustelijat valitaan tietyillä aihealueilla huolella, esim islamista keskustelee kaksi imaamia. Ilmastoasioista keskustelee Taalas ja prosentti-Ollikainen ja heidän hengenheimolaisensa, jne.
VastaaPoistaOnko kukaan nähnyt koskaan ketään ilmastonmuutokseen tai Suomen yltiöpäisiin tavoitteisiin sen "torjunnassa" kyseenalaistavasti suhtautuvaa henkilöä ruudussa. No ehkä joku persu on joskus vahingossa päässyt sanomaan jotain järkevää asiassa.
Itse en alkoholia käytä, mutta STM:n virkamiehet ilmeisesti vetävät omaa showtaan alkoholin kotiinkuljetuksessa EU:n säännöistä piittaamatta eikä heitä saada kuriin.
VastaaPoistaJulkinen sektori ja sen tukema kvasijulkinen sektori ovat verkostoituneet muuhun yhteiskuntaan hyvin moninaisin ja monimutkaisin tavoin. Sen vähittäinen alasajo on tuomittu epäonnistumaan, koska silloin sillä on aikaa reagoida ja rakentaa puolustusta. Ainoa toimiva tapa on lopettaa isoja kokonaisuuksia kertaheitolla. Itse lopettaisin ensiksi kaikki julkisen sektorin tuet niin sanotuille kansalaisjärjestöille. Toiseksi lopettaisin yleishyödyllisyyskategorian. Kaikki toiminta vaan samalle viivalle.
VastaaPoistaKerta rytinällä kaikki puoleen, koko julkinen sektori! 750 000 verovaroista elävää 300 000:een
PoistaTästä olisi hyvä aloittaa.
Poistahttps://jukkahankamaki.blogspot.com/2017/12/kuinka-maahanmuutto-pelastaa-suomen.html
Juuri näin!
PoistaPitäisi leikata julkisesta sektorista, eli hallinnosta, byrokratiasta, ulkomaille menevistä rahoista jne. Ei köyhistä köyhimmiltä, jotka joutuu hakemaan toimeentulonsa vain eri luukulta, jos vielä jonkun luukun löytävät. Urpo ei saa tällä tavalla ihmisten elämää kutistamalla kansantaloutta ja työllisyyttä ikinä nousuun.
VastaaPoistaTarkoitus on kannustaa kaikkia "kynnelle kykyneviä" ihmisiä töihin. Periaatteena pitäisi nimittäin olla, että töissä on käytävä oman elatuksensa eteen, vaikka se työ ei ehkä mitään unelmaduunia olisikaan.
PoistaYritystuet kaipaisivat karsimista rankalla kädellä - mutta kun PettUri saa niitä saavilta yrityksiltä muhkeat vaalirahat.
PoistaIlmeisesti vaalirahojen menettämisen pelossa PettUri vähensi harmaan talouden tutkimiseen myönnettyjä rahoja. Kysymys ei ole pelkästään veroeurojen menetyksestä, vaan myös kilpailun vääristymisestä, kun on joukko yrityksiä, jotka eivät maksa niille kuuluvia veroja.
Työttömiä on suunnilleen kaksinkertainen määrä verrattuna avoimiin työpaikkoihin, joten on erinomaisen törkeää hallitukselta pakottaa työttömät hakemaan olemattomia työpaikkoja vahvasti pinenennettyjen päivärahojen menettämisen pelossa.
Kansalaisjärjestöissä on monia, joiden työn tulokset näkyvät vasta pitkähkön ajan päästä, vastaten niille annettua rahoitusta.
Oppositio taitaa saada tukea ammattiyhdistysliikkeeltä, joka saa monenlaisia veroetuja yhteiskunnalta. Onko se oikein, eli sitä parempaa tukemista ?
PoistaOnko muiten käsitystä, miksi työttömät ja avoimena olevat työpaikat eivät "kohtaa".
"Työttömiä on suunnilleen kaksinkertainen määrä verrattuna avoimiin työpaikkoihin"
PoistaNYT MENEE PAHASTI ALAKANTTIIN.
Marraskuussa 2024 Suomessa oli 34´965 avointa työpaikkaa, ja työttömiä n. 300´000 eli 9 hlö jokaiseen työpaikkaan.
Ja moniko avoimista paikoista on ns. feikki paikkoja joita ei ole vuokrafirmoilla edes olemassa, veikkaukseni että 5´000 - 10´000 paikkaa. Hain nimittäin itse muutama vuosi sitten pari kertaa kahden vuokrafirman ilmoittamaa työtä (haussa oli 2 firmalla x 2 työpaikkaa, kotipaikkakunnallani) Ei tullut vastausta, ja kun n. kuukausi oli mennyt, niin soitin työpaikan toimitusjohtajalle. Hän vastasi kohteliaasti että olemme ulkoistaneet työnhaun vuokrafirmalle, johon sanoin että tiedän koska teille haetaan paraaikaa 4 työntekijää. Tähän toimitusjohtaja totesi että, outoa koska heillä ei ole ollut yhtään avointa paikkaa n. vuoteen.
Ilmoitukset poistuivat seuraavalla viikolla netistä, ja ilmestyivät takaisin taas kuukauden kuluttua.
Mahtoikohan nyt olla tosi kyseessä.
Oikein hyvä, että korjasit suhteen - olin tietämätön.
PoistaEn malta olla sanomatta edelleenkään, että ylen rahoituksesta ei euromääräisesti vähennetty mitään. Se on edelleen se 600 miljoonaa. Ainoastaan lisärahoitusautomaatti pistettiin jäihin joksikin aikaa. Siten 309 hengen vähennys palkoissa menee jonkin toisten hyödyksi. Aika varma aavistus, että ylioppilaan palkka ja bonukset nousevat. Niin kuin muidenkin johtajien. Se revitään näiden irtisanottujen selkänahasta irtisanomisilla. Viherkommareilla ja Leikolalla ja muillakin Yleen palkkasuhteessa olevilla hirveä huuto, että nyt on maailmanloppu tulossa ja "sananvapaus" vaarassa. Siis viherkommareiden ns. sananvapaus. Tällaista median alasajoa ei heidän mukaansa ole tapahtunut koko tiedetyn historian aikana. Suomi taantuu heidän mukaansa "neekerivaltioiden" tasolle. Ompa tosiaan kovat ajat tulossa ja kauhistuksen kauhistus, Trump vielä USA:n presidenttinä.
VastaaPoistaTurun kauppakorkeakoulun taloustieteen emeritusprofessori Matti Virenin saaminen A-talkkiin olisi erinomainen valinta.
VastaaPoistaÄlä unta nää. Yle ei ota muita kuin vanhoja viherkommari emeritusprofessoreita, joiden mielipide on valmiiksi tiedossa. Esim. se, prosenttiOllikainen, jonka ulkonäönkin perusteella tietää jo, mitä mieltä hän on asioista.
PoistaProsentti-Ollikainen julkaisi aikanaan laskelman vihreän teknologian vaikutuksesta bruttokansantuotteeseen, joka osoittautui tarkemmassa selvityksessä SATA kertaa liian suureksi. Sitten hän laskeskeli metsänhakkuiden rajoittamisesta aiheutuvia menetyksiä, jotka kaikki todelliset asiantuntijat totesivat täysin puutteellisiksi.
PoistaTällainen ympäristöekonomian taitaja johti ilmastopaneelia kai lähes vuosikymmenen (en jaksa tarkistaa tarkkaa vuosilukua), ja jatkaa edelleen väärän tiedon levittämistä sööteissä laseissaan.
Onnetonta, että etenkin yle:ä ja hesaria seuratessa täytyy muistaa koko ajan: tämä on ehkä vas. propagandaa. Rasittavaa!
VastaaPoistaOta se "ehkä" pois tuosta. Voit olla ihan varma että se on. Se voi olla totta jos sillä kertaa tosiasiat ovat vihervasemmiston puolella, mutta kun ne eivät noin suurinpiirtein koskaan ole, niin voit olla ihan varma myös siitä että se on joko puolitotuus tai täysi vale.
PoistaSoinvaara kirjoittaa blogissaan että on hirveän väärin että hallitus leikkaa yleltä 300 työpaikkaa, että suorastaan rasistista että leikataan ainosta mediasta mikä kertoo kaikki asiat niinkuin ne on ilman valehtelua. Tuo ko kalju ihmisoletettu elää ihan jossain muulla kun normaalit ihmiset.
VastaaPoistaSoininvaara on kauniisti ilmaistuna liero.
Poista"tämä on ehkä vas. propagandaa."
VastaaPoistaMiten niin ehkä? Kun se on oikeasti sitä itseään.
Huru-ukko
Seuraava pitäisi viher- ja varsinaisten kommareiden lukea - sekä meidän ikiomien pettUriemme:
VastaaPoista"BlackRockin toimitusjohtaja Larry Fink uskoo, että muukalaisvihamielisillä Aasian mailla tulee olemaan korkeampi elintaso ja tuottavuus kehittyy tekoälyn ja robotiikan vallankumouksen keskellä. Tämän vuoksi hänen lausuntonsa ovat niin iso juttu.
BlackRockin toimitusjohtaja Larry Fink on kiistatta yksi maailman vaikutusvaltaisimmista miehistä. Hän sanoo nyt avoimesti, että maissa, joissa on muukalaisvihamielistä maahanmuuttopolitiikkaa, elintaso on paljon korkeampi, tuottavuus kasvaa nopeammin ja ne pystyvät paremmin sopeutumaan tekoälyn kehityksen sosiaalisiin vaikutuksiin tulevina vuosina.
”Tiedättekö, me ajattelimme aina, että väestön väheneminen on syy negatiiviseen kasvuun. Mutta keskustellessani näiden suurten kehittyneiden maiden johtajien kanssa, joilla on muukalaisvihamielinen maahanmuuttopolitiikka, eivät päästä ketään sisään, työttömyys vähenee – anteeksi, väestö vähenee. Nämä maat kehittävät nopeasti robotiikkaa, tekoälyä ja teknologiaa. Ja jos lupaus – en sanonut, että se tulee tapahtumaan – mutta lupaus kaikesta siitä, että tuottavuus muuttuu, minkä useimmat meistä uskovat tapahtuvan. Pystymme nostamaan maiden elintasoa ja yksilöiden elintasoa jopa väestön vähentyessä”, Fink sanoi.
”Negatiivisen väestönkasvun paradigma tulee siis muuttumaan. Sosiaaliset ongelmat, joita ihmisten korvaaminen koneilla aiheuttaa, tulevat olemaan paljon helpommin hoidettavissa niissä maissa, joissa väestö vähenee”, hän sanoi."
https://www.kansalainen.fi/blackrockin-toimitusjohtaja-larry-fink-uskoo-vain-muukalaisvihamielisten-maiden-elintason-nousuun-maahanmuuttajia-ei-tarvita/
Miksi vain tohtorit ja poliitikot kelpaavat A-Talk-keskustelijoiksi? Kansakoulun loppuun käynyt Vahtera on kirjoittanut muutaman vuosikymmenen ajan Suomen tilasta ja yrittämisestä. Ja useimmiten näkökulmista, joita tohtoreilla ei ole. Mutta kun Vahtera ei lukenut itseään tusinatohtoriksi, ei hän kelpaa mihinkään keskusteluun. Siinäpä olisi todellinen keskustelu kun paikalla olisi Matti Viren ja Vahtera. Matilla on kansantalouden näkökulma, minulla tosielämästä saatu näkökulma. Mutta siihen talkkiin ei pidä kutsua poliitikkoja pilaamaan asiaa.
VastaaPoistaOlen kirjoittanut energian ja veden myymisestä sijoittajille enemmän kuin kukaan muu. Mutta yksikään media ei tartu asiaan vaan laulaa pelurien virsiä kuluttajista välittämättä. Outokummusta nähdään kuinka energiayhtiö tuhotaan muutamassa vuodessa.
En valitettavasti osaa näppäillä blogiasi auki, Pauli.
Poistatässä suora linkki https://www.vahtera.blog/post/miksi-puolet-porin-energiasta-myydään-ruotsiin
PoistaJos se ei avaudu, kirjoita vahtera.blog, se tuo esille viimeisimmän kirjoituksen eli tuon Porin Energian
Tuon todella haluaisin nähdä, eli Pauli Vahteran keskustelemassa Ylen emeritusprofessoreiden kanssa vaikka niistä talousasioista. Tähän YLE ei kuitenkaan koskaan suostu, koska siellä halutaan keskustelijoiksi sellaiset, joiden mielipide tiedetään jo etukäteen ja nimenomaan vasemmistolainen mielipide.
VastaaPoista