tiistai 12. syyskuuta 2017

Vihapuhetta Helsingin rautatieasemalla

Olin eilen puolen päivän aikaan työtehtävieni takia nousemassa asematunnelista Helsingin rautatieasemalle, kun rullaportaissa tuli vastaani kaksi nuorta: tyttö oli vaaleaihoinen ja poika keskiruskealla hipiällä varustettu rastatukkainen.

Mahdollisesti parin suutelu sai niiden alapäässä olleen, äänestä päätellen vahvasti alkoholia maistelleen ja ulkonäön perusteella ehkä 60-vuotiaan, naisen huutamaan pojalle törkytekstiä, josta ainakin seuraavat sanat muistan tarkasti: "saatanan musta neekeri. Painu helvettiin."

Kaikki tapahtui yllättäen ja nopeasti, enkä hämmästykseltäni ehtinyt "evääni väräyttämään". Nuoren parin ilmeet olivat onneksi lähinnä huvittuneita ja he sivuuttivat naisen sanomatta tälle mitään - ja hyvä niin. Sitten tilanne olikin jo ohi ja rullaportaat nostaneet minut ylös asemahalliin.

Kuulemani huutelu oli asiatonta vihapuhetta, eikä kunniaksi sen enempää huutelijalle itselleen kuin kantasuomalaisille yleensäkään. Tunsin syvää myötähäpeää ja voimakasta ärtymystä huudellutta naista kohtaan.

* * *

Tapaus vahvisti itselleni sen, että Suomessa tosiaan on ihmisiä, jotka huutelevat maahanmuuttajille rasistisia kommentteja keskellä kaupunkia. Samalla se vahvisti käsitystäni siitä, että he ovat lähinnä moniongelmaisia henkilöitä, joiden huuteluihin ei kenenkään muiden kuin terveydenhoidon ammattilaisten kannattaisi kiinnittää sen suurempaa huomiota.

Kuulemani kaltainen huutelu on äärimmäisen ikävää niin sen kohteeksi joutuneille kuin myös itseni kaltaisille sivusta tilannetta seuraamaan joutuville. Pahinta on, että kuulemani kaltaisen mölinän seurauksena suomalainen maahanmuuttopolitiikka ei ainakaan järkevöidy.

Näin ensinnäkin siksi, että ulkonäkönsä takia huutelun kohteiksi joutuneiden halu samastua suomalaisiin - ja siten integroitua yhteiskuntaan - mitä todennäköisimmin heikkenee. Toiseksi, ja ehkä vieläkin merkittävämmin, törkykommenttien huutelijat on helppo valjastaa keppihevosiksi väitteisiin, joiden mukaan maahanmuutosta aiheutuneet ongelmat - kuten korostunut rikollisuus ja heikko työllistyminen - johtuisivat tulijoiden itsensä sijasta suomalaisten suvaitsemattomuudesta, rasismista tai ennakkoluuloista.

Näin yhteiskunnan huomio siirtyy maahanmuuttajiin liittyvien ongelmien ratkaisemisesta heihin liittyvien lieveilmiöiden ehkäisemiseen, eikä itse ongelmien perussyihin päästä käsiksi. Tästä kärsivät niin maahanmuuttajat kuin kantaväestökin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä
HS maahanmuuttajien kokemuksista
Feministipuolue ja inhimillinen turvallisuus
Hyväksytkö sen, että tyttäresi seurustelee eriuskoisen pojan kanssa ilman että poika kääntyy tyttärellesi opetettuun uskoon?


16 kommenttia:

 1. Professori uhrasi kokonaisen blogin humalaisen möläytyksen analysointiin!
  Sattuiko prof. huomaamaan uutisen Italiassa tapahtuneeseen yksittäistapaukseen, jossa bangladeshilainen refugantti raiskasi, pahoinpiteli ja ryösti suomalaisen naisen. Odotan syvälleluotaavaa tieteellistä analyysiä.
  http://www.nykysuomi.com/index.php/2017/09/11/pakolainen-raiskasi-suomalaisnaisen-roomassa/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, en huomannut. Mutta olen kyllä aika usein analysoinut kehitysmaalaisten suurta raiskausintoa. Ja mainitsinhan siitä tavallaan tässäkin omakohtaiseen kokemukseeni perustuvassa kirjoituksessa.

   Poista
 2. Vihapuhe on vähän nonsense-käsite.Tuollainen huutelu,niin ikävää kun se onkin, ei kuitenkaan ole mielestäni erityisen hyvä esimerkki siitä, mitä ehkä kannattaisi kutsua vihapuheeksi. Vihapuhe on mielestäni eri asia kuin vihainen puhe. Se on usein suorastaan kylmän rauhallisesti ja laskelmoidusti tuotettua tavaraa, jolla yritetään yllyttää sen kuulijoita vihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis sitä puhetta mitä Hallitsijat meille koko ajan syöttää, ehkä haluamatta "yllyttää" vihaan!? Mutta kuitenkin.

   Poista
 3. Mielenterveysongelmaisten ja humalaisten puheiden nostaminen on minunkin mielestäni ehkä hiukan kummallista, kun meillä on ihan oikeaakin vihapuhetta tässä maassa ja maanosassa.

  Tässä kirjoituksessa ihan suoraan kerrotaan kuinka Li Andersson käyttää väkivallan uhkaa keinovalikoimissaan.

  Itse muistan ensi kerran alle kouluikäisenä Helsingin juna-aseman olleen pelottava paikka, vaikka isä-ukon sylissä olinkin. Tarkoitan vain sanoa, että steissillä on huudeltu rumia iät ajat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huutelu steissillä on siinä mielessä kyllä muuttunut, että harvemmin aiemmin toisten ihonväriin on kiinnitetty huomiota. Mikä tietysti ketäkin kiinnostaa, siitähän sitten huudellaan.

   Aivan kuten Professorikin ensimmäiseksi tarinassaan raportoi päähenkilöiden ihonvärin.

   Kuinka muuten livenä huudettu solvaus on Proffan mielestä vihapuhetta, mutta muuten blogimaailmassa rehottava samanlainen hieman "sivistyneemmin verbalisoitu" huutelu ei sitä olisi
   ?

   Poista
  2. Oulussa letkunpuistossa sai monesti kuunella "vihapuhetta" aamulla klo 03.00 snägärijonossa, kun humalaiset mekasti, sai siellä myöskin viihdettä kun jotkut innostu painimaan, ja sai myös osallistua itseki jos halusi :P

   Poista
  3. Ehkä hekin ovat kaikki mt-ongelmaisia kuten Kumis esittää?

   Samaa mieltä, toki

   Poista
 4. On perin harmittavaa kaikkien kannalla, että huutelevat rasistit ja öyhöttäjät ovat periaatteessa "samalla puolella" kuin ihan normi mokutukseen kyllästynyt tallaajakin..

  Rasismi tietysti on mielipide siinä missä muutkin asiat, eivätkä suomalaiset rasistit ole matuja maahan kutsuneet - tosin voi sille rasismillekin olla syynsä näiden ihmisten mielissä. Ei se vain Ole tyhjästä.

  VastaaPoista
 5. Professori taitaa olla vähän ennakkoluuloinen 60-vuotiaisiin täti-ihmisiin nähden. Hänkin saattaisi olla selvinpäin ja virallisemmassa tilanteessa nk. kukkahattutäti. In vino veritas.

  Kokeneet tädit tädit tietävät ja havaitsevat paljon sellaista, mistä miehet ovat autuaan tietämättömiä (sikäli kun Professori on mies).

  Tuollaista kantaväestöön suunnattua käytöksen ohjeistusta, jota tässä tulee esiin, saadaan suvakkipuolelta aivan tuutin täydeltä, kuin mistäkin "koirakoulusta". On huomattava, ettei Professori satunnaisena sivullisena tuntenut tapauksen tai henkilöiden taustoja, vaan teki päätelmänsä vain satunnaisesti kuulemansa parin sanan perusteella, luottaen ilmeisesti suvakkien indoktrinoimiin stereotypioihin.

  VastaaPoista
 6. Muistelen, että vastaavanlaista huutelua olen kuullut pitkän elämäni ajan monenlaisista asioista.

  Vasta ihan viime aikoina kaikenlainen huutelu ja irvistely on luokiteltu rikokseksi.

  Valitettavasti kulttuurimme tulee kehittymään niin sanottuun molemminpuoliseen vihapuheeseen, jota ei valitettavasti ole mahdollista estää. Se voi myös johtaa lisääntyviin tappeluihin kaduillamme.

  Asiaa nimitetään hienosti monikulttuuriksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi myös olla, että kommunikaatio ihmisten välillä muuttuu kohteliaammaksi, kuten jenkeissä, jossa ollaan kohteliaita kaikkia kohtaan hyvin artikuloidusti - pohjimmiltaan tämä juontaa epäluuloisuudesta eri ihmisryhmien välillä - halutaan näyttää selkeästi toiselle ettei ole pahoja aikeita ja ajatuksia.

   Poista
  2. Tuolla logiikalla päästään siihen hieman erikoiseenkin päätelmään, että epäluuloisuus on hyvästä kuten hyvin selitit syyn sille. Siis kun se ilmenee asiallisena ja hyvänä käytöksenä toisia kohtaan.

   Rasistia suosittelen kääntään ajatuksiaan tuomitsevuudesta kohti tervettä epäluuloisuutta!

   Yes you can!

   Poista
 7. Kiitos kommenteista, hyviä kaikki. Tämän tarkoituksena oli oikeastaan vain kertoa, että olin nähnyt ensimmäistä kertaa huutelua ihonvärin takia, mikä vahvisti minulle, että sellaista tosiaan esiintyy, sekä todeta, ettei se edistä esittäjänsä tavoitteita, pikemminkin päin vastoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tälläinen huutelu on vaan sitä värikästä kaupunkukulttuuria :P
   Olisppa kuullut mitä kaikkee nykissä huudellaa, päissää, kiukustuneena jne ..

   Poista
  2. Proffa, oppia ikä kaikki ja muita kliseisiä latteuksia.

   Mikä muuten oli alkuperäisen n. 60-vuotiaan päihtyneen naisen tavoite huudellessaan? Sitä emme saa koskaan tietää, mutta omien "avoimessa yliopistossa suorittamani" psykologian laudaturin (keittiöpsykologian syventävä kurssi..) sanoisin, että puhdas ja aito kiinnostus. Usein puhumme siitä mitä mielessä liikkuu. Joten mammalle terkut, että ensi kerran huudahda " voi tuota nuorta lempeä" kun törmäät heihin.

   Mitä kaikkea tässä tuleekin taas tänään opittua - muistetaan raporteerata siitä toisillekin.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!