sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Otsikkologiaa pakolaiskiintiöistä

Jokainen lukijani lienee tietoinen siitä, että kirjoitetuista uutisista luetaan useimmiten pelkkä otsikko, seuraavaksi useimmin vain alkuosa ja aika harvoin koko juttu. Tätä käytetään hyväksi myös median omaa agendaa ajavassa propagandatarkoituksessa.

Hyvä esimerkki saatiin eilen kun Juha Sipilä kertoi kannattavansa pakolaiskiintiöiden nostamista, mikäli EU:n alueelle suuntautuva hallitsematon maahanmuutto saadaan loppumaan. Katsotaanpa muutaman median uutisointia asiasta.

MTV3:n toiminta oli tyylipuhtainta keltaisen lehdistön markkinointia. Se aloitti otsikoimalla "Pääministeri: Pakolaiskiintiötä voidaan nostaa" ja jatkoi muutaman tunnin kuluttua "Soini järkähtämätön: Hallituksessa sovitun puitteissa toimitaan – pakolaiskiintiötä ei pidä nostaa".

Otsikoista voisi päätellä, että hallituksen sisällä on jyrkkä erimielisyys maahanmuuttokriisin hoitamisesta. Eikä liene epäilystä, että sellainen kiinnostaa lukijoita enemmän kuin jännitteetön otsikointi. 

Itse uutiset luettuaan voi kuitenkin todeta, että sekä pää- että ulkoministeri ovat yksimielisiä ainakin ongelman hoitamisen ensi askeleesta. Soinin sanoin: "pistetään nyt ensin hallitsematon maahanmuutto kuriin ja puhutaan sitten jatkosta".

Entä muut lehdet?

Iltalehti uutisoi eilen näyttävästi: "Sipilä valmis korottamaan pakolaiskiintiötä määräaikaisesti" itse jutun sisällön ollessa muuten samanlainen MTV3:n Sipilä-uutisen kanssa. Tämän aamun Helsingin Sanomat puolestaan keksi otsikoida "Juha Sipilä väläyttää pakolaiskiintiön nostoa – Suomi ottaa tänä vuonna Turkin pakolaisleireiltä 600 syyrialaista."

Jutun lukemalla selviää, että Suomen pakolaiskiintiö tälle vuodelle on 750 ja sisältää otsikossa mainitut syyrialaiset. Samoin artikkelista voi todeta, että pääministerin mielestä pakolaiskiintiön noston edellytys on, että EU yhdessä YK:n kanssa saa hallitsemattoman maahanmuuton loppumaan.

Myös Sipilän ymmärrys on (oman asunnon näyttävän tarjoamisen jälkeen) kasvanut ja hän toteaa painokkaasti: "jopa kiintiön nostaminen hieman hallitsemattoman maahanmuuton kuriin saamisen jälkeen on parempi tilanne kuin nykyinen hallitsematon tilanne".

Juttuvyyhdin Suomen ja suomalaisten kannalta parhaan uutisen tarjoaa kuitenkin Iltalehden uutinen. Sen otsikon mukaan "Sipilä Ylelle: ´Suuri osa tulijoista sellaisia, jotka eivät tule turvapaikkaa saamaan´". Toivottavasti otsikon lupaus myös pitää ja tarkoittaa turvapaikkakriteerien olennaista kiristämistä.

Näin jo siksikin, että Iltalehti tuli uutisoineeksi irakilaisesta, jonka kotimaasta ajanut vaino ja hätä eivät ylittäneet sitä ankeutta, jonka hän kohtasi Suomeen tultuaan. Sama koskee epäilemättä myös melkein (ellei aivan) kaikkia siltä suunnalta tulevia.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Suomi on sopinut 90 miljoonan turvapaikanhakijan ottamisesta maahamme
Mediakritiikin opetusta on terävöitettävä
Mitä Senaatintorilla oikein tapahtui uudenvuodenyönä?
3 kommenttia:

 1. Muslimien suuri syntyvyys ja väestönkasvu ovat syitä, joiden vuoksi näpertely pakolaiskiintiöistä on sivuseikka. Muslimien syntyvyys on saatava hallintaan heidän omassa maassaan, ratkaisu ei ole rahdata heitä Eurooppaan. Tietysti Syyrian sota täytyy loppua. Huom. muslimeille kyllä löytyy rauhallisia alueita arabimaista tälläkin hetkellä.
  Jos tuomme heitä Eurooppaan ja syntyvyys jatkuu korkeana, on Eurooppa muslim-enemmistöinen nopeammin kuin tajuammekaan. Tunnustakaa tosiasiat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja miten Eurooppa puuttuu muslimien yleiseen tapaan pariutua serkusten kesken? Tämä tapahan näkyy jo erilaisissa terveyteen liittyvissä tilastoissa negatiivisesti.

   Erittäin arka asia käsitellä ilman että loukkaa ihmisten tunteita.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!