lauantai 10. kesäkuuta 2023

Ukrainan vastahyökkäys näyttää etenevän heikosti - vai eteneekö?

Suomalaislehdistö ja ilmeisesti muutkin länsimaiden mediat ovat julkaisseet näyttävästi juttuja Ukrainan alkaneesta vastahyökkäyksestä. Niiden mukaan venäläiset ovat onnistuneet tuhoamaan myös ihmeidentekijäksi mainostettuja Leopard-panssarivaunuja. Lisäksi suomalaisupseeri arvosteli tiukasti ukrainalaisten sotilaallista osaamista, eikä Ukraina vaikuta muutenkaan menestyvän erityisen hyvin. 

Tämä on tietenkin karvasta kalkkia meille suomalaisille, jotka toivomme lähes yksimielisesti ukrainalaisten voittoa. Ja jotka olemme uskoneet sodan aiempien tapahtumien perusteella sekä länsimaisen aseistuksen että ukrainalaisen sotilaallisen osaamisen paremmuuteen suhteessa venäläisiin. 

Pienen poikkeuksen teki kuitenkin Yleisradio, joka huomautti venäläisbloggareiden olleen varsin vaisuja hyökkäyksen lähdettyä käyntiin. Ja arveli, että tämä saattaisi tarkoittaa sitä, että ukrainalaiset olisivat sittenkin menestyneet sodassa paremmin kuin on annettu ymmärtää. Samassa jutussa haastateltu asiantuntija totesi myös, ettei Ukraina ole vielä sitonut kaikkia joukkojaan taisteluihin.

Nähtäväksi jää, tarkoittaako tämä sitä, että nyt nähdyt hyökkäykset eivät sittenkään ole sen enempää kuin hämäysoperaatioita, joiden tarkoituksena on pakottaa vihollinen siirtämään rintaman muista osista miehitystä ukrainalaisten nyt ahdistelemille puolustuslinjoille. Siis samaan tapaan kuin viime kesänä ukrainalaiset saivat venäläiset uskomaan hyökkäyksen kohdistuvan rintaman eteläosaan Hersoniin, kun se lopulta käyntiin lähdettyään suuntautuikin itään päin ja johti nopeaan menestykseen - ja sen jälkeen vielä sekasortoisten venäläisten ajamiseen pois myös Hersonista.

Mikäli edelle kirjoittamani spekulaatio osoittautuu oikeaksi, saattaa läntisten medioiden valtavirran harjoittaman negatiivissävytteisen uutisoinnin tarkoituksena olla venäläisten harhaanjohtaminen lankeamaan samankaltaiseen ansaan kuin vuosi sitten. Valitettava tosiasia kuitenkin on, ettei minulla ole kristallipalloa. Ja vaikka olisikin, se tuskin kertoisi tulevaisuudesta yhtään mitään. 

Tästä huolimatta on syytä toivoa, että rintamatilanne Ukrainassa on vastahyökkääjille valoisampi kuin nyt käytettävissä olevien lehtijuttujen valossa näyttää. Mutta samalla on muistettava, että huolimatta neuvostoliittolaisten murskatappioista Saksaa vastaan vuonna 1941, pystyivät he loppujen lopuksi voittamaan Hitlerin armeijan vuoteen 1945 mennessä - toki yhdessä muiden liittoutuneiden kanssa - eikä venäläisiä tule siitä syystä aliarvioida myöskään nyt käytävässä sodassa. 

Totesihan sotamarsalkka Mannerheimkin talvisodan aluksi taktisesti kyvyttömistä neuvostojoukoista taisteluiden loppuvaiheissa, että "venäläiset olivat nyt oppineet ´orkestroimaan´ eri aselajien yhteistoiminnan".  Toisin sanoen he ovat kyllä oppimiskykyisiä, eikä Putinin armeijankaan voi odottaa olevan yhtä kädetön Ukrainan tämänvuotisen vastahyökkäyksen edessä kuin vuosi sitten. Ja siksi on toivottava, että myös ukrainalaiset ovat kehittäneet uusia konsteja heidän lyömisekseen.

17 kommenttia:

 1. Tapahtuu puolin ja toisin - entä sitten?

  HS 8.6.2023

  Nato-maat voivat lähettää joukkoja Ukrainaan, varoittaa entinen pää­sihteeri

  Rasmussen nosti esimerkiksi etenkin Puolan, joka on tukenut Ukrainaa aktiivisesti.

  https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009642196.html

  --------------------------

  IL tänään

  Yhdysvallat: Venäjä rakentaa lennokkitehdasta Iranin avustuksella – IL seuraa sotaa

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/9435695b-e455-4c18-8a2d-68e6e241c31f

  -------------------------

  Väkisinkin tulee ajatelleeksi, että kun Venäjällä valmistuu on oma lennokkitehdas, mikä olisikaan Suomen tilanne jos ei oltaisi Naton jäsen?

  VastaaPoista
 2. Olikohan Ukrainalta virhe antaa venäläisten kaivautua vuoden verran asemiin? Lännen olisi pitänyt aseistaa sen joukot riittävästi heti alussa, jolloin vastshyökkäystä olisi voitu jatkaa tarpeeksi pitkälle. Tulee mieleen englantilaisten ja ranskalaisten jahkailu 1930-luvun lopulla, kun Hitler päätti siirrellä rajoja. Siitä maksetaan ihmishengillä, mutta milloinpa päättäjiä olisi toisten hengenlähtö kiinnostanut?

  VastaaPoista
 3. Ukrainalle on käytännössä luvattu Nato-jäsenyyttä kun sota loppuu koska Nato ei ota sotaa käyviä jäseniksi.
  Venäjä siis ylläpitää sotaa toistaiseksi.

  VastaaPoista
 4. Ukrainan on voitettava sota nyt kun Venäjä on hyökkääjä. Venäjä ei ole edennyt pitkiin aikoihin vaan menettää asemiaan. Onko yllätys, että Ukrainan ehkä viikko sitten aloittama vastahyökkäys ei ole vielä tuottanut huomattavia saavutuksia?

  VastaaPoista
 5. Toivon että Ukraina voittaa. Mutta en halua että minun rahoja tai muidenkaan veronmaksajien rahoja pistetään Ukrain jälleenrakentamiseen, mikä oikeutus suomen päättäjillä on tunkea rahojamme, ei me olla sodittu Ukrainaa raunioiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa laitetaan niitä kehitysyhteistyörahoja sinne? Silloin hyvikset saavat tuntea sydämessään lämpöä ja me muut tiedämme että ne menevät tehokkaampaan hyötykäyttöön kuin aiemmissa kohteissa joissa kehitystä ei juuri ole tapahtunut kuin väestötilastoissa. Ai ei, miksi ei?

   Poista
  2. No eihän se käy - Henrikssonin ja parempien ihmisten täytyy pyrkiä YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi eikä silloin saada kehareiden ääniä jos nyt leikataan kehitysapurahoja. Siksi ei.
   Ja toiseksi nyt kun vihervasemmisto on ulkona kuvioista, täytyy jonkun levitellä suomalaisten rahoja. Ja nyt se on RKP.

   Poista
  3. Tuli vähän sama mieleen, että miksi se neuvostopaikka pitäisi ostaa miljardeilla? mitä väliä sillä on että onko suomalaiset hetken turvaneuvostossa vai eivät ole? en tiedä mitään oikeasti perusteltavissa olevaa syytä miksi meidän pitäisi siellä olla, ei meille ole siitä yhtään mitään hyötyä, hyvin on pärjätty ilman moista paikkaakin. Ja etenkin kun siitä ei voida sanoa olevan mitään hyötyä, niin miljardeihin nouseva hinta suorastaan pöyristyttää. Onko nämä RKP:läiset ihan täydessä järjessä moisesta puhuessaan? pitäisi tyhmemmälläkin jo hälytyskellojen soida.

   Poista
  4. Tulisi Suomelle halvemmaksi pistää tuo Henrkssonin kaheli miljoonaeläkkeelle.

   Poista
  5. RKP on nyt päivystävä vasemmistopuolue hallituksessa. Puolustaa kaikkea mahdollista järjetöntä. Paras (ja ainoa) perustelu kehitysavulle oli, että jos sitä vähennetään, Suomen maine maailmalla kärsii ! Mitä idiootteja !

   Poista
 6. Vahvin todiste siitä, että Ryssä tuhosi Kahovkan padon on Putlerin syyttäminen siitä Ukrainaa.
  Näin ollen Ryssän on oltava syyllinen, koska totuus löytyy kääntämällä kaikki örkkien sanomiset päinvastoin.

  Niinpä myöskään Ukrainan kauan odotettu suurhyökkäys ei ole vielä alkanut, koska Putler julisti sen alkaneeksi:

  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009646813.html

  Näin ollen Ukraina on tehnyt vasta suurhyökkäystä valmistelevia tunnusteluhyökkäyksiä.
  Mutta kyllä se sieltä;
  sen alkaminen tiedetään siitä, että Putler julistaa silloin Ukrainan suurhyökkäyksen torjutuksi miljoonatappioin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TV uutisten mukaan presidentti Zelenskyi on vahvistanut vastahyökkäyksen alkaneen.

   Poista
  2. Niinpä näkyy.
   Se on hyvä se.
   Täältä käsin voi vain toivottaa Ukrainalle hyvää sotaonnea.

   Poista
 7. Toivottavasti Ukraina voittaa sodan. Toisaalta tällä hetkellä Venäjän suunnitelma taitaa olla vain pitkittää sotaa mahdollisimman paljon, jopa kymmeniä vuosia, ja toivoa että länsi kyllästyy koko juttuun. Rintamalinjojen liikkeet ei välttämättä Venäjän ylintä johtoa kiinnosta sen enempää kuin että sotivat pääasiassa Ukrainan puolella.

  Vaikea tosin sanoa kun minulla asioista ei oikeastaan ole paljoa tietoa. Vain ristiriitaisia media julkaisuja

  VastaaPoista
 8. Terhomatti Hämeenkorpi10. kesäkuuta 2023 klo 19.13

  Osta hyvää Nemiroff-vodkaa - tuet Ukrainan sotaponnistuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tehnyt niin.
   Voin vahvistaa sen olevan hyvää.
   Ostan sitä jatkossakin.

   Poista
 9. Yle eilen

  Rintamaveteraaniliitto lopettaa huomenna toimintansa

  https://yle.fi/a/74-20036030

  ----------------------

  Kiitos kaikille veteraaneille, lotille ja yleisesti sota-ajan naisille sekä miehille maamme itsenäisyyden pelastamisesta.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!