Thomas Piketty ja neljä muuta ekonomistia vaativat Eurooppaa antamaan Kreikalle lainat anteeksi. He perustelevat vaatimustaan sekä sillä, että Kreikalta vaaditaan nyt mahdottomia, että euroalueen tulevaisuudella.
Minusta on hienoa, että nämä ekonomistit ovat huomanneet saman asian, josta kirjoitin reilut neljä vuotta sitten. Jo silloin oli selvää, ettei Kreikka selviä veloistaan. Ja jo silloin oli selvää sekin, että velat anteeksi antaen olisivat Euroopan Unionin taloudelle koituneet vahingot jääneet mahdollisimman pieniksi ja Kreikka olisi saanut uuden mahdollisuuden aloittaa alusta.
Toki Euroopan Unioni on virheellisellä politiikallaan jo aiheuttanut valtavia vahinkoja. Se on syytänyt Kreikkaan paljon vastikkeetonta rahaa vuoden 2011 jälkeen, jolloin ehdotin ettei sellaista annettaisi lainkaan, vaan ainoastaan tuettaisiin Kreikassa vaikeuksiin joutuneita pankkeja osakeantien kautta. Näin niiden omistus olisi siirtynyt rahoittajille eli euromaille.
Nyt ainoastaan Suomella on "takuudet", joiden ainoa merkitys lienee siinä, että maamme on äärimmäisen vaikea hyväksyä edes osittaista velkojen anteeksiantoa Kreikalle. Eivätkä lainojen leikkauksiin suostu monet muutkaan, jotka taloudellisesti likinäköisinä eivät näe nenänpäätänsä pidemmälle.
Niinpä valkakriisin todennäköisimpänä lopputuloksena Kreikka tulee ennemmin tai myöhemmin jättämään yksipuolisella päätöksellä lainansa maksamatta. Suomen kannalta tässä on se hyvä puoli, että takuudet saadaan mahdollisesti kotoutettua - jos sittenkään.
Koko Kreikan velkakriisi voidaan kiteyttää vanhaan sanontaan: "virhettä ei pidä korjata toisella virheellä", sillä juuri siten ovat EU-maat tehneet. Ensin yksityiset pankit luotottivat luottokelvotonta. Sitten pelastettiin nuo luotottajat ja jatkettiin itse luottokelvottoman luotottamista. Ja nyt tahdotaan ehdottomasti jatkaa tällä jo epäonnistuneeksi osoitetulla linjalla.
Käytännössä virheketjun seurauksena on tuhottu kreikkalaisten elämä ja euroalueen oma talouskasvu. Kuten juuri nyt näemme Kiinasta, on pelolla uskomaton merkitys talouden kannalta. Ja samanlainen pelko on vaivannut lähes koko EU:n aluettakin.
Pelko kyllä helpottaisi välittömästi kun Kreikkakriisi vain loppuisi. Siksi EU-maiden johtajien kannattaisi kuunnella Pikettyä ja kumppaneita - tai elleivät he halua uskoa eknonomisteja, niin lukea tuo neljän vuoden takainen oma kirjoitukseni...
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Euroopan Unionin syvin olemus
Mihin Kreikan vaihtoehdot johtavat?
Tehdään oikein!
-
Euroopan Kreikkaan liittyvät ongelmat loppuvat siihen kun Kreikka todetaan maksukyvyttömäksi, eroaa eurosta, ottaa oman kelluvan valuutan käyttöön, joka devalvoituu ulkoisesti, ja alkaa tekemään tuottavaa työtä. Koska Suomi on hirttäytynyt euroon, siitä koituu Suomelle muutaman miljardin kertatappio, mutta se on paljon pienempi kuin se joka Suomelle koituu silloin, jos rahan syytämistä Kreikan loputtomasti pahenevaan taloudelliseen mustaan aukkoon jatketaan. Kun Kreikan kriisi alkoi, Kreikan velka oli 100% bruttokansantuotteesta. Nyt kun Eu on syytänyt Kreikkaan on satoja miljardeja euroja eurooppalaisten rahoja, Kreikan velka on kasvanut lähelle 180%. Kreikan tilanne on siis Kreikkaa tukemalla vain pahentunut, eikä Kreikka tule koskaan selviämään veloistaan. Kreikka on konkurssissa, Eurooppa on Kreikalle ja muille konkurssimaillle maksettujen rahojen takia lamassa, ja lisätuki pahentaisi kaikkien tilannnetta entisestään. Ainoat, jotka ovat hyötyneet tilanteesta, ovat Eurooppalaiset suurpankit, joille on mennyt 90% Eu:n Kreikalle maksamista tuista. Suurpankit ovat sosialisoineet tappionsa eurooppalaisten veronmaksajien maksettavaksi ja saaneet samalla Eu:n tukirahoista suuria voittoja.
VastaaPoistaJuuri Ylellä uutisissa, että komissio arvioi Kreikka III:n olevan yli 50 miljardia euroa. En voi oikeasti käsittää tätä tyhmyyttä, mikä asuu meissä ja kaikissa eurooppalaisissa. Pelon sekaisin tuntein odotan, että mitä hallituksemme tekee. Hyväksyykö se tämänkin muitta mutkitta tyylillä "mutta kun kaveritkin". Vituttaa jo valmiiksi.
VastaaPoistaVeikkaan, ettei Suomi asetu vastahankaan, mikäli lisärahaa päätetään jakaa. Sen sijaan Suomi tuskin suostuu Kreikan velkojen leikkaamiseen.
PoistaNo jos ajatellaan 55 miljardia EVM:stä, josta Suomen osuus on 1,8%, niin se tarkoittaisi, että Suomi heittäisi kaivoon lähes miljardi euroa.
PoistaSuurin ongelma ei ole kuitenkaan pois heitetty raha, vaan koko kriisistä aiheutuva talouden epävarmuus, jonka kustannukset Euroopalle ovat aivan jotain muuta kuin Kreikan tukiaiset.
PoistaEn ole uskonut tuohon talouden epävarmuuteen enää moneen vuoteen. Markkinat ovat täysin varautuneet siihen, että Kreikka tekee exitin, eivätkä todellisuudessa hetkahdakaan. Uskon, että asiaan on varauduttu niin hyvin, että Kreikka saisi ihan rauhassa mennä.
PoistaSuurin ongelma ei ole kuitenkaan pois heitetty raha, vaan koko kriisistä aiheutuva talouden epävarmuus, jonka kustannukset Euroopalle ovat aivan jotain muuta kuin Kreikan tukiaiset.
PoistaTästä talouden epävarmuudesta varoitellaan aina kun ehdotetaan Grexitiä. Mistä se epävarmuus tulee? Mikä niin oleellisesti muuttuu, kun yksi pieni maa palaa omaan valuuttaansa? Jos pankkeja pitää tukea, niitä voisi tukea euro-alueella pysyviin maihin. Eikö Kreikasta voisi tulla varoittava esimerkki muille euro-maille holtittoman taloudenpidon seurauksista? Minä - ja uskoakseni joku muukin meistä suurista ikäluokista, kiltisti lainamme ja veromme maksaneena ja aika ison osan tämän hyvinvointi-Suomen rakentaneena - en hyväksy Kreikan lisärahoitusta. Parempi kertarytinä kuin ainainen kitinä, sanoo jo vanha lastenloru. Kerro, kiitos, tavalliselle maallikolle ymmärrettävästi, mitkä kustannukset tulisivat euro-alueelle grexitin jälkeen?
PoistaJa Grexitin ollessa uhkana, suuren eurooppalaispankin johtaja näkee painajaisia - bonukset putoavat merkittävästi! Siinä yksi syy Kreikan tuelle. Ja me veronmaksajat maksamme ne bonuksetkin.
VastaaPoistaSoini kertoi aika suorasanaisesti ajatuksensa Ilta-Sanomille. Tässä alkaa oikeasti jännittämään, että miten käy, koska jos Sipilä ja Stubb ajavat paketteja, niin näyttää siltä, että Suomessa on käsillä hallituskriisi. Nimittäin jos persut joutuvat tässäkin taipumaan, niin sitä juttua puolue ei enää vaaleissa kestä.
VastaaPoistaEi tainnut taipua. Saa nähdä jyrätäänkö seuraavaksi Suomi.
Poista