sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Onko luvassa ennätyskuuma kesä?

Näkyvää julkisuutta saanut pitkän aikavälin ennuste lupaa meille poikkeuksellisen lämmintä kesää. Kesä-, heinä- ja elokuun keskilämmön ennakoidaan nousevan jopa astetta korkeammaksi kuin yleensä.

Mitä tuo ennuste sitten tarkoittaisi käytännössä? Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuukausien lämpötila on Helsingin Kaisaniemessä ollut vuoden 1900 jälkeen keskimäärin 16,2 astetta. Vastaavasti Sodankylässä on vuoden 1908 jälkeen ollut keskimäärin 12,6 asteen lämpöistä.

Ensi kesäksi luvataan helsinkiläisille siis jopa 17,2 asteen ja Sodankyläläisille 13,6 asteen keskilämpöä. Näitä voidaan verrata tilastojen lämpimimpiin kesiin eli Helsingissä vuoteen 2011, jolloin oli keskimäärin 18,3 asteen lämpötila ja pohjoisessa vuoteen 1937, jolloin lämpö nousi keskimäärin 15,5 asteeseen.

Tässä yhteydessä on mielenkiintoista katsoa tilastohistoriaan myös kuukausittain. Ilmatieteen laitoksen tilastohistorian lämpimin kesäkuu koettiin Helsingissä vuonna 1937 ja Sodankylässä 1953. Heinäkuiden osalta vastaavat vuodet ovat 2010 ja 1925 ja elokuidenkin osalta on palattava vuosiin 1939 ja 1937.

Mielenkiintoista tässä on se, ettei Helsingin koko kesän ennätysvuonna 2011 ollut minään yksittäisenä kuukautena ennätyslämmintä. Lähimmäksi pääsi heinäkuu, joka oli tilastoidun historian viidenneksi lämpimin - mutta noin asteen kylmempi kuin edellisen vuoden ennätys.

Melkein kaikki ennätysvuodet ovat siis lähes poikkeuksetta varsin kaukana menneisyydessä, joten auringonpalvojat varmaankin toivoisivat niiden jäävän historiaan paitsi ajallisesti niin myös tilastojohtajina. Nyt tehdyn ennusteen mukaan se saattaisi hyvinkin toteutua, mutta mitään varmuutta asiasta ei tietenkään ole. Syksyllä lienemme kuitenkin viisaampia.

Lopuksi muistutan, ettemme puhu nyt kaikkien aikojen lämpötiloista vaan ainoastaan reilun sadan viimeisimmän vuoden tilastotarkastelusta. Siksi on hyvä tiedostaa, että vaikka odotettavissa onkin lämmintä, emme puhu vielä mitenkään ennätyksellisistä lämpötiloista.

Sellaisen ennustaminen olisikin rohkeaa, sillä 6000-7000 vuotta sitten Suomea asuttaneet saattoivat nauttia merkittävästi nykyistä lämpimämmistä kesistä. Tuolloisten helteiden seurauksena mäntyjä kasvoi nykyisin paljakaksi muuttuneiden tuntureiden huipulla, minkä seurauksena siellä olevista lammikoista löytyy edelleen männynrunkoja.

Aiempia ajastuksia samasta aihepiiristä:
Hiilidioksidin vaikutus globaaliin ilmaston lämepenemiseen
Mutta miksi Suomen ilmasto on lämmennyt yli kaksi astetta 1800-luvun puolivälistä?
Arviot globaalin ilmaston kehityksestä ovat epätarkentuneet viime aikoina

8 kommenttia:

 1. Mitäpä nuo ITL:lla tietäisivät? Minun vuorenvarma ennusteeni kertoo, että luvassa on haaleanviileä kesä ja runsaasti sateita. Tämä perustuu minun suorittamaani ornitometriseen a dolus posteriori corrected ilmastonmallinnukseen, joka on luonnollisesti peer-reviewed(*. Tämä menetelmä ei ole pettänyt koskaan vaan kertonut paikkansapitäviä tutkimustuloksia jo vuodesta 1985.

  *) menetelmän tarkempi kuvaus julkaistaan sarjan seuraavassa osassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lienet oikeassa siinä, että noin pitkät ennusteet ovat käytännössä pelkkiä arvauksia.

   Poista
  2. Tiedämme 100% varmuudella tuossa elokuun lopussa, onko suomessa ennätyskuumakesä :p

   -jpt-

   Poista
 2. Saatamme olla menossa kohti minijääkautta. Jos niin on, lämpimät kesät ja talvet on peruttu n. seuraavien 30 - 40 vuoden aikana:

  http://yournewswire.com/sun-is-extremely-quiet-scientists-worry-we-are-entering-ice-age/

  VastaaPoista
 3. Nämä pitkäajan ennusteet on viritetty jatkuvasti ennustamaan normaalia lämpöisempää, se kuuluu laitosten agendaan, kun kansa pitää saada vakuuttuneeksi, että varmasti lämpenee..

  TL

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki viimeiset vuosikymmenet ovat olleet lämpimämpiä kuin vuosisadan alku tai 1950-60-luku. 1930-40-luku olivat sen sijaan varsin lämpimiä.

   Poista
  2. Ei näitä ennusteita ole vuosikymmeniä tehty. Tällä vuosituhannella ei ole lämmennyt yhtään, mutta nämä ennusteet ovat koko ajan näyttäneet lämpenemistä. Liekö ilmastomalleista otettuja?

   Sateliittimittausten mukaan lämpenemistä on tapahtunut vain 90-luvun loppupuolella. Sitä ennen eikä sen jälkeen ei ole tapahtunut mitään. Tämä siis 79 jälkeen.

   TL

   Poista
  3. 1900-luvun alussa lämpeni, 1940- ja 1950- luvuilla kylmeni ja 1980-1990- luvuilla lämpeni. Sen jälkeen ei ole tapahtunut mitään. Satelliittimittaukset alkavat vasta 1970-luvun lopulta.

   Pitkät ennusteet ovat lähinnä hupia, mutta toki niihin saattaa liittyä myös ennakkoasenteita. Nyt tehty ennuste lähinnä toteaa tapahtuneen eli huomioi 1990-luvun lämpenemisestä johtuvan keskimääräistä lämpimämmän ajanjakson jota parhaillaan elämme. Ennusteessahan ei edes luvattu lämpöennätyksiä.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!