sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Kataisen ja Stubbin vastuunkannosta

Eduskunta on siirtynyt vaalivapaalle eikä Stubbin hallitus vie enää uusia asioita sinne päätettäväksi. Kuten olemme saaneet lukea, jäivät lähes kaikki neljä vuotta sitten tavoitteeksi asetetut Suomen talouden isot sopeutus- ja tehostamistoimet tekemättä.

Tämän päivän Helsingin Sanomissa pääministeri Alexander Stubb ei halunnut katsoa taaksepäin, mikä ei ole yllättävää hänen historian tuntemuksensa suppeuden valossa, mutta totesi: "jon­kun pi­ti kan­taa vas­tuu­ta nel­jä vuot­ta sit­ten ja jon­kun pi­ti kan­taa vas­tuu­ta vuo­si sit­ten. Oli pal­jon kes­ken­eräi­siä asioi­ta, joi­ta pys­tyim­me vie­mään eteen­päin." 

Siis mitä vastuuta? 

Siltä varalta, että hyvä lukijani olisi jo unohtanut palautan hänen mieleensä neljän vuoden takaiset tapahtumat omista muistiinpanoistani

Kokoomuksen ja perussuomalaisten varaan rakennettu hallitusvaihtoehto kaatui vuoden 2011 vaalien jälkeen tunnetusti jälkimmäisten vaalilupaukseen, jonka mukaan suomalaisten verorahoja ei pidä riskeerata EU:n kriisimaiden epävarmaan pelastusoperaatioon. Tämän osalta perussuomalaiset eivät käytännössä voineet perääntyä, sillä negatiivinen suhtautuminen takauksiin lienee ollut suurin tekijä heidän vaalivoittonsa takana. Siten soinilaisten takinkääntö olisi ollut törkeää äänestäjien pettämistä.

Tässä tilanteessa Katainen osoitti melkoista joustamattomuutta uhratessaan EU-tukien alttarille kaikki muut asiakysymykset. Niistähän soinilaisten kanssa olisi mitä todennäköisimmin päästy helposti yhteisymmärykseen. 


Käytännössä Kataisen/Stubbin hallitusten merkittävin läpi mennyt päätös on ollut suomalaisen rahan riskeeraaminen Kreikan tukipaketteihin, tai oikeammin saksalaisten ja ranskalaisten pankkien pelastamiseen. Tämä päätös on minun nähdäkseni johtanut  käsillä olevaan Euroopan pidentyneeseen taantumaan, jonka seurauksena EU on lopulta joutunut turvautumaan eräänlaiseen setelirahoitukseen, kuten itse ehdotin jo marraskuussa 2011. 

Muut suuret päätökset sen sijaan jäivät tekemättä, vaikka jopa oppositio tarjosi ajoittain apuaan. Tärkeä syy tässä oli poikkeaminen asiantuntijoiden näkemyksestä sotkemalla esitykseen poliittisia intohimoja, jotka eivät viime kädessä olleet yhteensopivia perustuslakimme kanssa. 

Toki Kataisen/Stubbin hallitusjatkumo sai aikaiseksi monia vähäisempiä päätöksiä: esimerkiksi maamme julkisia tutkimusvaroja supistettiin rankalla kädellä, pakolaiskiintiöitä nostettiin ja Talvivaaran kaivokseen syydettiin rahaa, jotta se voitaisiin luovuttaa ulkomaiselle sijoitusyhtiölle. 

Koko vaalikauden saldoa katsoessa ei voikaan olla päätymättä viattomaan kysymykseen: missä Stubbin kehuma vastuunkanto näkyy? Olisiko Kataisen sittenkin kannattanut irrottaa Suomi Kreikan tukitoimista Slovakian tavoin ja muodostaa toimiva hallitus Perussuomalaisten kanssa? Tai olisiko Stubbin kannattanut hillitä omaa vallanhaluaan Kataisen siirryttyä poliittisen palkkiovirkaan, hajottaa koko hallitus ja järjestää pikavauhtia uudet vaalit? 

Historia on siitä ikävää, ettei sitä saa eletyksi uudelleen. Siksi jälkiviisaus on monella tavalla tyhmää. 

Toisaalta monet tällä vaalikaudella tapahtuneet asiat ovat olleet nähtävissä jo etukäteen, kuten eräistä tähän kirjoitukseen upotetuista linkeistä ilmenee. Niinpä lukijani onkin syytä siirtää katseensa eteenpäin ja harkita kannattaako kevään vaaleissa antaa ääntään menneen vaalikauden "vastuunkantajille" vai luottaa niihin, joiden toimet ovat enemmän luottamusta herättäviä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Erityinen supistamiskohde
Vihreiden vaaliohjelma on puhtaasti vasemmistolaista jakopolitiikkaa
Sipilän venkoilu osoittaa Keskustan pettävän aina
Hallitus haluaa naisten juoksevan pakoon miehen nähdessään

10 kommenttia:

  1. Erinomainen analyysi ja muistutus nykyisten ongelmien taustoista. Kiitos tästä yhteenvedosta. Tämä pigäisi saada ehdottomasti Hesarin pääkirjoitussivulle kolumniksi. Tarjoa ihmeessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät kuulemma julkaise aiemmin netissä olleita blogitekstejä. Toki kirjoituksen voisi muotoilla uudelleen, jolloin yhteys tähän kirjoitukseen häviäisi.

      Poista
  2. Kataisen / Stubbin hallitus on ollut eittämättä yksi Suomen historian huonoimmista hallituksista. Se on ollut väkisin koottu mutantoitunut sekasikiö, jossa on ollut niin paljon vetoa eri suuntiin, että sen olisi pitänyt hajota jo alkutekijöihinsä. Tästä tietenkin voidaan syyttää PS:ää ja sen "joustamattomuutta", mutta kyllä varsinkin Katainen osoittautui todella märkäkorvaiseksi pääministeriksi loppupeleissä. Hän pelasi EU-virkansa puolesta ja lopulta sai sen. Myös Urpilainen olisi saanut huippuviran Euroopasta, mutta lehtitietojen mukaan osasi kieltäytyä siitä.

    Minua itkettää, että moni sama tunari on hakemassa jatkomandaattia kansalaisilta ja varmasti vielä saavat sen. Olen esimerkiksi päässyt seuraamaan Vihreiden ajatuksia suhteellisen läheltä ja voin vakuuttaa, että heidän ehdokkaidensa ja kannattajiensa värimaailma on oikeasti vihreän sijaan mustavalkoinen.

    VastaaPoista
  3. Kataisen / Stubbin hallitus on ollut eittämättä yksi Suomen historian huonoimmista hallituksista. Se on ollut väkisin koottu mutantoitunut sekasikiö, jossa on ollut niin paljon vetoa eri suuntiin, että sen olisi pitänyt hajota jo alkutekijöihinsä. Tästä tietenkin voidaan syyttää PS:ää ja sen "joustamattomuutta", mutta kyllä varsinkin Katainen osoittautui todella märkäkorvaiseksi pääministeriksi loppupeleissä. Hän pelasi EU-virkansa puolesta ja lopulta sai sen. Myös Urpilainen olisi saanut huippuviran Euroopasta, mutta lehtitietojen mukaan osasi kieltäytyä siitä.

    Minua itkettää, että moni sama tunari on hakemassa jatkomandaattia kansalaisilta ja varmasti vielä saavat sen. Olen esimerkiksi päässyt seuraamaan Vihreiden ajatuksia suhteellisen läheltä ja voin vakuuttaa, että heidän ehdokkaidensa ja kannattajiensa värimaailma on oikeasti vihreän sijaan mustavalkoinen.

    VastaaPoista
  4. No jaa, ei Kataisen hallitus huono ollut. Se saavutti juuri sen tavoitteen, jonka Jyrki Katainen sille oli asettanut. Se toimi Kataiselle ponnahduslautana Brysseliin. Tässä varmaankin on ollut kynnysehtona juuri se asia, mistä Katainen piti kynsin hampain kiinni: saksalaisten ja ranskalaisten pankkien pelastaminen.

    En minä ainakaan keksi, miksi kukaan jolla on edes puolet normaaliälystä ryhtyisi kuskaamaan rahaa Kankkulan kaivoon oikein maansiirtokoneella, jollei hän itse siitä saa reipasta palkkoita. Yksikään veronmaksaja ei ainakaan hyötynyt tuosta operaatiosta.

    VastaaPoista
  5. Katainen on maanpetturi joka sen sijaan että olisi varastanut valtiolta ja kansalta suoraan kierrätti rahat eu-kavereittansa kautta kivaan pikku virkaansa.Ilmeisesti eufemismi korruptiolle on nykyään vastuunkanto.

    VastaaPoista
  6. Tavatessani Stubbin 90-luvulla mieleeni jäi erityisesti hänen name-dropping manooverinsä. Lisäksi hän vaikutti varsin elitistiseltä ja eräällä tapaa naiivilta. Nämä hänen puheensa tviittailuineen ovat jotakuinkin linjassa ensivaikutelman kanssa, vaikka aikaa on kulunut lähes 20 vuotta.

    Yksittäisistä asioista kenties Kokoomukselta tyhmintä on ollut leikata tutkimuksesta. Talouskasvun lähteet on tyystin unohdettu. Tutkimus- ja tuotekehityspanostuksilla oli varmasti osansa edellisestä lamasta selviytymisessä. Nyt Nokiaklusterin jälkeen olisi aivan pakko keksiä uutta, aivan sama mllä keinoin. Innovaatioita tarvittaisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on sellainen käsitys, että 1990-luvun laman selättämisessä keskeistä oli tutkimukseen ja koulutukseen satsaaminen. Hämmästyttävintä silloisessa ratkaisussa oli, että sen teki demarijohtoinen hallitus.

      Poista
  7. Niin ja lisäys 18:26 viestiin: myöhemminkin sain todistaa Stubbin lievästi sanoen käsittämätöntä pyrkyryyttä, kun teki itseään tykö tärkeinä oitämilleen ihmisille... voi tosin olla, että en vain ymmärtänyt vaikuttamisen jaloa taitoa.

    vtt

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!