maanantai 8. helmikuuta 2021

Ylen valeuutinen vai ainoastaan huolimattomasti tehty esitys?

Yle julkaisi kuvasarjan ilmastonmuutoksen etenemisestä pohjoisella merijäällä. Sitä lukiessani jouduin pariinkin kertaan syvän hämmästyksen ja epäuskon valtaan. Vai mitä arvoisa lukijani arvelee seuraavista kuvakaappauksista.


Kuvassa näkyy otsikon mukaan napajään pinta-ala syyskuussa ja sen jälkeen selitysteksti, jonka mukaan "1980- ja 1990-luvuilla muutos oli vielä melko pientä, 2000-luvulla sulamisvauhti on kiihtynyt". Jokainen voinee itse tarkastaa kuvasta, miten hyvin teksti vastaa sitä etenkin vuoden 2007 jälkeisenä aikana, joka luettaneen yleisen käsityksen mukaan 2000-lukuun.

Kyseessä on siis täsmälleen sama tilasto, jonka pohjalta olen vuosikausia testannut tilastollisesti vallitseeko ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden ja arktisen merijään koon välillä tilastollista merkitsevyyttä, joka tukisi kuvatekstissä mainittua sulamisvauhdin kiihtyvyyttä (viimeinen blogimerkintä aiheesta). Ja todennut, ettei kyseinen tilasto tue tätä käsitystä.

Jäin miettimään, että katsoikohan jutun tehnyt toimittaja lainkaan sitä kuvaa, jonka hän esitykseensä oli laittanut ennen kuin kirjoitti tekstinsä. Vai kirjoittiko hän tekstin yleisen - varsin usein epärehelliseksi toteamani - mediakäsityksen pohjalta luottaen siihen, että kuva vastaisi sitä.

Toinen mahdollisuus tietenkin on, että toimittaja kyllä huomasi, ettei kuva vastaa hänen tekstiään. Mutta päätti siitä huolimatta käyttää sitä luottaen siihen, ettei hänen lukijansa vaivaudu vertaamaan kuvaa ja tekstiä toisiinsa.

Jutussa oli toinenkin - joskin vähän vähemmän - itseäni hämmästyttänyt kuva. Siis tämä.



Siinä kerrotaan, että tutkimusprofessori Jari Haapalan mukaan "jäämeri on ensimmäistä kertaa jäätön jo 2030-luvulla". Kuten vähän aikaa sitten kerroin, on tämä pohjoisen napajään sulamishetki siirretty tieteellisessä kirjallisuudessa eteenpäin aina 2050-luvulle saakka. 

Niinpä jäin miettimään, että eikö professori Haapala tosiaankaan ole tietoinen oman tieteenalansa viimeaikaisesta kehityksestä. Vai onko niin, että esityksen tehnyt Ylen toimittaja on lainannut jotain Haapalan vanhaa lausuntoa tarkastamatta sen ajantasaisuutta?
  
Tätä vuosilukua voi tietenkin itse kukin tarkastella myös seuraavasta kuvasta, joka kuvaa samaa tilastoa kuin yllä oleva Ylen jutusta kopioimani kuva, mutta jossa jään pinta-alaa kuvaava Y-akseli on skaalattu siten, että se alkaa nollasta eli sulasta merestä.


Jokainen voi itse tehdä yllä olevasta kuvasta haluamansa johtopäätökset. Totean kuitenkin, että aika rajusti saisi jään sulaminen seuraavan parinkymmenen vuoden aikana kiihtyä, jotta se saavuttaisi nollatason jo 2030-luvulla. 

Lopuksi en malta olla mainitsematta uudesta tutkimusjulkaisusta, jossa on mallinnettu Grönlannin paljon huomiota saanutta sulamista. Sen mukaan tulevaisuudessa oletetun ilmaston lämpenemisen seurauksena Grönlannin jäätiköiden sulaminen tulee lisääntymään siten, että se ylittää vuosittaisen lumenkertymän vuoden 2055 tienoilla, mikäli ilmastonmuutoksen torjumiseksi ei tehdä mitään.

Oleellista tässä on huomata, että jään lisääntyneestä kesäajan sulamisesta huolimatta Grönlannin saarella oleva vuoden nettojäämäärä ei ole vielä pienentynyt toisin kuin joissain viimeaikaisissa uutisissa on väitetty. Nähtäväksi siis jää, tapahtuuko se vuoden 2055 tienoilla. Vai eikö sittenkään? 

JK kello 20:49: Huomasin vasta nyt, ettei tuo Ylen tilasto ole se sama NSIDC:n tilasto, jota olen itse käyttänyt (kuten edellä väitin), vaan ilmeisesti - toisin kuin otsikossa väitetään - se kuvaa jään laajuutta. Pinta-alan ja laajuuden välisen eron kuvaus on täällä. Itse asiaa tämä tekemäni virhe ei muuta kuin siltä osin, että se osoittaa yhtenäisen napajään ulkopuolella olevien jäätiköiden sulaneen hiukan nopeammin kuin yhtenäisen jään.  

10 kommenttia:

  1. Professorin kysymykseen vastaus. Kyseessä on sanojen magiikka, kuinka kukakin ymmärtää sanat. Toimittaja lienee tarkoittanut 2000-luvulla karkeasti vuosia 2000-2010. Toki olisi voinut lisätä, että 2010-luvulla jäätikön koko on pysynyt melko lailla vakiona. Mutta toisaalta se olisi vienyt viestiltä dramatiikkaa pois.

    Toisaalta voidaan myös kysyä, onko sulamisvauhti kiihtynyt em. vuosina? Sulamisnopeus on ollut "kuvitellun" trendiviivan perusteella melko tasaista / vakiota.

    VastaaPoista
  2. Huomattavasti parempi kysymys olisi kuinka pitkään ylen kaltaisten loputonta punafasistista agitaatiotaan julistavien propagandainstituuttien on systemaattista valehteluaan joka asiasta jatkettava jotta professorin kaltaiset hieman hitaammatkin yksilöt ymmärtäisivät että niiden suhde uutisiin on täsmälleen sama kuin paskan suhde on ravintoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommentoijalla taitaa olla vaikeuksia luetun ymmärtämisessä.

      Poista
  3. Reilut neljäsataa vuotta sitten Shakespeare kirjoitti Hamletin, jonka kolmannessa näytöksessä prinssi vedättää Poloniusta osoittelemalla pilivä taivaalla ja toiteamalla, että hei tuohan näyttää ihan kamelilta. Polonius tiiraa hänkin ja myöntelee, totta tosiaankin, selvä kamelihan se siinä. Minusta se o kuin kärppä korjaa Hamlet. Ja Polonius seuraa, no niinpäs onkin. Ei mutta sehän onkin valaskala, jatkaa Hamlet. Ja Polonius on kohta yhtä vakuuttunut: ihan niinkuin valaskala.

    Joten ei tuo käyrien tulkitseminen kunkinhetkisen mielistelytarpeen mukaan mikään ihan vain tämän päivän juttu ole. Siihen on ihmisellä aika vahvat taipumukset. Siksi niin sanottu "valtavirta-ajattelu" tuppa olemaan lähinnä Suuri Yhteinen Valhe, jota aina kunkin ajan tunnustuksellinen ajattelu toistaa totuutena.

    Tällä hetkellä elämme kulttuurisen narsismin maailmassa, jossa uhriajattelun eri muodot määräävät sen, millaisia asioita totuutena pidetään. Siis nimenomaan ihmisen aiheuttamaa "ilmastonmuutosta", tai varsinkin toiskulttuuristen nauttimia "ihmisoikeuksia", jne.

    Yle tai Hesari eivät ole Hamletiaan lukeneet. Sen sijaan ne syvästi sympatiseeraavat esimerkiksi teatterikorkeakoulun herranterttuja, jotka eivät edes halua lukea Shakespearea, koska se heidän mielestään edustaa "raiskauskulttuuria".

    VastaaPoista
  4. Professorin esittämään ristiriitaiseen ongelmaan ei ole saatavissa varmaa totuutta esiin. Gretankin aika kuluu kurdien asioiden ajamisessa ja intialaisten mmanviljelijöiden ongelmissa, joten yle ja hooässäkin ovat nyt vailla Johtajan tukea ja turvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinnekö se greta on mennyt, kune ei oe paljoa näkynyt teeveessä viimeaikoina, tosin tiedä miten kurdien hommat liittyy ilmastoon ? Intialaisten maanviljelijöiden ongelmat saattavat olla tedellisempia kuin hiilidioksiidi ..

      Poista
    2. Eihän Greta sitä tiennyt, että eiväthän ne kurdeja olleetkaan vaan sikhejä. Eikä hän ilmeisesti ole varma siitäkään, että pitikö niitä sikhejä tukea vai kehoittaa koululakkoon. Mutta tärkeintä on, että saa arvottaa intialaiset maanviljelijät kelvollisiksi mielenosoittajiksi. Heidän lehmikarjansa on pyhää eikä piere metaania aiheuttamaan jäätikköjen lohkeilua ja katastrofaalisia tulvia.

      Poista
  5. Jos asiaa ajatellaan toimittajan kannalta, niin hän tietysti tekee jutun omien tavoitteidensa kannalta optimaalikseksi. Kahvitunti lähestyy, kotiin pitää päästä ja palkan pitää tulla jatkossakin. Kaikesta muusta viis. Ammattitaitoa kuitenkin vaatii tarinan kertominen uskottavasti.

    Journalismi on ollut aina enemmän tai vähemmän irti todellisuudesta. Ei siis mitään uutta tämäkään. Ehkä ihmiskunta haluaa asioiden olevan näin.

    acc

    VastaaPoista
  6. Sipilällä ja Orpolla oli yhtenä tavoitteena tehdä Suomesta teknologian ja talouden käkimaa. Yhtenä mantrana heillä kuten nykyisellä viherkommunisti-hallituksellakin oli/on mm., että siihen tarvitaan ulkomaisiakin (huippu)osaajia. Orpohan toivotti syksyllä 2015 tervetulleiksi yli 30000 ns. pakolaista, 80-prosenttisesti nuoria miehiä - komensipa joukon suomalaisia asevelvollisiakin kantamaan näiden matkatavaroita odottamaan tilattuihin linja-autoihin Torniossa. Otaksutusti näiden joukossa oli sitten huomattava määrä korkeatasoisia huippuosaajia antamaan maamme kehitykselle vauhtia. Eivät nämä tohtorin/insinöörin tutkinnostaan todistuksen Välimereen pudottaneet oikein näytä täyttäneen odotuksia:

    "Bruttokansantuote alle 2007-tason: Eikö maahanmuutosta ollutkaan apua?",
    https://www.extrauutiset.com/bruttokansantuote-alle-2007-tason-eiko-maahanmuutosta-ollutkaan-apua/

    Kalergi-suunnitelma

    VastaaPoista
  7. Toivottavasti Ylen rahoitus saadaan leikattua sen tuotosten tason mukaiseksi, sillä rahan kippaaminen tuohon likakaivoon ei ole muuttanut sitä kirkkaaksi lähteeksi.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!