sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Veden muisti palasi jälleen otsikoihin

En yleensä lue lehtien koripallouutisia. Tänään tein kuitenkin poikkeuksen, sillä yhden jutun otsikossa mainittiin veden muisti. Hätkähdin, vaikka tiesinkin, että väite elää ja voi hyvin ns. "hömppäpiireissä".

Tiedelehti Nature julkaisi aikanaan Jacques Benvenisten ja kumppaneiden tutkimusraportin, jonka mukaan vedellä olisi muisti. Koska tulos ei sopinut yleiseen tietoomme veden käyttäytymisestä, päätti lehden toimituskunta lähettää tarkkailuryhmän Benvenisten laboratorioon katsomaan muistin toimintaa.

No, eihän muisti tietenkään toiminut valvotuissa olosuhteissa eikä vedellä siis ole muistia. Se ei kuitenkaan ole estänyt tieteellistä uutisankkaa veden muistista jäämästä elämään niissä piireissä, joissa siihen tahdotaan uskoa - siis lähinnä vaihtoehtoiseseen lääketieteeseen, erityisesti homeopatiaan, vannovien parissa.

Tällä kirjoituksella on kaksi tarkoitusta. Ensimmäinen on se, että tahdon levittää tietoa siitä, ettei veden muisti perustu toistettuun tieteelliseen näyttöön siitä huolimatta, että aiheesta on julkaistu tutkimus Nature-lehdessä, vaan kyseessä oli joko tulosten väärä tulkinta tai suoranainen huijaus.

Toinen tarkoitus on se, että tapaus osoittaa tieteelliseen julkaisemiseen liittyvän vaikeuden, joka kertoo jotain tieteen luonteesta. Veden muisti ei tokikaan ole ainoa julkaistu tutkimustulos, joka on myöhemmin osoittautunut vääräksi. Olen jopa itse julkaissut ja myöhemmin korjannut sellaisen.

Tieteellinen julkaisu ei siis ole lopullinen totuus, vaan sillä hetkellä paras mahdollinen käsitys tutkitusta asiasta. Silloin kun tutkimusaineistoa tuotetaan lisää, saattaa myös tieteellinen käsitys asiasta muuttua. Tätä kutsutaan tieteen itseään korjaavaksi luonteeksi.

Erityisen merkittäviä vääriä tuloksia julkaistaan paljon Naturen kaltaisissa huippulehdissä. Aika usein niissä olevia artikkeleita vedetään takaisin, vaikka taustalla ei olisikaan tarkoituksellista huijaamisesta, kuten oli mahdollisesti veden muisti -artikkelissa.

Lehden kannalta kyse on siitä, että ollakseen huippulehti tulee julkaisun sisältää mahdollisimman merkittäviä tutkimustuloksia. Sellainen olisi ollut veden muistin olemassaolokin, mikäli se vain olisi pitänyt paikkansa.

Ilmeisesti siitä syystä Nature otti raportin julkaistavakseen, vaikka epäili tiedon paikkansapitävyyttä jo ennen julkaisemista. Tämän osoittaa jutun yhteydessä ollut kirjoitus, jossa esitettiin varaumia sitä kohtaan. Ja tietenkin se, että lehti organisoi asiantuntijoita selvittämään toistuuko tulos valvotuissa olosuhteissa.

Niin tai näin. Vedellä ei siis ole muistia, eikä Naturen arvostus tiedelehtenä ole kadonnut mihinkään. Mutta tosiasia on, että veden muistiin uskotaan siellä, missä siihen halutaan uskoa, ja missä siitä on taloudellista hyötyä. Eli homeopatian asiakkaiden ja kauppamiesten parissa.

 Ja Naturessa julkaistaan edelleenkin virheellisiä tutkimustuloksia ja niiden korjauksia. Tästä kaikesta huolimatta on tiede edelleenkin paras tapa hankkia tietoa itsestämme ja ympäristöstämme. Ellei sitä olisi, olisi ratsumies tai kirjekyyhky todennäköisesti edelleenkin nopein tapa välittää tietoa maailman tapahtumista eikä blogikirjoituksista osaisi kukaan edes haaveilla vaan tärkeimmät uutiset luettaisiin kaikelle kansalle kirkonmenojen yhteydessä papin toimesta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Lambergilainen tuho eli mitä tapahtuu kun väestönkasvu pysähtyy
Tiede on hyödyllisin instituutiomme
Tieteellinen huijaus

17 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen kirjoitus, mutta siinä on ajatuksellinen virhe:

  Kuten kirjoitat, tieteelliseen julkaisemiseen liittyy vaikeus, joka kertoo tieteen luonteesta: julkaisu ei ole lopullinen totuus, vaan sillä hetkellä paras mahdollinen käsitys tutkitusta asiasta.

  Silti erehdyt kirjoittamaan, että "vedellä ei siis ole muistia".

  Voihan sillä olla, mutta tiede ei sitä vain vielä tiedä tai osaa tutkia. Voi olla, että tieteelliset menetelmät eivät koskaan ylläkään tutkimaan kaikkea. Silti ei voi ehdottomasti sanoa, että jotain ei ole, pitäisi sanoa, että tieteen mukaan ko. asialla ei ole tällä hetkellä vahvistusta.

  Huomenna kaikki voi olla toisin.

  Kommentilla en tarkoita nolata tms., vaan ainoastaan havahduttaa huomaamaan ajatuksellisia kompasteluita, joita tieteessä jatkuvasti tulee. Asetelma tiede vs. huuhaa on käytännössä täysin turha, harvoin on olemassa täysin mustaa tai täysin valkoista.

  Mielenkiintoinen blogi!

  t. Toinen tutkija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Olet luonnollisesti oikeassa.

   Kiitos myös blogikommentista.

   Poista
  2. Niin, Professorin olisi varmaan pitänyt kirjoittaa: "Vedellä ei siis ole havaittu olevan muistia." Tosin blogikirjoituksessa ei ehkä ole tarpeen vaatia aivan samanlaista tarkkuutta kuin tieteellisessä julkaisussa. Tavanomaisessa tekstissä muotoiluun varmaan vaikuttaa paljon se, arveleeko kirjoittaja jossakin väitteessä olevan järkeä vai ei.

   Toinen professori

   Poista
 2. "Study Shows Water Has Memory. German Scientists Expand On Dr. Emoto’s Work"
  http://www.collective-evolution.com/2015/12/20/study-shows-water-has-memory-german-scientists-expand-on-dr-emotos-work/

  Kuka hyötyy siitä, että maailmanlaajuisella disinformaatiokampanjalla saadaan suurin osa ihmisiä uskomaan, että vedellä EI ole muistia tai kääntäen mitä tahoa uhkaisivat suunnattomat rahalliset menetykset päinvastaisesa tapauksessa?
  Vastaus löytyy epäsuorasti esim. seuraavasta:

  "Professori vertaa lääketeollisuutta järjestäytyneeseen rikollisuuteen",
  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2014090718638829_ul.shtml

  VastaaPoista
 3. "Homeopati botar genom fysik och inte kemi

  När min mor fick en mycket allvarlig hjärnsjukdom för 14 år sedan (bl. a. vattenskalle = hydrocefalus) föll hon i koma och husläkaren samt neurologerna meddelade att hon hade bara några dagar kvar i livet och skulle aldrig mer vakna upp. Då bilade jag med en svensk läkare, som är specialist i homeopati, till min mor, för homeopatiska medel förstörs på höga höjder i flygplan. Redan under den första alternativa behandlingen öppnade min mor sina ögon och efter en vecka kunde hon åka hem igen och levde många år med återställd hjärna.

  Detta var en väldigt övertygande lektion för mig, hur effektiv homeopati kan vara jämfört med skolmedicinen (allopati).

  Den svenska läkaren, vars namn jag tyvärr inte får avslöja, för då tar de kriminella myndigheterna i Sverige hennes legitimation, förklarade att homeopatiska läkemedel innehåller frekvenser, frekvensmönster, och inte molekyler.

  Senare förstod jag genom vår mind control forskning, att frekvenserna i homeopatiska läkemedel tillhör en speciell typ av vågor, som har hemlighållits i mer än hundra år [Den stora skalärvåg-konspirationen,http://whitetv.se/en/mind-control-mk-ultra/182-den-stora-sklaravag-konspirationen.html], sedan Nikola Tesla upptäckte dem: skalärvågorna [Technical proof: Scalar Waves exist, http://whitetv.se/en/mind-control-mk-ultra/652-technical-proof-scalar-waves-exist.html].

  Från Teslas reinkarnation, Prof. Konstantin Meyl i Tyskland, vet vi, att det finns två typer av skalärvågor: elektriska (Tesla) och magnetiska (Meyl) [Prof. Meyl detected DNA-Wave and Scalar Wave Biology,http://whitetv.se/en/mind-control-mk-ultra/302-prof-meyl-detected-dna-wave-and-scalar-wave-biology.html]. Det är de magnetiska skalärvågorna som är biologiskt relevanta (därför kan vi se så mycket i hjärnan med magnetröntgen / MRI).

  Vitsen med homeopatiska läkemedel är alltså att de inte arbetar med molekyler, med kemi, utan med vågor, med fysik. Med interferens genom vågor kan man åstadkomma otroligt mycket, positivt som negativt. Alla känner till att ett kristallglas kan gå sönder, ifall en sångerska hittar den dödliga egenfrekvensen av glaset. Eftersom allt i vårt universum består av vibrationer (avancerat hologram) kan vi gestalta mycket med vibrationer, frekvenser, vågor. Så enkelt fungerar homeopatin..."

  Koko artikkeli: http://whitetv.se/en/mind-control-mk-ultra/1060-homeopati-botar-genom-fysik-och-inte-kemi.html

  "de kriminella myndigheterna" = Big Pharman pimeillä palkkalistoilla olevat viranomaiset

  VastaaPoista
 4. Seuraavasta saksalaissyntyisen tutkijalääkäri Matthias Rathin artikkelista käy ilmi, kenen toimesta länsimainen koululääketiede "puhdistettiin" ns. vaihtoehtoisista hoitomenetelmistä ml. homeopatia:

  "Vad du bör veta om Rockefellers och läkemedelsindustrins investeringar på sjukdomar",
  http://newsvoice.se/2015/12/31/rockefellers-och-lakemedelsindustrin/

  Huomaa: investoinnit sairauteen - EI TERVEYTEEN!

  Mainittakoon kuitenkin vertailuna tähän meidän Big Pharman dominoimassa pimeydessä olevaan pohjanperä-valtioomme, että Saksassa on tuhansia tavanomaisen lääkärikoulutuksen saaneita, jotka ovat lisäksi hankeneet koulutuksen vaihtoehtoisiin hoitomenetelmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Talking about homeopathy, John D. Rockefeller once said it’s “a progressive and aggressive step in medicine.” In fact, J.D. Rockefeller took many homeopathic remedies throughout his later years. Maybe that’s why he lived to a ripe old age of 97 – despite having many health issues. Unfortunately, thanks to the Flexner Report and the destructive efforts of the AMA, all homeopathic colleges were wiped out by 1950 and most U.S. citizens know little about its healing potential."
   https://www.naturalhealth365.com/homeopathy-remedies-western-medicine-1668.html

   Poista
  2. Yksittäistapauksista huolimatta hoidoilla ei ole havaittu lumevaikutusta parempia hoitovaikutuksia.

   Poista
  3. Yhdysvalloissa käytetään Big Pharman tuotteita henkeä kohti eniten maailmassa (http://www.businessinsider.com/pharmaceutical-spending-by-country-2015-11?r=US&IR=T&IR=T)

   Eivätpä Big Pharman tuotteisiin pohjautuvan rockefelleriläisen "näyttöön perustuvan" koululääketieteen "näytöt" kovin vakuuttavia ole kylmien tilastojen perusteella:

   "The top 10 [leading causes of death in the U.S.] were:

   Heart disease (23.4% of all deaths)
   Cancer (22.5%)
   Chronic lung diseases (5.6%)
   Accidents (unintentional injuries; 5.2%)
   Stroke (5.1%)
   Alzheimer's disease (3.6%)
   Diabetes (2.9%)
   Influenza and pneumonia (2.1%)
   Kidney disease (1.8%)
   Suicide (1.6%)

   Together, these 10 causes accounted for 74% of all deaths in the United States. They are unchanged from the top 10 in 2013.

   The information comes from death certificates, which are completed by funeral directors, doctors, medical examiners, and coroners."
   http://www.webmd.com/heart-disease/news/20160701/top-10-death-causes

   Taitaa olla lumevaikutuksella huomattava osuus, etteivät tilastot näyttäisi vielä mustemmilta.

   Miksi esim. Ruotsissa lääkärin täytyy pelätä Big Pharman lahjomia viranomaisia lääkärinoikeuksiensa menettämisen pelossa, jos haluaa määrätä potilaalleen homeopaattista valmistetta (jos kerran homeopatia on tehotonta huuhaata)?! Miksi Rockefeller itsekin käytti homeopaattisia valmisteita Big Pharman myrkkyjen sijasta? Lähes kaikilla Big Pharman patentoimilla valmisteilla on epälukuinen joukko ns. sivuvaikutuksia, selkokielellä sanottuja myrkkyvaikutuksia ja näillä valmisteilla useimmiten pienennetään vain oireita itse sairautta parantamatta.








   Poista
  4. "Allopathy an 'Evidence or Science-based' medicine lie",
   http://www.whale.to/a/evidence_based.html

   Poista
 5. Eikö homeopatialla ole kuitenkin saavutettu mitä mittavampia hoitotuloksia?

  Kyseessähän ovat hoitomuodot, joita tarjotaan homeoseksuaalisuuden hoitoon niihin erityisesti suunnitelluissa merikulkuneuvoissa, homeopaateissa.

  Hoidon tuloksena potilaat eheytyvät homeoseksuaalisuudestaan home-seksuaalisuuteen (engl. "home sexuality"), eli kotiseksuaalisuuteen, jolloin he ovat kykeneviä perustamaan kodin. - Tämä kommentti oli siis, kuten kaikki toki ymmärsivät, satiiria kaikkia epätieteitä kohtaan.

  Yhtälailla niin homeopatiaa kuin homoseksuaalisuuden "eheyttämishoitoja" ynnä kaikkia muita vastaavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Internet Trolls Are Narcissists, Psychopaths, and Sadists

   Trolls will lie, exaggerate, and offend to get a response",

   https://www.psychologytoday.com/blog/your-online-secrets/201409/internet-trolls-are-narcissists-psychopaths-and-sadists

   Poista
 6. Mutta vedessä on muisti. Ainakin Välimeressä. No, ainakin dokumentteja.

  VastaaPoista
 7. " THE ALLOPATHIC MEDICINE RACKET 1 (MEDICAL MAFIA, BIG PHARMA)",
  http://www.whale.to/a/allopathy_h.html

  VastaaPoista
 8. Artikkeli kommentteineen herätti ajatuksen, miten voisin osoittaa, että vesi unohtaa. Riittäisikö siihen, jos kysyisin täydeltä vesikannulta: "Muistatkos mitä eilen sanoin?" Kun vastausta ei kuuluisi, olisi veden unohduskyky osoitettu? Valitettavasti tämä koejärjestely ei sulje pois eräitä muita selitysmahdollisuuksia. Esimerkiksi sitä, että vesi ei unohda mitään, mutta se on kuuro.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanotaan nyt tässä yhteydessä vain se, ettei Benvenisten (tai kenenkän muunkaan) koe ole kiistatta osoittanut vedellä olevan muistia. Koska muistin puuttuminen on tässä tapauksessa yksinkertaisin vaihtoehto, Occamin partaveitsi -periaatteen mukaisesti se on myös todennäköisin vaihtoehto, ellei muuta ole osoitettu. Ja ei siis ole.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!