torstai 5. syyskuuta 2019

Onko kepulaisuus katoamassa?

Yle julkaisi uuden puolueiden kannatusmittauksen, jonka mukaan Perussuomalaiset on edelleen Suomen selvästi suosituin puolue. Se ei kuitenkaan ole enää uutinen, mutta sen sijaan keskustan kannatuksen putoaminen historiallisen alhaiseksi - vain 11,6 prosenttiin - on suorastaan uutispommi.

Edellinen Keskustan "ennätys" Ylen gallupeissa oli syyskuulta 2011, mutta nyt se tuli lyödyksi peräti kokonaisella prosenttiyksiköllä. Siinä välissä silloinen tuore puheenjohtaja Juha Sipilä onnistui politiikan ulkopuolelta tulleena nostamaan gallupkannatuksen peräti 26,8 prosenttiin, joka on myös Ylen mittausten ennätys ainakin vuoden 1995 jälkeen.

Nähtäväksi jää, pystyykö uusi pääkepulainen - oli se sitten Antti Kaikkonen tai Katri Kulmuni - tekemään tämän Sipilän tempun. Epäilen, sillä Sipilän etuna oli tietty politiikan ulkopuolisuus ja joukko uusia yritysmaailmasta tulleita raikkaita ajatuksia. Niitä ei voi parhaalla tahdollakaan sanoa olevan sen enempää Kulmunilla kuin Kaikkosellakaan.

Jos nyt käy niin, ettei heistä kumpikaan onnistu, saattaa edessä olla kepulaisuuden katoaminen suomalaisen politiikan keskiöstä. Syy siihen on itse asiassa helppo löytää: puolueen johto on sinnikkäästi tukenut kehitysmaalaisten kansainvaellusta maahamme vastoin heidän kannattajakuntansa tahtoa. Lisäksi Sipilän hallitustaipaleessa painavat muutkin asiat, joista etenkin Anne Bernerin ministerinpostin hoitamisesta seurasi voimakas vastareaktio puolueen kannattajien - ja monien muidenkin - piirissä.

On selvää, että nykyiset puheenjohtajaehdokkaat eivät tule tuottamaan muutosta puolueen maahanmuuttolinjauksiin - eivät ainakaan istuessaan nykyisessä viherpunamultahallituksessa. Myöskään nykyhallituksen muiden osapuolten maaseutuvastaisuus ei auta keräämään Keskustalle kannatusta ainakaan maaseudulta tai pikkukaupungeista, vaan ne ovat siirtymässä yhä vahvemmin Perussuomalaisten tukialueiksi.

Elämme siis jälleen kerran mielenkiintoisia aikoja Suomen politiikassa. Etenkin nyt kun tämän hetken valovoimaisin poliitikkomme eli Jussi Halla-aho (ps) on palannut eduskuntaan ja sitä kautta lisää näkyvyyttään mediassa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Vihreät ja kepulaiset nuoret tahtovat sosialisoida työeläkkeet
Miksi Perussuomalaiset ovat nousussa?
Suomalainen politiikka on rikki

12 kommenttia:

 1. Keskustan puoluekokoustunnelmaa tämä gallup-tulos varmasti latistaa. Keskustan keskustasta ei synny innostavaa poliittista linjaa. Vieläkö Väyrynen ilmottautuu pelastamaan puolueen.

  Punavihreässä koalitiossa kepu voi vain hävitä lisää.

  Saa nähdä, miten Halla-ahon paluu eduskuntaan vaikuttaa persujen kannatukseen. Tuskinpa ainakaan alentaa.

  VastaaPoista
 2. Entä tulevaisuus? Jos Suomessa olosuhteet muuttuvat ilmaston lämpenemisen vuoksi, sanotaan 20-30 vuoden aikaikkunassa, ja syntyy mahdollisuus maatalouden laajamittaisempaan kehittämiseen, hyppääkö Kepu kirstustaan vai ovatko muut puolueet ehtineet apajille ennen sitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatalous kehittyy varmasti joka tapauksessa, mutta olet oikeassa siinä, että ilmaston lämmetessä Suomen maatalous hyötyy voimakkaasti. Kun yhdistetään tekninen ja ilmaston kehitys, voi Suomesta tulla muutaman kymmenen vuoden kuluttua varsinainen maa- ja myös metsätalouden suurvalta.

   Kristallipalloahan minulla ei ole, mutta ainakin Perussuomalaiset ovat kovasti kosiskelleet maaseudun väestöä taakseen. Suurin kynnys on varmasti siinä ensimmäisessä äänestyskerrassa ja muutaman kerran jälkeen kynnys kääntyy toisin päin eli Keskustaan palaamista vastaan. Näin ainakin näin mutu-tuntumalla.

   Poista
  2. Ei taia lämmetä Suomessa, nyt ennsutetaan että seuraava pieni jääkausi ajottusi 2030-2050 luvulle, voi joutua suomessa laittaan toisenki turkin päälle ja tunkea lämmityskattilaan puuta ja turvetta että pysy lämpimänä ..

   Poista
 3. Tukiaisjusseja perheenjäsenineen on enää 40000-50000. Muilla ei mitään perusteita äänestää Kepulia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Kepulla on ollut vankasti takanaan pienet taajamat maaseudulla. Silloin kyse on ennen kaikkea liikenneyhteyksistä yms. elämän edellytyksistä suurten kaupunkien ulkopuolella. Mutta Sipilän hallitus ja etenkin Anne Berner tekivät ratkaisuja, jotka eivät miellyttäneet näitä ihmisiä sen enempää kuin maahanmuuttopolitiikkakaan.

   Poista
 4. Väyrynen voisi tuoda Keskustalle juurevuutta ja periaatteita. Tosin hän on punainen vaate monelle äänestäjälle ja Keskustalle itselleen.

  Väyrysen esikuvana on ollut Italian viiden tähden liike (Wikipedia: EU-kriittinen, ekologinen ja korruption vastainen puolue). Nyt sekin on pettänyt äänestäjänsä ja lähtenyt jälleen avaamaan Italian rajoja ja palvomaan EU:ta pysyäkseen hallituksessa ja estääkseen uudet vaalit. Kepu pettää aina ja Väyrynen on ilmeisesti välittänyt Kepu-tartunnan Italiaankin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös Kulmuni ole jonkinlainen Väyrysen oppityttö?

   Poista
  2. Jep. Pikkuisen epätarkasti lehdistön ihannetyttö. Ja entinen Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtaja. Siis erittäin epäluotettava tausta isänmaan kannalta.

   Poista
  3. Venäjä on rajanaapurimme joka tapauksessa ja valtava kauppapotentiaali. On parempi olla kaupallisissa ja muissakin väleissä Venäjän kanssa, kuin osa Venäjää. Saksa tekee estottomasti kahdenvälistä kauppaa Venäjän kanssa ja Ranska säestää. On turha olla EU:N mallioppilas, kun "rehtorikaan" ei noudata EU-koulun sääntöjä.

   Poista
 5. Tää on vain minun arvaukseni: JOs Kulmuni valitaan kepun johtoon kepu lähtee hallituksesta vuodenvaihteen eli Suomen EU-johtajuuden loppuessa. Petteri jouttu ottamaan lusikan käteensä ja hyväksymään Perussuomalaiset hellituksen vetoon, mukana krisut, kepu ja pienellä siivulla kokkarit. Ja kokkarit ei tule saamaan mitään avainministeriötä itselleen. Mallia kulttuuriministeri ilman valtuuksia.
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 6. Eräs mielipide nykyisen hallituksen jäsenistä:

  "Risto Huovinen: ”Todellisuudesta vieraantuneet pissikset johtavat tätä maata” | UMV-Mielipide",
  https://mvlehti.net/2019/09/05/risto-huovinen-todellisuudesta-vieraantuneet-pissikset-johtavat-tata-maata-umv-mielipide/

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!