Valitettavasti julkinen liikenne on erityisen lakkoherkkä ala. Juuri nyt lakossa ovat bussiyhtiö Nobinan työntekijät, koska työnantaja ei päästänyt pääluottamusmiestä työntekijän tukihenkilöksi keskusteluun, jonka työntekijä kävi työnantajan edustajan kanssa.
Kyseessä on siis laiton mielenosoituslakko, jonka syy on ainakin ay-liikkeen kertoman mukaan työnantajan kelvoton toiminta. Kärsijöinä sen sijaan ovat pääkaupunkiseudun työmatkalaiset, joiden tilanne on täysin kohtuuton.
Toistan jälleen kerran sen, että lakko on työntekijöille tarpeellinen keino painostaa työnantajia. Myös sen käyttöä on säädelty tarkasti, mutta sääntöjen rikkomisesta ei ole lakkoilijoille tai ay-liikkeelle oleellisia seurauksia.
Jotenkin tuntuisi, että olisi parasta sekä ympäristön että julkisen liikenteen asiakkaiden kannalta, että lainsäädäntöämme muutettaisiin siten, että laittomien mielenosoituslakkojen - samoin kuin poliittisesti motivoituneiden laittomien lakkojen - pitäminen tehtäisiin ay-liikkeelle niin kalliiksi, ettei sellaisiin ryhdyttäisi kuin äärimmäisissä tapauksissa.
Näin voitaisiin sekä lisätä yleistä lainkuuliaisuutta, että lakkoaseen käytön hyväksyttävyyttä työntekijäpuolen keinovalikoimassa. Ainakin jälkimmäisen voisi kuvitella olevan myös työntekijöiden intresseissä.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Prof. ajaa siis rajattomien asiaa!?
VastaaPoistaEli työntekijäpuolen edustajat hittoon ja matut ratin taakse. Eurostoliitto saanut näköjään oppineiston agendaansa tukemaan.
Entä löytyisikö tukea yleislakkoon, missään olosuhteissa? Joidenkin puheenvuorojen perusteella se on jo harkittavissa oleva vaihtoehto.
Ei aja ja tukea löytyy laillisiin lakkoihin. Lähtökohtana tulee kuitenkin olla lakien noudattaminen.
PoistaMaahanmuuttajakuskin puhutteluun liittyvästä tapahtumasta tämä lakko sai alkunsa.
VastaaPoistaEli Professorin mielestä keskusteluun esimiehen kansa EI SAA MILLOINKAAN ottaa mukaan luottamusmiestä?
VastaaPoistaSiinä tapauksessa toivon, että Professorin esihenkilöksi ei tulevaisuudessa tule Lenni-Pirkitta Höttöntöttöjä. ;)
Kannattaa opetella lukemaan. Kirjoittaja sanoi, että lakko on laiton, koska se on laiton Suomen lain mukaan, ei siksi, että kirjoittaja olisi sitä mieltä, että lakko on laiton hänen omista omien mielipiteidensä perusteella.
PoistaKannattaa opetella lukemaan.
Poista...lakko on laiton hänen omista omien mielipiteidensä perusteella.
Joskus lukeminen on työlästä.
Tarrauduit siis kirjoitusvirheeseen kommentissani, mutta jätit perustelematta, missä kohtaa kirjoittaja mainitsee, että lakko olisi laiton koska hänestä tuntuu siltä? Jos kyseessä on laiton mielenosoituslakko, niin kyseessä on laiton mielenosoituslakko, huolimatta siitä, mitä mieltä kukakin asiasta on. Jos sinusta tuntuu, että lakon ei tulisi olla laiton, on se silti laiton.
PoistaJärjestäytyneen yhteiskunnan tunnistaa siitä, että eletään lakien mukaan. Ja siitä, että lait säädetään demokraattisesti. Siis kansan antaman valtuuden perusteella.
PoistaOnko olemassa laittomiakin lakkoja? Eikös niitä kusuta tukilakoiksi tai myötätuntolakoiksi ym. Kuten laittomasti maassa olevat ovat paperittomia ei-laittomia.
PoistaKenoz
Jos aloittaa kommentin sanoilla "Kannattaa opetella lukemaan." niin kannattaa opetella myös kirjoittamaan.
Jos tuollaisia neuvoja viskelee, olisi hyvä olla tietoinen myös neuvottavien lukeneisuudesta, kysy vaikka professorilta 😎
Kannattaa itsennekin kiinnittää huomiota kirjoittelemisiinne, sillä jouduin käyttämään vähäistä aivokapasiteettiani kirjoitetun, jota ei oltu kirjoitettu, ymmärtämiseen. Kuten huomannette, ette koskaan maininneet sanallakaan kirjoitetusta tekstistä, joten jouduin selvittämään tarkoitusperänne kontekstin pohjalta. Jos tuollaisia neuvoja viskelee, kannattaisi itsekin näyttää esimerkkiä ja kirjoittaa, mitä tarkoittaa.
PoistaSAK:n nettisivuilta kopioituna: "Lakko on aina laiton, jos se toteutetaan työrauhavelvoitteen voimassa ollessa eli silloin, kun työehtosopimus on voimassa ja lakon voidaan tulkita kohdistuvan johonkin työehtosopimuksessa sovittuun asiaan tai työnantajan työnjohto-oikeuteen". Tässä tapauksessa asian laita oli juuri näin.
PoistaTuli mieleen, että kirjoituksen otsikko olisi voinut myös olla seuraava:
VastaaPoistaTyönantaja ei salli luottamusmiehen tukea!
ja siihen päälle yhtä asenteellinen ja tulikivenkatkuinen kirjoitus kuin yllä.
Mutta, mutta - blogistihan kirjoittaa aiheista, jotka ovat hänen sydäntään lähellä.
Kyllä minusta pitää aina olla oikeus tukihenkilöön. Mutta lakko ei ole oikea tapa toimia, mikäli se estetään. Esimerkiksi tutkintapyyntö on paljon parempi.
PoistaKenzu
VastaaPoistaLuetun ymmärtäminen ei ole ehkä aina objektiivinen elämys. Ymmärsin näin luettuani tekstin piipahtaessani taas kerran Alkon kassalla: http://alkonkassalla.blogspot.fi/2017/09/aakkoset.html?view=mosaic
Piste. Kuulemiin!