perjantai 2. kesäkuuta 2023

Uutta tietoa kristittyjen ja muslimien välisistä eroista

Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin uskontojen merkitystä vanhempien ja lasten välisiin koulutuksellisiin eroihin Afrikassa. Tätä varten tutkijat keräsivät tietoja sukupolvien välisistä muutoksista käyttäen väestönlaskennan tietoja 2 286 alueelta 21 maasta. Aineisto oli siten hyvin laaja ja edustava.

Tulokset osoittivat, että kristityt lapset nostavat koulutuksellista asemaansa perinteisiin uskontoihin kuuluvia tai muslimeja useammin. Tämä tarkoittaa sitä, että peruskouluttamattomien kristittyjen vanhempien lapset suorittivat perusopetuksen oppimäärän useammin kuin kaksi muuta ryhmää. Ja lisäksi myös sitä, että peruskoulutettujen kristittyjen lapset jättivät perusopetuksen kesken harvemmin kuin muiden ryhmien koulutettujen vanhempien jälkeläiset.

Tutkijat havaitsivat myös, että sukupolvien välinen koulutuksellinen liikkuvuusero kristittyjen ja muslimien välillä esiintyi myös niiden keskuudessa, jotka asuivat samalla alueella ja joiden taloudelliset ja perhetaustat olivat vertailukelpoiset. Toisin sanoen lapsiryhmien välinen ero ei selittynyt asuinalueella tai perheiden taloudellisilla eroilla.   

Kolmanneksi tulokset osoittivat, että vaikka muslimit hyötyvät yhtä paljon kuin kristityt muuttamisesta elämänsä varhaisessa vaiheessa korkean liikkuvuuden alueille, he eivät ole yhtä innokkaita kuin kristityt tekemään sitä. Tämä korostaa muslimien koulutusvajetta, koska he asuvat keskimääräistä harvemmin kaupunkimaisilla alueilla - eli muita useammin syrjäisemmillä seuduilla, joilla on rajallinen infrastruktuuri mukaan lukien koulutusmahdollisuus. 

Neljänneksi tutkimuksesta selvisi, että kristittyjen ja muslimien väliset erot ovat selvimmät alueilla, joilla on suuria muslimiyhteisöjä. Ja joista muslimit eivät halua muuttaa muualle yhtä innokkaasti kuin muut kansanryhmät.

Tutkijat esittivät monia erilaisia arveluja saamiensa tulosten syistä ja seurauksista. Lopulta he päätyivät kuitenkin toteamaan, että heidän havaintonsa herättivät enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. 

Näin voi hyvinkin olla, mutta minulla on jotenkin sellainen aavistus, että nyt saatu aineisto saattaa ajan myötä nousta hyvinkin merkittäväksi silloin, kun pohdimme islamin ja siihen liittyvän kulttuurin vaikutusta eri ihmisyhteisöjen asemaan ja menestykseen monikulttuurin edistyessä  eri puolella maailmaa nykyaikaisten kansainvaellusten seurauksena.

12 kommenttia:

 1. Lisäksi vielä että tutkimus voisi selittää että historia tulee vielä toistumaan ja joka muslimi ajetaan euroopasta pois, joko lähtevät itse tai sitten arkussa.

  VastaaPoista
 2. Nopealla lukemisella kirjoittajat eivät laisinkaan käsitelleet mahdollisia eroja älykkyydessä selittäjänä. Tämä olisi kuitenkin tärkeää, kun tiedetään muslimien tyhmentävän itseään ylisukupolvisilla serkusavioliitoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selittäjä voi olla myös keskiaikainen uskonto elämää rajoittavine sääntöineen. Sitä ei vaan uskalla tutkija julkisesti sanoa, että islam-uskonto on se ongelma, joka pitää ihmiset ja heidän kulttuurinsa keskiajalla yhä vieläkin.

   Poista
 3. Serkkuavuoliitot tai jopa sisravioliitot on erittäin yleisiä lähi-idän ja afrikan maissa, jopa intiassa.

  VastaaPoista
 4. Kiintoisa tulos ja johtopäätösten teko lienee ollut tutkijoille vaikea ainakin siinä mielessä, että uskontojen kritisointi on käytännössä mahdotonta. Tulee mieleen Storhaugin kirja islamista. Siinä nostetaan esiin, miten keskiajalla islamin piirissä todettiin islamin olevan loppuuntulkittu ja valmis, joten sen kriittinen tarkastelu tai modernisaatio on kiellettyä. Ehkä uskontoon on siihen liittyvien taikauskoisten piirteiden lisäksi myös ujuttautunut epäluulo lukeneisuutta kohtaan. Millainen on arabimaiden vientiteollisuus, jos mukaan ei lasketa öljyä.

  VastaaPoista
 5. Kun islamkin on jo varsin vanha uskonto ja silläkin ehti olla kulttuurillinen kukoistuksena, niin tuo asenne-ero saattaisikin selittää islamilaisen maailman jälkeenjääneisyyden ja jälkikristikunnan edistyksellisyyden mm. tekniikan osalta. Siis kristityissä on riittävästi koulutusmyönteisiä ihmisiä.

  VastaaPoista
 6. Islam on fatalismia. Kristinusko ei ole.

  VastaaPoista
 7. Ehkä muslimien patriarkaalinen perinne nyös selittää asiaa. Kun asiat tehdään, niin kuin perheenpää sanoo, se lannistaa jälkipolvien yritteliäisyyden. Kun ei tarvitse itse mitään päättää, ajattelun kehityskin lopahtaa.

  VastaaPoista
 8. Onko islam todellinen uskonto vai keksitty ja koottu tarina käyttäen hyväksi muiden uskontojen tarinoita?
  Jos asia kiinnostaa niin tässä pari linkkiä

  https://ibnmatti.blogspot.com/2017/10/fjordman-mika-on-islamin-todellinen.html

  https://vapaa-ajattelijat.fi/blog/mika-on-koraanin-asiayhteys/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko olemassa jokin uskonto, joka ei olisi keksitty ja koottu tarina?

   Poista
 9. Islamilaisesta koulusta tulee lähinnä mieleen koraanikoulu, jossa pojat opettelevat koraania ulkoa, ja jossa ei tyttöjä ole ollenkaan. Antaa aika heikot eväät nykymaailmassa menestymiseen.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!