lauantai 27. helmikuuta 2016

Romanit, vietnamilaiset, albaanit ja kurdit erottuvat henkirikostilastoissa

Aamulehti avasi hiukan tilastotietoja suomalaisista henkirikoksista. Lehden mukaan Suomessa vakituisesti asuvien ulkomaalaisten suhteellinen rikollisuustaso on sama kuin syntyperäisillä suomalaisilla eli noin 1,9 henkirikosta 100 000 asukasta kohti. Helsingissä osuus on tosin tätä suurempi.

Jutussa haastatellun tutkija Markku Lehden mukaan "Helsingissä maahanmuuttajien henkirikollisuuden taso on ollut neljänneksen korkeampi kuin muun väestön. Aika näyttää, syntyykö osasta tätä väestönosaa uusia riskiryhmiä ja miten ne vaikuttavat koko alueen rikollisuuteen."

Suomen etnisistä ryhmistä suhteellisesti eniten henkirikoksia tekevät romanit. Heidän kontolleen tuli tutkitulla aikavälillä 20 rikosta 100 000 asukasta kohtaan eli yli kymmenkertainen määrä koko väestöön verrattuna.

Muita henkirikosten saralla "kunnostautuneita" ryhmiä olivat vietnamilaiset yli kolminkertaisella sekä albaanit ja kurdit noin kaksi ja puolikertaisella yliedustuksella. Korkein henkirikoskuolleisuus on puolestaan suomalaisilla romanimiehillä ja Thaimaassa syntyneillä naisilla.

Mielenkiintoinen tieto on myös se, että viime vuonna henkirikoksia teki Suomessa kaikkiaan kahdeksan maahanmuuttajataustaista miestä, jotka yhtä lukuun ottamatta asuivat vakituisesti maassa. Neljä oli tullut Suomeen aikanaan turvapaikkaprosessin kautta ja kolme muun syyn vuoksi. Yksi oli ulkomailla asuva keikkatyöläinen.

En löytänyt mistään vuoden 2015 henkirikosten määrää, mutta vuonna 2014 se oli 78. Jos taas kerrotaan 1,9 henkirikosta 100 000 asukasta koti Suomen väkiluvulla (noin 5,5 miljoonaa) saadaan tulokseksi noin 104 henkirikosta. Näiden lukujen perusteella maahanmuuttajat olisivat vastuussa noin 8-10 prosentista maamme henkirikoksista, joista puolet, eli 4-5 prosenttia, olisi siis hätää ja vainoa paenneiden tekemiä.

Samasta tilastosta muuten paljastui, että Suomen lähihistorian väkivaltaisin kausi henkirikollisuudella mitattuna oli ajanjakso suurlakkovuodesta 1905 kieltolain kumoamisvuoteen 1932. Maassamme surmattiin tuolloin vuosittain kolminkertainen määrä ihmisiä asukasta kohti nykyiseen verrattuna. Toinen lyhyempi väkivaltapiikki oli välittömästi toisen maailmansodan jälkeen vuosina 1945-1947.

Tunnetun historiamme väkivallattomin jakso osui puolestaan 1950-luvun lopulta 1960-luvun lopulle päättyen alkoholireformiin vuonna 1969. Sitä seurasi jälleen väkivaltaisempi kausi, joka on nyt siis päättymässä.

Aamulehti julkaisi myös kartan henkirikosten alueellisesta jakautumisesta. Siinä koko pohjoinen Suomi on sysimustaa aluetta, jossa henkirikoksia tapahtuu väestömäärään suhteutettuna yli kaksinkertaisesti koko maahan verrattuna. Muita ongelma-alueita ovat Keski-Suomi ja Kymenlaakso.

Ikävä tilasto sai jatkoa Tampereella pari päivää sitten, kun ex-avomiestään parkkipaikalle tapaamaan saapunut 31-vuotias nainen tuli tapetuksi; tai ehkä jopa murhatuksi. Kaikki tiedot tekijöistä tai motiiveista ovat vielä salaisuuksia. Toivoa kuitenkin sopisi, että tämäntyyppiset uutiset vähenisivät viime vuosien tapaan myös tulevaisuudessa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kelvotonta juridista toimintaa
Kaikki muslimit eivät hyväksy murhaamista
Joukkoväkivaltaa Pirkanmaalla


10 kommenttia:

 1. Pohjoisen Suomen henkirikostilastot ovat tavallaan tilastoharha. Kun kylässä on neljä asukasta ja yksi murhaa toisen, 25% väestöstä kuolee henkirikosten seurauksena. Pohjoisessa Suomessa paikalliset pääasiassa suhteellisen eristäytyneet juoppolallit tappavat joskus toisiaan, mutta heidän väkivaltaisuutensa ei ulotu juurikaan heidän autiomökkiensä ulkopuolelle, ei uhkaa juurikaan muita ihmisiä. Helsingissä väkivaltaisten henkilöiden väkivaltaisuus on paljon suuremmassa määrin kaikkien kaupunkilaisten ongelma, ja voi tulla milloin tahansa kaupungilla vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tilastoharhan elementti pätee oikeastaan koko maahan ja melkeinpä kaikkiin väestöryhmiin, romaneja lukuunottamattta. Henkirikosten määrä on onneksi niin vähäinen, että tilastojen tulkinnassa on syytäkin keskittyä lähinnä pitkäaikaisiin trendeihin.

   Lievempien rikosten määrä tullee Suomessa kasvamaan huomattavasti alkaneen maahanmuuttovyöryn myötä. Henkirikoksissa tilanne ei oletettavasti ole yhtä vakava, mutta ainahan rapatessa roiskuu.

   Poista
 2. Vietnamin pakolaisten yliedustus henkirikostilastoissa johtuu suurelta osin siitä, että Vietnam on lähettänyt järjestelmällisesti pahimpia rikollisiaan ja surkeinta roskaväkeään pakolaisiksi ulkomaille. Eräs vietnamilainen, joka tuntee hyvin Suomen vietnamilaisen yhteisön, kertoi minulle näin. Hänen on täytynyt ajoittain katkoa sosiaalisia kontakteja vietnamilaisiin, jotta hän ei olisi tullut vedetyksi tahtomattaan mukaan rikollisiin tai hämäriin kuvioihin, jotka ovat tavanomaisia Suomen vietnamilaisten keskuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Papukaijamerkki sulle. Ota. Sun jorinasi ovat kyllä hienoja verrattuna naapuritalon sossuhoidokkien grillituokioihin! :D :D

   Poista
 3. Professorin tässä kirjoituksessa esiin tuoma piirre on varmaan vain yksi seikka, jota hurmoshenkiset maahanmuuttajien ihailijat eivät ole tajunneet. Toinen seikka, joka em. hurmoshengen yhteydessä olisi hyvä tiedostaa ja ymmärtää, sekä sen tuomat vaikeudet, kustannukset ja mahdolliset seuraukset suomalaiselle yhteiskunnalle, on tulijoiden lukutaidottomuus. Tähän kaupanpäälle saadaan vielä kirjoitustaidottomuus.
  Asian on jopa ministeri havainnut mutta eipä se paljoa kelkkaa ole kääntänyt vaikka PS:n edustaja onkin.

  http://yle.fi/uutiset/tyoministeri_turvapaikanhakijoissa_aika_paljon_luku-_ja_kirjoitustaidottomia__tyollistyminen_vaikeaa/8704666

  Jos tulijoille työllistyminen on vaikeaa, mitähän he aikansa kuluksi tekevätkään?
  Ja jos eivät työllisty, suomalaiset veronmaksajat maksavat kulut!

  Itse ehdotan, että varmistaisimme kaikkien suomalaisten nuorten lukutaidon. Siitäkin on joskus ollut kirjoituksia, että peruskoulun päättävällä nuorella on luku- ja kirjoitustaidon kanssa tekemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulutus ja suomalaisen kulttuurin ymmärtäminen ja siihen integroituminen ovat keskeisiä tekijöitä siinä prosessissa, jonka seurauksena hummanitaariset maahanmuuttajat voisivat muuttua verovarojen kuluttajista niiden tuottajiksi. Jos (ja ilmeisen varmasti kun) se epäonnistuu, ei heistä ole myöskään huoltosuhteen parastajiksi.

   Poista
 4. Ja tulijoitahan sitten muuten riittää...
  "– Jos viime vuonna päivittäin kaksi kolme tuhatta ihmistä haki passia, niin tänä päivänä 13 000 joka päivä hakee passia ja heistä merkittävä määrä kertoo haluavansa Suomeen, Pentikäinen sanoi keskiviikkona Yle Radio 1:n Ykkösaamussa."

  http://yle.fi/uutiset/paaministerin_erityisedustaja_tuhannet_valmistelevat_lahtoa_irakissa/8696540

  VastaaPoista
 5. Ihan vaan kommenttina, että romanimiehiä taitaa Suomessa olla n. 5000. Eli tuo romanimiesten murder rate tarkoittaa n. 10 henkirikosta 10 vuoden aikana. Voidaan oikeasti puhua yksittäistapauksista, vaikka tuo olisikin indikaatio muista sosiaalisista ongelmista.

  Nyt kun puhutaan vähemmistöjen rikoksista, niin olisi kiinnostavaa nähdä vertailu kiintiöpakolaisten, tp-hakijoina tulleiden "oikeiden" pakolaisten ja tp-hakijoina tulleiden toissijaista suojelua saavien välillä. Ns. nuivien väite on ollut, että oikeasti hädänalaiset eivät tee rikoksia, mutta onko väitteelle mitään tilastollisia perusteluja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen olisi tosiaan mielenkiintoinen selvitys. Samoin sellainen, jossa verrattaisiin maahan saapuneita ja täällä syntyneitä kehitysmaataustaisia. Siitä saisi hyvän käsityksen yhden sukupolven aikana tapahtuneista muutoksista kotoutumisessa.

   Poista
 6. Uskomatonta, mutta totta Jumala on aina suuri. Kun useita julkaisuja hakemuskopio pankin, sain laina läpi hyvin ystävällinen nainen. Lisätietoja antavat hänelle sähköpostitse osoitteessa: marilinetricha@mail.ru se tarjoaa lainoja € 30000 € 3.000.000.000 kenellekään pystyä palauttamaan sille korkoineen alhaisella nopeudella 2 % eivät epäile, että viesti. Tämä on täydellinen todellisuutta. Levitä sanaa ystävien ja perheen jotka ovat avun tarpeessa.
  takaisinmaksu alkaa viiden kuukauden kuluttua vastaanottamisesta luotto
  Jumala siunatkoon teitä.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!