torstai 11. helmikuuta 2021

Elvytyskysymys eduskunnassa

Perussuomalaiset, Kristillisdemokraatit ja Nyt-liike ovat tehneet hallitukselle välikysymyksen Suomen osallistumisesta EU:n elpymispakettiin. Toinen suurista oppositiopuolueista eli Kokoomus jättäytyi kysymyksen ulkopuolelle. 

Välikysymys on luettavissa täällä. Tai itse asiassa välikysymysrypäs, joka kuuluu seuraavasti.

1. Miksi Suomi hyväksyy, että EU saa rikkoa perussopimuksiaan muodostamalla niistä uuden oikeudellisen tulkinnan?

2. Miksi Suomi on hyväksynyt paketin, jossa Suomi on nettomaksajan roolissa ja maksaa paketista enemmän kuin saa takaisin?

3. Miksi hallitus jakaa ensin rahat kestävän kasvun ohjelmallaan ja vasta sen jälkeen pohtii, miten omien varojen esityksellä kerättäisiin rahat ohjelmaan?

4. Miksi hallitus ei ole muodostanut selkeää kantaa EU:n taloudellisen liittovaltion synnyttämiseen ja ilmaissut, mihin asti Suomi on valmis venymään yhteisvastuiden ja tulonsiirtojen tiellä?

5. Aikooko hallitus tehdä kattavan selvityksen EU:n elpymispaketin vaikutuksista Suomeen?

6. Miksi hallitus sivuuttaa taloustutkijoiden ja asiantuntijoiden esittämän kritiikin ja eikö hallitus luota suomalaisten asiantuntijoiden näkemyksiin?

7. Mihin hallitus perustaa näkemyksensä, jonka mukaan hallitus väittää paketin olevan vain kertaluontoinen, elvytysrahaa ei jaeta suoraan koronapandemian talousvaikutusten perusteella, vaan jakoperusteissa painotetaan jäsenmaiden taloustilannetta jo ennen koronakriisiä?

8. Miksi hallitus silti väittää, että elvytyspaketti on tarkoitettu ainoastaan koronasta aiheutuneisiin vahinkoihin?

9. Onko hallituksen linja, että EU:ta tai euroaluetta on hyväksyttävää muuttaa kohti taloudellista liittovaltiota, jossa Suomen rooli on toimia muiden maiden velkojen takaajana ja tulonsiirtojen maksajana, ja aiemmin moni poliitikko on kertonut, että mikäli EU olisi muuttumassa taloudelliseksi liittovaltioksi, Suomen osallistumisesta siihen pitäisi järjestää kansanäänestys. 

10. Jos nyt ei hallituksen mielestä ole kansanäänestyksen paikka, koska se sitten olisi?"

Mielenkiintoista kyllä, en löytänyt yhdestäkään suomalaisesta valtamediasta tätä kysymyslistaa sellaisenaan. Lieneekö se sitten tarkoituksellista vai ainoastaan tilan säästämisestä, mutta minun mielestäni olisi ollut kohtuullista, että kansa olisi saanut nähtäväkseen sen, mistä tarkkaan ottaen on kysymys.

Joka tapauksessa arvaan, ettei hallitus tule varsinaisesti vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, vaan toteaa vain yleisluontoisesti, että asiantuntijanäkemyksiä on moneen suuntaan ja että EU:n elpymispaketti on hyväksi EU:lle ja sen talouskasvulle, eikä sen tarkoituksena ole viedä Unionia kohti liittovaltiota. Toivon kuitenkin, että hallitus antaisi yksityiskohtaiset vastaukset erityisesti listan kysymyksiin 3, 4, 9 ja 10. Ja että ne tuotaisiin kansan tietoon näkyvästi myös valtamediassa. 

Palatakseni vielä Kokoomuksen poisjääntiin opposition välikysymyksestä, olisi mielenkiintoista tietää, johtuiko se puolueen yleisfederalistisesta linjasta, vai pelin politiikasta. Jälkimmäisellä tarkoitan tien rakentamista kohti seuraavien eduskuntavaalien jälkeistä hallitusta, joka rakennettaisiin sinipunapohjalle siten, että Perussuomalaiset jätettäisiin oppositioon vaalituloksesta riippumatta.

Niin tai näin, välikysymys on suomalaisen politiikan keskeinen elementti. Ja siksi tulee olemaan mielenkiintoista, miten hallitus vastaa kysymyksiin ja syntyykö sen riveihin loppuäänestyksessä rakoilua. Vaikka toki on myönnettävä, että välikysymyskeskustelu on suurelta osin pelkkää poliittista viihdettä, koska enemmistöhallituksilla ei ole tapana kaatua oppositioiden hyökkäilyihin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
EU:n jakopolitiikka vs. suomalainen oikeusvaltio
Sanna Marin oikeusvaltiota murtamassa
Kansanäänestus Portugalista

14 kommenttia:

  1. Mittees Proffa ajatelee tästä kansalaisaloiteesta turpeen energikäytön kieltämisestä vuoteen 2025 mennessä, joka on kuulemma Marinin hallitusken hiilineutraalisuuden tavoiteena 2035 ohjelmassa ..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hulluutta siinä missä omaan jalkaan ampuminenkin. Ruotsissa turvetta pidetään käsittääkseni uusiutuvana luonnonvarana.

      Poista
    2. Suomen osuus hiilidioksidipäästöistä on promille ja turpeen osuus Suomen energiakäytöstä on 3-4 prosenttia. Eli Suomen turpeen käytöllä ei todellakaan ole käytännössä mitään vaikutusta maapallon päästöihin. Turpeen käytön vainoaminen on osoitus Vihreiden ja koko hallituksen suhteellisuuden tajun puutteesta ja järjettömyydestä. Olisi suotavaa, että nämä hallituksen fanaattiset tytöt joutuisivat kohtaamaan silmästä silmään niitä ihmisiä, joiden työpaikat häviävät tai yritykset joutuvat konkurssiin hallituksen päätösten takia.

      Poista
    3. Toivottavasti johonki Hesaan iskee sellanen kuukauden 25 asteen pakkanen, kummasti viilentäsi näiden viherhöröhojen tunteita ..

      Poista
    4. Kannattaa muistaa, että turpeen määrittely fossiiliseksi polttoaineeksi tapahtui eduskunnassa lantin heitolla. Kruuna vai klaava ? Todella korkeatasoista ja tieteeseen perustuvaa päätöksentekoa.

      Poista
    5. Tytöt istuvat Audin takapenkillä nenä pystyssä, jotta ei tarvitsisi vastailla kaikenmaailman tuulenpieksämien turvenuijien hankaliin kysymyksiin, jotka pitäisi varmaankin vihapuheeksi luokitella.

      Poista
    6. Pääministeri on erikoistunut pakenemaan, sisäministeri esitetyn kysymyksen kiertelyyn ja ulkoministeri laittomuuksiin.

      Marinilta ei löytynyt aikaa keskustella Suomen koronapaketti-kohtalonkysymyksestä Tuomas Malisen ja kumppanien kanssa. Koko kevään kuulemma pitää niin kiirettä, että ei ehdi. Kodinesittelyyn ja muotikuvauksiin on kuitenkin löytynyt aikaa. Miksi ministerit hakeutuvat töihin, joissa he hoitavat vasemmalla kädellä ja joissa he ovat aivan vihreitä?

      Poista
    7. Kaikilla elukoilla on keväällä vipinää, niin myös ministereillä. Eikä muutenkaan kannata vastailla hankaliin kysymyksiin, jos voi vastailla vaikkapa sisustusvinkeillä.

      Poista
  2. Koulutyttö Sanna antoi syksyllä opettajalle 6 äidin poimimaa omenaa, joista opettaja antoi Sannalle kaksi omenaa, koska tämä oli niin ahkera ja kiltti tyttö. Sanna vei omenat ylpeänä äidilleen, joka ei Sannan yllätykseksi ilahtunutkaan kovin paljoa. Oikeastaan äidin kasvot muistuttivat hieman norsun vittua. Kummallista, tuumi tyttö...

    Satusetä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä Sanna koskaan tullut ymmärtämään, miksi näin tapahtui, hänhän oli tuonut talouteen kokonaista kaksi ylimääräistä omenaa, jotka eivät sinne alunperin kuuluneet.

      Poista
  3. Hyvinhän sitä ollaan elvytty 90-luvun suuren laman jälkeisinä vuosikymmeninä. BKT on about kolminkertaistunut, ja samaan aikaan vuosittain tehtyjen työtuntien määrä on pysynyt aikalailla täsmälleen samana.

    Mikä on yksi tilastoluku, joka kertoo siitä, mitä laskennalliset mittarit niin sanotun "talouden" reaalisesta maailmasta kertovat. Eli eivät siis mitään. Koko ajattelu on suunnilleen yhtä pätevää kuin nyrkkeilysäkin hakkaaminen käsitteillä, eikä mikään "tiedollisesti pätevän tieteellisen ajattelun" ehto talousajattelussa toteudu -- esimerkiksi jako suureisiin ja mittayksiköihin on talousajattelussa pelkkää käsitesekaannusta.

    Siten sekä teoreetikot että poliitikot ovat saaneet luvat puhua minkälaisia tahansa läpiä päähänsä. Niillä ei ole mitään todellisuudenhallinnan ominaisuutta, ainoastaan opillisen ideologisen tunnustautumisen ominaisuus.

    Viimeksi eilen seurasin miten palikka-aivoinen Antti Rinne paasasi Sannan Ukkolan haastattelussa valtion- ja kansantaloudellisia "viisauksiaan". Pitääkö itkeä vai nauraa? Eivät suuret sanat tietenkään suuta halkaise, mutta kun ne eivät halkaise mitään muutakaan. Siinä mies ja käsitteellinen nyrkkeilysäkki, ja sisu on kova -- "hyvinvointivaltio", "työpaikat", "työllisyysaste", jne.

    Todelliset kriisit, sikäli kun korona nyt oikeasti sellainen on, kääntyvät käytännössä perusteluiksi lisätä luodun rahan määrää reaalitaloudessa. Siinä mielessä koronakriisi täyttää samat kulissiehdot kuin kansainvaelluskin. Tai "ilmastonmuutos". Mikä tahansa nyrkkeilysäkki, johon numeerinen raha saa iskujaan tehdä.

    VastaaPoista
  4. Vastaus välikysymykseen on varmasti jotain seuraavan tapaista:
    Elämme nyt suomessa sotien jälkeisen ajan pahimmassa kriisissä, joka koskettaa meistä jokaista. Koronavirus on levinnyt ympäri maailmaa ja meidän täytyy kestää se yhdessä. Olemmekin pärjänneet suomessa tosi hyvin hallituksen tehokkaiden toimien johdosta. Lisäksi olemme panostaneet erityisesti työllisyystoimiin, joilla tilanne paraneekin tulevaisuudessa tosi hyvin. Koska ilmastotavoitteisiin on hankala päästä, pitää jokaisen meistä miettiä omia kulutustottumuksia. Sitä paitsi, miiksi wookie, kaksi- ja puolimetrinen wookie haluaisi elää Endorissa puolimetristen ewokien kanssa? SIINÄ EI OLE MITÄÄN JÄRKEÄ!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hetken jo luulin, että jonku ministerin avustaja on eksynyt tänne, mutta kirjoituksen loppu tasaannutti järkytykseni.

      Poista
    2. Vähän kuin eräs entinen sosiaali- ja terveyskanisteri kehui itseään twitterissä Suomen pelastajaksi sikainfluenssasta.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!