keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Valtamedia valehtelee Rajamäen ja Mäntylän kaatamasta paperittomien terveydenhoitoesityksestä

Kari Rajamäki ja Hanna Mäntylä kaatoivat eilen lain paperittomien terveydenhoitopalveluista. Heidän toimintaansa on kritisoitu lehdistössä laajasti mutta puutteellisesti ja jopa valheellisesti. Minä puolestani kiitän jo aiemmin esittämilläni perusteilla.

Helsingin Sanomat kirjoittaa "la­ki oli­si tur­van­nut pa­pe­rit­to­mil­le Suo­meen tul­leil­le lap­sil­le ja ras­kaa­na ole­vil­le nai­sil­le sa­mat ter­veys­pal­ve­lut kuin suo­ma­lai­sil­le".

Yleisradio puolestaan ilmaisee lain sisällön näin: "hallituksen esityksessä paperittomille olisi myönnetty oikeus saada lyhytkestoisia välttämättömiä palveluita. Esimerkiksi lasten ja raskaana olevien naisten tilanne helpottuisi. Paperittomat eivät kuitenkaan saisi kaikkia samoja palveluita kuin mitä ihmiset, joilla on kotikunta Suomessa."

Iltalehti taustoittaa asiaa yhtä vajavaisesti: "laissa kunnille olisi tullut velvollisuus järjestää eräitä terveydenhuollon palveluita niille ulkomaalaisille, joilla ei olisi muutoin pääsyä niihin. Tällaisia palveluita olisivat olleet välttämättömät, lyhytkestoiset terveyspalvelut, esimerkiksi raskauden ja synnytyksen hoito".

Mediavallasta saa hyvän käsityksen, jos vertaa edelle kokoamiani kolmen suuren mediatalon uutisia lakiesitykseen. Sen mukaan "....lailla turvattaisiin nykyistä paremmin oikeus välttämättömään huolenpitoon ja riittäviin terveyspalveluihin Suomessa oleskeleville... joilla ei ole oikeutta muihin julkisen terveydenhuollon palveluihin kuin kiireelliseen hoitoon. Tällaisia palveluja olisivat... raskauden ja synnytyksen hoitoon liittyvät palvelut sekä pitkäaikais- ja muiden sairauksien hoito...

Lakiehdotuksessa tarkoitetuille alaikäisille tulisi järjestää kaikki tarvittavat terveydenhuollon palvelut saman laajuisina kuin niille alaikäisille, joilla on Suomessa kotikunta...kunta perisi... tuotantokustannuksia vastaavan asiakasmaksun...maksukyvyttömyys ei kuitenkaan saisi olla este palvelujen antamiselle..."

Toisin sanoen lehdistömme nostaa esiin mahdollisesti ihmisten sympatioita herättävät raskaana olevien naisten ja lasten terveydenhoitopalvelut, mutta jättää mainitsematta pitkäaikais- ja muiden sairauksien hoidon sekä palvelujen tosiasiallisen maksuttomuuden. Lisäksi se jättää kertomatta, että paperittomat saavat hoidon kiireellisissä tapauksissa jo nyt.

Lakiesitykseen sisältyy siis riski siitä, että Suomi muuttuu koko maailman kroonisesti sairaiden köyhien hoitoparatiisiksi. Ja vieläpä suomalaisten veronmaksajien laskuun. Tämä olisi valtamediankin pitänyt kertoa kaikelle kansalle, eikä rajoittaa lakiesityksen kuvailua raskaana oleviin naisiin ja lapsiin.

Olisi hyvä, jos media tarjoaisi asiakkailleen oikeaa tietoa, eikä pyrkisi ohjaamaan ihmisten näkeyksiä valheellisella ja puutteellisella uutisoinnilla. Näin kansalaiset voisivat perustaa äänestyspäätöksensä tosiasioihin ja demokraattinen yhteiskunta rakentuisi todellisen tiedon varaan. Se olisi kaikkien etu - pitkällä aikavälillä myös journalistien tai ainakin heidän jälkeläistensä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:


6 kommenttia:

 1. Laki pitää ehdottomasti valmistella huolellisemmin, ihmeellistä omaan jalkaan ampumista Suomessa. Hyvä Rajamäki.

  VastaaPoista
 2. Herää vahva epäilys, että tuota epäonnistunutta lakia ovat ajamassa nimenomaan noiden paperittomien klinikoiden pyörittäjät. Harrastus on muuttunut heille taakaksi ja nyt olisi tarkoitus päästä rahastamaan. "Hyväntekeväisyysliiketoimintaa" siis halutaan laajentaa uusille businesalueille.

  VastaaPoista
 3. Mädättäjämedian tehtävä on tuottaa propagandaa ei välittää tietoa.

  VastaaPoista
 4. Eihän sitä nytkään ketään jätetä katuojaan viruun, jos on saanut sydärin tai joutunut onnettomuuteen, sitä ei sanota kait noissa, mutta eihän perusterveydenhuolto kuulu kuin suomenkansalaisille ja suomessa laillisesti työn tai sellasen takia oleville tietyin edellytyksin,

  -jpt-

  VastaaPoista
 5. Täältä lisää, myös faktatietoa hoitojen hinnoista:

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015031119338970_uu.shtml

  Lääkärit: Lakiesitys paperittomien hoidosta täysi susi

  Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuulemat asiantuntijat kritisoivat hallituksen lakiesitystä poikkeuksellisen voimakkaasti.

  VastaaPoista
 6. Professorin kanssa olen tämän asian suhteen ollut samoilla aaltopituuksilla eli vastustanut voimakkaasti jo pidemmän aikaa.

  Niinpä kuten monilla muillakin oli aihetta iloon kun selvisi, ettei tuo typerä ja yhteiskuntamme kannalta tuhoisa lakiesitys etene tällä vaalikaudella.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!