torstai 4. helmikuuta 2021

Julkisen salaisuuden paljastuminen aiheutti reaktioita

Sosialidemokraattien konkaripoliitikko Erkki Tuomioja tuli sanoneeksi ääneen julkisen salaisuuden. Eli se, että nyt kertaluonteiseksi väitetty elvytysrahasto ei tule jäämään sellaiseksi. 

Näin hän tuli vetäneeksi pohjan hallituksen väitteiltä, joiden mukaan kyseessä on ehdottoman kertaluonteinen toimi. Näin se on tehnyt ilmeisesti siksi, ettei kansa uskoisi paketin olevan osa pohjoisesta etelään varallisuutta siirtävän tulonsiirtounionin rakentamista. 

Ensimmäisenä Tuomiojalle ehti ärähtämään vihervasemmiston aisankannattajapuolue Keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen, jonka mukaan "Elpymispaketti... oli kertaluontoinen... Me emme tulisi missään olosuhteissa hyväksymään uutta pakettia. Jos tällainen esitys tuotaisiin hallitukselle, olisi kantamme aivan selvä – yksiselitteinen ei."

Lausunto viittaa Keskustan vaikeuksiin kannattajiensa parissa sekä alleviivaa sen luonnetta epärehellisenä puolueena, sillä kyllähän aivan jokaiselle vähänkin ajattelevalle ihmiselle on selvää, että kun tulonsiirtokorkki on kerran avattu, se voidaan tarvittaessa avata myös uudelleen. Tämän osoittaa jo sekin, että asia näyttäisi olevan itsestäänselvyys myös saksalaisille mukaan lukien maan valtiovarainministeri. 

Oppositiossa luonnollisesti otettiin veteraanipoliitikon lausunto vastaan jonkinlaisella tyydytyksellä, sillä tarjosihan se uuden työkalun kuntavaalikamppailuun. Esimerkiksi Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen totesi, että "elpymisrahasto on jo auttamatta myöhässä, saanto sulaa, Marinin hallitus käyttää rahat vastuuttomasti ja heikolla vaikuttavuudella ja mallista luodaankin pysyvää uutta toimintamallia EU:hun". 

Nähtäväksi jää, millä tavalla Tuomiojan ilmaisema totuus vaikuttaa kuntavaaleihin. Nostaako se oppositiopuolueiden kannatusta vai onko kansa tyytyväinen siihen, että hallitus vie meitä - tai ainakin rahojamme - "teuraaksi" kuin pässiä narusta.

Tässä mielessä on erinomaista, että Yle julkaisi juuri nyt kevään vaaleihin liittyen ensimmäisen kuntavaaligallupinsa. Sen mukaan SDP:n kannatus on selvästi korkein (20,3%) ja selvästi perässä tulevat Perussuomalaiset (18,8%) ja Kokoomus (18,3%). Oman keskisuuren ryhmänsä muodostavat hallituspuolueet Keskusta (12,9%) ja Vihreät (11,4%). Näihin lukuihin on sitten aikanaan hyvä verrata vaalitulosta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Sanna Marin neuvotteli rahahanan ahneimmille
Mistä Halla-ahon ja kepulaisten viikonlopun sanailussa oli kyse?
Perussuomalaiset kyllästyi nimittelyyn

9 kommenttia:

  1. Eipä taida auttaa PS:n korkeakaan kannatus vaaleissa, jos hallitus Kepun ja lopulta myös Kokoomuksen avulla vie paketin läpi. Kyseessä on systeemimuutos, jonka jälkeen kansallisella päätöksenteolla on yhä pienemmät raamit ja mahdollisuudet.

    Pienetkin onnistumisemme voidaan tarvittaessa ulosmitata veroina kriisimaiden tukemiseen.

    Pahalta näyttää. Kerrassaan historiallisesti harmillisen paikkaan syntyi vasemmistohallitus.

    VastaaPoista
  2. Marin on liukas kuin ankerias. Hän kieltäytyy järjestelmällisesti sellaisista julkisista keskusteluista, joissa joutuisi vastakkain todellisten asiantuntijoiden kanssa. Tuomas Malinen on koettanut saada Marinia julkiseen keskusteluun tukipaketista, mutta Marinin kalenteri on täynnä. Sen sijaan jonninjoutavalle naistenlehtijulkisuudelle ja tissinvakojournalismille kyllä löytyy aikaa. Malinen toteaakin aiheellisesti, että hallitus ei anna mitään arvoa asiantuntijoille.
    Sen lisäksi Marin ei kaihda puhua muunneltua totuutta silloin, kun on pakko tulla julkisuuteen, kuten viimeaikaisissa puheenjohtajatenteissä. Kun hallituksen huonosti valmisteltu lakiesitys tulee hylätyksi perustuslakivaliokunnassa, Marin esittää, että hallitus kyllä teki lakiesityksen, mutta eduskunta ei sitä hyväksynyt. Sitäkin absurdimpaa, koska hallituksella on enemmistö eduskunnassa. Tällainen luikuri tätä maata johtaa tällä hetkellä. Koko hallitus on koottu toinen toistaan kaheleimmista tyypeistä, joka eilenkin tuli todettua, kun teatterimies Harakka yritti eilen televisiossa näytellä liikenneministeriä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En sanoisi että Manna Sariini, tuo makea myrkky olisi jotenkin liukas, vaan vain epäpätevä ja kykenemätön:

      hän on marketin kassatytön osaamisella esittämässä pääministeriä, vaikka todellisuudessa on vain kaunis uutistenlukija.

      Hän lukee sujuvasti, rauhallisesti ja painokkaasti muiden kirjoitama tekstiä kädet seesteisessä asennossa. Väliin hän pitää pieniä hymyilytaukoja, ottaen kontaktia yleisöön.

      Eihän hänellä ole hyvä tavaton mitään rahkeita lähteä asiapitoiseen väittelyyn asiantuntijoiden kanssa.
      Hän tekee kiltin tytön tavoin kuuliaisesti ja tunnollisesti sen, mitä käsketään.

      Poista
  3. Koska hallitus on antanut arvoa asiantuntijoille? Menemättä tarkemmin siihen mistä ansaitsen elantoni, tuntuu että asiantuntijoita ei kuunnella. Politiikan kentäässä on vain mutu-perusteisia puskahuutelijoita. Olen menettänyt uskoni ja luottamukseni ajat sitten. Olen lähes aina äänestänyt kokoomusta, mutta nyt äänen antaminen puolueelle on kuin kääntäisin toisenkin poskeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolueen vaihtaminen on helppoa kuin heinänteko. Kukaan ei näe minkä numeron pyöräytät vaalilappuun.

      Poista
  4. Miksi kepulle on tämä "olosuhde" niin erityinen, että elvytyspaketti tulee hyväksyä, jos tulevaisuudessa ei sellaista olosuhdetta voi enää olla? Haista Riitta kukkanen.

    VastaaPoista
  5. Saako meille suomalaisille valehdella näin räikeästi, kuin mitä ministerit nyt tekevät? Saa näköjään.

    He tietävät, että ei heitä kuitenkaan voida rangaista sitten kun kuitenkin tulee se seuraava 'elvytyspaketti" päätettäväksi. Joka on taas aivan PAKKO hyväksyä. Alkaa se tavanomainen jo tutuksi tullut
    kiemurtelu, ja selittely. Sitä tullaan näkemään jo todennäköisesti tänään eduskunnan kyselytunnilla. Joutuvatkohan Marin ym. väittämään että Tuomioja ja Macronhan ne vain puhuvat puuta heinää, kyllä me tiedämme paremmin, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

    VastaaPoista
  6. Jotenkin on ns mutu tuntuma, että kun on tuotu esille Suomen ns " pienemmillä" vaurioilta selviytyminen, sekä se, että Suomi on rikas maa, niin se menee läpi kuin vettä vaan. Joskus tulee mieleen, käsittävätkö/ välittävätkö kansalaiset jotta, 1 miljardi on 1000 miljoonaa euroa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päättäjille 1 miljardi on selvästi vähemmän kuin 2 miljoonaa! Reumasairaala olisi tarvinnut jälkimmäisen summan, mutta päättäjät pysyivät lujina ja mieluummin lopettivat sairaalan.

      Jaakonsaari puhui (suomeksi) takavuosina biljoonista EU-asioista kertoessaaan. Hallitsijoilla on nyt rahan käytössä vauhtisokeus päällä ja käsitys rahasta on vähintään logaritminen.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!