perjantai 15. syyskuuta 2017

Tunisia on matkalla kohti nykyaikaa

Yle julkaisi eilen uutisen, jonka mukaan Tunisia on astunut pitkän askeleen kohti tasa-arvoa. Siellä on nimittäin päätetty, että musliminainen voi halutessaan mennä avioliittoon ei-muslimin kanssa.

Uutisen mukaan Tunisin Manouban yliopiston tutkija ja feministi Dalenda Larguèche kommentoi hyväksyttyä ehdotusta seuraavin sanoin: "tässä uudessa Tunisiassa olemme esimerkki arabimaailmalle sekä muille naisille ja muslimimaille".

Sen lisäksi, että kyseessä on kaikin puolin hyvä uutinen, se kertoo karua kieltään siitä, millä tasolla naisten tasa-arvo on muslimimaissa. Eikä tämä uutinen tarkoita, että tasa-arvo olisi Tunisiassakaan vielä valmista: sielläkin perheen tytär voi edelleen periä vain puolet siitä, minkä poika perii.

Tunisiassa maata johtava presidentti Beji Caid Essebsi on kuitenkin ilmoittanut haluavansa muuttaa myös perimisoikeuden tasa-arvoiseksi - kuten kaiken muunkin. Jo nyt maassa on naisille annettu oikeus hakea passia, avata pankkitili ja perustaa yritys. Lisäksi moniavioisuus kiellettiin siellä ensimmäisenä arabimaista.

Nykyhallinnon toimet näyttävät viisailta ja ovat kannatettavia. Samalla kiinnitin kuitenkin huomiotani presidentin varovaisuuteen: hän ei halua tehdä päätöksiä, jotka järkyttäisivät tunisialaisia. Sehän oli ainoa arabikevään aikana valtaa vaihtanut maa, joka ei ajautunut missään vaiheessa sekasortoon. Nähtäväksi jää, kuinka käy presidentin tasa-arvoa ajavan uudistuspolitiikan kanssa.

Selvää lienee ainakin se, että tasa-arvo ärsyttää suunnattomasti maan uskonnollis-konservatiivista väestönosaa. On kuitenkin toivottava, että muinaisen Karthagon paikalla sijaitsevan valtion presidentti tietää mitä tekee ja osaa mitoittaa uudistuspolitiikkansa siten, ettei tuloksena ole islamistinen vallankumous ja paluu keskiajalle.

Viime kädessä asian ratkaisee tunisialaisten enemmistö. Jos se todella haluaa siirtää valtionsa nykyaikaan, on shariaan vetoavat uskovaiset pidettävä aisoissa ja jatkettava tasa-arvon lisäksi myös muiden maailmankatsomukseen liittyvien asioiden uudistamista. Se tarkoittaa islamilaisten näkemysten työntämistä yhä syrjempään ihmisten omaksi asiaksi ja niiden korvaamista tieteellisellä maailmankuvalla ja siihen perustuvalla sekulaarilla lainsäädännöllä yhteiskunnan kaikilla sektoreilla.

Jos maan hallinto ja kansa onnistuvat tässä, saattaa Tunisiasta tulla ihan oikea esimerkki muulle muslimimaailmalle. Tämä olisi tärkeä jo siksikin, että asemaa pitkään hallinnut Turkki on ajautunut yhä syvemmälle islamilaista kiihkoa hyödyntävään diktatuuriin, josta pois pääseminen nykyisen presidentti Erdoganin elinaikana ei näytä todennäköiseltä.

Jään siis suurella mielenkiinnolla seuraamaan Tunisian tulevia tapahtumia. Maan hallinnon siirtyminen aatteellisesta keskiajasta nykyaikaan tarjoaa eväitä myös taloudelliseen kehitykseen. Siinä auttaa se, että väestönkasvu on afrikkalaisittain kohtuullista, alle prosentin vuodessa. Ja naisten tasa-arvoistuessa se painunee vieläkin alemmas.

On siis toivottava, että Tunisian hallinto onnistuu tavoitteissaan ja kansa hyväksyy ne. Juuri nyt näyttää hyvältä - toivottavasti myös tulevaisuudessa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Skuuppiaineksia Välimeren rahavirroista
Annamari Sipilä heräsi musliminaisten tasa-arvo-ongelmaan
Kuinka vallankäyttö, islam, terrori ja maahanmuutto ohjaavat tulevaisuuttamme?

18 kommenttia:

 1. Hyvä Professori,

  Et voi vetää analogisia päätelmiä tuolla logiikalla. Tunisia siis sallii seka-avioliitot, josta voidaan päätellä, että kaikki muut muslimit elävät riistettyinä eikä heillä olisi vapaus valita puolisoaan. Se ei pidä paikkaansa.

  Puhutaanpa taas ystävistäni. Musliminainen, joka meni naimisiin suomalaisen miehen kanssa viisi vuotta sitten. Maailmassa on TODELLA PALJON kristittyjen ja muslimien välisiä avioliittoja.

  On olemassa vanhoillisempia maita ja vanhoillisempia ihmisiä siellä, jotka eivät hyväksy uudistuksia. Myöskään meillä eivät erilaiset uskonnolliset ryhmittyvät salli seka-avioliittoja kuten Jehovan Todistajat.

  Hyvä kirjoitus muutoin, kiitokset siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoittanet natsimaa??

   Poista
  2. Toki muslimimaiden välillä on eroja. Mutta ei niistä mikään ole mikään naisten paratiisi.

   Poista
  3. Eroja maiden välillä varmasti on, enemmän kuin moni tietääkään.

   No paratiisiksi en ole muslimimaita koskaan väittänytkään.

   Mutta se on todella kaukana helvetistä monelle musliminaisellekin. Sekin on syytä muistaa, kun usein puhutaan miten hirveää musliminaisilla on, vaikkapa sen perusteella, että Afganistan on muslimi kehitysmaa.

   Itsekin olen näitä pohtinut vasta, kun olen Suomessa tutustunut hyvinvoiviin muslimeihin. Ehkä sille on jokin selitys, että monet heistä voivat hyvin juuri täällä.

   Poista
  4. Sillä erolla että jehovat eivät tietääkseni harrasta kaulojen katkaisua tai naisten nakkaamista parvekkeelta alas kunnia vuoksi ..

   Poista
  5. Olet oikeassa siinä, että Jehovat eivät rankaise (virallisesti) fyysisellä väkivallalla. Jos jt päättää erota uskonnosta, heillä on käytössään karttaminen, jossa katkaistaan perheenjäseniin välit, erotettu eristetään, ja sitä käytäntöä noudatetaan yleisesti. Hyvin moni jää silloin täysin yksin kohtalokkainkin seurauksin.

   Aiemmin Suomessa, kuten yleisemminkin Suomessa, myös JT:n piirissä lapsen fyysinen kuritus eli häneen kohdistuva väkivalta oli vielä sallittua ja osa silloista "normaalia kasvatusta". Onneksi se on nykyään jo kriminalisoitua maassamme.

   Mitä tulee naisiin kohdistuvaan väkivaltaan yleisesti Suomessa, sitä esiintyy laajasti. En osaa sanoa, mikä siihen on tekijöillä motiivina.

   Osaisitko sinä sanoa onko kyseessä kunnian puolustaminen vai mikä?

   Poista
 2. Itsellenihän tuli suurena yllätyksenä vähän aikaa sitten se, että muslimaissa ja siis virallisesti muslimeissa on hyvin paljon ateisteja ja agnostikkoja.

  Aivan kuten Suomessakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. He siis joutuvat esittämään muslimia, koska jos on avoimesti ateisti tai agnostikko on hengenvaarassa käytännössä kaikissa muslimimaissa.

   Poista
 3. Hieno hetki muslimeille ja koko maailmalle vaikka hetken päästä alkaa isis:n ja al-Qaidan pommit paukkua...

  VastaaPoista
 4. Islamin ongelma on sen muutosvastaisuus, vaikka juuri islamin reformia maailma ja etenkin muslimit tarvitsisivat. Tunisia puskee tuossa tasa-arvotouhussaan suoraan koraania vastaan ja mikäli koraanista poikkeavalle laille ja käytännölle on kansan laaja tuki, on siinä optimistisesti ajatellen reformaation siemen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Toki vaarana on ääriuskovaisten väkivaltainen muutosvastarinta.

   Poista
 5. Henkilö, joka uskoo, ettei kaikki tarvittava tieto löydykään Koraanista, hankkii koulutusta. Koulutus vähentää syntyvyyttä.
  Henkilö, joka uskoo, että kaikki tarvittava tieto löytyy Koraanista, ei hanki koulutusta eikä anna perheensäkään hankkia. Näillä ihmisillä synnytystalkoot ovat jatkuvaa toimintaa jo uskonnonkin vaatimuksesta.
  Väestörakenne aikaa myöten painottuu uskontonsa vakavasti ottaviin ihmisiin. Ymmärtääkseni tämä prosessi on ollut myös Turkin ongelma.
  20 vuoden kuluttua Tunisiaa hallitsee joko diktaattori tai änkyrämuslimit. Tai molemmat.

  VastaaPoista
 6. Katsotaan kauanko kehitys kestää, ja tapahtuuko mitään muuten kuin paperilla - yhteisön kunniakoodit voivat olla kuolettavana esteenä käytännössä.
  Muslimimaissa voi kaikki palata keskiajalle hyvinkin lyhyessä ajassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä pelkästään muslimimaissa vaan Lontoo, Pariisi, Ruotsi jne suuntaavat sinne melkeimpä päivittäin kuten tänään Lontoossa.
   Ja sitä jatkuu siihen asti kunnes päättäjät ottavat järjen käyttöön.

   Poista
  2. Keskiaika ei ollut niin karmea kuin nykyään puhutaan ..

   Poista
  3. Ilmeisesti ei, mutta en usko kovinkaan monen haluavan palata tuhannen vuoden takaiseen elämäntapaan.

   Poista
  4. Ainakin mitä tulee kulttuuriin ja uskontoon - kannattajia näyttäisi löytyvän.
   Katsotaan nyt ensin vaikuttaako vuosisatojen valistuneisuus ja sivistys länsimaissa nytkin eläviin muslimeihin mitenkö paljon..

   Poista
 7. Professorille kirjotuksesta poikkeva kysymys usarin pesosen blogikirjotusta http://aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242959-ydinaseeton-maailma-tietaisi-sotia-ja-ihmistuhoa, tuota asiaa en ymmärrä oikein "Tämänhetkiset maat vailla ydinaseiden suojaa on merkitty harmaalla. Sotia on käyty vain harmaissa maissa." kartta euroopasta, tuon mukaan sveitsissä ja irlannissa ja ruotsissa ja suomessa on sodittu ? :P

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!