keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Vuoristoniluri luo Suomelle kilpailuetua

Päivän uutisessa kerrottiin biotalouden tuottavan Suomeen lähiaikoina 10000 uutta työpaikkaa. Yhtenä syynä siihen mainittiin Pohjois-Amerikassa elävä mäntypistiäinen.

Kiinnostuin asiasta, koska en ollut kuullutkaan tuollaisista mäntypistiäistuhoista. Enkä sellaisia sitten löytänytkään, vaan sen sijaan valtameren takaisia metsiä ovat kurittaneet vuoristonilurin aiheuttamat tuhot.

Nykyinen vuoristonilurituho alkoi jo vuonna 1996 ja on hävittänyt mäntymetsiä laajoilla aloilla British Columbiasta Coloradoon: kaikkiaan 19 osavaltiossa. Sen seurauksena talous on kärsinyt, metsäpalot ovat lisääntyneet ja ilmakehän hiilidioksidipäästöt kasvaneet niin paljon, että tuhon sanotaan edistävän ilmastonmuutosta.

Hyönteisen torjuntaan käytetään paljon rahaa ja monenlaisia keinoja. Niitä pyydetään houkuttelevilla hajuilla ansoihin, hyönteisiä sisältäviä puita tai puuryhmiä kaatamalla, polttamalla kokonaisia hyönteisten valtaamia metsiä sekä biologisilla ja kemiallisilla torjunta-aineilla.

Vuoristonilurituhon syynä pidetään yleisesti ilmastonmuutosta, tai tarkemmin ottaen useita perättäisiä lämpimiä talvia ja kuumia kesiä. Näin siksi, että ilmasto on lämmennyt epidemian syntysijoilla kaikkinensa vain vähän ja tilastoissa lämpimin vuosi on edelleen 1944.

Voinemme siis olla tyytyväisiä, ettei Suomessa ole samanlaista tuhonaiheuttajaa, vaan metsäteollisuutemme voi tahkota voittoa kilpailijoiden kärsiessä tuhoista. Niiden korjaantuminen vie ainakin puoli vuosisataa, joten tässä suhteessa Suomella ja muilla pohjoismailla on ainutlaatuisen pitkäkestoinen kilpailuetu.

Hyödynnettäköön syntynyt tilanne nyt täysimääräisenä kun siihen on kerrankin mahdollisuus. Ja pidettäköön samalla omat metsämme hyvässä kunnossa!

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Koska ja miten Suomen yrityssektori kääntyy kasvuun?
Geenitekniikasta merkittäviä hyötyjä ympäristölle ja maataloudelle
Susisopu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!